TEHNO PREGLED

Deset najboljih strateških igara koje možete zaigrati odmah sad, i to besplatno

26.07.2020 u 07:54

Bionic
Reading

Želite li se okušati u zabavnim i izazovnim strateškim igrama, pogledajte pregled naslova za koje ne morate izdvojiti ni kunu

Donosimo pregled deset najboljih besplatnih strateških igara.

Freeciv

Pokrenut 1996. godine, projekt Freeciv jedan je od najstarijih i najuglednijih među besplatnim strateškim igrama online. Možete ga igrati online ili offline, kao i odmjeriti snage s drugim igračima.

Izgledom podsjeća na Civilizaciju 2, što nije čudno uzme li se u obzir kako se pojavio iste godine kad i ta igra. Ako ste nostalgični za tim danima 2D grafike ili radoznali vidjeti kako to izgleda, uronite u svijet Freeciva na neko vrijeme.

Freeorion

Slično kao Freeciv s Civilizacijom, Freeorion nastoji replicirati slavne dane i dostignuća igre Masters of Orion. Ta je franšiza svemirskih igara u međuvremenu posrnula i nije ni približno uspješna kao Sid Meierov serijal, ali ima svojih prednosti i šarma.

Megamek

Igru Megamek također možete preuzeti na računalo ili igrati online (protiv umjetne inteligencije ili drugih igrača), i to biste svakako trebali učiniti ako ste voljeli igru na ploči Battletech, s ogromnim ratobornim strojevima u borbi protiv istovrsnog protivnika. Tu su još i laseri, projektili te druga čudesa.

Battle for Wesnoth

Više volite žanr fantazije? Battle for Wesnoth vas u tom slučaju vjerojatno neće razočarati. Lutat ćete poljima i morima pokušavajući povratiti izgubljeno prijestolje ili otkriti magične dragulje. I za ovu igru dostupna je mogućnost igranja protiv drugih igrača.

Colonist

Colonist je odličan izbor za ljubitelje igre na ploči Settlers of Catan. Možete ju zaigrati na stolnom ili tablet računalu te pametnom telefonu. Cilj je podići civilizaciju na noge i proširiti ju gradeći naselja i izbjegavajući napade neprijatelja. Možete ju igrati solo ili protiv drugih.

Geopolitics

U igri Geopolitics cilj je jednostavan: pokoriti svijet. Jednostavna je i zabavna. Počinjete s gradom koji vam donosi prihod. To trebate iskoristiti kako bi podigli vojsku i okupirali susjede.

Remnants of the Precursors

Još jedan klon igre Masters of Orion, dostupan za operativne sustave Windows, macOS i Linux. naći ćete se na čelu rase vanzemaljaca na putu ka dominaciji galaksijom. Razvijat ćete tehnologije, istraživati svemir i kolonizirati gdje god možete.

Risk: Global Domination

Igra na ploči Risk s nama je u raznim oblicima još od 1957. godine. Ovo izdanje možete besplatno ugrabiti na platformi Steam. Igrate protiv računala ili drugih igrača, a na raspolaganju je više od 40 mapa, puno scenarija i različitih drugih postavki.

Tactical Monsters Rumble Arena

Zabavna i neobvezna igra u kojoj ćete sučeliti čudovišta poput Meduze, Frankenštajna i Bigfoota u okršajima koji traju tri do pet minuta. Na raspolaganju je i nekoliko drugih načina igranja koje vrijedi istražiti, poput pustolovnog i preživljavanja.

Age of Conquest IV

Želite li zapovijedati vojskama diljem svijeta i povijesti, ovo je igra za vas. Kako bi preživjeli i napredovali, morat ćete pokazati vještinu diplomacije te upravljanja financijama i resursima. Kad vam dosadi igranje protiv računala možete se namjeriti na druge igrače, ali i napraviti vlastite mape.