TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo slušalice Philips Fidelio L3: Vrhunski zvuk i udobnost, fantastična baterija, ali...

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 29.09.2021 11:40
 • Objavljeno 29.09.2021 u 11:40
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Fidelio L3 nisu jeftine niti savršene slušalice, ali ponudit će vam puno toga dobrog zauzvrat ako želite uživati u slušanju i kad ste u bučnijem okruženju

Philipsove bežične slušalice Fidelio L3 odlikuje jednostavan dizajn, s povećim okruglim jastučićima od memorijske pjene obloženim kožom, pričvršćenim za aluminijske prstenove te nenametljivom dvobojnom završnom obradom.

Kvaliteta korištenih materijala i izrade su zadovoljavajući, ali preporučljivo je pohraniti ih u prateću torbicu od kože Muirhead dok ih ne koristite i tijekom transporta kako bi ih dulje očuvali u dobrom stanju.

Kad smo već kod transporta - Fidelio L3 je moguće zakrenuti, ne i sklopiti, što znači kako će zauzeti razmjerno puno prostora u vašoj torbi ili ruksaku.

 • +9
 • +6

Bežične slušalice Philips Fidelio L3

Nisu lagane (teže 360 grama), ali vrlo dobro prijanjaju uz glavu, mekane su i udobne pri dugotrajnom nošenju. Traka za glavu također je podložena mekim materijalom, koji bi mogao biti i nešto deblji, dok je s gornje strane obložena kožom.

Bolje će odgovarati za, primjerice, korištenje dok radite ili se želite koncentrirati na ono što slušate nego za spavanje jer su prilično velike.

Upravljačke kontrole

Zatvorenog su dizajna i potpuno prekrivaju uši. Na desnoj slušalici je touchpad pomoću kojeg je - korištenjem kuckanja i potezanja prstom - moguće regulirati glasnoću zvuka, pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, kao i preskakanje audio zapisa.

Upravljanje dodirom i gestama radilo je manje-više dobro, iako je tražilo neko vrijeme za učenje i prilagodbu, a ni nakon višesatnog korištenja se nisam mogao otresti dojma kako je touchpad ipak preosjetljiv na dodir.

Ove će se bežične slušalice same isključiti ako ih, recimo, stavite oko vrata ili odložite na stol, i ponovno aktivirati kad ih stavite na glavu. Osim što je praktično, to pomaže izvanredno dugom trajanju baterija, o čemu ću nešto više reći malo kasnije.

Na desnoj slušalici također je tipka za uključivanje i isključivanje, dok su na lijevoj tipke za prilagodbu poništavanja buke i glasovnog pomoćnika. Sve su tipke lako su dostupne i dobro reagiraju na dodir.

Osobno mi to nije bio problem, ali ako ste skloniji korištenju lijeve ruke umjesto desne raspored upravljačkih kontrola vam neće biti naročito praktičan.

Kako zvuče?

U Fidelio L3 su ugrađeni 40-milimetarski driveri s podrškom za razmjerno široki frekvencijski raspon (od sedam do 40.000 Hz), kao i zvuk visoke razlučivosti te kodeke SBC, AAC i aptX/aptX HD.

Pri reprodukciji su ponudile ujednačenu kvalitetu visokih tonova i basova te jasan i precizan zvuk koji ni u jednom trenutku nije bio naporan za slušanje.

Neće se distorzirati odvrnete li ih do maksimuma, ali u pojedinim će slučajevima dobiti ponešto metalan prizvuk. Za pojačavanje do maksimuma nije, doduše, bilo potrebe. Rijetko sam ih koristio na više od 15-20 posto glasnoće.

Čak i u razmjerno bučnim okruženjima poput vlaka, autobusa i gradskih ulica kombinacija aktivnog poništavanja buke i zatvorenog dizajna odlično je odradila svoj posao. Štoviše - nosite li ih dulje vrijeme mogli biste se iznenaditi u koliko se bučnom okruženju doista nalazite.

Razinu poništavanja buke moguće je prilagoditi ako uključite način rada Awareness, koji će u nešto većoj mjeri pripuštati zvukove iz okoliša u vaše uši, a da pritom kvaliteta zvuka neće u značajnoj mjeri opasti.

Povezivanje i prateća aplikacija

Fidelio L3 moguće je Bluetoothom bežično povezati s dva uređaja odjednom. To se pokazalo takvim i u praksi - povezao sam ih s pametnim telefonom Honor View20 i Acerovim laptopom s operativnim sustavom Windows 10 - ali nije uvijek išlo glatko.

Naime, na drugim uređajima ove će slušalice biti prikazane kao dva uređaja međusobno vrlo sličnih naziva. S jednim je moguće povezati se, s drugim ne. Nema drugog načina doznati koji je pravi osim metodom pokušaj-pogreška, što je prilično iritatno dok se ne naviknete.

Nominalni maksimalni domet od deset metara izdržao je provjeru i u stvarnim okolnostima. Naravno, to će u velikoj mjeri ovisiti o tome u kakvom se okruženju nalazite dok ih koristite, ali ove su se Philipsove slušalice prilično dobro nosile s preprekama koje bi prekinule vezu za nemali broj drugih modela.

Prateća aplikacija Philips Headphones za operativni sustav Android je... Pa, beskorisna. Kad bih ju uspio pokrenuti - otprilike jednom ili dva puta u deset pokušaja - vrlo brzo bi prestala funkcionirati ili bi javljala kako slušalice nisu povezane s mobitelom, čak i kad bih ih u tom trenutku koristio.

Nakon nekoliko desetaka pokušaja jednostavno sam digao ruke. Za slušalice ove razine kvalitete i cijene prateći softver je neprihvatljivo niske razine kvalitete.

Baterija

S druge strane, teško je naći bežične slušalice koje se mogu mjeriti s Fidelio L3 po izdržljivosti baterije. Po Philipsovim specifikacijama trebale bi potrajati do 38 sati (32 s uključenim poništavanjem buke). To se pokazalo približno točnim - punio sam ih prvi put tek nakon pet do šest dana intenzivnog korištenja.

Punjenje od nule do sto posto kapaciteta potrajalo je oko dva sata.

Trebate li kupiti bežične slušalice Philips Fidelio L3?

Fidelio L3 nisu jeftine slušalice, ali ponudit će vam puno toga dobrog zauzvrat. Glavni aduti su fantastično izdržljiva baterija, visoka kvaliteta izrade i zvuka, odlično poništavanje buke i udobnost pri korištenju.

Ima puno prostora za poboljšavanje pratećeg softvera i bežičnog povezivanja, ali ni jedno, niti drugo nisu nesavladive prepreke (iako bi ih svakako trebalo ukloniti čim prije).

Dobar su izbor za digitalne nomade, odnosno sve koji se ne žele odreći dobrog zvuka zbog toga što su često van kuće i/ili se ne žele gnjaviti sa žičnim slušalicama. Ali, nećete požaliti ni ako ih odaberete radi korištenja u zatvorenim prostorima. Naročito ako radite negdje gdje je poželjno izolirati se od okolišne buke.

Philips Fidelio L3 - ključne specifikacije

 • Proizvođač: Philips
 • Dizajn: preko uha (okrugle), traka za glavu
 • Zvuk: Stereo, driver 40 mm, 7-40.000 Hz, do 20 mW
 • Kontrole: touchpad na desnoj slušalici - pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, preskakanje zapisa, reguliranje glasnoće
 • Bežična veza: Bluetooh 5.1, podrška za SBC, aptX HD, aptX, AAC, Hi-Res Audio; mogućnost povezivanja s dva uređaja odjednom, domet do deset metara
 • Baterija: do 38 sati (32 s uključenim poništavanjem buke), punjenje USB-C
 • Dimenzije: 50,15 puta 200,3 puta 190 milimetara
 • Težina: 0,36 kg
 • Ostalo: aktivno poništavanje buke (hibridno); poziv na čekanju, prebacivanje s poziva na poziv, primanje, odbijanje i završavanje poziva, prebacivanje s poziva na glazbu i obrnuto; automatsko gašenje kad ih se ne koristi
 • Cijena: 1.999 kuna (Nabava.net)

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!