DIGITALNA PRIVATNOST

Apple se opasno naljutio i na Google, evo kakve su ih zabrane dočekale

01.02.2019 u 11:20

Bionic
Reading

Proizvođač iPhonea je, citirajući svoja načela o online privatnosti, ukinuo Googleovu dozvolu za internu distribuciju aplikacija, svega par dana nakon što je to učinio Facebooku. Razlog? Špijuniranje korisnika

Apple je nakon skandala sa plaćenim špijuniranjem korisnika blokirao Facebookov sustav interne distribucije softvera, no čini se da nije planirao stati samo na tome. Sljedeći na listi našao se i Google koji je na sličan način koristio korporativne ovlasti distribucije aplikacija kako bi nadgledao svoje klijente, prenosi Wired.

Apple Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Korporativne ovlasti na Apple storeu postoje kako bi firmama omogućili nesmetanu internu distribuciju softvera bez potrebe za standardnim provjerama prije puštanja na App Store. Program je napravljen za olakšavanje poslovanja devleopera, no čini se da su dvije velike kompanije (Facebook i Google) to pravilo zlorabile. Zabrana interne distribucije stigla je svega dva dana nakon one upućene Facebooku, a razlog je bio Techcrunchev članak. U njemu, podsjećamo, autor naglašava da Facebook i Google zaobilaze stroga pravila App Storea zlorabljenjem programa za internu distribuciju aplikacija.

Umjesto da ga koriste za slanje nadogradnji svojim korisnicima, Google i Facebook su ga koristili za sakupljanje podataka od korisnika.

Appleova oštra odluka navodno je prilično pogodila Facebook, što znači da situacija nije pretjerano drukčija kod Googlea. Izvor navodi da nije poznato koje su sve aplikacije zadešene blokadom, no The Verge tvrdi da se radi o aplikaciji za prijevoz Gbus i još jednoj aplikaciji za menzu.

'U ovom trenu radimo s Appleom kako bismo ispravili grešku i podigli privremenu blokadu nekih naših korporativnih iOS aplikacija i nadamo se da ćemo rješenje pronaći uskoro' rekao je glasnogovornik Googlea u službenoj objavi. Kompanija je bila šutljiva oko pitanja koje je slijedilo - jesu li problemi nastali Appleovim odstranjivanjem Googlea iz svojeg poduzetničkog programa.

Duga povijest zlouporabe

Google je još od 2012. koristio Appleov program za poduzetnike kako bi korisnicima iPhonea omogućio download aplikacije Screenwise Meter, špijunskog softvera koji u zamjenu za vaučere i popuste prati povijest surfanja i aktivnost mreže glumeći VPN. Riječ je o malom dijelu Googleovog istraživanja tržišta u kojem se sudionicima plaćalo instaliranje softvera za praćenje na router, laptop i televizor. Google je ove srijede službeno objavio ukidanje programa sa iOS uređaja, dok vlasnici Androdia aplikaciju mogu i dalje bez smetnje instalirati na svoje uređaje.

'Aplikacija Screenwise Meter za iOS nije smjela funkcionirati u sklopu Appleovog programa za poduzetnike - pogriješili smo i ispričavamo se svima' piše na Googleovom blogu. 'Upravo zato smo odlučili maknuti aplikaciju iz svih iOS uređaja. Podsjećamo, korištenje ove aplikacije oduvijek je bilo dobrovoljno. Vrlo smo iskreni prema svojim korisnicima i uvijek im naglašavamo na koji ćemo način koristiti njihove podatke. Iz našeg je programa, u konačnici, vrlo lako izaći.'