od 27. svibnja do 4. lipnja

Počinje 34. Tjedan suvremenog plesa

27.05.2017 u 10:26

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom predstave 'Djevojke u ljetnim haljinama volim' Studija za suvremeni ples, nadahnute hitom iz osamdesetih grupe Haustor, u subotu navečer počinje ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa (TSP)

Riječ je o novom projektu koreografkinje Petre Hrašćanec i dramaturga Saše Božića, koji se bavi istraživanjem povijesnog naslijeđa, memorijskih praksi i scenskih rekonstrukcija plesnih biografija plesača u kontekstu zagrebačke i hrvatske plesne scene.

Iako se predstava temelji na biografiji voditeljice Studija za suvremeni ples, Bosiljke Vujović-Mažuran, koja je obilježila hrvatsku plesnu scenu proteklih četrdeset godina, ona je tek polazište za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta i mogućnosti da se ples uopće dogodi, ističe se u najavi.

Po riječima Petre Hrašćanec, gledajući spot 'Moja prva ljubav' Haustora prepoznala je neke od kreatora plesne scene, među kojima je bila i Bosiljka Vujović, te se zapitala gdje su danas i što se sve dogodilo u međuvremenu. 'Gledajući na plesnu scenu danas, nije se puno promijenilo jer i dalje postoji samo ogroman rad bez podrške o kojoj se maštalo '81. godine. Djevojke su nove, problemi su stari', ustvrdila je uoči premijere.

Na dan otvorenja još jedna premijera donosi pogled u prošlost s referencama na sadašnjost - slovenski bard suvremenog plesa Matjaž Farič dolazi s predstavom 'Red Trail', koja podsjeća na trideset godina njegova umjetničkog stvaranja

Predstava je posljednji Faričev solo, dio opsežnijeg projekta kojim taj istaknuti koreograf, redatelj i plesač propituje fenomen sinestezije.

Po njegovim riječima, nakon deset godina stanke ponovno je počeo plesati kako bi 'još jednom stao na pozornicu i bolje upoznao sebe', u projektu koji doživljava kao 'napornu, ali i jako zabavnu avanturu'.

'Red - trail (Crveno - Trag) nije samo novi plesni solo Matjaža Fariča, nego ujedno i ono što teče u našim tijelima. To je izričaj naboja kreativne energije, koja teče u žilama onih koji vole umjetnost', ocjenjuje se u najavi predstave.

Do 4. lipnja, u okviru ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa, održat će se niz premijernih naslova zagrebačkoj publici već poznatih plesnih umjetnika, ali i novih imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene. 

Tjedan nastavlja ove godine suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, pa će se prvi put predstaviti korejski plesni umjetnici, u povodu 25 godina gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja. Osim Koreji, festival će posebnu pozornosti dati novijoj španjolskoj plesnoj sceni - kroz prezentaciju triju produkcija 'Time Takes Time' plesne skupine GN/MC, 'Avalanche' Danija Pannulla i 'Anarchy' družine Societat Doctor Alonso.

Tradicionalno festival promiče hrvatske autore - među njima ističu se premijere 'Horror Vacui', u produkciji Kik Melonea, i projekt Jasne Layes Vinovrški 'Lady Justice', koja u Zagreb dolazi netom nakon njene pariške premijere.

Izvest će se i predstava 'Nukleon' u izvedbi IMRC kolektiva, Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld te predstaviti plesna skupina SPINN iz Švedske i EU projekt Moving Beyond Inclusion, čiji je Tjedan suvremenog plesa aktivan sudionik.

U programu se ističe i nagrađivana predstava 'OOOOOOO' talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna, koji je inspiraciju pronašao u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza.

U Zagrebu ponovno gostuje duhoviti austrijski duo, Luka Biao i Dominik Grünbühel s predstavom 'Ohne nix', koja je prošle godine uvrštena među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu 'Staying Alive' Jasne Layes Vinovrški).

Kao novi festivalski projekt suradnje s dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić, najavljen je 'Ples i moj grad', koji s plesnim organizacijama izvan Zagreba, pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.

Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, a program će se održavati i u Histrionskom domu, Kinu Grič, Muzeju suvremene umjetnosti, kazalištu Gavella, Kulturno informativnom centru te Studentskom centru.

Tijekom festivala organizirat će se i besplatne plesne radionice u Zagrebačkom plesnom centru

Ususret festivalu u Dokukinu KIC se održao program 'zagrijavanja', u okviru kojega su prikazana tri dokumentarna filma posvećena plesnoj umjetnosti, 'Mr. Gaga', 'Boljšoj Babilon' i 'Martha&Niki'.

Tjedan suvremenog plesa jedan je od najvećih međunarodnih plesnih festivala u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Dosad je ugostio više od 800 svjetskih umjetnika i producirao osamdesetak premijernih izvedbi domaćih autora.