WCOTY 2021

[FOTO/VIDEO] Volkswagen ID.4 je 'Svjetski automobil godine 2021.': Peta nagrada VW-a za najbolji automobil na svijetu

21.04.2021 u 14:30

Bionic
Reading

Ovogodišnji pobjednik izabran je s početnog popisa od 24 vozila iz cijelog svijeta, a zatim s užeg popisa od tri finalista među kojima su bili modeli Honda e, Toyota Yaris i Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 proglašen je 'Svjetskim automobilom godine 2021.' (2021 World Car of the Year), a tako je odlučio žiri WCOTY-ja sastavljen od 93 uglednih međunarodnih autonovinara iz 28 zemalja svijeta. Oni biraju najbolje svjetske automobile u pet kategorija: Svjetski automobil godine (pobjednik za 2021. VW ID.4), Svjetski luksuzni automobil (Mercedes-Benz S-klasa), Svjetski automobil prema performansama (Porsche 911 Turbo), Svjetski urbani automobil (Honda e) te Svjetski automobilski dizajn (Land Rover Defender). Cijelu snimku prijenosa možete pogledati na ovoj poveznici.

Ovo je peta pobjeda u kategoriji Svjetskog automobila godine (WCOTY) za Volkswagen AG. Prethodno su ovu nagradu osvajali sljedeći VW-ovi modeli:

  • Svjetski automobil godine 2013. - Volkswagen Golf
  • Svjetski automobil godine 2012. - Volkswagen up!
  • Svjetski automobil godine 2010. - Volkswagen Polo
  • Svjetski automobil godine 2009. - Volkswagen Golf VI

Ralf Brandstätter, izvršni direktor tvrtke Volkswagen automobila: 'Posebno smo zadovoljni zbog toga što je naš ID.4 proglašen 'Svjetskim automobilom godine'. Ne samo zato što je to jedna od najvažnijih svjetskih nagrada za automobile - već i zato što je žiri odao počast sjajnoj ideji i sjajnom timu. Prvi ID. model za ključna tržišta Europe, Kine i SAD-a nosi našu električnu ofenzivu širom svijeta. Uvjerljiv automobil, sjajna ideja - i nagrada 'Svjetski automobil godine'? To nam se dobro poklopilo!'

Ovogodišnji pobjednik izabran je s početnog popisa od 24 vozila iz cijelog svijeta, zatim s užeg popisa od tri finalista, kako je najavljeno 30. ožujka 2021. Tri najbolja svjetska finalista za 2021. su bili modeli Honda e, Toyota Yaris i Volkswagen ID.4.

Vozila koja ispunjavaju uvjete za nagradu Svjetski automobil godine moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 10.000 jedinica godišnje, moraju imati cijene niže od razine luksuznih automobila na njihovim primarnim tržištima i moraju biti 'u prodaji' na najmanje dva glavna tržišta, na najmanje dva odvojena kontinenta, između 1. svibnja 2020. i 1. svibnja 2021. godine.

Nagrada za 2022. godinu i 18. izdanje 'Puta do svjetske nagrade automobila' službeno će započeti na Međunarodnom Autosalonu u New Yorku 19. kolovoza 2021. u novouređenom centru Jacob Javits. Novi vrhunac programa nagrada za 2022. godinu bit će debi nagrade Svjetskog električnog vozila godine. Namjena ove nove nagrade je prepoznati, podržati i proslaviti globalni prijelaz na vozila s električnim pogonom koji je u tijeku i napore proizvođača automobila širom svijeta u razvoju ovih klimatski osviještenih vozila.

  • +36
VW ID.4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Petar Santini

'Nikad nije bilo bolje vrijeme za istaknuti i proslaviti najbolja svjetska električna vozila. Oduševljeni smo što smo ponovno dio ovogodišnjih Svjetskih nagrada za automobile i uzbuđeni smo što ćemo dodati ovu novu nagradu u program. Uz važnost EV-a i rastući interes potrošača, najvažnija je potreba za pouzdanim izvorima kojima se potrošači mogu obratiti, a poput Autosalona u New Yorku, najveći novinari u autoindustriji koji čine World Car Awards pouzdani su resurs za kupce jer istražuju njihovo sljedeće novo vozilo.' rekao je predsjednik Auto showa Mark Schienberg. 2021. obilježava se 16. godina partnerstva World Car Awards s New York International Auto Showom.

VW ID.4 osvojio 5 zvjezdica na Euro NCAP testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Euro NCAP

VW ID.4 osvojio 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

Prvi potpuno električni kompaktni SUV marke Volkswagen izrađen na osnovi inovativne modularne električne platforme (MEB) dobio je najbolju ocjenu od pet zvjezdica. Ispitivači su modelu ID.4 dali dobre ocjene po svim kriterijima – za zaštitu odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionika u prometu te za sustave potpora.

Ocjena zaštite putnika za odrasle temelji se, između ostalog, na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Za model ID.4 utvrđen je rezultat od 93 posto mogućih bodova za vozača i odrasle putnike na temelju spomenutih crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje.

Za djecu je postignut rezultat od 89 posto. Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također bile mogućnosti ugradnje dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece.

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko sustavi automatskog kočenja u nuždi (AEB) mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu – pješake i bicikliste – u slučaju prijetećeg sudara. Ispitivači također pridaju važnost ostalim serijskim sustavima potpora. Pritom je pozitivno što je model ID.4 opremljen potporom zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist' i potporom kočenja u nuždi 'Front Assist' u svim varijantama opreme.

Takozvani središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje također je ugrađen u model ID.4. On može pridonijeti smanjenju ili u najboljem slučaju sprečavanju kontakta između vozačeve i suvozačeve glave, primjerice pri bočnim sudarima.

Car2X još je jedna tehnologija kojom je opremljen svaki ID.4. Ona omogućuje vozilu razmjenu informacija o lokalnim opasnim mjestima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom putem radijskog standarda WLANp. Euro NCAP je inovativnoj funkciji Car2X 'Upozorenje na opasnost' dodijelio posebnu nagradu za revolucionarnu sigurnosnu opremu pod nazivom 'Advanced Award' već u ožujku 2020. godine.

Volkswagen opcijski nudi dodatne sustave potpora koji mogu povećati razinu udobnosti u okviru svojih odgovarajućih ograničenja. Potpuno električni SUV marke Volkswagen postigao je vrlo dobre rezultate u kategoriji 'Safety Assist' s 85 posto mogućih bodova. Za zaštitu pješaka i biciklista ostvario je 76 posto bodova. S pet zvjezdica za novi ID.4 marka Volkswagen nastavlja nizati uspjehe na Euro NCAP testu – posljednji je put kompaktni ID.32 postigao najvišu ocjenu u listopadu 2020. godine. Detalji o odgovarajućim testovima javno su dostupni na stranici www.euroncap.com

  • +4
VW ID.4 osvojio 5 zvjezdica na Euro NCAP testu Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP