Pregršt događaja

Tjedan suvremenog plesa i ove godine u Zagrebu

20.05.2017 u 11:20

Bionic
Reading

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj ove godine održat će se na sedam lokacija od 27. svibnja do 4. lipnja, kada će svi ljubitelji plesa moći uživati u nizu domaćih i stranih predstava, a prije početka festivala zagrijavanje za plesni tjedan započet će prikazivanjem dokumentaraca o ljudima koji su posvetili život plesnoj umjetnosti

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi ove će se godine održati u Teatru &TD kao središnjoj lokaciji te u Histrionskom domu, Kinu Grič, Muzeju suvremene umjetnosti, kazalištu Gavella, Kulturno-informativnom centru i Studentskom centru.

Tjedan suvremenog plesa, čije će se 34. izdanje održati od 27. svibnja do 4. lipnja u Zagrebu, na novim lokacijama predstavit će niz premijernih naslova umjetnika i zemalja koji su već nastupali na tom uglednom zagrebačkom festivalu, ali i nova imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene.

Nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, koji je nekoliko puta ugostio i hrvatske plesne produkcije, prvi put će se predstaviti korejski plesni umjetnici, u povodu 25 godina gospodarske i kulturne suradnje, a dat će se i poseban pogled na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju triju produkcija.

Festival otvaraju 'Djevojke u ljetnim haljinama'

Festival u Histrionskom domu otvara premijerna izvedba predstave 'Djevojke u ljetnim haljinama volim' Studija za suvremeni ples, u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića. Predstava je nadahnuta stihom poznate pjesme grupe Haustor iz osamdesetih, a bavi se biografijom voditeljice Studija, Bosiljke Vujović-Mažuran, koja je svojim radom obilježila proteklih 40 godina hrvatske plesne scene.

U programu se ističe i hrvatska premijera predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji, Matjaža Farija i njegov 'Red-Trail'. 

Među hrvatskim premijerama tu su još 'Horror Vacui', u produkciji Kik Melonea, projekt Jasne Layes Vinovrški 'Lady Justice', koja u Zagreb dolazi netom nakon njene pariške premijere.

Nagrađivana predstava 'Oooooooo' talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza i uspješno obilazi europske pozornice. Strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u iščekivanju vremena koje dolazi, napominje se u najavi.

Predstavit će se i austrijski duo Luka Biao i Dominik Grünbühel s predstavom 'Ohne nix' koja je prošle godine uvrštena među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora, a posjetitelji će imati priliku vidjeti i repriznu predstavu 'Nukleon' te je najavljen projekt 'Ples i moj grad' koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.

Zagrijavanje za festival s tri dokumentarca o plesu 

Ususret festivalu, u partnerstvu s Dokukinom KIC, održava se program 'zagrijavanja' za festival - od 19. do 25. svibnja prikazat će tri dokumentarca o ljudima koji su posvetili život plesnoj umjetnosti, filmove 'Mr. Gaga', 'Boljšoj Babilon' i 'Martha&Niki'.