5. generacija

Mini Cooper Electric na testiranjima: Zabava u potpuno e-vožnji na novoj razini

03.05.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Peta generacija Minija s troja vrata je u potpunosti na električni pogon i nastavlja priču o uspjehu legendarnog modela. U novoj obitelji Mini, puni okretni moment je dostupan od samog početka u modelima Mini Cooper E sa snagom od 135 kW (184 KS) i Mini Cooper SE sa 160 kW (218 KS)

Sljedeća generacija obitelji Mini sada se lansira s modelom Mini Cooper Electric. Novo izdanje legendarnog Minija s troja vrata usmjereno je na zabavu električne vožnje i dostupno je u dvije razine snage. Sa svojom uzbudljivo agilnom vožnjom, Mini Cooper Electric predstavlja vrhunsku mobilnost budućnosti bez lokalnih emisija. Proizvodnja nove 5. generacije počinje u studenom ove godine, dok bi u salone trebao stići 2024.

Izvorno lansiran 2020. godine, potpuno električni Mini Cooper SE zabilježio je porast prodaje od 25,5 posto u 2022. i postao daleko najpopularniji Mini model, s više od 43.000 primjeraka Minija bez lokalnih emisija koje su prodane diljem svijeta prošle godine. Jedan od pet Minija na cesti je sada na električni pogon. Ogromni kontinuirani uspjeh originalnog Minija nedavno je demonstriran godišnjicom proizvodnje milijuntog Minija s troja vrata trenutne 4. generacije. Ovo potpuno električno vozilo je isporučeno u Kanadu.

Osjećaj elektrificiranog go-karta s maksimalnim okretnim momentom od starta

U novoj obitelji Mini, puni okretni moment dostupan je od samog početka u modelima Mini Cooper E sa snagom od 135 kW (184 KS) i Mini Cooper SE sa 160 kW (218 KS). Ubrzava bez kašnjenja i bez prekida u mjenjaču.

Mini Cooper Electric prototip Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Litij-ionska visokonaponska baterija ugrađena je u pod Mini Cooper Electrica za optimalno držanje ceste i raspodjelu težine, dok također povećava stabilnost i agilnost vozila. Na ovaj način, legendarna marka redefinira prepoznatljivi karting osjećaj marke, dosljedno održavajući koncept zabave u urbanoj vožnji koji je tako uspješan više od 60 godina.

Mini se mogao osloniti na razvojnu stručnost unutar BMW Grupe kako bi postigao daljnju poboljšanu dinamiku vožnje u novom Mini Cooper Electricu. Vozilo je čvrsto usidreno u povijesti marke tvrtke od lansiranja na tržište redizajnirane generacije Mini s troja vrata 2001. godine do nadolazeće 5. generacije modela. Stalni napredak u područjima tehnologije, učinkovitosti i isporuke snage odražava pažljivo rukovanje tradicijom prožetom poviješću popularnog Mini modela i sada ponovno podiže zabavu u vožnji na novu razinu.

  • +18
Mini Cooper Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser

Poboljšani domet i maksimalna fleksibilnost

Kapacitet baterije u Mini Cooper E je 40,7 kWh, dok je u Mini Cooper SE 54,2 kWh. To novim modelima daje predviđeni domet između 300 i 400 km, čime se znatno produžuje radijus za izlete unutar urbanog okruženja i izvan njega.

Sa svojim prepoznatljivim konceptom prostora Mini, Mini Cooper Electric demonstrira maksimalnu fleksibilnost namjenski izgrađenog vozila. Nudeći maksimalnu varijabilnost, dizajn unutrašnjosti omogućuje povećanje volumena prtljažnika i uključuje četiri sjedala.

Zajedno s Mini Countrymanom koji će se proizvoditi u tvornici BMW Group Leipzig od studenog 2023., novi Mini Cooper Electric je spreman i spreman za potpuno električnu budućnost Minija. Mini Aceman upotpunit će novu obitelj modela od 2024. nadalje.