5. generacija

[FOTO/VIDEO] Novi VW Caddy stigao u Hrvatsku: Veći, praktičniji, učinkovitiji, inteligentniji

Novi VW Caddy dostupan je kao kombi i monovolumen u novokonfiguriranim varijantama opreme 'Kombi', 'Caddy', 'Life' i 'Style' te kao gradsko dostavno vozilo u verzijama 'Cargo' i 'Cargo Maxi'

Novi VW Caddy dostupan je kao kombi i monovolumen u novokonfiguriranim varijantama opreme 'Kombi', 'Caddy', 'Life' i 'Style' te kao gradsko dostavno vozilo u verzijama 'Cargo' i 'Cargo Maxi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Novi Caddy je svestrani talent, a na tržište dolazi kao gradsko dostavno vozilo, kombi, kompaktni monovolumen i kamper

Volkswagen Gospodarska vozila još su u veljači 2020. u njemačkom Düsseldorfu predstavila najnoviju, petu generaciju potpuno novog Caddyja, kod kojeg je svaki detalj iznova koncipiran. Peta generacija bestselera koji je proizveden preko tri milijuna puta na hrvatsko tržište dolazi i kao kombi, obiteljski monovolumen, gradsko dostavno vozilo i kamper.

VW Caddy Crago i Kombi

VW Caddy Crago i Kombi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Ovaj svestrani talent prvi se put temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) koja se upotrebljava u Golfu 8. S najnovijom fazom razvoja MQB platforme brojne nove tehnologije pronalaze svoj put u seriju Caddyja: inovativni sustavi potpora kao što su 'Travel Assist' i nova potpora za skretanje povećavaju razinu sigurnosti i udobnosti; umreženi infotainment sustavi i digitalizirani sustavi rukovanja pretvaraju Caddy u smartphone na kotačima; nova tehnologija dvostrukog doziranja (engl. twindosing) pretvara emisije dušikovih oksida iz štedljivih turbodizelskih motora u vodu i neškodljivi dušik. Vanjski je dizajn koncipiran na karizmatičan način, dok je unutrašnjost osmišljena u svakom kutku. Istovremeno je povećan prostor ovog novog višenamjenskog alata među kompaktnim transporterima, monovolumenima i kamperima – pravi Volkswagen.

VW Caddy 1., 2., 4. i 3. generacija (slijeva nadesno)

VW Caddy 1., 2., 4. i 3. generacija (slijeva nadesno)

Izvor: Promo fotografije / Autor: HENNING SCHEFFEN PHOTOGRAPHY

Novi Caddy dostupan je kao kombi i monovolumen u novokonfiguriranim varijantama opreme 'Kombi', 'Caddy', 'Life' i 'Style' te kao gradsko dostavno vozilo u verzijama 'Cargo' i 'Cargo Maxi' (dugi međuosovinski razmak). Od početka godine novorazvijeni Caddy California (vozilo za kampiranje kao nasljednik modela Caddy Beach; prvi put opcijski dostupno, između ostalog, s minikuhinjom, panoramskim staklenim krovom i novim šatorom) proširio je spektar serije točno na vrijeme za sljedeću sezonu godišnjih odmora. Osim s prednjim pogonom, od proljeća 2021. godine Volkswagen Gospodarska vozila će ovisno o verziji ponuditi i petu generaciju Caddyja s pogonom na sve kotače 4MOTION; to se također odnosi na model Caddy California. Novi, samostalni Caddy PanAmericana – crossover sastavljen od monovolumena i SUV-a – također će se na tržište lansirati 2021. godine za sve svjetske putnike – kao istaknuta značajka pogona 4MOTION i nasljednik modela Caddy Alltrack.

VW Caddy Kombi i Cargo

VW Caddy Kombi i Cargo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Karizmatičan dizajn i nove značajke vanjskog dizajna

Prelazak na modularnu poprečnu platformu (MQB) vidljiv je već na prvi pogled zahvaljujući međuosovinskom razmaku koji je produžen s 2682 na 2755 mm te proporcijama novog Caddyja koje u skladu s time djeluju dinamičnije. Dizajneri su upotrijebili tehnički predložak kako bi na temelju toga stvorili potpuno redizajniranu karoseriju – karizmatičniju nego ikad. Kada su u pitanju tehnologija i oprema, vanjski dizajn Caddyja opremljenog s maksimalno sedam sjedala odlikuje se brojnim novim značajkama: među njima su posebno veliki panoramski krov sa staklenom površinom od 1,4 m² (dostupan također za model Caddy California, kao što je opisano) te opcijske električne pomoći pri zatvaranju za klizna vrata i stražnji poklopac.

VW Caddy Kombi

VW Caddy Kombi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Malcolm Griffiths

Dodatni novitet predstavljaju kotači od lakog metala veličine 16 i 17 cola te prvi put u veličini 18 cola, kao i nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla koja su u vrhunskoj verziji 'Style' dostupna u sklopu serijske opreme. Prvi put u vozilu: sustav pokretanja i zaključavanja bez ključa 'Keyless Access'. U vrhunskoj verziji 'Keyless Access / Advanced' dovoljno je da se jedan od korisnika Caddyja približi vozilu s ključem u džepu kako bi se centralno zaključavanje po želji otvorilo i bez dodirivanja ručice vrata. Novorazvijeni sustav raspolaže revolucionarno dobrom zaštitom.

Jedna od najvećih unutrašnjosti u segmentu

Unutrašnjost pete generacije Caddyja impresionira novim vrhunskim rješenjima i znatno većom ponudom iskoristivog prostora. Caddy Cargo nudi teretni prostor veličine 3,1 m³ (u skladu s normom SAE V6), dok zapremina u modelu Caddy Cargo Maxi iznosi 3,7 m³. Potpuno novo konstruirana stražnja osovina pritom usavršava prostor. Kako i zašto je to realizirano, postaje jasno ako uzmemo za primjer model Caddy Cargo: u njegov stražnji dio sada se može poprečno utovariti euro paleta. Od sada maksimalna širina između kućišta kotača iznosi 1239 mm. U novi Caddy Cargo Maxi sada se može utovariti dodatna euro paleta zahvaljujući kliznim vratima koja su proširena na više od 840 mm (širina kod prethodnika: 701 mm), što predstavlja važnu prednost u odnosu na konkurenciju. Maksimalna dužina teretnog prostora do pregradne stijenke iznosi 1797 mm (Cargo), odnosno 2150 mm (Cargo Maxi).

VW Caddy Kombi

VW Caddy Kombi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Verzije osobnog automobila i kombija serijski su u ponudi s pet mjesta za sjedenje. Modeli s dva reda sjedala – bez obzira na to radi li se o kratkim ili dugim varijantama – opcijski se mogu naručiti s trećim redom sjedala, baš kao i njihovi prethodnici. Zahvaljujući dvama dodatnim pojedinačnim sjedalima u stražnjem dijelu vozila, Caddy ubrzo postaje model sa sedam sjedala. Novost je to što se sjedala u trećem redu sada mogu pojedinačno izvaditi uz maksimalnu fleksibilnost. Međutim, u najnovijem su Caddyju zadržane, naravno, i već provjerene funkcije: tako se sjedala osobnog vozila i kombija u drugom i trećem redu i dalje mogu jednostruko i dvostruko preklopiti.

VW Caddy Cargo

VW Caddy Cargo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Malcolm Griffiths

Sjedala u drugom redu mogu se, naravno, ponovno demontirati u samo nekoliko poteza. Kombi i obiteljski monovolumen nude kapacitet prtljažnika od čak 2556 litara (uz natovarenost do krova i prvog reda sjedala te izvađeni drugi red sjedala); kapacitet prtljažnika s pet osoba u vozilu uz natovarenost do visine naslona stražnjeg sjedala iznosi suverenih 1213 litara. Dužina teretnog prostora kombija i monovolumena do prvog reda sjedala iznosi 1913 mm; između kućišta kotača na raspolaganju stoji maksimalna širina od 1185 mm. Dugi međuosovinski razmak i šira klizna vrata: u novom modelu Caddy Cargo Maxi sada ima dovoljno prostora za dvije euro palete.

VW Caddy Cargo

VW Caddy Cargo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Malcolm Griffiths

Digitalizirani vrhunski kokpit i digitalne dodirne površine

Arhitektura prikazanih elemenata i elemenata za rukovanje odlikuje se novim dizajnom: prvo sučelje za vozača i suvozača pritom čine analogni instrumenti s digitalnim višenamjenskim pokazivačem ili – u sklopu opcijske opreme te u verziji 'Style' u sklopu serijske opreme – novi 'Digital Cockpit' (potpuno digitalni instrumenti). Ovisno o opremi, u vozilu su serijski ili opcijski dostupni radiouređaji i navigacijski sustavi s dodirnim zaslonima u veličinama dijagonale od 6,5“ (16,51 cm), 8,25“ (20,96 cm) ili 10,0“ (25,4 cm). Fuzijom sustava 'Digital Cockpit' i 10“ premijskog navigacijskog sustava 'Discover Pro' pritom nastaje digitalni izgled prikazanih elemenata i elemenata za rukovanje: 'Innovision Cockpit'. Infotainment sustavi Caddyja k tomu mogu preko online jedinice za povezivost (OCU) s integriranom eSIM karticom pristupiti mobilnim online uslugama (MOD). Inovativno upravljanje klima-uređajem ispod infotainment sustava također je prvi put dostupno u digitalnoj izvedbi s klizačima koji omogućuju jednostavno rukovanje.

VW Caddy Kombi

VW Caddy Kombi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Također novost u Caddyju: digitalne dodirne površine za funkcije svjetla, vidljivosti, zvuka i izbornika. Tako je rotacijski prekidač za svjetla odslužio svoje – njegovu ulogu od sada preuzima polje s tipkama 'Svjetlo & vidljivost', integrirano sprijeda s lijeve strane u istom vidnom polju i na istoj razini rukovanja kao kokpit i infotainment sustav. Dodatno polje s tipkama ispod središnjeg infotainment sustava i elementa za rukovanje klimom omogućuje brzo i intuitivno rukovanje sustavima potpora te proširenim funkcijama klima-uređaja i parkirnim funkcijama putem takozvanih tipki za izravni pristup. K tomu, nova učinkovita LED unutrašnja svjetla s rukovanjem preko dodirnog zaslona i napajanje strujom za vanjske uređaje od 230 V usavršavaju život u vozilu (opcija). Još jednu inovativnu značajku predstavlja opcijski krovni ventilator za vrlo učinkovitu klimatizaciju stražnjeg dijela Caddyja.

VW Caddy Cargo

VW Caddy Cargo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Malcolm Griffiths

Veća sigurnost i udobnost zahvaljujući brojnim novim sustavima potpora

Pet od ukupno 19 sustava potpora predstavlja novitet u Caddyju, dok su ostali sustavi takoreći temeljito redizajnirani i prošireni brojnim funkcijama: u novitete se ubraja 'Travel Assist' koji prvi put u nekom Volkswagenovu gospodarskom vozilu omogućuje potpomognutu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. U kombinaciji sa sustavom 'Travel Assist', novokoncipirano višenamjensko kolo upravljača modela Caddy opremljeno je kapacitivnim senzorima. Razlog tomu je to što bi vozač iz pravnih i sigurnosnih razloga trebao stalno nadzirati sustav.

  • +61
  • +58

VW Caddy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Zahvaljujući kapacitivnim senzorima, osigurano je precizno prepoznavanje dodira bez upotrebe sile tako da se sprječavaju neispravna upozorenja. Odnosno: sve dok su ruke na upravljaču, nema zahtjeva za upravljanje. Novitet predstavlja i potpora za skretanje kao sastavni dio sustava 'Front Assist', koja je u svakom Caddyju dostupna u sklopu serijske opreme. Potpora za skretanje pritom može pružiti dodatnu podršku, primjerice kod izbjegavanja sudara pri prelasku preko suprotnog voznog traka. Još jedan novitet u Caddyju koji je time prvi put dostupan u A segmentu gradskih dostavnih vozila predstavlja potpora za manevriranje prikolicom 'Trailer Assist' poznata iz Craftera (pojednostavljuje manevriranje prikolicom pri vožnji unatrag).

Twindosing značajno snižava emisije dušikovih oksida TDI motora

Novi 4-cilindrični motori Caddyja jednako su inovativni kao i sustavi potpora: riječ je o agregatima sljedećeg stupnja evolucije koji su bez iznimke opremljeni filtrima za čestice. Primjer turbodizelskog motora (TDI): za TDI motore snage 55 kW (75 KS), 75 kW (102 KS) i 90 kW (122 KS) koji dolaze sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili automatiziranim 7-stupanjskim mjenjačima s dvije spojke prvi se put u nekom Volkswagenovu gospodarskom vozilu primjenjuje novi twindosing: emisije dušikovih oksida (NOx) značajno su smanjene u odnosu na prethodni model zahvaljujući dvama SCR katalizatorima i realiziranom dvostrukom ubrizgavanju sredstva AdBlue. Time se TDI motori Caddyja ubrajaju među najčišće turbodizelske motore na svijetu.

VW Caddy California

VW Caddy California

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

U jednakoj mjeri učinkovit i održiv: benzinski turbomotor (TSI) s 84 kW (114 KS). K tomu bi trebali također uslijediti motor na zemni plin s turbopunjačem (TGI motor izrađen na temelju TSI motora, ali s 96 kW / 130 KS) te plug-in hibridni pogon (eHybrid). Nove pogonske tehnologije imaju primjetno pozitivan ekološki i ekonomski utjecaj. Primjer TDI motora: kombinirana potrošnja novog Caddyja 2,0 TDI sa 75 kW (102 KS) i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem iznosi 4,8 l/100 km prema novom europskom ciklusu vožnje – dakle 1,4 l/100 km manje u odnosu na usporedivi motor Caddyja prethodne generacije koji je sada zamijenjen.

VW Caddy 2.0 TDI EA 288 evo motor

VW Caddy 2.0 TDI EA 288 evo motor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Ovoj značajno poboljšanoj učinkovitosti pridonosi također aerodinamika novog vanjskog dizajna: cw-vrijednost (prethodnik: 0,33) novog Caddyja mogla se smanjiti na sadašnjih 0,30, što predstavlja mjerilo standarda u ovom segmentu. U usporedbi s konkurencijom, novi je Caddy također u prosjeku deset posto štedljiviji od TDI-ja, a samim time ispušta deset posto manje emisija CO₂. Za najbolje vrijednosti u klasi pobrinut će se i verzije Caddyja s benzinskim motorima.

VW Caddy California

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Novi Caddy u Hrvatskoj

Prodaja novog modela Caddy 5 započela je početkom 2021. godine, a trenutno se nude sve varijante motora i pogona za Caddy Cargo (osim 4motion i CNG), počevši s Caddy Cargo 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 123.828 kn + PDV i benzincem Caddy Cargo 1.5 TSI s 84 kW po cijeni od 126.631 kn + PDV. U ponudi su i putničke (M1) varijante Kombi, Caddy, Life i Style, počevši s Caddy Kombi 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 189.357 kn (PPMV i PDV uključen).

VW Caddy Cargo

VW Caddy Cargo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!