Japan Mobility Show 2023

Najava električnih Land Cruisera i Hiluxa: Toyota nezadrživo na putu prema električnoj budućnosti

23.10.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon koncepata FT-3e i FT-Se japanski je proizvođač pokazao i prve slike sljedećih konceptnih modela: Land Cruiser Se, EPU, Land Hopper, JUU, Space mobility (prototip), ali i NEO Steer upravljač

Prije tjedan dana smo pisali o tome kako će Toyota na Japan Mobility Showu 2023. nastupiti s temom 'Promijenimo budućnost automobila - pronađite svoju budućnost.' Tada smo vam otkrili neke od detalja dizajna dva konceptna modela baterijskih električnih vozila (BEV), FT-3e i FT-Se.

Sada smo saznali i detalje o još nekoliko izložbenih eksponata, koji su vezani na potpuno električnu budućnost.

Tako smo vidjeli i prve slike sljedećih konceptnih modela: Land Cruiser Se, EPU, Land Hopper, JUU, Space mobility (prototip), ali i NEO Steer (upravljač).

Land Cruiser Se

Ovaj koncept nudi vozne performanse visokog okretnog momenta jedinstvene za BEV vozila, zajedno s elegantnim, stilskim dizajnom. Njime Toyota dodatno proširuje privlačnost svog legendarnog Land Cruisera SUV-om s tri reda koji 'zadovoljava različite potrebe svijeta'.

Tišina BEV-a pomaže u stvaranju udobnog prostora u kabini tijekom vožnje u urbanim područjima i drugim situacijama na cesti. Monokok karoserija također nudi vrlo brzo upravljanje i pouzdanost u svladavanju neravnog terena.

Glavne specifikacije su sljedeće: duljina 5150 mm, širina 1990 mm, visina 1705 mm, međuosovinski razmak 3050 mm. A može prevesti i sedmero putnika.

EPU

Sljedeća generacija koncepta pick-upa (kamioneta) srednje veličine, s monokok karoserijom koja pruža visoku izdržljivost za stvaranje praktičnog, ali elegantnog BEV-a. S nešto više od 5 metara duljine s dizajnom dvostruke kabine, EPU-ova monokok struktura također omogućuje svestrani prostor na kotačima koji zadovoljava širi raspon korisničkih aplikacija.

Stražnji dio kabine hrabro se veže sa stražnjim tovarnim prostorom kako bi se prilagodio različitim korisničkim željama, podržavajući širok raspon stilova mobilnosti, uključujući aktivnosti na otvorenom.

Tihost BEV-a popraćena je pakiranjem s niskim težištem za vrhunsku stabilnost upravljanja i udobnost vožnje.

Glavne specifikacije su sljedeće: duljina 5070 mm, širina 1910 mm, visina 1710 mm, međuosovinski razmak 3350 mm. Može prevesti petero putnika.

Land Hopper

Koncept električne osobne mobilnosti na tri kotača, s dva prednja kotača otvara nove mogućnosti prijevoza. Sklopivi dizajn olakšava pohranjivanje čak i s ograničenim prostorom u prtljažniku automobila. U kombinaciji s automobilom, Land Hopper proširuje užitak putovanja, uključujući obilazak odredišta.

Mogu ga voziti bez vozačke dozvole za osobe starije od 16 godina, jer je zamišljen kao mali motorni bicikl prema revidiranom japanskom Zakonu o cestovnom prometu. Proširuje opseg putovanja korisnika i podržava neovisnost u različitim životnim fazama, uključujući služenje kao mobilnost za starije osobe koje se odluče odreći svoje vozačke dozvole.

Kompaktna veličina i niska visina sjedala olakšavaju dosezanje tla i silazak/ulazak. Izvanredna manevarska sposobnost i prepoznatljivi nagnuti mehanizam, koji omogućuje mehanički povezanim prednjim kotačima da se pomiču gore i dolje, nude intuitivnu, uzbudljivu vožnju za razliku od bilo kojeg automobila ili bicikla.

Glavne specifikacije su sljedeće: duljina 1355 mm, širina 600 mm, visina 930 mm, međuosovinski razmak 1020 mm. Može prevesti jednog putnika.

  • +27
Toyota na Japan Mobility Show-u 2023 Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

JUU

Kombinirajući stil i upravljivost, ova električna invalidska kolica novi su koncept mobilnosti dizajniran da ponudi slobodu putovanja bilo gdje bez pomoći. JUU proširuje svijet korisnika omogućujući im navigaciju mjestima kojima je teško pristupiti električnim ili običnim invalidskim kolicima.

Podržava neovisnost osoba s tjelesnim oštećenjima koji redovito koriste električna ili obična invalidska kolica, povećavajući njihove mogućnosti za izlete i zapošljavanje.

Prilikom penjanja ili spuštanja niz stepenice, dva velika pogonska kotača (glavna kotača) sa strane JUU-a prelaze stepenice, dok se uvlačivi 'rep' spušta iza naslona kako bi spriječio prevrtanje i stabilizirao invalidska kolica. JUU automatski održava optimalno držanje i može prelaziti stepenice do 16 cm visine.

Pogonski sustav koristi motore koji se koriste u automobilima. Korištenje automobilskih komponenti osigurava visoku kvalitetu i pouzdanost.

Toyota također istražuje napredne funkcije koje bi omogućile JUU da se autonomno kreće i utovaruje u stražnji dio automobila nakon što se korisnik ukrca u vozilo, te da se vrati na vozačevo sjedalo kada korisnik želi izaći.

Glavne specifikacije su sljedeće: duljina 1110 mm, širina 680 mm, visina 1040 mm.

Space mobility (prototip)

Eksperimentalno vozilo za unaprjeđenje razvoja, posebno tehnologija pogonskih sustava, s ciljem stvaranja mobilnosti za korištenje na Mjesecu i u svemiru. Svaki kotač opremljen je vlastitim motorom i upravljačem, kao dio specifikacija koje se razvijaju kako bi se osigurala sigurna, pouzdana vožnja čak i u surovim i neumoljivim izvanzemaljskim okruženjima.

Na električni pogon s izvanrednim voznim performansama, sposoban za kretanje po stijenama do 50 cm visine i penjanje uz strme padine od 25°. Tehnologija usavršena kroz ovaj prototip koristit će se u vozilima za svemirsku mobilnost kao što je Lunar Cruiser.

Glavne specifikacije su sljedeće: duljina 3460 mm, širina 2175 mm, visina 1865 mm. Maksimalni nagib uspona je 25 stupnjeva. Može prevesti dvoje putnika.

NEO Steer

Novi koncept kokpita temeljen na upravljaču motocikla, integrirajući funkcije papučica gasa i kočnice u upravljač.

Široko vidno polje omogućeno nepravilnim profilom upravljača i prostranim podnim prostorom bez pedala, omogućuju neograničenu poziciju za vožnju zajedno s laganim ulaskom i izlaskom. NEO Steer pomoći će potaknuti veću ljubav prema automobilima i pružiti radost i uzbuđenje mobilnosti za sve. Također nudi sigurnu, intuitivnu ručnu vožnju za korisnike s oštećenjima donjih udova.