test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Caddy Life Van 2.0 TDI: Najnovija generacija simbola svestranosti je moderan, siguran i napredan automobil

10.08.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Naš testni model je dojmljiva kombinacija obiteljsko-gospodarskog monovolumena koji osim petero odraslih putnika može uvjerljivo i sigurno prevoziti teret, a N1 homologacija mu daje dimenziju više

Najnovija 5. generacija VW Caddyja, simbola za vozila koja svojom svestranošću i praktičnošću, imala je svoju svjetsku premijeru njemačkom Düsseldorfu krajem veljače 2020. godine. Prve službene skice ovog, prema svemu sudeći, europskog bestselera bile su objavljene dva mjeseca ranije i već iz njih je bilo vidljivo da Volkswagenov odjel gospodarskih vozila ide u nekom novom smjeru. Iz njih je bilo vidjlivo i da je novi Caddy dobio sportskiji vanjski izgled, ali kao i kod velike većine budućih novih automobila i njihovih najavnih skica jasno je da je njegov konačni izgled ponešto ublažen. Rekli bismo i da je to razumljivo, jer ovakav tip vozila ima osim estetskih razloga ima i ipak primarni cilj, a to je napraviti vozilo koje će svojim korisnicima ponuditi i mogućnost prijevoza tereta, odnosno karakteristike lakog gospodarskog vozila.

Mi smo na svom uobičajenom jednotjednom testu imali verziju Caddyja oznake Life Van 2.0 TDI, a kako bismo malo pojasnili i osnovne razlike u verzijama ovog vozila treba naglasiti da novi VW Caddy može imati nekoliko verzija.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Naime, Caddy najnovije generacije je dostupan kao kombi i monovolumen u novokonfiguriranim varijantama opreme 'Kombi', 'Caddy', 'Life' i 'Style' te kao gradsko dostavno vozilo u verzijama 'Cargo' i 'Cargo Maxi' (dugi međuosovinski razmak).

Dakle, novi Caddy je ponovno vozilo koje postavlja standarde u takozvanom A segmentu prihvaćenom diljem svijeta u području gospodarskih gradskih dostavnih vozila i privatnih obiteljskih monovolumena. Osim s prednjim pogonom, od proljeća ove godine Volkswagen Gospodarska vozila je ovisno o verziji ponudio i Caddy s pogonom na sve kotače, dobro poznate Volkswagenove oznake 4MOTION.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije

Ako bismo trebali izdvojiti samo jednu od temeljnih karakteristika novog Caddyja, bez dvojbe bismo naglasili da je peta generacija dobila novu strukturnu dimenziju, a to je da je ovo prvi Caddy koji se prvi put temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB). Time se mijenja čitavi svijet Caddyja, jer zahvaljujući modularnoj poprečnoj platformi (MQB) koja se upotrebljava u npr. VW Golfu 8 u ovaj model su stigle i nove vrhunske tehnologije, koje ćemo pojasniti nešto kasnije.

Zanimljiva je i figurativna poveznica najvećeg globalnog prodajnog hita Volkswagena kad je riječ o osobnim automobilima, modela Golf, koji je svojom prvom generacijom na tržište stigao prije gotovo 50 godina, točnije u svibnju 1974. Dakle, ime Golf je jasna poveznica s još jednim globalnim fenomenom, golfom kao sportom. Naime, naziv Caddy (ili caddie) u golfu je osoba koja nosi igračevu torbu i palice, te daje igračima savjete i moralnu podršku. U slučaju vozila Caddy, riječ je o dodatnoj dimenziji, jer se radi o automobilu.

I dok je prva generacija VW Caddyja uvedena 1979. godine, poznata i kao Volkswagen Golf Mk1 Caddy, bila pick-up verzija Golfa jedinice, temeljena na A1 platformi Volkswagen grupe, najnovija generacija Caddyja je lijepo zaokružena dizajnerska i inženjerska cjelina.

Svojim znatno većim prostorom, apsolutnom pozornošću prema detaljima, novim tehnologijama i novom dinamikom dizajna novi Caddy čini priličan iskorak u odnosu na generacije koje su mu prethodile. Prelazak na modularnu poprečnu platformu vidljiv je već na prvi pogled zahvaljujući međuosovinskom razmaku koji je produžen za 73 mm te proporcijama novog Caddyja koje u skladu s time djeluju dinamičnije. Dizajneri su upotrijebili tehnički predložak kako bi na temelju toga stvorili potpuno redizajniranu karoseriju, a mnogi bi se složili da je ona sada karizmatičnija nego ikad.

Jasne, dinamične vanjske linije, prednji dio vozila koji djeluje zatvoreno i u kojem su smještena prednja svjetla (u našem slučaju modernizirana H7 halogena svjetla), s dnevnim svjetlima, uža rešetka hladnjaka s dvjema kromiranim letvicama i logotip većih dimenzija naglašeni su elementi redizajniranog Caddyja.

Straga je lijepo dizajnirana fronta s velikim podiznim vratima. Oni koji žele dimenziju više s LED prednjim glavnim i stražnjim svjetlima će odabrati opremu Style Van.

Naš testni model djeluje moderno, i rekli bismo u skladu s novim dizajnerskim jezikom najnovijih Volkswagenovih modela osobnih automobila. Kućišta vanjskih retrovizora (električno namjestiva, grijana i preklopiva) našeg testnog modela su obojena u crnu boju, kao i krovne šine, dok su kvake vrata i branici u boji karoserije, a šina kliznih vrata s jedne i druge strane u srebrnoj boji.

Što se vanjskih dimenzija tiče, naš testni VW Caddy Life Van je sljedećih izmjera: duljina 4500 mm (produžena verzija Maxi Van 4853 mm), širina 1855 mm (s otklopljenim retrovizorima 2100 mm), visina bez krovnih šina i bez antene 1798 mm, sa šinama 1832, s antenom 1833 mm (u verziji Maxi 1800/1835/1836 mm), međuosovinski razmak 2755 mm (Maxi 2970 mm), visina od podloge 144 mm (Maxi 143 mm).

Na našem testnom modelu imali smo 16-colne lakometalne naplatke 'Wien' (6,5 x 16), s gumama Hankook Ventus Prime3 niskog otpora kotrljanja klase A dimenzija 205/60R16. Težina testnog vozila (uključujući vozača od 68 kg, 7 kg prtljage i tekućinama i spreminkom goriva napunjenim 90 posto) je 1683 kg, pri čemu je maksimalna korisna nosivost 537 kg. Caddy Life Van može vuči prikolicu težine 1500 kg (750 kg nekočena).

Kad je riječ o iskoristivom volumenu prtljažnika naš model raspolaže s 2556 l, uz natovarenost do krova i prvog reda sjedala te izvađeni drugi red sjedala. Kapacitet prtljažnika s pet osoba u vozilu uz natovarenost do visine naslona stražnjeg sjedala iznosi lijepih 1213 litara.

Treba reći i da se radi o homologiranoj N1 kategoriji vozila koje ima serijski ugrađenu žičanu pregradu od poda do stropa između stražnjih sjedala (s mogućnošću zasebnog preklapanja u omjeru 1/3:2/3, dvostrukog preklapanja i vađenja) i stražnjeg teretnog prostora za prijevoz robe (duljina 1100 mm, iskoristiva širina 1185 mm).

Unutrašnjost kabine

Unutrašnjost pete generacije novog Caddyja nudi neka vrhunska rješenja i znatno veću ponudu prostora. Tako je u onim top razinama oprema arhitektura prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje u potpunosti novodizajnirana: novi Digital Cockpit (opcijski potpuno digitalni instrumenti) te radiouređaji i infotainment sustavi veličine između 6,5 inča i 10,0 inča pritom čine interaktivna sučelja za vozača i suvozača. Fuzijom Digital Cockpita i 10-inčnog premijskog navigacijskog sustava nastaje digitalni izgled prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje: Innovision Cockpit. Caddy pritom naglašava usku povezanost s Golfom 8.

U našem slučaju, Life Van ipak ne ide toliko daleko, pa je njegov vozačev kombinirani instrument s putnim računalom 'Plus' prilično jednostavan i gotovo klasičnog dizajna, a sastoji se od analognog brzinomjera i brojača okretaja motora s digitalnim satom, pokazivače zalihe goriva i prijeđenih kilometara te kontrolnih lampica. Njegova funkcionalnost je dakako vrlo primjerena.

Osim funkcija radio sustava 'Composition Audio', središnji infotainment sustav nudi zaslon u boji osjetljiv na dodir od 20,9 cm (8,25 inča), šest zvučnika, dva USB-C sučelja na središnjoj konzoli i Bluetooth sučelje. Sustav podržava WeConnect i We Connect Plus.

Ono što je novo u Caddyju su i digitalne dodirne površine za funkcije svjetla, vidljivosti, zvuka i izbornika. Rotacijskog prekidača za svjetla više nema, a njegovu ulogu sada preuzima polje s tipkama za Svjetlo & vidljivost koje se nalazi sprijeda s lijeve strane pored upravljača. Tako vozač i suvozač mogu vrlo jednostavno i brzo pristupiti točkama izbornika u središnjem upravljačkom uređaju pomoću tipki za izravni pristup. K tomu nova učinkovita LED unutrašnja svjetla s rukovanjem preko dodirnog zaslona, napajanje strujom za vanjske uređaje od 230 V poboljšava život u vozilu. Novitet također predstavlja krovni ventilator za bolju klimatizaciju i brže prozračivanje stražnjeg dijela vozila u mirovanju.

U našem testnom modelu sjedala su ergonomski primjereno dizajnirana i izvedena, a prednja su sjedala podesiva i po visini te imaju potporu za kralježnicu. Dojmljiva presvlaka sjedala je od tkanine 'Trialog'. Trokrako višenamjensko kolo volana omogućuje upravljanje brojnim funkcijama (između ostalog i radio uređaja te mobilnog telefona) i lijepo leži u rukama. Na središnjoj konzoli se uz ručicu mjenjača presvučenu kožom nalazi i tipka elektroničke kočnice s funkcijom Auto Hold. Tu su i brojni korisni pretinci, a posebno su zanimljive zatvorene ladice koje se mogu izvlačiti ispod prednjih sjedala, kao i pretinac iznad glave za odlaganje korisnih stvari. Straga ima dovoljno mjesta za pet odraslih osoba i po visini i po razmaku iza naslona prednjih sjedala, tu su i preklopni stolići.

Sigurnost s brojnim novim sustavima potpore

Svakako treba naglasiti da su šest od ukupno 19 sustava potpore novi u Caddyju. U njih se ubraja Travel Assist koji prvi put u nekom Volkswagen gospodarskom vozilu omogućuje potpomognutu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. U kombinaciji sa sustavom Travel Assist novokoncipirano višenamjensko kolo upravljača modela Caddy opremljeno je i kapacitivnim senzorima. Naime, vozač bi iz pravnih i sigurnosnih razloga trebao stalno nadzirati sustav. Zahvaljujući kapacitivnim senzorima osigurano je precizno prepoznavanje dodira bez upotrebe sile, sprječavajući tako pogrešna upozorenja. Sada je i u novom Caddyju dostupna potpora za manevriranje prikolicom Trailer Assist koja je poznata iz Craftera i koja značajno olakšava manevriranje unatrag ili potpora pri promjeni voznog traka uključujući potporu izlaska iz parkirnog mjesta – sve redom inovativni sustavi koji vožnju čine jednostavnijom i sigurnijom.

  • +50
VW Caddy Life Van 2.0 TDI Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš testni model je imao serijski Paket 'pomoć u vožnji', koji uključuje: poziv u nuždi, multifunkcionalnu kameru, digitalni radio prijem (DAB), 'Lane Assist' potporu zadržavanja vozila u voznom traku, sustav podrške kočenju pri nagloj promjeni smjera ili pri skretanju vozila, 'Front Assist' upozorenje na mogućnost sudara, auto kočenje u nuždi, nadzor okoline (pješaci i biciklisti), upozorenje na ispuhanu gumu, zvučno i svjetlosno upozorenje za nevezani sigurnosni pojas prednjih i stražnjih sjedala, regulator brzine vožnje (tempomat uključujući limitator brzine), bočne zračne jastuke, zračnu zavjesu za glavu vozačevog i putničkog prostora, a u drugom redu sjedala samo za sjedala uz prozor, dok je naprijed ugrađen dodatni središnji zračni jastuk, kao i automatske pojaseve u 3 točke. Opcijski je dodana i pomoć pri parkiranju sprijeda i straga.

2.0-litreni TDI motor s 'twin dosing' tehnologijom

Novi Caddy ima nove 4-cilindrične motore koji su jednako su inovativni kao i sustavi potpore. Riječ je o agregatima sljedećeg stupnja evolucije koji ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6 i koji su bez iznimke opremljeni filtrima za čestice. Inače, turodizelski TDI motori u novom Caddyju su snage 75 KS (55 kW), 102 KS (75 kW) i 122 KS (90 kW). Naš testni model je imao najjači TDI motor obujma 1968 cm³, najvećeg okretnog momenta od 320 Nm pri 1600 – 2500 okr./min. Ugrađen je precizan 6-brzinski ručni mjenjač, a pogon mu je na prednjim kotačima.

Naš testni Caddy u ovoj kombinaciji ima ubrzanje od 0 do 100 km/h od 11,2 s, a krajnja brzina mu je 187 km/h. Što se potrošnje tiče u kombiniranim uvjetima vožnje naš Caddy troši prosječno 4,7 l/100 km, a emisija CO₂ kombinirano je 123-124 g/km, sve prema WLTP-u. Našem testnom modelu snage svakako ne nedostaje kako bi udobno i uvjerljivo krstario gradskim i regionalnim prometnicama, a na autocesti je vrlo potentan i stabilan. Njegova nova stražnja osovina je kompaktnija i znatno agilnija u svim uvjetima opterećenja što je svakako za pohvalu.

Treba reći i da se u Caddjyu prvi put primjenjuje novi 'twin dosing' sustav. Ovime su emisije dušikovih oksida (NOx) značajno smanjene u odnosu na prethodni model zahvaljujući dvama SCR katalizatorima i realiziranom dvostrukom ubrizgavanju AdBlue sredstva. Time se TDI motori Caddyja iz Volkswagen gospodarskih vozila ubrajaju među najčišće dizelske motore na svijetu.

U jednakoj mjeri učinkoviti i održivi: benzinski 1.5 turbo motor (TSI) sa 114 KS (84 kW) i motor na zemni plin s turbopunjačem (TGI). Nove pogonske tehnologije imaju primjetno pozitivan ekološki i ekonomski utjecaj: ovisno o verziji motora predviđena potrošnja Caddyja niža je za čak dvanaest posto od potrošnje njegovog prethodnika. Novi vanjski dizajn također pridonosi dodatnom poboljšanju učinkovitosti: cx-vrijednost (prethodnik: 0,33) novog Caddyja se smanjila na sadašnjih 0,30, što predstavlja mjerilo standarda u segmentu ovog tipa vozila.

Što se cijena novog Caddyja tiče nude se sve varijante motora i pogona za Caddy Cargo, počevši s Caddy Cargo 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 123.828 kn + PDV i benzincem Caddy Cargo 1.5 TSI s 84 kW po cijeni od 126.631 kn + PDV. U ponudi su i putničke (M1) varijante Kombi, Caddy, Life i Style, počevši s Caddy Kombi 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 189.357 kn (PPMV i PDV uključen). Naš testni model Caddy Life Van 2.0 TDI stoji s dodatnom opremom 196.030 kn bez PDV-a, a s uključenim PDV-om ukupno 245.038 kn.