RADNO OKRUŽENJE

Bankar uznemiravao žene na LinkedInu pa poslodavcu zaradio tužbu

27.06.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Zbog tužbe protiv tvrtke SunTrust poslodavci bi se mogli suočiti s jedinstvenim problemom vezanim uz popularnu poslovnu mrežu online

U nedavno podnešenoj tužbi u Los Angelesu neimenovana menadžerica srednje razine zaposlena u financijskoj industriji navela je kako je tijekom razgovora o poslu na LinkedInu od bankara koji ju je intervjuirao dobila nedolične poruke seksualne prirode s njegovog službenog računa e-pošte. 

U jednoj od poruka poslao je fotografiju svojih genitalija, i to baš na dan kad se zaručila. To ju je toliko šokiralo da je pozatvarala korisničke račune na društvenim medijima. 

Već dulje vrijeme pristižu pritužbe žena na neprilično ponašanje na LinkedInu. Ova se tužba razlikuje po tome što se u njoj tvrdi kako je poslodavac odgovoran za zaposlenikovo ponašanje na toj platformi. LinkedIn se smatra dijelom radnog okruženja, koje se ne razlikuje bitno od rada u uredu ili sudjelovanja u božićnom domjenku. 

Od prosinca 2015. i ožujka ove godine tužiteljica, koja radi u kalifornijskoj tvrtci koja je na popisu Fortune 500, i Aaron Eichler, direktor u tvrtki SunTrust Robinson Humphrey, razmijenili su nekoliko desetaka poruka. Sreli su se kad je tužiteljica bila još zaposlena kod prethodnog poslodavca.

Sudjelovala je u projektu koji je uključivao Eichlerovu tvrtku. Eichler joj je prvo poslao poruku o mogućoj prilici za zapošljavanje. Kad je zatražila više informacija, ton poruka počeo je odstupati od profesionalnog, ustvrdila je u tužbi kojom traži odštetu zbog seksualnog i emotivnog uznemiravanja te manjka ustege i nadzora. 

Poslodavac se ne smatra odgovornim

U SunTrustu su rekli kako navode te vrste uzimaju vrlo ozbiljno, ne odobravaju ih te kako će pokrenti istragu. No, odvjetnica SunTrusta izjavila je kako je zbunjena time što se smatra kako bi njeni klijenti trebali biti odgovorni za Eichlerovo ponašanje na LinkedInu te dodala kako nije bio ovlašten voditi pregovore o zapošljavanju.

Sam LinkedIn potiče svoje korisnike na prijavu uznemiravanje, što mogu učiniti pomoću alata za označavanje razgovora kao nedoličnih ili uvredljivih te blokiranjem nasrtljivaca. Kažu kako istražuju sve prijavljene incidente te poduzimaju odgovarajuće akcije. Između ostalog, prijestupnicima može biti uskraćen pristup toj poslovnoj mreži.

Nije to ni približno jedini slučaj te vrste zabilježen na LinkedInu. Ženama često stižu pozivi za izlaske i flert, a bilo je i bizarnih prijedloga kojima su traženi telefonski razgovori za novac. 

Ishod parnice u Los Angelesu donijet će, osim presude, i odluku može li se LinkedIn smatrati dijelom radnog okruženja, piše Bloomberg.