GARTNEROVO PREDVIĐANJE

Androidi osvajaju svijet

24.06.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Gartner predviđa da će u 2014. gotovo polovica isporučenih uređaja u svijetu biti na Androidu, a za će se mjesto boriti iOS i Windowsi

Analitička kuća Gartner objavila je svoja predviđanja u IT industriji, barem što se prodaje i isporuke uređaja tiče.

Kao i prethodnih godina, Gartner predviđa rast isporučenih uređaja na 2,35 milijardi u 2013. odnosno na 2,5 milijardi u 2014. Većinu tih uređaja činit će jeftini, a prijenosni uređaji poput tableta i mobilnih uređaja.

Pametni telefoni i dalje će biti najpopularniji uređaji. Gartner predviđa da će u 2013. u svijetu biti isporučeno 1,8 milijardi pametnih telefona. Za usporedbu, u istom razdoblju bit će isporučeno šest puta manje osobnih računala.

Iz Garnera upozoravaju i kako pametni telefoni i tableti imaju sve dulji životni vijek jer više nije naglasak stavljen na hardver, već na softver.

Prema njihovim predviđanjima Android će osvojiti svijet. Više od jedne trećine svih isporučenih uređaja u 2013. koristit će Android, a taj će se broj popeti na gotovo polovicu 2014. godine.

Na drugom mjestu nalaze se Windowsi s nešto više od 300 milijuna uređaja, a na trećem iOS s nešto manje od 300 milijuna.

'Apple je trenutačno homogeniji u svojoj prisutnosti na različitim uređajima, a 90 posto Androida nalazi u segmentu pametnih telefona, a 85 posto Windowsa u segmentu osobnih računala', ističu iz Gartnera te dodaju kako bi se razlika između broja uređaja s Windowsima i iOS-om mogla dodatno smanjiti u nadolazećim godinama.