Češka tvrtka

Velike novosti za elektroenergetske sustave - Nano Energies ušao na hrvatsko tržište s novom uslugom agregiranja fleksibilnosti

25.11.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Češka tvrtka Nano Energies posluje u energetskom sektoru od 2008. godine, prisutni su na sveukupno 5 tržišta Srednjoistočne Europe. Surađuju s klijentima u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, a na hrvatsko tržište ušli su ove godine kao Nano Energies Hrvatska

Nano Energies je softversko-analitička tvrtka koja komunicira s nekoliko stotina pružatelja fleksibilnosti, pomaže u održavanju stabilnosti elektroenergetskog sustava istovremeno ostvarujući prihode za svoje klijente. Razvili su softver koji proizvođačima i potrošačima energije omogućuje sudjelovanje na tržištu pomoćnih usluga i iskorištavanje fleksibilnosti pojedinih uređaja na kratkoročnim tržištima električne energije.

Agregiranje fleksibilnosti još uvijek je nepoznanica na našim prostorima, no u Zapadnoj Europi agregiranje fleksibilnosti prisutno je već niz godina i iznimno značajno u procesima digitalizacije energetskog sektora i zelene energetske tranzicije.

'Agregatori fleksibilnosti djeluju u Zapadnoj Europi već dugi niz godina. To je isprobani model koji dobro funkcionira, ukoliko je ispravno postavljen. U zemljama u kojima je zakonodavstvo omogućilo ulazak agregatorima, oni imaju velik tržišni udio i pomažu u digitalizaciji energetskog sektora. Primjerice, u zapadnoeuropskim zemljama agregatori su omogućili da mreže budu stabilne iako udio obnovljivih izvora energije raste. Agregatori otvaraju mogućnost zemljama da se manje oslanjaju na fleksibilnost koju su do sada pružale velike elektrane na ugljen i plin. Što je više fleksibilnosti koje pružaju agregatori u mreži, manje će nam trebati fleksibilnosti koja je do sada dolazila iz fosilnih izvora. U budućnosti će veći broj agregatora i pružanje pomoćnih usluga biti norma za tvrtke.', izjavio je Dominik Maričević, country manager Nano Energiesa Hrvatska.

Što je agregacija fleksibilnosti?

Proizvodnja i potrošnja električne energije u svakom trenutnu mora biti jednaka. Kada dođe do neravnoteže, tj. kada ukupna proizvodnja i potrošnja u stvarnom vremenu nisu izjednačene Operator prijenosnog sustava (OPS) šalje zahtjev agregatoru fleksibilnosti koji ima vlastitu imovinu (mrežu proizvođača, potrošača ili spremnika energije) da pomogne pri uravnoteženju sustava. Rezultat je odgovarajuća kvaliteta energije čime se istovremeno maksimizira profit vlasnika uređaja. Fleksibilnost predstavlja upravljivost odnosno sposobnost pojedine jedinice da u kratkom vremenu promjeni svoje stanje, to jest, pali/ugasi uređaj potrošača ili smanji/poveća proizvodnju neke proizvodne jedinice. To bi konkretno značilo da u određenom trenutku agregator fleksibilnosti može utjecati na rad jedinice koja se nalazi u portfelju agregatora, odnosno promijeniti njezinu radnu točku, npr. motor koji radi ugasiti.

Zašto digitalizacija energetskog sektora?

Digitalizacija energetskog sektora rezultat je tranzicije energetskog sektora na čistu energiju odnosno energiju dobivenu iz obnovljivih izvora energije. Digitalizacija omogućuje postići maksimalnu učinkovitost na svim razinama upravljanja energijom. Prednosti su višestruke, kako za elektroenergetski sustav koji postaje stabilniji s boljom kontrolom upravljanja, tako i za krajnje korisnike koji profitiraju od učinkovitijeg korištenja vlastitih kapaciteta. Kako se u mrežu dodaje sve više obnovljivih izvora energije, povećava se potreba za uravnoteženjem mreže. Obnovljivi izvori energije po prirodi su nestabilni, a do nestanka struje može doći u slučaju velikih fluktuacija. S postupnim ukidanjem tradicionalnih izvora koji jako zagađuju, potrebno je potražiti druga rješenja koja pomažu stabilnosti mreže – agregatori fleksibilnosti su to rješenje.

'Vjerujem da smo već u zoni energetske digitalizacije, ali tempo razvoja mora biti brži. Prednosti su višestruke, kako za elektroenergetski sustav koji postaje stabilniji s boljom kontrolom upravljanja, tako i za krajnje korisnike koji profitiraju od učinkovitijeg korištenja vlastitih kapaciteta.', kazao je Maričević.

Koji su benefiti agregiranja fleksibilnosti za tvrtke?

Najveća prednost za tvrtke je u tome što im se isplaćuje većinski dio prihoda plaćenih od OPS-a. Agregator dobiva manji udio, iako financira svu infrastrukturu i obavlja sve zadatke povezane s pružanjem fleksibilnosti. Ukupni prihodod OPS-a kombinacija je plaćanja rezervacije, to jest vremena kada je kupac spreman pružiti uslugu, i plaćanja aktivacije, to jest vremena kada kupac smanjuje ili povećava proizvodnju/potrošnju, kao i količine pružene fleksibilnosti (rezerve snage).

'Nano Energies pokriva cjelokupni trošak implementacije softvera i troškova povezivanja kupca ili korisnika. Prednost je i u tome što će implementacija omogućiti sudjelovanje na tržištima pomoćnih usluga koje se pružaju OPS-u radi uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Ne samo da se energija može optimizirati na najučinkovitiji mogući način, već je moguće da energetski akteri odnosno krajnji korisnici izravno sudjeluju u pružanju pomoćnih usluga (balansiranju mreže) što inače ne bi bilo moguće. Na taj način postaju aktivni sudionici tržišta električne energije te ostvaruju prihode.', zaključio je Dominik Maričević.