SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] VW predstavio novi ID.4 GTX; dvomotorni pogon na svim kotačima u ID. obitelji

29.04.2021 u 15:46

Bionic
Reading

Iako još ne znamo cijene ID.4 GTX-a na hrvatskom tržištu, možemo sa sigurnošću reći da će se uz najavljen novi krug poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost njegova cijena umanjiti za 70.000 kn

Nakon što je Volkswagen na našem tržištu predstavio ID.4, svoj novi potpuno električni model u klasi komapktnih SUV vozila s pogonom na stražnjim kotačima, najavili smo skori dolazak i modela ID.4 GTX s pogonom na svim kotačima. Dogodilo se to na svjetskoj digitalnoj premijeri održanoj u berlinskoj zračnoj luci Tempelhof, gdje je Volkswagen predstavio svoj prvi potpuno električni model visokih performansi: ID.4 GTX. Nova marka proizvoda donosi novi i inteligentni sportski duh u svijet električne mobilnosti. ID.4 GTX je prvi model zasnovan na modularnoj matrici električnog pogona (MEB) koji ima dvostruki pogon na svim kotačima, a također nudi atraktivne, visokokvalitetne elemente dizajna.

VW ID.4 GTX - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

'Električna vožnja jednostavno je izvrsna zabava - a s ID.4 GTX dodajemo novu dimenziju sportskosti i dinamike', objasnio je Ralf Brandstätter, izvršni direktor marke Volkswagen. 'Najemotivni član ID. obitelji do danas pokazuje da se električna mobilnost i vrhunske sportske performanse međusobno ne isključuju.'

Pogonski sklop na svakoj osovini

ID.4 GTX ima po jedan električni pogonski motor i na prednjoj i na stražnjoj osovini. Zajedno isporučuju maksimalnu električnu snagu od 220 kW (299 KS) i mogu zajedno raditi kao električni pogon na svim kotačima, što je prvi put u ID. obitelji.

Održavanje svjetske premijere u hangaru za zrakoplove u bivšoj zračnoj luci Tempelhof u Berlinu omogućilo je novom modelu da pokaže upravo ono za što je sposoban, a to je inteligentno upravljani pogon na svim kotačima: ID.4 GTX se bez napora popeo na rampu pod nagibom od 37,5 posto. Zahvaljujući dvomotornom pogonu na sve kotače, vodeći model linije proizvoda ID.4 u stanju je ubrzati od 0 do 60 km/h za 3,2 sekunde, a od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde. Najveća brzina vozila elektronički je ograničena na 180 km/h.

'Pun moment okretnog pogona električnog pogona dostupan je odmah i možete osjetiti izvrsno upravljanje vozilom u svakom zavoju', kaže Thomas Ulbrich, član Upravnog odbora za razvoj. 'Štoviše, inovativni koncept upravljanja i sigurnosti jednako je inteligentan kao i pogonski sklop! Na primjer, vozač je podržan od jedinstvenog head-up zaslona proširene stvarnosti i sveobuhvatnih sustava pomoći.'

Volkswagen ID.4 GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Dizajn ID.4 GTX-a naglašava njegov izvanredni karakter, kombinirajući zabavu u vožnji i robustan izgled. Poznata svjetlosna traka kombinirana je s moćnim, dinamičnim elementima - posebno s tri saća koja čine dnevna svjetla. Oni prenose sportski karakter vozila čak i kad miruje, a istovremeno uspostavljaju vezu s Golfom GTI. Uz novo dizajnirane odbojnike, privlačni elementi na stražnjoj strani uključuju 3D LED stražnja svjetla s kočionim svjetlima koja čine X.

ID.4 GTX dominantnijih boja

Boja karoserije je dominantnija nego na modelima sa stražnjim pogonom. Krov i stražnji spojler su crne boje, dok je šina krovnog okvira antracit visokog sjaja. Interijer se također može pohvaliti novom shemom boja. Gornji dio armaturne ploče i umetci od umjetne kože na vratima dolaze u tamnoj sjeni X-Blue, što predstavlja održivost. Crveni kontrastni šavovi - klasični simbol sportskosti i snage - dodaju naglaske sjedalima. Logo GTX pojavljuje se na kolu upravljača, oblogama pragova i - u perforiranom obliku - na vrhu naslona prednjih sjedala.

Nova marka proizvoda GTX poticaj je za oboje; za ID. obitelj i korporativnu strategiju ACCELERATE, s kojom Volkswagen želi postati najpoželjnija marka održive mobilnosti. Postavili su si za cilj povećati udio prodaje čisto električnih vozila u Europi na 70 posto do 2030. Volkswagen namjerava postati klimatski neutralan do 2050. godine, a do 2025. Volkswagen će u električnu mobilnost, hibridizaciju i digitalizaciju uložiti oko 16 milijardi eura.

  • +15
VW ID.4 GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

ID.4 GTX će bit lansiran u Europi na ljeto 2021. U Njemačkoj će započeti s početnom cijenom od 50.415 eura, a kupci će moći podnijeti zahtjev za (neto) potporu od 7.500 eura.

Iako još ne znamo cijene ID.4 GTX-a na hrvatskom tržištu, možemo sa sigurnošću reći da će se uz najavljen novi krug poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost cijena umanjiti za 70.000 kn. Naravno, ukoliko uspijete proći na natječaju, za koji se ove godine očekuje i više sredstava i drugačiji pristup cijelom procesu.