SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Novi Volkswagen ID.4: Snažan dizajn potpuno električnog SUV-a, velika unutrašnjost te revolucionaran koncept rukovanja

VW ID.4 je prvi Volkswagenov globalni električni SUV koji će na svjetskoj razini uvesti njihovu MEB platformu

VW ID.4 je prvi Volkswagenov globalni električni SUV koji će na svjetskoj razini uvesti njihovu MEB platformu

Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

VW ID.4 ulazi u najveći tržišni segment kompaktnih SUV vozila na svijetu, a sa svojim elektromotorom od 150 kW (204 KS) i baterijom kapaciteta od 77 kWh ostvaruje doseg i do 520 km

Kako smo i najavili, Volkswagen je sinoć održao digitalnu svog prvog električnog SUV-a ID.4. Riječ je o prvom potpuno električnom SUV-u marke Volkswagen bez lokalnih emisija čija je proizvodnja neutralna u pogledu emisija CO₂. Ovaj model ulazi u najveći tržišni segment na svijetu, klasu kompaktnih SUV vozila.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

'ID.4 emocionalan je svestrani talent koji će oduševiti mnoge kupce svojim učinkovitim električnim pogonom, izuzetnom prostranošću, najmodernijim sustavima potpora i snažnim dizajnom', kaže Ralf Brandstätter, predsjednik uprave marke Volkswagen.

'Ovaj će model biti prvi svjetski električni automobil koji će na globalnoj razini uvesti našu MEB platformu razvijenu za električnu mobilnost. Volkswagen tako još jednom dokazuje svoju vodeću ulogu u području inovacije, tehnologije i kvalitete na masovnom tržištu.'

SUV modeli vrlo su popularni među sve većim brojem kupaca. U SAD-u i Kini predstavljaju najomiljeniji segment vozila jer nude preglednost, sigurnost i udobnost. Tržišni udjeli ovih modela također dosljedno rastu u Europi i Njemačkoj, a značajan rast prvenstveno bilježe kompaktni modeli.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

S modelom ID.4 marka Volkswagen prvi put nudi potpuno električni SUV. Ovaj model nudi prostor, fleksibilnost i sve prednosti koje kupci cijene kod SUV vozila. Model ID.4 svestrani je automobil koji nudi istovremeno sportsku i komfornu vožnju bez ikakvih napora.

Baterija pohranjuje do 77 kWh energije (neto) i omogućuje doseg do 520 km (WLTP). Smještena je ispod putničkog prostora, čime je osigurano nisko težište. E-motor koji je smješten na stražnjoj osovini razvija snagu od 150 kW (204 KS) – dovoljnu za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi i najveću brzinu od 160 km/h. Uz snažnu trakciju stražnjeg pogona i razmak od tla od 21 centimetra električni se SUV dobro snalazi i na laganom terenu.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Dinamičan nastup

Vanjski dizajn modela ID.4 ima atletske proporcije te djeluje vrlo moderno. Njegov jasan i skladan dizajn nadahnut je prirodom te osigurava vrlo dobru aerodinamiku s cw-vrijednošću od 0,28. Glavna su svjetla već u osnovnoj izvedbi gotovo u potpunosti, a stražnja svjetla u potpunosti izrađena od svjetlećih LED dioda.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

Interaktivna IQ.Light LED Matrix glavna svjetla u vrhunskoj verziji još su progresivnija: vozača 'pozdravljaju' zakretanjem modula leće te emitiraju inteligentno regulirano dugo svjetlo. Tu su i nova 3D LED stražnja svjetla. Njihovo je svjetlo posebno homogeno i svijetli u intenzivnoj crvenoj boji. Veliki kotači dijagonale do 21 cola ističu karakter ovog modela.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULI SONNTAG

Koncept prostora: dugi međuosovinski razmak, mnoštvo prostora za putnike i prtljagu

Za model ID.4 dužine 4,58 metara upotrijebljena je arhitektura modularne električne platforme (MEB) marke Volkswagen. Ona dijeli prostor za putnike i tehniku na potpuno novi način u korist putnicima. Prostor dostupan u unutrašnjosti na razini je konvencionalnog SUV-a sljedeće više klase modela.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULI SONNTAG

Boje i materijali djeluju istovremeno moderno i ugodno. Prtljažnik raspolaže kapacitetom između 543 i 1575 litara, ovisno o položaju naslona stražnjeg sjedala. Program opreme modela ID.4 uključuje električni stražnji poklopac, uzdužne krovne nosače i mehanizam za vuču.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: ULI SONNTAG

Za koncept rukovanja električnog SUV-a nisu potrebne fizičke tipke i prekidači. On se, naime, temelji na dvama zaslonima – jedan od njih s dijagonalom veličine 12 inča i dodirnom funkcijom – te na prirodnom rukovanju govornim naredbama 'Dobar dan ID.'. Novi ID.Light – uska svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla – podržava vozača na intuitivan način. Tu je i opcijski Augmented Reality Head-up zaslon koji spaja neke od prikaza sa stvarnošću – strelice za skretanje u sklopu navigacije projiciraju se, primjerice, vrlo precizno na cesti. Navigacijski sustav Discover Pro donosi online usluge We Connect Start u vozilo.

Sustavi potpora IQ.Drive čine vožnju još opuštenijom, što se posebno odnosi na Travel Assist.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

We Charge: punjenje kod kuće, na putu i na dugim dionicama

Sa svojim ID. modelima marka Volkswagen lansira cjelovit paket za komforno, umreženo i održivo punjenje električnih automobila pod nazivom We Charge. Ovaj paket uvijek nudi pravo rješenje – kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Na DC stanici za brzo punjenje model ID.4 može se napuniti istosmjernom strujom za narednih 320 km (prema WLTP-u, sa 125 kW) za oko 30 minuta. Istovremeno Volkswagen gradi ekosustav održive električne mobilnosti oko ID. modela.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: MARTIN MEINERS

Kupci modela ID.4 dobivaju automobil čija je proizvodnja neutralna u pogledu emisija CO₂. Ako ga punite strujom proizvedenom na održiv način – kao što je Volkswagenova prirodna struja – vaš će automobil zadržati klimatski neutralan način rada.

VW ID.4

VW ID.4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Strategija marke Volkswagen: budućnost mobilnosti je električna

S obitelji ID. modela, novom samostalnom linijom proizvoda, Volkswagen odnedavno upotpunjuje klasični portfelj proizvoda marke. Nakon kompaktnog modela ID.32, SUV ID.4 drugi je potpuno električni model. S modelom ID.4 Volkswagen će u budućnosti imati svog predstavnika u segmentu kompaktnih SUV modela koji bilježi brzi rast na globalnoj razini. Pritom će model ID.4 postupno postajati svjetski automobil na električni pogon. Naime, električni SUV trebao bi se proizvoditi i prodavati ne samo u Europi, već i u Kini, a kasnije i u SAD-u. Marka Volkswagen uložit će ukupno jedanaest milijardi eura u električnu mobilnost do 2024. godine u sklopu strategije 'Transform 2025+'.

  • +62
  • +59

VW ID.4 - svjetska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!