LEVEL 3

Samoupravljiva Mercedes S-klasa stiže za dvije godine

19.01.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Punih 40 godina Mercedesova S-klasa slovila je za automobil iz budućnosti. Tehnologije koje bi se pojavile u Mercedesovom najprestižnijem automobilu, nakon desetak godina postale bi dostupne i običnim smrtnicima

Ipak, konkurencija ne miruje, a u lovu na sveti gral automobilske tehnologije - samoupravljiva vozila, Mercedes počinje zaostajati.

Proizvođač iz Stuttgarta ovome planira stati na kraj upravo S-klasom, automobilom koji je među prvima nudio preteču današnje autonomne tehnologije - adaptivni tempomat.

S-klasa iduće generacije koju možemo očekivati 2020 trebala bi doći s takozvanom trećom razinom samoupravljivosti (Level 3). To znači da će biti sposobna ubrzavati, kočiti, zaustavljati se i upravljati bez ikakve potrebe za vozačem.

Treći nivo samoupravljivosti ipak ne znači da je vozač potpuno bespotreban jer automobil u nekom trenutku ipak može zatražiti pomoć.

Nijemci ovdje ne planiraju stati. već ubaciti u još višu brzinu, ili nivo. Kompanija s logom trokrake zvijezde juriša na naslov prvog proizvođača komercijalnog automobila s tehnologijom autonomne vožnje razine 4 i 5, kad im je razinu 3 već preoteo Audi modelom A8.

Razina 4 i 5 vozača čine potpuno suvišnim. Dok razina 4 osigurava samoupravljivost u normalnim uvjetima na uređenoj prometnici, razina 5 jamčila bi autonomnu vožnju u praktički svim situacijama, uključujući off-road terene.

  • +13
Mercedes-Benz S klase Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG - Global Communicatio