SAMOVOZEĆA VERA

Volvo pokazao noćnu moru vozača kamiona i šlepera

14.09.2018 u 14:43

Bionic
Reading

Htjeli mi to ili ne - samovozeći automobili su naša budućnost, no prije nego što ova tehnologija ovlada osobnim prijevoznim sredstvima, veća je šansa da će bez posla ostaviti vozače kamiona i šlepera

Kao što možete vidjeti na primjeru novog Volvovog koncepta Vere - šleperima budućnosti vozačka kabina uopće neće biti potrebna.

Dok drugi proizvođači još uvijek smatraju kako je neposredan ljudski nadzor nužan, Šveđani su uvjereni kako se ova zadaća može obavljati na daljinu.

Vidite Vera je putem interneta spojena s kontrolnim centrom koji u realnom vremenu nadzire kapacitet baterije, mehanička svojstva, stanje tereta i lokaciju. Ovaj autonomni kamion vozio bi na predefiniranim rutama kraćim od 300 km.

Toliko, naime, Vera može prevaliti s baterijom kapaciteta 300 kWh. Volvo ne navodi detaljnije podatke o performansama no navodno elektromotori razvijaju ukupno 500 KS.

Mnogo nam je interesantniji podatak o aerodinamičkom otporu, kojeg Šveđani također ne navode, a koji bi mogao biti poprilično nepovoljan s obzirom na to da je prikolica izložena direktnim naletima vjetra poput kakve kuće.

U Volvu ne navode niti okvirni datum potencijalne implementacije Vere u svakodnevni promet, no s obzirom na to koliko su zakonodavci brzi s donošenjem unaprijeđenih propisa o sigurnosti u prometu, vozači kamiona i šlepera još neko vrijeme mogu mirno spavati.

Volvo Vera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo