uoči premijere

Stiže novi Dacia Sandero: Grupa Renault je zanimljivim videom najavila čak tri verzije automobila

04.09.2020 u 11:14

Bionic
Reading

Dacia Sandero bit će temeljen na platformi CMF-B, na kojoj se temelje i nove generacije Renault Clija, Captura i Nissana Jukea

Grupa Renault je na svom twitter profilu upravo objavila zanimljivu najavu za novi model Dacie, a sudeći prema silueti gotovo posve je izvjesno da se radi o njihovom modelu Sandero. Štoviše, u najavi stoji da je 'očekuje nešto uzbudljivo', ali i da se radi o tri izvedbe modela. Pretpostavljamo da se radi o modelima 'terenskoj' izvedbi Sandero Stepway, Sandero hatchback i Sandero limuzina.

Hrvatima je naročito interesantan model Dacia Sandero, a tome svjedoče i odlični prodajni rezultati u prvih sedam mjeseci ove godine, jer je ovaj model na trećem mjestu prema popularnosti. Naime, do kraja srpnja 2020. je prodano, odnosno novoregistrirano ukupno 675 primjeraka.

Novi Dacia Sandero (2021.), koja će stići na tržište vjerojatno krajem ove godine, opažena je još početkom ove godine tijekom testiranja u rumunjskom gradu Sibiu. To su bili posljednji testovi prije samog predstavljanja, ali se nagađalo da će Sandero Stepway biti predstavljen u lipnju, no kriza s pandemijom koronavirusa je očito sve pomaknula za nekoliko mjeseci.

Dacia Sandero biti će temeljena na CMF-B platformi na kojima se temelje i nove generacije Renault Clija, Captura i Nissana Jukea.

Dacia Sandero trebala bi biti nešto veća od svog prethodnika, nudeći više unutrašnjeg prostora i veći prtljažnik. Sandero sljedeće generacije bit će ozbiljna konkurencija kompaktima Škode, Hyundaija i Toyote.

Nagađa se da će buduća Dacia Sandero bit će opremljena TCe 100, najnovijim motorom iz Renault Nissan Mitsubishi Alijanse, koji je u Daciu Duster ugrađen od prošle godine.

Opremljen razvodnim lancem, ovaj benzinski motor s neizravnim ubrizgavanjem (3 cilindra) lakši je i kompaktniji. TCe 100 kombinira sve najnovije tehnologije: turbopunjač s električno kontroliranim ispušnim ventilima, ispušni razvodnik koji je djelomično integriran u glavu cilindra, dvostruki hidraulički promjenljivi vremenski razmak ventila u vremenu usisnog ventila ili specifični čelični premaz cilindra (Bore Spray Coating).

TCe 100 u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem nudi još veću svestranost vožnje, kako u gradu, tako i na regionalnim prometnicama te autocesti. Sa 100 KS (74 kW) i okretnim momentom od 160 Nm, ima bolju potrošnju goriva i povećan odziv zahvaljujući turbo sustavu.