MILE KEKIN OTVORENO

'Ne sjećam se spota bez golotinje koji je izazvao ovoliko reakcija'

05.03.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Novi videospot Hladnog piva za pjesmu 'Firma' nakon objave izazvao je veliko zanimanje, ali ne zbog golih ženskih stražnjica, nego priče o nekadašnjim tvorničkim gigantima. Sniman je na autentičnim lokacijama na kojima su nekada brujali tvornički strojevi – u bivšim tvornicama Kamensko, Dioki i Gredelj - a frontmen benda Mile Kekin u razgovoru za tportal pojašnjava zašto su se odlučili na takav potez

'Realističan je, neukrašen, prije svega dokumentaristički. U njemu nema glume, nastupaju ljudi koji su proživjeli ono o čemu mi kao bend pjevamo i mislim da je upravo u tome najveća vrijednost ovog spota redatelja Andreja Korovljeva. Ne sjećam se kad je bilo ovoliko reakcija na neki videospot, a da u njemu nema golih stražnjica ni grudiju', kaže Mile Kekin, dodajući da je sudjelovanje bivših radnika Gredelja, Diokija i Kamenskog u spotu bila odluka redatelja.

'Tijekom snimanja pokazali su se kao vrhunski profesionalci i mi smo im na neki način dali svoju pjesmu te priliku da kažu ono što ih tišti. To je zapravo njihov spot više nego što je naš', ističe Mile. Njihov od kritičara hvaljeni album 'Dani zatvorenih vrata' bavi se istim temama o kojima Hladno pivo dosljedno progovara već 27 godina.

'Nije se puno promijenilo tijekom tog vremena i konstantno imamo bogatstvo tema o kojima možemo pjevati. Htio bih da dođe neko vrijeme u kojem će bend kao što je Hladno pivo imati možda malo manje tema za pjesme. (smijeh) Ideja mi je crpiti inspiraciju iz svih aspekata života. Nas četvorica kao jezgra benda radimo na isti način već, eto, skoro 30 godina i drago nam je da se to prepoznaje', kaže Mile. Osim njih i hip-hop izvođača poput TBF-a, Elementala i Ede Maajke, kod nas vrlo malo glazbenika piše socijalno angažirane tekstove. Što o tome misli prvi čovjek Hladnog piva?

'Čini mi se da su zadnjih nekoliko godina hiphoperi preuzeli primat kad je riječ o angažiranosti u tekstovima i socijalno-društvene kritike. Postoje i neki drugi načini da se bude društveno angažiran, ne mora to biti nužno kroz tekstove. Recimo, Let 3 čini to na svoj način, što mi puno znači jer nismo sami. Neko osvrtanje na društvo u kojem živimo bitno je za smisao bavljenja glazbom. U čemu je smisao ako ćemo se samo natjecati u tome tko je bolje stajao na top ljestvici? Na kraju će se sve to zaboraviti, a pamtit će se jedino ono što si doprinio društvu u kojem živiš. Dajemo drugim ljudima, koji nemaju mogućnost da se obrate javnosti, sredstvo da pokažu što im leži na duši', ističe.

Na pitanje koliko ih publika voli zbog tekstova, a koliko zbog glazbe, Mile kroz smijeh kaže da nikad o tome nije razmišljao. 'Želim vjerovati da je to podjednako i da ima nekih melodija koje su se ljudima urezale u pamćenje, a da su se drugima pak urezali neki stihovi', rekao je.

Hladno pivo očekuje radno ljeto. U vlastitoj produkciji organiziraju 'Hladno pivo Tour – Dani zatvorenih vrata' i održat će dvadesetak koncerata. Od većih izdvojimo onaj u Puli 4. kolovoza, u Splitu 12. rujna te na zagrebačkoj Šalati 19. rujna, a za kraj turneje ostavili su Varaždin 17. listopada.

'Bit će ovo radno ljeto, ali tek smo objavili album pa moramo pokazati publici što smo snimali i radili zadnjih godina', izjavio je Kekin.


Novi spot Hladnog piva sniman je na autentičnim lokacijama nekadašnjih tvornica

Pogledajte novi spot Hladnog piva: