svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] MINI je predstavio novi Countryman; evolucija dizajna, prostranosti i praktičnosti

25.06.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Osim plug-in hibridnog pogona, novi MINI Countryman dostupan je s tri benzinska i tri dizelska motora s najnovijom tehnologijom MINI TwinPower Turbo

Korejska podružnica marke MINI, premium kompaktnih automobila, održala je jučer svjetsku premijeru novog MINI Countrymana u šumskom kampu Everland u Yongyongu, provincija Gyeonggi, u Južnoj Koreji. A ovaj je događaj bio prva svjetska premijera održana u Koreji u povijesti marke MINI u više od 60 godina.

Prvi javni nastup MINI Countrymana u Koreji posljedica je uspješne borbe ove zemlje s katastrofom vezanom uz koronavirus, kao i Countrymanovog koncepta urbanog života na otvorenom i zemljopisnih karakteristika Koreje, gdje grad i priroda lijepo koegzistiraju, ali i zbog važnosti korejskog tržišta za ovu marku iz BMW Grupe.

Osim toga, Koreja je jedino tržište na svijetu koje je postiglo kontinuirani rast u 15 godina otkako je MINI stigao u Koreju 2005. Konkretno, prošle godine, kompanija je prvi put postigla izvanredne prodajne rezultate od 10.000 prodanih primjeraka godišnje u Koreji, dokazujući još jednom da je MINI marka broj 1 kompaktnih premium automobila. Od prve polovice 2020. godine, Koreja je osmo najveće svjetsko tržište za marku MINI, a MINI je jedina mala marka automobila u top 10 na korejskom tržištu koje inače favorizira srednja i velika vozila.

MINI Countryman, jedino SAV vozilo (sports activity vehicle) ove marke s četvero vrata, prodano je u više od 540.000 komadaa širom svijeta od svog predstavljanja 2011. godine, utirući put marki da uspješno uđe u premium kompaktni segment. Danas je MINI Countryman toliko popularan da čini oko 30 posto svjetske prodaje marke MINI. Novi MINI Countryman, koji je prvi put predstavljen jučer, djelomično je izmijenjen model Countrymana druge generacije, koji se dalje razvijao u dizajnu, prostranosti i praktičnosti.

S novim MINI Countrymanom, britanska marka usmjerena prema tradiciji nastavlja slijediti dodatne ciljne skupine. Već u svojoj prvoj generaciji MINI Countryman je bio pionir. Kao prvi model s vanjskom duljinom većom od četiri metra, četvero vrata, velikim vratima prtljažnika, pet sjedala i pogonom na sve kotače, postavio je temelje za vrlo uspješan napredak marke u premium kompaktni segment.

Pokretanje trenutne generacije modela još jednom pokazuje značajnu optimizaciju u pogledu prostora, svestranosti, funkcionalnosti i udobnosti vožnje. Uz to, MINI Countryman postao je pionirska sila za lokalnu mobilnost bez emisija štetnih plinova u prepoznatljivom stilu marke. Hibridni model MINI Cooper SE Countryman ALL4 (kombinirana potrošnja goriva: 2,0 - 1,7 l/100 km; kombinirana potrošnja energije: 14,0 - 13,1 kWh/100 km; kombinirana emisija CO₂: 45 - 40 g/km) kombinira revolucionarnu učinkovitost i hibridni pogon na sve kotače s mogućnošću isključivo električnog pogonskog užitka.

Osim plug-in hibridnog pogona, novi MINI Countryman dostupan je s tri benzinska i tri dizelska motora s najnovijom MINI TwinPower Turbo tehnologijom. Motori su imali daljnji razvoj i pokrivaju izlazni spektar u rasponu od 102 KS (75 kW) do 190 KS (140 kW) (kombinirana potrošnja goriva: 6,3 - 4,1 l/100 km; kombinirana emisija CO₂: 144 - 107 g/km), već udovoljavaju emisijskom standardu Euro 6d, koji neće biti obvezujući do 2021. Četiri od njih mogu se na zahtjev kombinirati sa sustavom pogona na sve kotače ALL4.

Pod konceptom 'ADD INSPIRATION TO NEW NORM', manifestacija je održana u paviljonu u obliku posebnog šatora u obliku kupole koji simbolizira prirodnu gradsku okolinu. Konkretno, glavna pozornica na kojoj je održana prezentacija bila je opremljena LED ekranima nadahnutim korejskim elementima kiparskih greda, naglašavajući korejski šarm tradicionalnog i modernog suživota, te održavanje udaljenosti od 2 metra između sjedala i ulaganje napora da se održi ulice života - živima. Uz to, na vanjskom travnjaku se sjedilo na stolicama za kampiranje i drvenim kutijama kako bi se stvorila opuštajuća atmosfera koja pruža osjećaj opuštajućeg odmora u prirodi.

Bernd Körber, direktor marke MINI, rekao je u videu: 'Mislim da je Koreja zemlja koja baštini duboko ukorijenjene tradicije, ali je istovremeno otvorena za modernizam i savršeno se podudara s mladom markom MINI unatoč svojoj 60-godišnjoj povijesti, i uvjeren sam da će Novi MINI Countryman dodati inspiraciju u vaš život kao model koji želi pobjeći od monotonije svakodnevnog života i istražiti novu avanturu.'

  • +9
Svjetska premijera novog MINI Countrymana Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser