hipertenzija

'Tihi ubojica': Ovo su namirnice koje snižavaju krvni tlak

11.02.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Visoki krvni tlak može biti opasan za zdravlje. Ali određene namirnice mogu ga smanjiti, evo koje su, prema savjetu stručnjaka, dobar izbor

Visoki krvni tlak najčešća je kardiovaskularna bolest. Procjenjuje se da je jedna od tri odrasle osobe pogođena ovim stanjem, ali da samo jedna od dvije osobe svjesna svoje hipertenzije.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Hipertenzija je često 'tiha' bolest, odnosno bez simptoma, ali se može manifestirati, između ostalog, glavoboljama, zamagljenim vidom i bolovima u prsima. Nakon što se otkrije, općenito se propisuje hipotenzivno liječenje. No, uz propisane lijekove, veliku korist čini prilagodba prehrane koja može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.

'Dijeta ne zamjenjuje praćenje i liječenje hipotenzije koje je propisao liječnik, ali može poboljšati stanje,' kaže Alexandra Murcier, dijetetičarka i nutricionistica.

Što jesti kada imate visoki krvni tlak?

Kako biste ograničili krvni tlak, 'potrebno je prakticirati prehranu bogatu trima mineralima: kalijem i, u manjoj mjeri, magnezijem i kalcijem', objašnjava nutricionistica. 'Kalij je posebno neophodan za kontrakciju mišića , uključujući srčani mišić. Ovaj mineral prisutan je u mnogo voća i povrća i to po mogućnosti sirovog, jer se kuhanjem gubi ta vrijednost,' ističe.

Poznato je da su određene namirnice bogate kalijem poput banana, pa čak i kakaovca u tamnoj čokoladi, bogate flavonoidima zbog čega štite kardiovaskularni sustav. Još jedna odlična namirnica za sve one koji pate od hipertenzije je češnjak. No, morali biste ga konzumirati 'u velikim količinama' da biste doista mogli regulirati krvni tlak samo ovom namirnicom. Jogurt je pak dobar izvor kalcija i 'ima prednost što nije slan, za razliku od sira', dodaje stručnjakinja.

Najbolje hipotenzivno voće i povrće

Što se tiče povrća, veliki izvor kalija nalazimo u zelenom povrću kao što su mladice špinata, romanesco brokula i brokula, a te namirnice također su bogate antioksidansima, dok su artičoka i poriluk također diuretici pa pomažu u sprečavanju zadržavanja vode, što može uzrokovati neravnotežu u krvnom tlaku', nastavlja nutricionistica.

Slatki krumpir, pastrnjak i korijen celera također imaju dobar sadržaj kalija. Preporuča se i određeno sušeno povrće poput bijelog i crvenog graha, boba i graška.

Po pitanju voća, osim u bananama, kalij se nalazi u rajčicama – uključujući sušene – kestenima, datuljama, avokadu pa čak i marakuji. A u hipotenzivnih namirnice ubrajaju se i bademi koji sadrže kalij, ali i omega-3 masne kiseline i magnezij.

Uz voće i povrće, Alexandra Murcier preporučuje omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi, sjemenkama lana i ulju uljane repice. 'Te namirnice nisu nužno hipotenzivne, ali su dobri dodaci za sprječavanje kardiovaskularnih rizika koji dugoročno prijete hipertenzivnim osobama,' kaže stručnjakinja.

Sol, najgori neprijatelj visokog krvnog tlaka

Prvo što trebate učiniti kada imate visok krvni tlak je smanjiti unos soli, jer ona uzrokuje zadržavanje vode. 'U prosjeku dnevno unosimo 8,5 g soli, a dovoljno je 5 do 6 g i to je otprilike sadržaj jedne čajne žličice. Dnevni unos od 5 do 6 g pomaže u snižavanju krvnog tlaka bez liječenja. Ako je potrebno liječenje, to čini liječenje učinkovitijim, ili čak smanjuje broj uzetih lijekova,' napominje stručnjakinja.

Nažalost, sol koju obično dodajemo jelima predstavlja samo oko 20 posto naše ukupne potrošnje. 'Većina se krije u samim namirnicama. Obzirom na to, preporučljivo je izbjegavati mesne nareske, sireve, kruh i peciva, kisele krastavce i sve umake, prerađevine, konzervirane juhe i drugu konzerviranu hranu', upozorava dijetetičarka i nutricionistica.

'Kušanje jela prije dodavanja soli uvijek je najbolji savjet koji možemo dati. Ipak, kada smanjimo udio soli u dnevnoj konzumaciji, hrana može djelovati pomalo bljutavo. No, to nas ne treba zabrinjavati jer se naša nepca navikavaju relativno brzo,' kaže Alexandra Murcier dodajući kako je potrebno 2 do 3 tjedna da naviknemo na promjenu.

'Dio soli možete zamijeniti začine poput kurkume koja sadrži kalij, đumbirom ili biljkama poput peršina kako bismo dali okus jelima, jer to je ono što ljudi traže kada prestanu koristiti sol', Murcier.