vjerodajnica visoke sigurnosti

Pet pitanja i odgovora o e-osobnoj iskaznici koje trebate pročitati

01.02.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Elektronička osobna iskaznica vjerodajnica je visoke razine sigurnosti, uz koju građanin može koristiti sve usluga sustava e-Građani, ali i druge elektroničke usluge u Hrvatskoj, neovisno o pružatelju

Kako aktivirati elektronički dio osobne iskaznice, čemu ona sve može poslužiti i koje su najkorištenije usluge koje tako možete koristiti? Odgovore donosimo u našem mini vodiču.

Od kada se izdaje elektronička osobna iskaznica i koja je njena svrha?

Ministarstvo unutarnjih poslova je od 2015. počelo izdavati elektroničku osobnu iskaznicu. Njena je, kako kažu, prednost što omogućuje elektroničku identifikaciju i izradu naprednog elektroničkog potpisa. Iskaznica naime, uz podatke ispisane na samoj kartici, ima do dva certifikata, identifikacijski i potpisni. Identifikacijski certifikat koristi se za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju prilikom pristupa elektroničkim uslugama, dok potpisni služi kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

  • +6
U MUP-u su predstavljeni kompleti policijske opreme Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic

Gdje se sve može koristiti?

To ustvari znači da je elektronička osobna iskaznica vjerodajnica visoke razine sigurnosti, uz koju građanin može koristiti sve usluga sustava e-Građani, ali i druge elektroničke usluge u Hrvatskoj, neovisno o pružatelju. Uz to, hrvatska e-osobna iskaznica je kao vjerodajnica visoke razine sigurnosti prihvaćena i na području Europskog gospodarskog prostora (zemlje EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Što je nužno za aktivaciju?

No, kako bi ju se dakle moglo koristiti kao vjerodajnicu kod korištenja elektroničkih usluga, nužna je aktivacija njenog elektroničkog dijela, što su građani u većoj mjeri počeli raditi tek prethodne godine. Aktivacija elektroničkog dijela osobne iskaznice nudi pregršt mogućnosti i u velikoj mjeri pojednostavljuje e-poslovanje širokog spektra u zemlji, ali i inozemstvu.

Koliko je trenutno e-osobnih iskaznica?

Trenutno je u posjedu građana 1 534 904 važećih e-osobnih iskaznica s dva certifikata te 363 411 važećih e-osobnih iskaznica koje sadrže samo identifikacijski certifikat, te se mogu koristiti za prijavu na sve elektroničke usluge koje ne traže digitalni potpis. Sustav e-Građani i 54 zasad dostupne elektroničke usluge trenutno koristi gotovo 650.000 građana. Uz e-usluge MUP-a, među najkorištenijim uslugama su Osobni korisnički pretinac, e-Dnevnik, e-Porezna, HZMO korisničke stranice (i dobivanje elektroničke radne knjižice) i e-Matične knjige.

Gdje se može doznati više?

Video možete pogledati na YouTube kanalima MUP-a i AKD-a, a osim iz njega, detaljne informacije o proceduri aktivacije mogu se dobiti i u svim policijskim upravama, kod službenika koji rade na izdavanju osobnih iskaznica, a koji će u dolazećem razdoblju proći dodatnu edukaciju, kako bi građanima mogli pružiti cjelovitu informaciju po ovom pitanju.