Stvari su se otele kontroli

Kad ga je izmislio, Steve Jobs nije htio da iPhone postane naš gospodar nego sluga. Lijeka ima, ali je pomalo drastičan

01.02.2019 u 09:00

Bionic
Reading

Appleov iPhone fantastičan je telefon, ali on nije bio zamišljen kao temelj za novi oblik postojanja u kojem digitalni svijet prevladava nad analognim. Vratite li mu njegovu prvotnu, ograničenu namjenu, dobit ćete više i od telefona i od života, smatra profesor Cal Newport

Upotreba mobilnih telefona strelovito raste: svakodnevno ih koristi više od 90 posto mladih Amerikanaca i Europljana, a u te brojke ugurali su se i mlade Hrvatice i Hrvati.

I prošlogodišnje istraživanje koje su proveli Huawei i agencija Ipsos pokazalo je da nas dvoje od troje prije odlaska u krevet šalje mailove, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, čak 53 posto s mobitelom spava, a gotovo svaki deseti svoj mobitel drži ispod jastuka.

Doista je teško zamisliti život bez mobitela. Poznato je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta iz Buffala u američkoj saveznoj državi New York koje je pokazalo da bi studenti radije ostali gladni nego bili bez mobitela pri ruci. Njihovi kolege sa sveučilišta u Missouriju zaključili su pak da smo bez telefona - gluplji.

Ne samo da sve što smo nekad pamtili sad nosimo u telefonu ili s njim povezanim oblacima, pa se bez njih osjećamo nesposobni, događa se još nešto: uzmu li nam pametne telefone, raste nam broj otkucaja srca, krvni tlak i razina tjeskobe i nakon toga sve čega se prihvatimo radimo lošije nego kad nam je telefon u blizini. Da ne spominjemo istraživanje koje je pokazalo da vlasnici iPhonea više lažu.

Olakšajte si život uz ovih šest korisnih savjeta za iPhone Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NB

Vizionarski govor Stevea Jobsa

Ovisni smo, totalno, i pitanje je što bi nam na to rekao Steve Jobs kad bi se kojim slučajem danas pojavio među nama. A ima tome malo više od 11 godina kako se tadašnji šef Applea uspeo na pozornicu Moscone Convention Centra u San Franciscu da bi svijetu predstavio iPhone. Neki su si dali truda pa su ponovno preslušali cijeli njegov vizionarski govor, da bi se onda iznenadili zbog toga u kolikom je neskladu Jobsova izjava s današnjim stanjem.

Učinio je to i Cal Newport, izvanredni profesor računalnih znanosti u Georgetownu i autor knjige 'Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World', koja bi se trebala pojaviti ovih dana.

Prezentacija dokazuje da je Steve Jobs zamislio puno jednostavniji i ograničeniji doživljaj od onog koji nam iPhone nudi danas, primjećuje Newport. U vrijeme u kojem je predstavljen prvi iPhone, App Store nije ni postojao, nije čak ni bio u planu.

Andy Grignon, član tima koji je stvarao prvi iPhone, kaže da Jobs ionako nije vjerovao da bi netko sa strane mogao ponuditi istu razinu usluge koju su u stanju ponuditi Appleovi programeri. Jobs je bio uvjeren da su za uspjeh dovoljne pažljivo dizajnirane značajke telefona, da to bude 'iPod s kojim se može telefonirati'.

Jobs je, dade se zaključiti iz njegova govora, iPhone shvaćao kao spravu koja će nam biti od pomoći s malim brojem mogućnosti: od slušanja glazbe do uspostave poziva. Sigurno nije želio radikalno promijeniti ritam svakodnevnog života korisnika njegova uređaja. On je samo htio poboljšati iskustva koja su nam bila važna i učiniti ih boljima.

Zaboravljen smisao prvog proizvoda

Minimalistička vizija iPhonea iz 2007. ubrzo je postala neprepoznatljiva, i to na našu sramotu, smatra Newport.

iPhone XS vam je preskup? Bacite pogled na ove alternative Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Mobiteli su, smatra Newport, postali naši stalni pratitelji, postali su dio nas. Umjesto da nam dodatno pomognu da uživamo u stvarima i aktivnostima do kojih smo držali prije nastanka tehnologije koja je iznjedrila iPhone, postojanje ovog telefona promijenilo je naš odnos prema svijetu i stvarima na koje u njemu obraćamo pažnju. Često na korist konglomerata kojima je na prvom mjestu njihova ekonomska dobit, a ne naše zadovoljstvo i dobrobit.

Newport smatra da smo prilično brzo zaboravili smisao proizvoda koji je Jobs te 2007. držao u ruci na pozornici Moscone Convention Centra. I da bi nam bilo svima bolje kad bismo se što prije vratili njegovoj izvornoj minimalističkoj viziji.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Pritom ovaj profesor računalnih znanosti misli da bi telefon trebalo ogoliti od svih aplikacija koje ionako ne koristite, a zagušuju ga. Time bi se uređaj skinuo s pijedestala i postao tek još jedna luksuzna sprava, poput skupocjenog bicikla ili high-end blendera, uređaja koji vam pružaju veliko zadovoljstvo kad ih koristite, ali ne dominiraju vašim životom od jutra do mraka, pa i po mraku.

Ekstremne metode profesora Newporta

Newport se zalaže za ekstreman pristup. S njega bi, kaže, trebalo ukloniti sve aplikacije koje magnetski privlače vašu pažnju: one za društvene mreže, razne igre i stranice vijesti koje vam svako malo šalju nove obavijesti.

Ako ne zarađujete objavljivanjem vijesti, doista vam nije potrebno non-stop ažuriranje svjetskih događaja, a vaša će prijateljstva najvjerojatnije preživjeti čak i ako s prijavom na Facebook ili Instagram pričekate dok ne sjednete za kućno računalo.

Usto, izbrišete li s telefona opciju kojom možete pažljivo obrađene slike objavljivati na društvenim medijima izravno s telefona, moći ćete uživati u trenutku koji vam je zapeo za oko, bez opsesivnog poriva da ga dokumentirate i odmah dijelite s cijelim svijetom.

  • +2
Steve Jobs Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ako vaš rad ne zahtijeva apsolutnu dostupnost putem elektroničke pošte, radikalizira Newport svoju herezu, izbrišite aplikaciju Gmail ili isključite ugrađenog klijenta e-pošte. Povremeno se možete prijaviti kad ste u pokretu, ali time opet riskirate da će se u vama probuditi kompulzivni poriv da stalno budete u toku.

Postoji li samo zrnce vjere da vam pristup e-pošti na vašem telefonu nije najnužniji za posao, odmah izbrišite aplikacije i pričekajte što će se dogoditi. Mnogi ljudi nesvjesno preuveličavaju svoju potrebu da budu stalno dostupni.

Počnite uživati u stvarnom svijetu

Time će se vaš pametni telefon vratiti bliže ulozi koju je izvorno osmislio Steve Jobs. Postat će dobro osmišljen uređaj koji podržava - a ne potkopava - vaše potrebu da živite bolje.

Pomoći će vam odabrati savršenu pjesmu za trenutak u kojem se nalazite; u njemu ćete naći upute za to kako doći do restorana u kojem vas čekaju prijatelji; omogućit će vam da nazovete mamu i kažete joj da je volite prije no što ona počne nazivati vas i tako si skinete veliku brigu s vrata...

Potom uređaj spremite u džep, torbu ili garderobu i počnite uživati u stvarnom svijetu koji sada prolazi bez vas.