TEHNO PREGLED

Pogledajte što sve iOS 14 donosi kao novitet, a Android ima već neko vrijeme

24.06.2020 u 10:58

Bionic
Reading

S novim izdanjem Appleovog operativnog sustava za mobilne uređaje stiže i hrpa novih značajki. Nemali broj njih poznate su vlasnicima uređaja s Googleovim operativnim sustavom Android. Pogledajmo o čemu se radi

Donosimo pregled značajki koje je iOS 14 'posudio' od Androida.

Widgeti na početnom zaslonu

Nakon što je početni zaslon godinama bio statičan Apple će napokon korisnicima dozvoliti dodavanje widgeta na njega. Widgeti su bili jedna od ključnih razlika Androida i iOS-a od prvih dana Androida, i to je bila značajka koju su u Googleu nastavili razvijati tijekom godina.

Popis aplikacija

Appleova nova značajka App Library slična je Googleovoj ladici za aplikacije, u kojoj je vidljiv pregled svih aplikacija na pametnom telefonu bez obzira jesu li na početnom zaslonu ili nisu. U iOS-u 14 bit će moguće ručno sakriti aplikacije tako da su vidljive samo u App Library.

Za razliku od Androida, koji nudi tek običan popis, App Library će aplikacije automatski poslagati po kategorijama.

Druge aplikacije za e-poštu i web preglednike

Ovo nije toliko 'posuđeno' od Androida koliko je nešto što je Apple davno mogao ponuditi, ali namjerno nije. Od iOS-a 14 će, naime, biti moguće koristiti i druge aplikacije za e-poštu i web preglednike, ne samo Mail i Safari.

Naravno, postoje uvjeti koje treba zadovoljiti. Recimo, svi preglednici će morati koristiti Appleov softver za renderiranje pa među njima praktično neće biti velike razlike. Također, Apple Maps i Apple Music će i dalje biti u početnim postavkama pa ćete morati zasebno instalirati druge aplikacije.

Diskretna digitalna osobna pomoćnica

U iOS-u 14 digitalna osobna pomoćnica Siri dobit će novi, 'diskretni' način prikaza - pojavit će se kao mala sličica pri dnu zaslona, umjesto raširivanja preko cijelog zaslona kao dosad. Rezultati upita također će se prikazivati u manjim prozorima pri vrhu zaslona, slično kao što to radi Googleov Assistant.

Slično je rješenje upogonjeno i za prikaz poziva, koji više neće zakloniti cijeli zaslon, također već neko vrijeme prisutno u Androidu.

App Clips

Nova značajka za iOS 14 App Clips omogućit će korisnicima pregled ključnih značajki aplikacije bez da ju instaliraju na svoj uređaj. Takvim se pristupom u Googleu poigravaju od 2017. godine.

Navigacija za bicikliste

Apple Maps već dulje vrijeme hvata priključak s Google Maps, pa će tako ta aplikacija tek sad dobiti upute za bicikliste, skupa s upozorenjima na prepreke kao što su uzbrdice i stepenice, kao i prikazom biciklističkih staza. Google sadržaje za bicikliste nudi od 2010. godine.

Prijevod

Poznati Google Translate napokon će s iOS-om 14 dobiti i inačicu za Apple. U aplikaciji Translate bit će moguć prijevod tipkanih i izgovorenih riječi i rečenica, a dobit će i integriranu podršku za web preglednik Safari kako bi mogla prevoditi cijele web stranice. Zasad je za prijevod dostupno tek 11 jezika.

Slika-u-slici

Nije nova značajka za Appleov softver (za tablet računala iPad dostupna je od iOS-a 11), ali jest za iPhone. Omogućit će prikaz videa povrh drugih aplikacija koje koristite, što može biti prilično praktično dok koristite, recimo, Face Time. Android ovu značajku ima od izdanja 8.

Praćenje lozinki

Google je ovu značajku u web preglednik Chrome uveo krajem prošle godine, sad će ju dobiti i Safari. Obavijestit će vas ako je lozinka koju koristite negdje provaljena i procurila u javnost.

Back Tap

Nova značajka koja će vam omogućiti dodavanje dugmeta za brze akcije (primjerice, pokretanje aplikacije ili snimanje zaslona), slično kao dva brza kuckanja na Androidu. U Googleu tek trebaju upogoniti ovu značajku, pa nije isključeno kako bi ih Apple mogao i prestići.