TEHNO PREGLED

Velika nadogradnja: Donosimo najbolje nove značajke za Windows 10

27.06.2020 u 08:08

Bionic
Reading

Donosimo pregled najzanimljivijih noviteta koje nam stižu s velikom polugodišnjom nadogradnjom Microsoftovog operativnog sustava

Dva puta godišnje - obično u travnju i listopadu - Microsoftov operativni sustav Windows 10 dobiva velike nadogradnje s novim značajkama i zakrpama za uočene probleme.

Zadnje takvo izdanje je iz svibnja ove godine, s oznakom 2004. Donosi nekoliko novih i više manjih poboljšanja postojećih značajki. Evo pregleda najvažnijih noviteta.

Ako dosad niste preuzeli i instalirali nadogradnju, upute kako to učiniti možete naći ovdje.

Reinstalacija Windowsa iz računalnog oblaka

Dosad su Windowsi za povratak na tvorničke postavke ili osvježavanje koristili sistemske datoteke na vašem računalu. Od izdanja 2004 možete za to upotrijebiti i datoteke u računalnom oblaku pomoću opcije Cloud download.

Neobvezne nadogradnje su izdvojene

Otvorite li Windows Update (Settings pa Update & Security) vidjet ćete ispod dugmeta Check for updates poveznicu View optional updates. Među tim neobveznim nadogradnjama obično su driveri koji nisu ključni, manje važne promjene... Sad su izdvojene, pa možete prvo preuzeti i instalirati one koje su važnije.

Novo sučelje za Cortanu

Od sad možete prozor s Microsoftovom digitalnom osobnom pomoćnicom povlačiti po zaslonu kao bilo koju drugu aplikaciju. Otvorit ćete ju putem pretrage ili koristeći njenu sličicu na taskbaru. Također, možete komunicirati s Cortanom tipkajući u prozoru za brbljanje umjesto govorom.

S druge strane, više ne može stupati u interakciju s pametnim uređajima u domaćinstvu, kao ni povezati s vašim omiljenim glazbenim servisom. Primijetit ćete i preporuku da se ulogirate s poslovnim ili školskim korisničkim računom za najbolje rezultate.

Novi Windows Subsystem za Linux

Značajka koja omogućava pokretanje operativnog sustava Linux na računalu s Windowsima je nadograđena kako bi omogućila bolju izvedbu i iskustvo korištenja. Bit će redovno nadograđivana putem servisa Windows Update.

Poboljšani Task Manager

U dobrom starom Task Manageru od sad, između ostalog, možete vidjeti koju vrstu memorije koristite (HDD ili SSD) i novo polje za temperaturu grafičke kartice.

Logiranje bez lozinke

Windows 10 dobili su sklopku koja vas, uključite li ju, prisiljava na korištenje logiranja uz tehnologiju prepoznavanja lica Windows Hello umjesto lozinke za bilo koji korisnički račun pri Microsoftu na vašem uređaju.

Otvorite redom Settings, Accounts i Sign-in options pa uključite sklopku uz Require Windows Hello sign-in for Microsoft accounts.

Preimenujte virtualne desktope

Od sad možete preimenovati virtualne desktope koje stvarate u izborniku Win + Tab. Umjesto Desktop 1, Desktop 2 i tome slično možete im dodijeliti specifični naziv. Dovoljno je kliknuti na naziv i upisati novi.

Brojač FPS-ova u Game Baru

Pritisnite zajedno Win i G ili dugme Xbox na kontroleru kako bi otvorili Game Bar dok igrate. U prozoru Performance pojavit će se brojač koji prikazuje broj sličica u sekundi.

Otvorite redom Settings, Gaming pa Xbox Game Bar kako bi uključili ovu značajku ako vam to ne pođe za rukom korištenjem tipkovnice.

Prozor se nije pojavio? Provjerite jeste li ga možda sakrili korištenjem trake s izbornikom koja se pojavljuje pri vrhu zaslona pri otvaranju Game Bara.