PROSLAVA ULASKA U EU:

'Izvođače smo birali po slobodnom odabiru'

30.05.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Od 15. do 30. lipnja glazbene će zvijezde svojim nastupima slaviti ulazak u Europsku uniju na koncertima u 28 gradova pod nazivom '28 stelle', a turneja se održava uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Turneja istovremeno počinje na sjeveru i jugu Hrvatske – a proći će kroz Vukovar, Dubrovnik, Belišće, Korčulu, Sisak, Slavonski Brod, Supetar, Požegu, Hvar, Veliko Trojstvo, Split, Koprivnicu, Trogir, Krapinu, Šibenik, Varaždin, Zadar, Karlovac, Gospić, Novi Vinodolski, Poreč, Zagreb i finalno – Trst.

Potvrđeno je sudjelovanje Olivera Dragojevića, Danijele Martinović, Petra Graše, Gazda, Nede Ukraden, Baruna, Novih fosila, Matka Jelavića, Dalmatina, Slavonskih lola, Mile Hrnića i klape Ragusa, Zlatka Pejakovića, Ivana Volarića Zaka, Krunoslava Kiće Slabinca, klape Sv. Florijan, TS Zvona, Lepih cajti, Viktorije Kulišić Đenke, Nenada Kumrića Charlieja, dok iz Europe dolaze Navihanke, Kate Ryan, Al Bano, Schürzenjager, Olsen Brothers, Die Grübertaler.

'Izvođače smo birali po našem slobodnom odabiru, odnosno tko je prihvatio naš poziv za sudjelovanje na projektu koji obilježava proslavu ulaska Hrvatske u EU. Lista izvođača je sastavljena od sadašnjih hrvatskih zvijezda i hrvatskih glazbenih doajena, tako da mislim da će dobro predstaviti Hrvatsku estradu. Od stranih izvođača pokušali smo da svaka zemlja Europske unije ima svog predstavnika. Nismo u potpunosti uspjeli, no zato imamo dvije svjetske estradne zvijezde – gospodina Al Bana Carrisi doajena talijanske kancone i Olsen Brothers pobjednike Eurosonga, Kate Ryan iz Belgije, grupu Schürzenjager i grupu Die Grübertaler, Što se tiče samog popisa izvođača, on je sastavljen prema našem nahođenju i nitko nije utjecao na nas u bilo kom pogledu, rekao nam je Željko Grgelec, direktor Ragusa Stella , nositelja projekta '28 Stelle'.

Na pitanje zašto je na popisu Neda Ukraden koja nije prvenstveno vezana uz hrvatsku glazbu, gospodin Grgelec je rekao: 'Gospođa Neda Ukraden je hrvatski građanin i članica Hrvatske glazbene unije, koja svojim nastupima uvijek puni koncertne prostore u Hrvatskoj i inozemstvu, znači da je naši ljudi vole. Također smatram da je ovakvo pitanje u najmanju ruku neumjesno'.

Na popisu nema predstavnika urbane glazbe i rocka. 'Svima kojima smo ponudili da nastupe, ili su bili zauzeti ili nisu željeli sudjelovati u projektu', objasnio je Grgelec.

Plan organizatora je, stoji u priopćenju, da se hrvatskim građanima na zabavan način približe države EU-a kojem se priključujemo, te da se istovremeno promovira hrvatska turistička i gospodarska ponuda te prirodna i kulturna baština. Turneja je trebala započeti 1. lipnja u Vukovaru i Dubrovniku, no zbog drugog kruga lokalnih izbora početak je pomaknut na 15. lipnja, dok će se veliko finale održati 30. lipnja u Zagrebu i Trstu.

Trst je odabran za kraj zajedno s Zagrebom, samo iz jednog razloga zato što ja inače živim u Trstu', rekao nam je Grgelec, dodavši kako su 'hrvatski građani oduvijek bili jako prisutni u Italiji i Trstu, kao što su bili prisutni i u Grazu u Austriji i SR Njemačkoj, stoga smo i pozvali glazbenike iz Italije, Austrije i SR Njemačke.

Događaji će se odvijati uz izravan TV prijenos na prvoj besplatnoj internet live televiziji RTV Stella, koja je sada u eksperimentalnojh fazi i koja će se moći pratiti na www.ragusa-stella.com. Voditeljice projekta bit će Barbara Kolar i Vlatka Pokos. Za sve posjetitelje ulaz će biti besplatan u svim gradovima. Organizator ove proslave ističe da osim svog promotivnog karaktera, projekt '28 stelle' ima i humanitarni karakter, pa će se tri posto od prikupljenih sredstava iz ugostiteljske ponude uplatiti na ime udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti Hrabro dijete iz Nove Gradiške, dok će jedan posto prikupljenih sredstava ići projektu Asistent u nastavi grada Vukovara koji pomaže djeci s posebnim potrebama i jedan posto ukupnih prihoda projektu za razminiranje Ličko-senjske županije. Također građanima Hrvatske i Slovenije je odobren popust od 40% na kupljene povratne karte za vlakove prilikom dolaska na projekt u suradnji s HŽ putnički prijevoz. Detaljnije možete saznati na web stranici, dok je građanima iz EU odobren popust prilikom kupovine avionskih karata u suradnji s Croatia Airlines.


Projekt ima podrškusvih gradova i županija kroz koje prolazi te od predsjednika Josipovića, gospođe Jadranke Kosor, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o čemu je Grgelec rekao: 'Potporu smo dobili jer je riječ o velikom i dobrom projektu koji predstavljanja Hrvatsku u vrlo dobrom svijetlu, jer niti jedna članica EU nije na takav način proslavila ulazak u EU, također ovakav projekat se do sada nije nikada dogodio na našim prostorima. Što se tiče samog popisa izvođača, on je sastavljen prema našem nahođenju i nitko nije utjecao na nas u bilo kom pogledu.

Interesiralo nas je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pristalo sudjelovati u ovakvom estradnom projektu?

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podržalo je projekt jer se njime obilježava ulazak Hrvatske u EU širom zemlje, pri čemu su ga podržali i brojni gradovi i županije. Također, smatrali smo važnim podržati i humanitarni karakter s obzirom na to da će organizator agencija Ragusa Stella dio sredstava uplatiti udruzi roditelja djece oboljele od malignih bolesti Hrabro dijete iz Nove Gradiške, kao i fondu Asistent u nastavi, što je akcija koju provodi grad Vukovar. Ministarstvo vanjski i europskih poslova, nije izdvojilo financijska sredstva za projekt, te ni na koji način ne sudjeluje u organizaciji koncerata ni medijskog praćenja projekta, ali, kako smo već naveli, smatramo da je važno da se ulazak u EU obilježi u svim dijelovima Hrvatske, kao što smatramo da je važno podržati i humanitarni karakter projekta' odgovorili su iz Ministarstva, no nisu nam pojasnili kako je točno došlo do suradnje s agencijom Ragusa Stella, smatraju li da će odabrani izvođači adekvatno predstavljati Hrvatsku te zbog čega turneja završava baš u Trstu.