DOMINIK MARIČEVIĆ, NANO ENERGIES

Iz Češke u Hrvatsku stiže softver koji tvrtkama pomaže smanjiti potrošnju struje, objasnili su nam kako to funkcionira

11.03.2023 u 14:44

Bionic
Reading

U Češkoj je prije 15 godina svjetlo dana ugledao Nano Energies, tehnološko-informatička tvrtka koja djeluje u energetskom sektoru i bavi se uravnoteženjem mreže te optimizacijom proizvodnje i potrošnje električne energije za poslovne korisnike. 'Core business' tvrtke je, ugrubo rečeno, agregiranje fleksibilne elektroenergetske imovine, a to bi moglo obilježiti budućnost industrije

Tvrtka danas posluje na tržištima srednjoistočne Europe - osim Češke, u Slovačkoj, Mađarskoj te Rumunjskoj - a od prošle godine prisutna je i na hrvatskom tržištu.

Zapošljavaju 130 visokokvalificiranih stručnjaka, uključujući IT stručnjake i programere, matematičare te stručnjake za obnovljive izvore energije, a kako nam otkriva Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies Hrvatska, do kraja godine planiraju nova širenja.

'Vidjeli smo neiskorišten potencijal na hrvatskom tržištu i prednost ne samo za nas, već i za naše krajnje kupce i elektroenergetsku mrežu', ističe Maričević, dodajući da Hrvatska ima visoku razinu Sunčeve svjetlosti, što znači da je za nas solarna energija održiv i pogodan izvor energije. 'Energetska optimizacija važna je i u slučaju Hrvatske da bi se postigla energetska neovisnost', naglašava Maričević.

A što točno rade? Nano Energies je, naime, razvio softver koji omogućava potrošačima i proizvođačima energije sudjelovanje na tržištu pomoćnih usluga i iskorištavanje fleksibilnosti pojedinih uređaja na kratkoročnim tržištima električne energije.

'Otvaranje tržišta pomoćnih usluga bila je prilika za Nano Energies da primijeni više od jednog desetljeća iskustva u industriji obnovljivih izvora energije da bismo pomogli Hrvatskoj u postizanju energetskih ciljeva po pitanju sigurnosti i dekarbonizacije', kaže nam Maričević.

'Smanjujemo troškove kompanija, donosimo nove prednosti u tome kako iskoristiti fleksibilnost i pružiti je na tržištu pomoćnih usluga. Postoji i druga grana koju radimo u Češkoj – iskorištavamo fleksibilnost na kratkoročnim tržištima električne energije. U tom slučaju naš softver i naši algoritmi analiziraju stanje i cijene svakog sata te točno znaju u kojem je satu električna energija najskuplja ili najpovoljnija.

Sve se odvija automatski, putem pametnog sustava. Pridonosimo stabilizaciji elektroenergetske mreže, a tim pristupom možemo postići smanjenje troškova od deset do 30 posto. I sve to bez potrebe za transformacijom korisnikovih operacija; nema potrebe da mijenjaju standardni način rada i potrošnje, a u određenim momentima stabiliziramo sustav i reguliramo njihove jedinice', kaže Maričević.

Ako imaju neku regulacijsku jedinicu čiju fleksibilnost mogu iskorištavati na kratkoročnom tržištu, u određenom periodu uključit će neku elektranu, proizvoditi energiju kad je cijena električne energije najskuplja, a potrošaču će je ponuditi kad je ona najjeftinija. Upitan što ako dođe do preopterećenja elektroenergetske mreže, Maričević odgovara da u tom trenutku Nano djeluje kao agregator koji pomaže stabilizirati mrežu.

Kako točno funkcionira softver

Njihove prve korisnike u Hrvatskoj čine mali proizvođači bioplina i biomase, a među većima navode tvrtku Energija Gradec, najvećeg proizvođača električne energije iz bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj, koji čini petinu ukupne domaće proizvodnje te vrste energije. Ti korisnici dio su virtualne elektrane Nano Energiesa s gotovo 20 megavata fleksibilne električne energije.

Suradnje su ogledni primjer toga kako točno funkcionira softver Nano Energiesa – tvrtka korisnik postiže dodatnu zaradu uravnoteženjem elektroenergetskog sustava kad u mreži nastane višak električne energije. Nano kao fleksibilan agregator ubrzava prijelaz na održivu energiju te može iskoristiti potencijal električne energije da bi pomogao krajnjim korisnicima u smanjenju njihovih troškova.

Proizvodnja električne energije u elektroenergetskoj mreži mora biti jednaka potrošnji da bi se spriječio njezin nestanak. Nano Energies kao agregator koristi svoj portfelj, koji čine različite regulacijske jedinice, da bi stabilizirao elektroenergetsku mrežu. 'Sustavu dajemo energiju kad mu je to potrebno ili je uzimamo kada ima višak energije', navodi Maričević.

Uvodi nas pritom detaljnije u pojam agregacije fleksibilnosti, što obuhvaća kombinaciju više izvora podesive snage u većoj grupi; mnoge male elektrane ili potrošači energije mogu se spojiti u portfelj i inteligentni sustav da bi funkcionirali kao svojevrsna 'virtualna elektrana'.

'Mali potrošači energije ne mogu samostalno djelovati ili sudjelovati na energetskim tržištima, stoga do izražaja dolazi uloga Nano Energiesa kao agregatora fleksibilnosti - kombinira se fleksibilnost kupaca po pitanju proizvodnje i potrošnje da bi se pružilo standardne proizvode i usluge operatoru prijenosnog sustava', navodi.

'Vrijeme prihvatljivih cijena energije je završilo'

'Kao agregatori postajemo jedan od preduvjeta digitalne i zelene transformacije; predvodnici smo koji moraju biti spremni pomoći mreži za sve veći prihvat novih, nestabilnih obnovljivih izvora energije, poput Sunca i vjetra, koji iz minute u minutu mogu promijeniti svoju dostupnost. Nalazimo se u zelenoj energetskoj tranziciji i moramo poticati prihvat novih obnovljivih izvora na mrežu, moramo biti prisutni i kao agregator spremni omogućiti stabilizaciju', ističe.

Znamo da je energija najvažnija grana industrije, a Maričević kaže i da se, prema dosad viđenom, može slobodno reći da su poduzetnici već svjesni toga da je završilo vrijeme jeftinih cijena energije.

'Sada moraju razmišljati o investicijama u svoje obnovljive izvore energije i osiguranje samodostatnosti. To je ključno za budućnost i ljudi postaju sve više svjesni toga. Kad nam je dobro, ne mijenjamo ništa, a situacija se počela naglo mijenjati uslijed pandemije.

Kad smo zagazili u drugi stupanj energetske tranzicije, kad je došlo do izraženijih pomaka, od gašenja pojedinih konvencionalnih izvora energije u Europi - poput termoelektrana na ugljen te nuklearnih elektrana - došlo je i do pomaka na energetskom tržištu, što je dovelo do vrlo volatilnih cijena energije. Zbog rata u Ukrajini tržište se dodatno 'zaljuljalo' i u konačnici je došlo do još većih poremećaja', istaknuo je.

Suradnja s HOPS-om i potencijal Hrvatske

'Rezultati se vide čim se krene s pružanjem usluge, u prvih mjesec dana. Moramo detektirati fleksibilnost i ako ona postoji, idemo u proces i integraciju naše opreme, a u konačnici i u certifikaciju tih jedinica s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS). Certifikat je dokaz da su tehnički sposobne isporučiti uslugu fleksibilnosti, odnosno uslugu pružanja podrške cijelom sustavu, za što moraju dobiti zeleno svjetlo HOPS-a', kaže Maričević.

Tvrtke moraju osigurati fleksibilnost od minimalno 100 kilovata. 'Za manje kapaciteta to nema smisla. Puno je ulaganja i s naše strane kao agregatora – od opreme, uređaja za kontrolu do ugradnje - tako da naši korisnici koji žele ostvariti korist nemaju nikakav trošak ugradnje, sve pokriva Nano Energies.

Bitno je optimizirati sve i sagledati kako izvući fleksibilnost. Ona leži u stotinama industrija diljem Hrvatske. Ovdje možda leže stotine megavata koje možemo koristiti, a naši korisnici nisu svjesni toga da mogu profitirati na osnovi fleksibilnosti koju mogu ponuditi u određenom trenutku', ističe Maričević.

Planovi na hrvatskom tržištu su im, kaže, ambiciozni: do kraja godine željeli bi u portfelju imati nekoliko desetaka megavata fleksibilnih kapaciteta, a očekuju i širenje paleta proizvoda koje HOPS nabavlja i koristi za stabilizaciju.

'Nadamo se da će operator sustava što prije 'otvoriti' proizvode koji će biti izazovniji za nas kao agregatora, a svjesni smo da to možemo, da imamo znanje i kvalificirane ljude koji će omogućiti vođenje složenijih proizvoda što mogu i nama i korisnicima donijeti veće koristi', zaključuje.