PRVE SKICE

[FOTO/VIDEO] Audi najavio tri nova koncepta: Sky Sphere, Grand Sphere i Urban Sphere bit će električni i autonomni

08.07.2021 u 13:51

Bionic
Reading

Tri koncepta, koji na hrvatskom zapravo imaju izvrsne nazive, Nebeska sfera, Velika sfera i Urbana sfera, vjerojatno će biti prikazani sljedeće godine

Audi je najavio tri nova konceptna automobila, nazvana Sky Sphere, Grand Sphere i Urban Sphere. Učinili su to putem linkedin profila Marca Lichtea, šefa dizajna Audija. I već na prvi pogled jasno je da se radi o modelima koji sugeriraju da se radi o SUV-u, kupeu i grand toureru.

Šef prodaje Audija Henrik Wenders i Marc Lichte u razgovoru u priloženom videu objašnjavaju o kojem tipu automobila se zapravo radi. Oni bi predstavljaju Audijevu viziju budućih vozila s autonomnom sposobnošću. Naravno, sva tri vozila su potpuno električna.

Ipak, Audi nije precizirao kada će biti prikazana tri koncepta Sphere niti koliko su usko povezani s budućim proizvodnim modelima. Njemačka tvrtka iz Ingolstadta trenutno širi svoju paletu potpuno električnih modela e-tron i radi na naprednom Project Artemisu, softverskom projektu koji će koristiti nadolazeću platformu SSP EV grupe Volkswagen.

Tri koncepta, koji na hrvatskom zapravo imaju izvrsne nazive: Nebeska sfera, Velika sfera i Urbana sfera, vjerojatno će biti prikazani tijekom sljedeće godine.

U videu ih je Wenders nazvao 'konceptnim automobilima koji oduzimaju dah i koji će ponovno izmisliti mobilnost kakvom je danas vidimo', dodajući da su dizajnirani da pruže 'jedinstvena prvoklasna iskustva'.

Skica za Sky Sphere prikazuje dugačak, nisko spušten automobil s, neobičnim za jedno električno vozilo, izduženim poklopcem motora. Wenders ga je nazvao 'istodobno vozačkim automobilom i autonomnim automobilom', sugerirajući da je to neki oblik sportskog kupea s dvoja vrata.

Skica Grand Sphere prikazuje oblik elegantnog grand tourera, koji također ima produžen prednji kraj, ali se čini da ima veću siluetu. Lichte je rekao da se ovdje radi 'o grandioznom izgledu, impresivnom i osobnom, velikom iskustvu visoke klase za sva osjetila'.

Urban Sphere ima kompaktniji, kutijasti oblik koji ima sličnosti s autonomnim shuttle vozilima i odjecima Audijevog nedavnog koncepta kompaktnih SUV-a AI: ME. Wenders ga je opisao kao 'privatni prostor u urbanim sredinama, digitalni i društveni, koji uključuje i savršeno je usredotočen oko vas'.