konferencija za medije

Tomašević: Lisinski, Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb dijele viziju kulture

27.09.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Lisinski, Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb dijele viziju kulturnih politika koja nije elitistička, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u srijedu na konferenciji za medije u povodu otvaranja nove koncertne sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

"Optimističan sam i iščekujem svijetlu budućnost ovih dviju ustanova. Mladi ravnatelji imaju jasnu viziju kako bi njihova ustanova trebala izgledati. Ta vizija kulture u potpunosti se poklapa s našom vizijom. Imamo povjerenja u vas, to je vizija kulture koja nije elitistička", poručio je Tomašević.

Tomašević je pozitivno ocijenio otvaranje kulturnih ustanova prema publici i iskorak u javni prostor jer se u kulturi "treba odražavati jednakost među ljudima".

"Naša je vizija kulturne politike što više raznovrsnosti i interakcije s publikom te afirmacija mladih umjetnika. Zato ste dobili povjerenje", kazao je.

  • +17
Konferencija za medije povodom otvaranja nove koncertne sezone u Lisinskom Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Nina Čalopek rekla je da bi Dvorana Lisinski, zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom, trebala biti sjecište umjetnosti i susreta umjetnika s publikom.

"Dvorana Lisinski i Zagrebačka filharmonija susretišta su i sjecišta glazbenoga grada Zagreba, umjetnika, ideja i trendova. Lisinski treba biti mjesto novih inicijativa i promišljanja i moramo se okrenuti novim konceptima i publici. Trebamo imati dvosmjeran odnos s publikom te ponuda naše dvorane mora biti žanrovski raznolika, ne samo što se tiče glazbe, već i svih umjetnosti", naglasila je.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak složio se da je otvaranje prema široj publici važno. "Mi smo ipak institucija koja služi svim građanima Zagreba a i šire, te se nadamo da ćemo razbiti mit o nedodirljivosti Filhamonije i Lisinskog i da ćemo privići još više ljudi", rekao je, dodavši da planira uvesti edukacijski ciklus za sve građane.

"Predstavit ćemo što točno radimo, održati koncertna predavanja u stilu Leonarda Bernsteina, predstavit ćemo što simfonijska glazba jest i premostiti jaz jer smatramo da su pred umjetnosti svi ljudi jednaki", poručio je Fak.

Lisinski nudi balet, kazalište, jazz i world music, napomenula je Čalopek, koja se nada da će ostvariti suradnju i s drugim kulturnoumjetničkim ustanovama.

"Nadam se da ćemo postići partnerstvo s umjetnicima i ustanovama, od Muzeja suvremene umjetnosti, Pučkoga otvorenoga učilišta, budućeg projekta Paromlin i drugih. Lisinski se u 2024. nada proširiti ponudu na projekte multimedije i instalacije i izložbene panoe", kazala je.

Nina Čalopek: Lisinski je voljan otvoriti rezidencije za mlade u idućoj godini

Dodala je da je Lisinski "voljan otvoriti rezidencije za mlade" u idućoj godini. "Suradnja s Muzičkom akademijom počela je prije 40 godina. Voljni smo i spremni otvoriti rezidencije za mlade, da se to u sljedećoj godini konkretizira. Voljela bih da Lisinski postane živo, moderno mjesto", poručila je ravnateljica KD Vatroslava Lisinskog.

Nova sezona Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog počinje 30. rujna koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz ciklusa Lisinski subotom.