TEHNO PREGLED

Hoćemo li napokon uskoro vidjeti Appleove pametne naočale?

17.07.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme nagađa o tome kako bi Apple mogao ponuditi pametne naočale za proširenu stvarnost. Pogledajmo što možemo očekivati

Tijekom nekoliko narednih godina Apple bi u prodaju mogao pustiti dva modela pametnih naočala (ili, moguće, tek konzola) za proširenu i virtualnu stvarnost. Google je svoje pametne naočale Glass predstavio prije sedam, a Oculus Rift svoju konzolu za virtualnu stvarnost prije četiri godine.

Jabučari već godinama ne kriju velike ambicije u području proširene stvarnosti, s fokusom na iPhone i iPad. Napravili su znatne pomake naprijed u tom smjeru kad su u pitanju operativni sustav iOS i set softverskih alata za proširenu stvarnost.

Ali, dosad nije bilo ozbiljnijih naznaka kad bi se mogao pojaviti i odgovarajući hardver. Nedavno su, doduše, kupili NextVR, tvrtku u kojoj se bave streamingom virtualne stvarnosti, prije toga Akonia Holographics, koja proizvodi leće za konzole namijenjene proširenoj stvarnosti.

Evo pregleda nekoliko smjernica kamo bi Apple mogao krenuti.

Bit će obične što je više moguće

Slično kao i njihov pametni sat, u Appleu bi naočale/konzolu za proširenu i virtualnu stvarnost mogli uobličiti kao svakodnevni predmet nesvakidašnjih mogućnosti.

Bilo bi odlično kad bi pritom mislili i na nas koji nosimo naočale. Google je nedavno preuzeo proizvođača North, tvrtku koja proizvodi pametne dioptrijske naočale koje se izgledom ne razlikuju bitno od običnih. Ne bi bilo neobično ako bi i u Appleu krenuli tim putem.

Navodno su već krenuli u probnu proizvodnju novih leća za proširenu stvarnost, namijenjenih ugradnji u vlastiti hardver. Zasad još nije poznato u kojem će se proizvodu naći. A imaju i patent za prilagodljive leće koji bi mogao biti i te kako koristan.

S potpuno funkcionalnim naočalama za proširenu stvarnost koje izgledom ne odskaču od običnih bit će lakše nagovoriti korisnike na isprobavanje i prihvaćanje novih mogućnosti i iskustava.

Što se naziva tiče, vjerojatno će slijediti dosadašnju praksu i nazvati ih Apple Glass (poput već spomenutog Apple Watcha, ali i Apple TV-a). Ako će biti posve bežične, nije isključeno ni kako će se odlučiti na naziv koji će uključivati Air.

Cijena neće biti jako visoka?

Osnovni model mogao bi koštati 499 američkih dolara, plus leće s odgovarajućom dioptrijom. Toliko su otprilike koštala i prva izdanja iPada te Apple Watcha, dok konzole za proširenu i virtualnu stvarnost koštaju između 200 i 1000 USD.

Bit će povezane s iPhoneom

U proizvođaču čipova Qualcommu smatraju kako će veliki broj nadolazećih konzola za proširenu i virtualnu stvarnost biti pogonjeno pametnim telefonima. Takve konzole bi mogle biti lakše te biti opremljene ključnim kamerama i senzorima za praćenje pokreta i bilježenje informacija, dok bi obrada podataka bila prepuštena smartfonima.

Appleov iPhone već ima jedan od najjačih procesora na tržištu koji se može nositi s proširenom stvarnošću i računalnim vidom.

QR kodovi, objekti svjesni lokacije...

Nadolazeće izdanje iOS-a 14 donosi podršku za QR kodove i App Clips koje se temelje na tehnologiji NFC, koje mogu pokrenuti iskustva iz lokacija u stvarnom svijetu jednim kuckanjem ili skeniranjem. Te mikro aplikacije mogu podržati i proširenu stvarnost, poveže li se iPhone ili iPad s odgovarajućim pratećim uređajem.

Novija izdanja iPhonea također su dobila i čip U1 kojeg je moguće upotrijebiti za poboljšavanje preciznosti pri postavljanju objekata u proširenoj stvarnosti, kao i bržem otkrivanju drugih uređaja u blizini u koje je ugrađen.

Pločice za praćenje u proširenoj stvarnosti koje bi se moglo vidjeti pomoću aplikacije za iPhone mogle bi se pojaviti još tijekom ove godine. Nije nezamislivo kako bi funkcionirale i u pametnim naočalama.

Novi iPad već je opremljen za pametne naočale

Apple je već poprilično uložio u postave kamera koji mogu registrirati svijet oko sebe s manjih i većih udaljenosti. Kamera TrueDepth, prisutna u svim modelima iPhonea od X, funkcionira kao umanjeno izdanje Microsoftovog Kinecta i može skenirati okolicu i očitati 3D podatke uz visoku razinu preciznosti, dovoljnu za sigurno prepoznavanje lica.

Novi senzori LIDAR, ugrađeni u stražnji dio novih iPada Pro, imaju veći doseg (do nekoliko metara), koliko bi trebale i pametne naočale. Za aplikaciju Maps skeniranje pomoću LIDAR-a se koristi i za omogućavanje slojeva virtualnih objekata na lokacije u stvarnom svijetu pomoću tehnologije Location Anchors.

Koliko će vizuali biti dobri?

Za očekivati je kako će Apple krenuti s osnovnim funkcionalnostima i potom graditi na tome, kao što je to učinio s Apple Watchom i iPhoneom. Vjerojatno će biti bliže uređajima kao što je nReal Light. Moguće je kako će konkurenciju nastojati nadmašiti boljom kvalitetom slike u odnosu na veličinu uređaja, da bi s vremenom počeli dodavati napredniji hardver.

Jednostavne kao AirPods

Bežične slušalice AirPods mogle bi biti naznaka kamo Apple smjera na području nosivog računalstva. Pametne naočale trebale bi biti podjednako udobne i korisne, kao i jednostavne za korištenje.

Povezivat će se s drugim uređajima

Apple Glass vjerojatno će se moći povezati s ostalim Appleovim uređajima. Slušalice AirPods bi mogle poslužiti za zvuk (iako nije isključeno kako će naočale imati vlastito rješenje), dok bi Apple Watch mogao poslužiti kao daljinski upravljač, dodatni zaslon za prikaz, ali i za haptičku povratnu spregu.

Suradnja s Qualcommom

Apple i Qualcomm ponovno surađuju na razvoju iPhonea, vjerojatno ne isključivo na modemima. Podrška za mreže 5G iznimno je važna za razvoj proširene i virtualne stvarnosti naredne generacije. Qualcommovi čipovi su već u praktično svim samostalnim konzolama za proširenu i virtualnu stvarnost, a u toj su tvrtci eksperimentirali s tehnologijama koje bi omogućile obradu podataka prikupljenih putem uređaja poput Glassa u računalnom oblaku.

Podrška i za druge, ali...

Kao što je to slučaj s hrpom pametnih satova i uređaja za fitness, iPhone će vjerojatno podržavati i druge pametne naočale, ne samo Glass, ali s ograničenim mogućnostima.

Kad možemo očekivati Glass?

Apple nove proizvode najavljuje u pravilu mjesecima prije no što ih pusti u prodaju. Očekuje se kako bi prvu službenu potvrdu pametnih naočala mogli dobiti skupa s novom generacijom iPhonea najesen.

No, to ne znači kako će ih biti moguće i kupiti ove godine. U stvari, čini se kako neće biti dostupne prije 2021., moguće i tek 2022., odnosno 2023.