za iznimna postignuća

Prevoditeljica Xenia Detoni dobitnica Nagrade Balassi

27.09.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Prevoditeljica Xenia Detoni dobitnica je nagrade Balassi, priznanja koje je utemeljilo mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine 2017. godine, a dodjeljuje se za iznimna postignuća književnih prevoditelja

Balassi Literary Translation Grand Prize prva je mađarska državna nagrada za prevoditelje, a dobitnici će kući ponijeti malu skulpturu koju je izradio nagrađivani kipar i umjetnik Ferenc Friedrich, diplomu i novčanu nagradu od 3500 eura. Cilj nagrade jest potaknuti daljnje sjajne prijevode na mađarski jezik, ali i omogućiti da strani čitatelji čitaju klasike i suvremena djela mađarske književnosti na materinjem jeziku.

Xenia Detoni objavila je niz prijevoda s mađarskog na hrvatski, ali i obratno. Među prevedenim djelima ističe se opus Imrea Kertésza, djela Pétera Esterházyja, Pétera Nádasa, Györgya Dragomána, Lászla Darvasija, Sándora Máraija, Lászla Végela, Ferenca Fejtőa, Attile Bartisa, Krisztiána Grecsóa, Viktora Horvátha, Pétera Gárdosa, Edine Szvoren, Krisztine Tóth, ali i niz dramskih tekstova te libreta opera.

Prevoditeljica je za svoj rad dobila niz prestižnih nagrada, od kojih treba izdvojiti Srebrni križ Republike Mađarske za promicanje mađarske kulture u inozemstvu (2009.), Godišnju nagradu Iso Velikanović za prijevod romana Paralelne pripovijesti Pétera Nádasa (2012.) i Godišnju nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca Josip Tabak za prijevod romana Pétera Nádasa Knjiga sjećanja (2015.).

Nagrada Balassi dodijeljena je 26. rujna povodom Dana sv. Jeronima, Svjetskog dana prevođenja.