FACEBOOK UHIĆENJA

Božinović: Što bi bilo kada bi se policija oglušila na ozbiljne prijetnje?

24.06.2017 u 20:32

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je niz uhićenja građana za prijetnje preko društvenih mreža kazavši da policija samo radi svoj posao-

'Ono što radi policija, a dobro ste rekli da je zadnjih dana dosta toga u medijskom prostoru je rad na zaštiti mira i sigurnosti građana Hrvatske', kazao je Božinović u Temi dana HRT-a.

Podjsetimo, 69-godišnji Tišnjanin uhićen je zbog prijetnji biskupu Vladu Košiću preko Facebooka, a zbog prijetnju premijeru Anndreju Plenkoviću preko društvenih mreža uhićena su dva muškarca, jedan Hrvat iz Austrije i jedan Dubrovčanin. Jedna osoba uhićena je zbog prijetnji Zlatku Hasanbegoviću, Bruni Esih i Davoru Ivi Stieru, a interes javnost je izazvao i optužni prijedlog policije protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček što je ona okarakterizirala kao povratak verbalnog delikta u Hrvatsku.  

Ministar je naglasio da policija u svim ovim postupcima djeluje u skladu sa zakonom kad je suočena s ozbiljnom prijetnjom bilo kome. 'Nema tu i razlike između javno poznatih osoba ili manje poznatih osoba ona djeluje na isti način. Ozbiljna prijetnja je nešto na temelju čega mora djelovati kako bi prevenirala najteža kaznena djela, pogotovo kad se prijeti smrću', tvrdi Božinović.

Na upit je li tu bilo propusta i što se dogodilo u slučaju sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček protiv koje je podnesen optužni prijedlog pa se odustalo ministar je kazao da je činjenica da je policija podnijela kaznenu prijavu, ali je kasnije na temelju analize Ravnateljstva zajedno došlo do zaključka da nije osnovana i ona je odbačena.

Kazao je da u tom slučaju policija nije djelovala samostalno već je radila na zahtjev DORH na temelju revizije i to je jedan postupak koji ide svojim tijekom. 'Nema tu govora o politizacija. Policija radi u skladu sa zakonom kao i u slučaju ozbiljnih prijetnji građanima RH. Što bi bilo kada bi se policija oglušila na ozbiljne prijetnje za sigurnost građana RH', zapitao se Božinović.

Također je kazao da je u vrijeme njegovih prethodnika bio sličan broj postupanja za ozbiljne prijetnje..

'U zdanje dvije godine je bilo nešto više od 3000 takvih djela, a ove godine do šestog mjeseca oko 1300 postupanja policije na prijave građana za ozbiljne prijetnje', kazao je Božinović.

Naglasio je da policija ozbiljno radi svoj posao, 'bez mirisa boje i okusa kada su u pitanju eventualni počinitelji'.

'Ne može biti previše ili premalo uporabe zakona, zakon se primjenjuje ili ne primjenjuje. Hrvatska policija primjenjuje zakon', zaključio je Božinović.