test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Seat Aronu 1.0 TSI Xperience: Atraktivno osvježen gradski crossover

24.12.2021 u 08:09

Bionic
Reading

Najmanji model iz terceta crossover/SUV modela Seata je zanimljivo koncipiran model, koji nedvojbeno nudi sve ono najbolje iz sestrinskih modela VW grupacije, pa ako i niste neki posebni ljubitelj modela ovog španjolskog proizvođača teško ćete mu naći neku ozbiljniju zamjerku

Kada je Seat u travnju ove godine pokazao osvježene modele Ibiza i Arona možda su se mnogi začudili, jer prvi je hatchback model, a drugi crossover/SUV model, no riječ je usko povezanim modelima španjolskog proizvođača. I dok je Ibiza ušla 2017. godine u svoju petu generaciju, izuzetna potražnja europskog, pa i globalnog tržišta, za subkompaktnim crossover/SUV modelima B-segmenta iznjedrila je tada upravo potpuno novi model Arona koji je nastao na osnovi aktualne genereracije Ibize.

Naravno facelift oba modela na pola njihova životnog vijeka zapravo je bio logičan korak s obzirom da oba modela dijele, prije svega MQB A0 platformu Volkswagen grupe, ali naravno i 5 od 6 pogonskih sklopova. Ipak, pustimo Ibizu sa strane i posvetimo se Aroni, jer je to bio model koji smo imali na svom jednotjednom testu. Točna oznaka našeg modela je Seat Arona 1.0 TSI Xperience, a radi se o modelu s benzinskim 1,0-litrenim motorom snage 110 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem.

Arona je kao model u Seatovoj crossover/SUV paleti i najmanji, jer je Ateca srednja po veličini, a Tarraco najveći. Kad govorimo o modelima iz VW grupacije onda je Arona zapravo sestrinski model crossoverima VW T-Cross i Škodi Kamiq. Uzmemo li crossover modele drugih proizvođača onda se Arona nalazi u oštroj konkurenciji sljedećih modela: Citroën C3 Aircross, Ford Puma, Fiat 500X, Honda HR-V, Kia Stonic, Opel Crossland, Opel Mokka, Mazda CX-3, Mini Countryman, Nissan Juke, Peugeot 2008 i Renault Captur.

Seat Arona 1.0 TSI Xperience Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vanjski dizajn i dimenzije

Vanjski dizajn modela Seat Arona unaprijeđen je i redizajniran kako bi mu se osigurao još izraženiji off-road karakter, zahvaljujući čemu ima robusniji izgled i bolju percepciju sigurnosti. Samim time osvježena Arona izgleda modernije.

U prednjem je dijelu vozila već ionako prepoznatljivi, trodimenzionalni izgled unaprijeđen izvedbama dizajna vruće oblikovane rešetke hladnjaka – došlo je i do male promjene za sve dostupne varijante opreme: Reference, Style, Xperience (koja zamjenjuje dosadašnju Xcellence) i FR, dok prednji spojler u Reflex srebrnoj boji zaokružuje izgled.

Što se prednjeg osvjetljenja tiče, Arona koristi potpuno LED tehnologiju u okviru serijske opreme, odnosno ekološke LED diode s mogućnošću nadogradnje na cjelovite LED diode, a naš je testni model imao LED prednja svjetla s automatskim podešavanjem dometa u sklopu akcijskog paketa. Tu su i novo dizajnirana te novo pozicionirana svjetla za maglu kojima se dodatno naglašava karakter SUV vozila.

Na stražnjem dijelu vozila osvježena Arona ima novi krovni spojlera te difuzor, a sam je naziv ispisan pisanim slovima u skladu s ostalim novim modelima marke Seat. Treba reći i da su stražnja svjetla u LED tehnologiji, kao i svjetlo stražnje tablice. Tu je i novi logotip marke Seat izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici na oba kraja vozila čime se naglašava stilska završna obrada.

Vanjske dimenzije osvježene Arone su sljedeće: duljina 4153 mm, širina 1780 mm (s otvorenim retrovizorima 1942 mm), visina s krovnim nosačima 1537 mm, međuosovinski razmak 2566 mm. Volumen pretljažnika je ostao na 400 l, a sa spuštenim naslonima stražnjeg reda sjedala isti raste na 1280 l. U osvježenoj Aroni prostor za prtljagu nudi više praktičnih značajki, a dvostruka podnica čini stražnji dio vozila još svestranijim, dok četiri metalne kuke omogućuju upotrebu mreže kako bi se osiguralo sve što se prevozi u prtljažniku. Težina našeg testnog modela je 1216 kg.

Što se dimenzija kotača tiče, naš je model imao doplatne 18-colne lakometalne naplatke Performance, sa zimskim gumama Continental WinterContact TS 850 P dimenzija 215/45R18. Inače, standardna dimenzija guma za Xperience razinu opreme je 205/55R17.

Unutrašnjost kabine

Čim uđete u osvježenu Aronu vidljivo je da je njezina unutrašnjost doživjela je veliku promjenu i krenula sasvim novim smjerom. Tehničke, precizne linije i lakše proporcije i dalje osiguravaju osjećaj prostranosti, dok su izgled i osjećaj putničkog prostora iznova osmišljeni kako bi se poboljšala percepcija kvalitete. To je postignuto uvođenjem novih materijala, digitalnih i povezanih tehnologija te sustava osvjetljenja kojima se unaprjeđuje karakter vozila.

Novi gore podignuti lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20 posto u usporedbi sa svojim prethodnikom, pa veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2" kao u našem slučaju. Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora, u razini vozačeva vidnog polja, poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije.

Prava je šteta da se vozački 10,25" Digital Cockpit nije našao u opremi našeg testnog modela, jer bi tako cijela unutrašnjost osvježene Arone bila digitalizirana. Ipak, analogno digitalna kombinacija instrumenata s putnim računalom našeg testnog modela daje sasvim dovoljno informacija vozaču, no osvježena Arona bi s digitalnim vozačkim zaslonom bila još modernija.

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča , koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opreme Xperience i FR), osigurava višu razinu sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti modela Arona. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se novo dizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju (za varijante opreme FR i Xperience), uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme – Daring crvena za varijantu opreme FR, Aran zelena za varijantu opreme Xperience te Honey za varijante opreme Style i Reference.

  • +56
Seat Arona 1.0 TSI Xperience Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Povezivost

Osvježena Arona je potpuno povezano vozilo, tako je i unutar vozila (online funkcije i usluge; Full Link uključujući bežični pristup za Android Auto i CarPlay), ali i izvan samog vozila uz SEAT CONNECT. Uz integraciju bežičnog sustava Full Link vlasnik može pristupati svom 'digitalnom životu' bez obzira na to kojim se uređajem koristi putem usluga Apple CarPlay ili Android Auto. Time se pojednostavljuje prijenos popisa kontakata, glazbe i sustava karti u vozilo, a pristupiti im se može na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili upravljački elementi integrirani na kolu upravljača.

Infotainment sustav pruža još bogatije iskustvo uz online sadržaj koji je dostupan na dodir gumba ili putem izgovorene naredbe, bez obzira na to je li riječ o prometnim informacijama, parkiranju, benzinskim postajama ili internetskom radiju i online medijskim sadržajima.

Prepoznavanje normalnog govora čini upotrebu ove tehnologije sigurnom: kada izgovorite jednostavan izraz 'Hola Hola', sustav će se aktivirati, što je nalik kućnim pomoćnicima koji potječu iz svijeta potrošačke elektronike i s kojima su korisnici već dobro upoznati. Sustav prepoznavanja govora korisniku omogućuje interakciju s infotainment sustavom putem govornih naredb i normalnim govorom, ispravljanje pogrešaka i pozivanje prethodnih naredbi. Stoga će vam potraga za navigacijskim informacijama ili glazbenim naslovima biti brža, sigurnija i jednostavnija. Tu su i dva USB priključka tipa C u prednjem dijelu putničkog prostora, pa je povezivanje i punjenje uređaja vrlo jednostavno.

Nova Arona također sadrži uslugu SEAT CONNECT s integriranom eSIM karticom, što znači da je dostupna i usluga eCall pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju nezgode, čime se vozilu dodaje još jedna razina sigurnosti. Pri tome nije riječ samo o mogućnosti upućivanja poziva u nuždi (manualno ili automatski), već također o tome da će se važni podaci iz vozila, na primjer položaj vozila, vrsta motora, vanjska boja vozila ili broj putnika, poslati hitnim službama i tako im olakšati pružanje pomoći.

Integrirana eSIM kartica k tomu nudi mogućnost uspostavljanja kontakta s uslugama marke Seat putem gumba za 'privatni poziv': taj pomoćnik vozaču omogućuje stupanje u kontakt s uslugama marke Seat na njegovu jeziku, bez obzira na to gdje se trenutačno nalazi. Usluga SEAT CONNECT dostupna je besplatno na godinu dana (bez obzira na to koju verziju ili varijantu opreme korisnik odabere).

Također, ova usluga obuhvaća aplikaciju SEAT CONNECT koja stvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti tako što omogućuje pristup uslugama na daljinu. Aplikaciju možete preuzeti na svoj pametni uređaj i osigurati daljinsko upravljanje cijelim nizom značajki koje će vam pomoći u poboljšanju doživljaja vožnje i kada se ne nalazite u vozilu.

Korisnik može pristupiti svojim podacima o vozilu na daljinu: podacima o vožnji, položaju parkiranja, statusu vozila, uključujući statusu vrata i svjetala, namještati upozorenja na brzinu kako bi se mogla izdati upozorenja ako netko tko upotrebljava vaše vozilo prebrzo vozi, upozorenja na područje i zaštit u protiv krađe, otključavanju i zaključavanju vrata s uslugom otključavanja i zaključavanja na daljinu ili aktivaciji sirene i žmigavaca na daljinu radi jednostavnijeg pronalaska vozila.

Sigurnost i praktičnost

Redizajnirana Arona obuhvaća cijeli niz novih sustava potpora za vozača, zahvaljujući čemu je sigurnija nego ikada. Uz osnovni niz sustava koji su već integrirani, na primjer automatsku regulaciju razmaka (ACC), sustav Front Assist i sustav prepoznavanja umora, redizajnirano vozilo sada sadrži i neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača.

Travel Assist osigurava poluautomatiziranu vožnju duž cjelokupnog raspona brzina te jamči da će vozilo zadržati brzinu unatoč promjenjivom stanju u prometu. Pridodaju li se tomu sustav zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, kako bi vozilo ostalo u središtu voznog traka, i sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, kako bi vozilo na svakoj cesti znalo koje je ograničenje brzine, Seat Arona postaje još sigurnijim vozilom na cesti.

Redizajnirano vozilo također profitira od unaprijeđenog sustava Side Assist kojim se olakšava postupak promjene voznih trakova. Radari u prednjem i stražnjem dijelu vozila nadziru mrtve kutove vozila na udaljenosti do 70 metara i obavještavaju vozača o tome nalazi li se vozilo u blizini ako on, na primjer, želi promijeniti vozni trak.

Potpora za duga svjetla također je uvrštena na popis naprednih tehnologija modela Arona. Kada ima sve manje dnevnog svjetla, sustav prepoznaje vozila koja se voze ispred modela Arona te, po potrebi, mijenja između dugih i kratkih svjetala.

Naposljetku, Arona također sadrži potporu za parkiranje Park Assist pomoću koje se automobil može automatski parkirati, čime se vozač još više rasterećuje.

Motor 1.0 TSI 110 KS

Osvježena Arona u ovisnosti o tržištu nudi pet različitih pogonskih sustava: četiri benzinska motora (TSI) s izlaznim snagama koje sežu od 95 KS (70 kW) do 150 KS (110 kW), kao i CNG (na prirodni stlačeni plin) motor snage 90 KS (66 kW). Svi ovi pogonski sklopovi mogu biti upareni s ručnim mjenjačem ili automatiziranim DSG mjenjačem s dvije spojke.

Naš testni model je opremljen s benzinskim 1.0 TSI trocilindričnim motorom obujma 999 cm³ s turbopunjačem i tehnologijom izravnog ubrizgavanja. Snaga mu je 110 KS (81 kW) uz okretni moment od 200 Nm pri 2000–3500 okr./min. te je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, dok mu je pogon na prednja dva kotača. Naš model ubrzava od 0 do 100 km/h za solidnih 10,3 s, a krajnja mu je brzina 190 km/h. Proizvođač deklarira potrošnju goriva u kombiniranim uvjetima vožnje od 5,3 - 5,6 l/100 km, te kombiniranu emisiju CO₂ od 121 - 126 g/km.

Što reći o Seat Aroni?

Osvježeni najmanji model iz terceta crossover/SUV modela Seata je zanimljivo koncipiran model, koji nedvojbeno nudi sve ono najbolje iz sestrinskih modela Volkswagenove grupacije, pa ako i niste neki posebni ljubitelj modela ovog španjolskog proizvođača teško ćete mu naći neku ozbiljniju zamjerku.

Ovaj gradski subkompaktni crossover svakako se najbolje snalazi u gradskom prometu, iako kada se zaputite van grada brzom autocestom nećete imati osjećaj inferiornosti u odnosu na brže i jače automobile. Trocilindrični turbo motor je provjerena karakteristika, a 110 KS pruža i više nego dovoljno snage za agilniju vožnju. Šesterobrzinski mjenjač je lijepo pogođen i vrlo ugodan.

Unutrašnjost kabine je prilično modernizirana, a to se odnosi podjednako na materijale, raspored i tehnologiju sustava povezivosti i infotainmenta. Neki bi mogli prigovoriti na prostor za smještaj putnika unutar kabine, ali ne smijete zaboraviti da je riječ ipak o subkompaktnom kompaktnom crossoveru B-segmenta automobila. Naš testni model je imao i atraktivnu dvobojnu kombinaciju karoserije i krova, a srebrno istaknuti detalji sprijeda i straga su prilično zanimljivi naročito uz zaštitne dodatke od crne plastike sa strane uokolo cijelog vozila.

Za kraj, osvježena Seat Arona Reference kreće od 134.894 kn, dok model Arona Xperience s motorom 1.0 TSI 110 kS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem kreće od 160.336 kn. Naš testni model sa svom dodatnom opremom stoji 174.254 kn sa svim davanjima.