uoči premijere

[FOTO/VIDEO] VW pokazao još detalja novog Multivana; Umjesto ručnog mjenjača sada DSG

03.05.2021 u 11:20

Bionic
Reading

Sada će mali prekidač biti ergonomski savršeno integriran s desne strane upravljača u novoj instrumentnoj ploči, a stiže i elektronička ručna kočnica

VW Multivan je gospodar transformacije: obiteljski MPV, poslovni shuttle, transporter sportske opreme, kombi za selidbe, kamper s prostorom za spavanje, vozilo za sve. Prva generacija Multivana, lansirana 1985. godine, već je postigla ovaj koncept. To je DNK linije modela. Sa svakim novim Multivanom fleksibilnost interijera dodatno je usavršena. Volkswagen gospodarska vozila ove godine predstavljaju sljedeću fazu u evoluciji kultnog vozila: novi Multivan. Imat će najfleksibilniji unutarnji sustav koji je Bulli ikad imao.

Ništa ne ostaje kao što je bilo. A opet, sve se osjeća onako kako mora biti u Multivanu: Visoki položaj za sjedenje sprijeda. Do pet pokretnih / uklonjivih pojedinačnih sjedala straga. Na zahtjev se drugi red sjedala može zakrenuti za 180 stupnjeva, što omogućuje raspored stražnjih sjedala u tipičnom rasporedu Multivana 'licem u lice'. To je koncept koji potječe od Multivana T3 i dobitna je formula više od 35 godina. Generacija po generaciju postala je još bolja. Sada je sazrijelo vrijeme za još jedan veliki korak: novi Multivan prenijet će u budućnost jedinstveni koncept interijera prethodnih modela T3, T4, T5, T6 i T6.1.

I dok čekamo premijeru potpuno nove generacije VW Multivana, Volkswagen gospodarska vozila nam pomalo otkrivaju skrivene detalje ovog kombija. Sada smo saznali da novi Multivan više neće imati ručicu mjenjača. Proizvođač objašnjava ovu promjenu vrlo jednostavno: više udobnosti, više prostora. Prva i druga generacija kombija - T3 i T4 - imale su klasičnu ručicu mjenjača na dugačkoj poluzi. U trećoj i četvrtoj generaciji Multivana - T5 i T6 – sklop za mijenjanje stupnjeva prijenosa se zatim preselio na ploču s instrumentima. Ovo je optimiziralo razmak prema stražnjem dijelu, što je tipično za Bulli. No čini se da stvari mogu postati još bolje, što će uskoro pokazati novi Multivan.

Interakcija elektronike i softvera omogućuje nove funkcije. U sljedećoj generaciji Multivana, Volkswagen gospodarska vozila koriste ovu interakciju kako bi ručicu mjenjača pretvorili u prekidač, tako da je prostor prema straga bude još veći. Tehnologija koja stoji iza toga: Shift-by-wire.

  • +5
VW Multivan - nova generacija će uskoro imati svoju premijeru Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

To znači elektroničko prenošenje signala promjene stupnja prijenosa. Jednim klikom. Preduvjet za to je činjenica da je Multivan u budućnosti opremljen mjenjačem s dvostrukom spojkom, zvanim DSG. To je zato što tamo gdje više nema ručnog mjenjača, više nije potreban prostor za ručni mehanizam za promjenu stupnjeva prijenosa, uključujući i ručicu mjenjača.

Šef dizajna u Volkswagenovim gospodarskim vozilima, Albert Kirzinger, u kratkom videu objašnjava što Bulli također čini Bullijem u unutrašnjosti: 'Velikodušnost u interijeru. Izvadili smo ručicu mjenjača. Čak smo oslobodili prostor u sredini i dodijelili ga vozaču. Novi Bulli bit će uzbudljiv proizvod. Veselim se tome.'

VW Multivan više neće imati ručni mjenjač Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Umjesto toga, dovoljan je mali prekidač. Ergonomski je savršeno integriran s desne strane upravljača u novoj instrumentnoj ploči. To znači da je DSG prekidač na istoj razini kao i 10-inčni zaslon informacijsko-zabavnog sustava - tamo je, prvi put u Multivanu, stvarni prikaz vozila od 360 stupnjeva prikazan kao 'Area View' (opcija), kako bi parkiranje i manevriranje bili vrlo jednostavni.

Nešto niže, uklonjena je i konvencionalna ručica ručne kočnice. Od sada se ručna kočnica aktivira elektronički tipkom ili automatski. I time se prostor između vozačevog sjedala i suvozačevog sjedala još više povećava. Tako da možete brzo prijeći straga i pobrinuti se za djecu tijekom zaustavljanja. Ili da uzmete nešto iz rashladne kutije. Ili da novi stražnji višenamjenski stol koristite kao središnju konzolu između vozačevog i suvozačevog sjedala.