MALI KORAK

Mercedes krenuo u elektrifikaciju AMG-ova. Upoznajte AMG CLS 53

15.01.2018 u 16:04

Bionic
Reading

Mercedes želi biti među vodećim proizvođačima električnih automobila, no elektrifikacija je dosad, ako zanemarimo limitiranu izvedbu hibridnog hiperautomobila Project One, zaobilazila modele iz sportskog odjela AMG

Ovome je došao kraj na netom otvorenom autosalonu u Detroitu gdje je Mercedes pokazao prvi visokoserijski model s 48-voltnim električnim sustavom - AMG CLS 53. Pod poklopcem je osnovni pokretač trolitreni biturbo redni šestak s 435 KS i 520 Nm, no u svakodnevnim zadaćama pomagat će mu starter-alternator od 21 KS, s impresivnih 250 Nm.

AMG je ovu jedinicu smjestio između motora i prijenosa, a svrha joj je trenutno isporučivanje potiska putem električnog kompresora kako bi se anulirao efekt takozvane turbo-rupe. Osim unaprijeđenih performansi, ugradnja sustava rezultirala je i nižom potrošnjom.

Tako Mercedes deklarira podatke o ubrzanju s mjesta do 100 km/h za 4,5 sekundi, maksimalac od 280 km/h te prosječnu potrošnju u kombiniranom ciklusu od 8,5 litara na stotinu kilometara.

Cijena zasad nije definirana, no prinova u AMG-ovoj postavi trebala bi se smjestiti ispod snažnijeg V8 AMG CLS 53 4Matica.

Očekujte da se isti sustav uskoro pojavi i pod poklopcem ostalih AMG-ovih modela.

  • +5
Mercedes AMG CLS 53 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes