test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Subaru Forester 2.0i e-Boxer 4DVENTURE: Veselo outdoor izdanje sjajnog SUV-a

19.02.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Subaru Forester je automobil, ako baš hoćete SUV, koji će samo neiskusne i neupućene zavarati na prvi pogled. Ovo je jedan od najsposobnijih terenaca koji se bespotrebno drži, već dva i pol desetljeća, prilično rezervirano i samozatajno

Peta generacija SUV-a Subaru Forester predstavljena je 2019. godine i svakako je jedan od najzanimljivijih modela iz palete vozila ovog japanskog proizvođača s jedinstvenim Subaruovim integralnim pogonom na sva četiri kotača, Symmetrical All-Wheel Drive sustav (S-AWD). Mi smo bili i na praktičnoj premijeri ovog SUV-a krajem studenog 2019. godine, ali ono što nas se tada posebno dojmilo njegov je prvi elektrificirani motor e-Boxer, kojem ćemo poslije u ovom tekstu posvetiti malo više pažnje.

Najnoviji Subaru Forester je u listopadu 2020. dobio i svoju, po nama najinteresantniju verziju, odnosno posebnu razinu opreme pod nazivom 4DVENTURE. Ova izvedba je još više istaknula osobnost ovog vrlo sposobnog SUV-a i dala mu još više osobnosti, naročito za sve one koji vole avanture, sport i aktivnosti na otvorenom. I upravo je ovaj model Subarua ovih dana stigao na hrvatsko tržište, a mi smo ga u Autozoni s ponosom imali priliku prvi isprobati, ne samo u Hrvatskoj, na svom uobičajenom jednotjednom testu. Dakle naš testni model je bio oznake Subaru Forester 2.0i e-Boxer 4DVENTURE.

Model Forester 4DVENTURE opremljen je pogonskim sustavom e-Boxer, novom generacijom pogonskog sustava Subaru koji kombinira električnu jedinicu s dva stupa Subaruove tehnologije: boxer motor i sustav Symmetrical All-Wheel Drive (S-AWD), pogon na sva četiri kotača.

Subaru Forester kroz pet generacija

Priča o kompaktnom SUV-u Foresteru započela je 1995. godine, kada je na Tokyo Motor Showu prikazan koncept Streega, koji je naravno dobio svoje komercijalno ime Forester izašavši na tržište najprije u Japanu i SAD-u. Tada je svoju osnovu dijelio s modelom Impreza. Teško je reći zbog čega je upravo ovaj model toliko osvojio kupce u SAD-u, ali vjerojatno je najbolji odgovor na to pitanje taj da ima oblik povišenog karavana, stalni pogon na sva četiri kotača i, kao i ne baš svi SUV-ovi, može ići 'kamo god poželite'. O njegovom vanjskom dizajnu, kao niti o njegovoj unutrašnjosti, mnogi zaljubljenici u automobile nikada nisu imali neko posebno dobro mišljenje, no kada je riječ o kvaliteti i trajnosti, teško da mu se moglo naći suparnika. Iako, da budemo posve iskreni, niti njih nisu zaobišli povremeno problemi s nekim tehničkim detaljima.

Prva generacija Forestera pojavila se na tržištu 1997., druga pet godina kasnije godine, 2002., treća 2007., četvrta 2012. godine. Peta generacija Forestera svoju je svjetsku premijeru doživjela, kako i priliči, u SAD-u i to na New York International Auto Showu krajem ožujka 2018., no najnovija inačica s hibridnim pogonom e-Boxer predstavljena je u Ženevi u ožujku 2019. godine u modelima Forester i XV. Ovime i Subaru pokazuje koliko mu je stalo do europskog tržišta, iako prema prodajnim rezultatima ono zauzima tek četvrto mjesto, iza SAD-a, Japana te Australije (i Oceanije).

Sveukupno je u povijesti modela Subaru Forester u svijetu prodano 4,2 milijuna komada, od toga u Europi 349.000, osvojivši preko 90 različitih svjetskih nagrada.

Struktura, dimenzije i vanjski dizajn

Prije svega treba reći da je peta generacija Forestera temeljena na Subaruovoj novoj platformi (Subaru Global Platform ili SGP), koja dramatično povećava krutost kroz šasiju (povećanje od 70 do 100 posto u odnosu na trenutne modele) i uključuje znatna poboljšanja sustava ovjesa za daljnje snižavanje središta gravitacije. Novi sustav čini ovo vozilo stabilnijim s manje bočnog naginjanja, a time i manje opasnosti od prevrtanja.

Amortizeri su revidirani kako bi odziv novog Subaru e-Boxera bio više izravan i, u isto vrijeme, više udoban i na niskoj brzini na dugim putovanjima. Prema japanskom proizvođaču, apsorpcija energije se također povećala za 40 posto u odnosu na trenutne modele. Kočioni sustav koristi četiri ventilirana moćna diska i kombinira se s regenerativnim kočenjem. Tijekom usporenja i još više kada vozač pritisne papučicu kočnice, kinetička energija automobila kombinira se s regenerativnim kočenjem i električni motor radi kao generator koji osigurava punjenje baterija. Sustav kontrolira softver koji osjećaj kočenja prenosi vozaču kroz papučicu kočnice, isto kao i kod konvencionalnog sustava kočenja.

Sam naziv našeg ovotjednog testnog modela sugerira svojim dizajnom na avanturu (engl. adventure), a prva brojka u nazivu '4' ima dva značenja. Prvo je to da je namijenjen 'za' (engl. se piše four, ali izgovara se kao 'for' ili u prijevodu 'za'), ali i kao pogon na sva četiri kotača.

Njegove vanjske dimenzije se ne razlikuju od 'standardnog' Forestera, pa tako i 4DVENTURE mjeri: duljina 4625 mm, širina 1815 mm, visina 1730 mm, a međuosovinski razmak je 2670 mm. Visina od podloge je 220 mm, ulazni kut je 20,2°, pregibni 21°, a odlazni kut 25,8°. Težina vozila je 1664 kilograma, a vučna masa 1870 kg. Prednji ovjes je MacPhersonov, a stražnji dvostruka A-ramena. Dimenzije kotača su 18 cola (18x7”J) s izvrsnim zimskim gumama Michelin Pilot Alpin 5 dimenzija 225/55R18.

Forester 4DVENTURE ističe se nizom detalja koji čine dizajn interijera i eksterijera jedinstvenim. Glavni su narančasti umetci koji se ističu na crnoj boji prednjih i stražnjih odbojnika, bočnih profila i krovnih nosača. Crna, koja dominira prednjom maskom, okružuje svjetla za maglu i ukrašava aluminijske naplatke od 18 cola. Napokon, ove dvije boje stapaju se u posebnu značku e-BOXER koja se pojavljuje na vratima prtljažnika i ispod bočnih ogledala.

U cijelom je asortimanu revidiran dizajn prednjih svjetala kroz promjene koje su pozadinu učinile tamnijom, čineći Foresterov izgled 'sportskijim' i agresivnijim. LED svjetlosni potpis s karakterističnim oblikom slova 'C' još se više ističe zahvaljujući ovom novom kontrastu boja.

Da bi ova posebna verzija bila još više jedinstvena i funkcionalnija, tu je niz dodataka, među kojima su standardne uzdužne krovne šine s narančastim umetcima, na koje se montiraju dva poprečna nosača u kombinaciji s jednim po vašem izboru između nosača za bicikle, nosača za skije ili nosača za kajak.

Subaru Forester 4DVENTURE je dostupan u dvije boje karoserije koje naglašavaju narančaste detalje: Crystal White Pearl bijela i Magnetite Grey Metallic siva.

Unutrašnjost Forestera 4DVENTURE

Subaru je veliku pažnju posvetio stvaranju novog Forestera kako bi vlasniku pružio udobnost, funkcionalnost i nepogrešiv stil, tipičan za ovaj automobil. Korištenje platforme SGP omogućilo je proširenje kuta otvaranja vrata, olakšavajući pristup u kabinu, i dovelo je do povećanja unutarnje širine u predjelu za ramena putnika sprijeda i straga. Isto tako, mjesta za troje odraslih putnika ima dovoljno i straga, iako srednje sjedalo nije profilirano.

Oba prednja sjedala su električno podesiva u osam položaja. Unutar putničkog prostora narančasti detalji se ističu na profilima ventilacijskih otvora i mjenjaču, a narančasti šavovi se mogu naći na armaturnoj ploči, kolu upravljača, vratima i sjedalima. Presvlake sjedala u dvije nijanse sive su izrađene od vodoodbojne tkanine i s vodonepropusnim prostirkama i kadom za prtljažnik omogućit će korisnicima da bezbrižno 'urone' u bilo koji scenarij, bilo da je riječ o blatu, kiši ili snijegu.

Vozač novog Forestera cijeni prije svega sjajnu sveobuhvatnu vidljivost, koju preferiraju tanki A, B, C stupovi i, općenito, velika ostakljena površina. Standardno za 4DVENTURE dodatno su zatamnjeni stražnji prozori i vrata prtljažnika.

Glavna instrumentna ploča, specifična za hibridne verzije, postavljena je izravno ispred vozačevih očiju s analognim brojačem okretaja i brzinomjerom obrubljenim narančastim profilom, između kojih je umetnut pravokutni višebojni 4,2- inčni LCD zaslon. Onima koji smatraju da je potpuno digitalna instrumentna ploča na mnogim današnjim automobilima savršena možda se ovo analogno-digitalno rješenje Subarua i neće posebno dojmiti, ali za sve koji cijene Subaru kao paket u cjelini takvo će rješenje biti i više nego što očekuju.

Upravljač Forester e-Boxer 4DVENTURE prava je upravljačka stanica, budući da je s njega, preko gumba smještenih na kracima upravljača ili s dva satelita smještena neposredno ispod, moguće komunicirati s različitim sustavima u vozilu, prilagoditi razne zaslone te na jednostavan i intuitivan način mijenjati parametre upotrebe automobila. Sve bez micanja ruke s upravljača. Kako bi se ubrzali manevri parkiranja, promjer je smanjen za 5 mm. Za verziju 4DVENTURE također je standardno njegovo grijanje.

Višenamjenski zaslon (MFD) smješten je u gornjem središnjem dijelu nadzorne ploče, također široko prilagodljiv, sa 6,3-inčnim zaslonom u boji. Njegova veličina i položaj čine ga savršeno vidljivim i vozaču i putnicima, obavještavajući ih o različitim uvjetima korištenja vozila. Ako, naprimjer, putujemo autocestom s uključenim adaptivnim tempomatom, obrisi Forestera i automobila koji mu prethode prikazat će se kroz sustav EyeSight. Osim toga, nastavljajući vožnju izvan ceste na tom zaslonu koji predstavlja VDC (dinamička kontrola vozila), moguće je očitati trenutne uzdužne i nagibne kutove vozila, kako je postavljena X-Mode kontrola prianjanja u skladu s uvjetima (snijeg / makadam / sklisko tlo ili duboki snijeg / blato) i kontrola brzine nizbrdo (Descent Mode Hill).

U središtu nadzorne ploče nalazi se veliki zaslon osjetljiv na dodir veličine osam inča WVGA (Wide Video Graphic Array), putem kojeg vozač ili suvozač mogu lako pristupiti raznim funkcijama poput DAB + radio automobila, navigacije, vlastitim aplikacijama, koristeći sustave Apple CarPlay ™ ili Android auto ™. Handsfree sustav kompatibilan s Bluetoothom ™ omogućuje povezivanje telefona s audiosustavom. Grafičko sučelje GUI (Grafičko korisničko sučelje) uključuje ono što je danas široko poznato jer je prisutno na svim uređajima, poput pametnih telefona, tableta i osobnih računala.

Sustav za nadzor vozača (Driver Monitor System ili DMS) omogućuje podizanje razine sigurnosti i iskorištavanje za osnovne funkcije vožnje. Zapravo, automatskim prepoznavanjem fizionomije vozača, uz kontinuirano praćenje njegove pažnje / ometanja, podsjeća na pohranjene postavke sjedala, ogledala, postavke klima-uređaja i željene zaslone središnjeg zaslona MFD-a. Može se registrirati do pet profila vozača.

Ispod upravljača, s lijeve strane, nalaze se razne vrste prekidača za rad: električni prekidač zadnjih vrata, SRH prekidač za upravljanje isključenim svjetlom, visina zadnjih vrata prekidača za odlaganje, regulator intenziteta svjetlosti na instrument ploči, VDC prekidač za isključivanje dinamičke kontrole vozila, ISKLJUČITE za obavijest o blizini vozila, ISKLJUČITE Subaru SRVD za otkrivanje stražnjih vozila te ISKLJUČITE sustav za nadzor DMS upravljačkog programa.

Usvojena je nova dvozonska klimatizacijska jedinica, učinkovitija i sa smanjenom razinom buke. Prvi put se koriste i otvori za odzračivanje stražnjeg odjeljka kako bi se ujednačila temperatura za prostor stražnjih putnika. Usvojen je i senzor vlažnosti, integriran u unutarnji temperaturni senzor, radi optimizacije dobrobiti na brodu. Prikladnija temperatura smanjuje otpad i poboljšava učinkovitost goriva. Uvijek za poboljšanje učinkovitosti sustava i smanjenje otpada, u stanju je poboljšati prisutnost putnika i postaviti točnu količinu i raspodjelu zraka prema broju zauzetih mjesta. Ako je osoba koja vozi registrirana kao profil vozača, sustav se automatski prilagođava prema postavkama pohranjenim za tog vozača.

Informacijsko-zabavni sustav razvijen je s posebnom pažnjom za povezivanje pametnih telefona, stoga je kompatibilan s uslugama poput Apple CarPlay ™ i Android Auto ™. Bogat je naprednim značajkama, ali intuitivan za upotrebu s hardverom visokih performansi. Povezivanje pametnih telefona razvijeno je uz Apple CarPlay ™ i Google Android Auto ™. Podaci softvera i MAP-a mogu se ažurirati (OTA) putem Wi-Fi bežične veze ili namjenske aplikacije s pametnog telefona povezanog putem Bluetootha / USB-a. Jednostavno povezivanje implementirano je putem komunikacije bliskog polja (NFC).

Razvijen je audiosustav za najvjerniju reprodukciju audioizvora s najširem mogućim spektrom. Clari-Fi je Harmanov softver koji je zahvaljujući algoritmu obrade u stvarnom vremenu u stanju vratiti frekvencije koje su MP3, AAC ili drugi audioizvori s različitim omjerima kompresije izgubili tijekom procesa kompresije, predlažući ekvivalent razine kvalitete na CD. Standardna instalacija koristi šest specijalno izrađenih zvučnika, dok Harman / Kardon sustav, višestruko pojačan, koristi i subwoofer u prikladnom kućištu. Ispod upravljačke ploče klima-uređaja nalaze se dva ulaza, USB i AUX, te 12V utičnica, max. 2,1A. Ispod ventilacijskih otvora za putnike straga nalaze se još dvije USB utičnice za punjenje pametnih telefona. Dvije druge utičnice od 12 V nalaze se unutar središnjeg naslona za ruke i u prtljažniku s lijeve strane.

Pogonski sklop 2.0i e-Boxer

Za novi Forester e-Boxer, pa tako i verziju 4DVENTURE, Subaru je odabrao svoj FB20 benzinski boxer motor, prikladno optimiziran u smislu potrošnje goriva i modificiran za upotrebu isključivo na hibridnim modelima. To je dvolitreni 4-cilindrični boxer motor s izravnim ubrizgavanjem, dvostrukom bregastom osovinom, s prirodnim usisom te zadovoljava norme Euro6d-TEMP. Ovaj motor je uparen s bezstupanjskim mjenjačem CVT Lineartronic s lančanim prijenosom, uz mogućnost ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa u sedam 'brzina' pomoću polugica na volanu, dok se snaga na kotače prenosi sustavom Active Torque Split AWD.

Njegova maksimalna snaga je 150 KS (110 kW) između 5600 i 6000 okr./min. i ima najveći okretni moment od 194 Nm pri 4000 okr/min. Njegova električna pogonska jedinica se sastoji od AC (izmjenična struja) sinkronog elektromotora s trofaznim trajnim magnetima, koji pruža snagu od 12,3 kW (16,7 KS) i okretni moment od 65 Nm, a smješten je unutar mjenjača Hybrid Lineartronic. Baterije su litij-ionskog tipa s maksimalnom snagom od 13,5 kW i napona 118,4 V te kapaciteta 4,8 Ah. Maksimalna brzina ovog hibridnog Forestera je 188 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 11,8 sekundi. Neki će reći da ove brojke i nisu neki 'forte' Forestera, ali treba voditi računa o tome da se radi o elektrificiranom pogonu kojem su prioriteti ipak postavljeni na višu razinu od pukog jurcanja po cesti. Osim toga, Forester je vraški sposoban terenac, prije nego običan SUV.

AC/DC izmjenjivač/pretvarač baterije smješten je u poseban prozračan kontejner ispod prtljažnika straga, iznad stražnje osovine, u poprečnom položaju, kako se ne bi žrtvovao koristan prostor za prtljagu i zadržala kvaliteta držanja u vožnji vozila.

Zanimljivost ovog hibridnog pogona leži u činjenici da je ovo vozilo registrirano kao automobil s blagim hibridnim pogonom, ali i kao paralelni hibrid. Sustav e-Boxer omogućuje Foresteru vožnju na tri vrste pogona:

  • Vožnja na električni pogon: samo električni motor radi, auto vozi tiho, bez vibracija i s nultom emisijom iskorištavanjem baterije. Ova situacija se događa uglavnom u gradskoj vožnji, s čestim kretanjem i zaustavljanjem i gdje su potrebne niske performanse (ubrzanje i brzina)
  • Vožnja motorom s unutrašnjim izgaranjem uz pomoć elektromotora: kada vozač pritisne na gas pedalu, sustav kombinira snagu toplinskog motora s dodatnom snagom električnog motora, što dovodi do bržeg, kontinuiranog i učinkovitog ubrzanja u smislu potrošnje goriva
  • Vožnja motorom s unutrašnjim izgaranjem: na najvišim brzinama radi samo toplinski motor, što također omogućuje punjenje baterije strujom.

Konačni rezultat je taj da je Forester e-Boxer učinkovitiji u pogledu potrošnje goriva (deklariranih 11 posto u odnosu na konvencionalni motor) te s manje onečišćujućih tvari u smislu emisija.

  • +77
Subaru Forester 2.0i e-Boxer 4DVENTURE Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

X-MODE

Tu je i dorađena funkcija X-MODE (standard) koja se može aktivirati pomoću okretnog gumba smještenog na središnjem tunelu ispred ručice mjenjača. Subaru posebno ističe da je ovaj sustav u upotrebi još od 2015. godine najprije uveden s modelom Outback, a ponajprije je zamišljen kako bi se i oni nešto manje iskusni sa stalnim pogonom na sva četiri kotača mogli lakše nositi s teškim uvjetima u vožnji s obzirom na podlogu.

Ovaj program omogućuje različite prilagodbe glavnih komponenti automobila kao što su: motor, AWD pogonski sustav i kočioni sustav kako bi se vozilo moglo bolje ponašati u vožnji u lošim uvjetima ili na skliskim površinama. Kada bi tradicionalna kalibracija sustava mogla biti previše invazivna i utjecati na trakciju, riskirajući da se vozilo zaglavi, program X-MODE premješta pragove intervencije sustava na primjeren način.

U novom hibridnom Subaru Foresteru X-MODE dvije su postavke (SNOW/DIRT i DEEP SNOW/MUD), koje se mogu unijeti okretanjem gumba udesno i lijevo: snijeg/zemlja (neujednačene cestovne površine kao što su snijeg ili šljunčana cesta); duboki snijeg/blato (površine na kojima se kotači mogu ukopati, kao što su svježi snijeg, blato ili pijesak).

Kada je aktivan X-MODE, dostupna je i funkcija HDC (Hill Descent Control), koja drži brzinu konstantu tijekom najstrmijih i klizavih spuštanja.

Subaruov sustav EyeSight v.3

Kod novog Forestera pete generacije tu je i Subaruov sigurnosni sustav EyeSight, i to treća verzija od 2015. Radi se o već poznatom inovativnom i cijenjenom sustavu s dvije kamere u boji, koji nudi izuzetno pouzdanu preventivnu sigurnost, smanjujući stres vozača, a zahvaljujući podršci programa kao što su kontrola kočenja prije kolizije (Pre-Collision Braking Control), prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control), upozorenje o pokretanju vozila (Lead Vehicle Start Alert), upravljanje gasom prije kolizije (Pre-Collision Throttle Management), upozorenje o polasku s vozne trake, upozorenje za pomicanje unutar voznog traka (Lane Departure Warning i Lane Sway Warning), kao i pomoć pri održavanju trake (Lane Keep Assist). Tu je i sjajna funkcija Reverse Automatic Braking (RAB) koja omogućuje potpuno zaustavljanje vozila prilikom nailaska na prepreku kod parkiranja unatrag. Subaru ističe da je EyeSight rezultat njihovog 30-godišnjeg razvoja, a od 2008. godine je ugrađen u preko 3,3 milijuna njihovih vozila te je u tom razdoblju registrirano čak 61 posto manje nesreća Subaruovih vozila.

U novom Subaru Foresteru aktivna optička jedinica usvojena je prema kutu upravljanja (SRH), koji snopove prednjih svjetala pomiče u stranu u skladu s razvojem zavoja, u korist sigurnosti u noćnoj vožnji. Na istu je temu High Beam Assist, namjenska monokularna kamera koja detektira prethodno ili dolazno vozilo i automatski prebacuje između dugog i kratkog svjetla.

Novi hibridni Subaru Forester koristi i prepoznavanje slijepih točaka, sustav koji detektira vozilo koje dolazi s bočnih traka, teško ga je prepoznati iz bočnog ogledala i upozorava vozača na rizik od sudara ako namjerava promijeniti traku. Pasivna sigurnost temelji se na klasičnoj filozofiji koja je osnova prstenaste strukture svih Subaruovih šasija, cijenjenih u cijelom svijetu.

Što reći o testnom modelu Subaru Forester e -Boxer 4DVENTURE?

Subaru Forester je automobil, ako baš hoćete SUV, koji će samo neiskusne i neupućene zavarati na prvi pogled. Ovo je jedan od najsposobnijih terenaca koji se bespotrebno drži, već dva i pol desetljeća, prilično rezervirano i samozatajno. No nije riječ ovdje o njegovoj off-road sposobnosti, uostalom to mu i nije osnovna namjena, već o njegovom držanju na problematičnim podlogama, kao što su to zasniježene ili zaleđene prometnice. Ako pitate stanovnike skandinavskih ili alpskih predjela u Europi, a i da ne spominjemo stanovnike ruralnih dijelova Sjeverne Amerike ili Australije, većina njih će se složiti da je Subaru sa svojim pogonom S-AWD – stalnim pogonom simetričnog rasporeda na sva četiri kotača, u kombinaciji s boxer motorom nevjerojatno dobro i sigurno rješenje njihove mobilnosti naročito u teškim uvjetima vožnje.

Evo vam i primjer, prilikom testiranja smo s našim Foresterom 4DVENTURE krenuli uspinjati se na Medvednicu sa zagorske strane. Poznato je i da je ta sjeverna strana dobrim dijelom u hladu, pa nije ni čudno što je zavojita cesta prema vrhu nakon nedavnih snježnih padalina još uvijek djelomično prekrivena ledenim plohama debelim i po pet centimetara. U malo oštrijoj vožnji zavojima nemate baš pretjerano puno vremena reagirati na iznenadne i neočekivane promjene na asfaltiranoj podlozi, no ovaj Forester i izvrsne Michelin Pilot Alpin 5 gume ni ne 'trznu' prilikom prelaska preko ledenih ploha. Da, upravo su ovaj Subaruov integralni pogon Symmetrical All-Wheel Drive sustav (S-AWD), čvrsta struktura vozila SGP, ovjes i nisko težište vozila zbog e-boxer motora zaslužni za ovakve performanse.

Da, nekima se vanjski izgled Forestera možda i ne sviđa naročito, no to je ionako prilično osoban dojam. Naprotiv, mi mislimo da se Subaru Forester u verziji 4DVENTURE ističe nizom detalja koji čine dizajn interijera i eksterijera jedinstvenim. Naravno, s ovim detaljima je unutrašnjost kabine dodatno osvježena, a Forester kao takav s odličnim e-boxer motorom i svom silom sigurnosno-praktičnih sustava, poput sustava X-MODE, pruža i mnogo više od onog što treba prosječan, pa čak i napredno angažirani vozač, kako bi se sigurno i s uživanjem vozio.

Za kraj, Subaru Forester 2.0i e-BOXER Lineartronic razine opreme FREE kreće s cijenom od 313.630 kn, a naš testni model Forester 2.0i e-BOXER Lineartronic 4DVENTURE kreće sa svim davanjima od 364.971 kn.