test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Captur Edition One TCe 130 EDC; Nova generacija spremna je za vodeću ulogu u svojoj klasi

Nova, druga generacija Renault Captura odlučila je čvrsto zadržati vrh u segmentu subkompaktnih crossover/SUV vozila

Nova, druga generacija Renault Captura odlučila je čvrsto zadržati vrh u segmentu subkompaktnih crossover/SUV vozila

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Motor je tih i prilično snažan, a prebacite li u Sport mod sustava MULTI-SENSE, dobiti ćete izrazito agilno i vrlo živahno vozilo, koje sa 7-brzinskim EDC mjenjačem sjajno funkcionira

Da je Renault Captur, sub-kompaktni crossover/SUV prodajni hit među oštrom konkurencijom na europskom tržištu ovog segmenta znamo još od pojavljivanja na tržištu njegove prve generacije 2013. godine. Pod njegovom konkurencijom podrazumijevamo ozbiljne modele poput; Dacie Duster, VW T-Roca, Peugeota 2008, Ford Ecosporta, Opel Crosslanda, Citroën C3 Aircrossa, Seat Arone, Hyundai Kone, VW T-Crossa, Fiata 500X, Nissan Jukea ili Suzuki Vitare (i ostalih). Cijeli ovaj segment u europskim okvirima podrazumijeva skoro 2,5 milijuna prodanih komada u 2019. ili 16 posto ukupnog tržišta osobnih automobila, i raste iz godine u godinu. Samo Renault Captur je 2019. godine na europskom tržištu prodan u točno 214.720 primjeraka (bez Bugarske, Malte i Cipra), odnosno, njegov udio je bio 9,3 posto u ovom segmentu.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Podaci govore i da je ovaj mali gradski crossover/SUV B segmenta, Renault Captur, završio na 6. mjestu sa 1571 komadom, među svim prodanim osobnim automobilima na hrvatskom tržištu 2019. godine. Kada uzmemo u obzir i činjenicu da unatoč tome što su kupci već pola godine znali da se bliži kraj njegove prve generacije i dolazi u siječnju 2020. potpuno novi model, onda to ima svoju težinu. Upravo ta činjenica navela nas je na pomisao da bi bilo dobro testirati novu, drugu generaciju Renault Captura odmah nakon izlaska na hrvatsko tržište i provjeriti zbog čega je ovaj model toliko interesantan hrvatskim kupcima. Mi smo na testu imali Renault Captur Edition One TCe 130 EDC, a radi se o benzinskom motoru s automatskim mjenjačem.

Nova, moderna platforma

Renault je još početkom srpnja prošle godine predstavio drugu generaciju Captura, i svakako treba spomenuti činjenicu da je novi Captur izgrađen na CMF-B platformi Renaulta i Nissana u sklopu Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, baš kao i Renault Clio pete generacije i druga generacija crossovera Nissan Juke. Tehnički gledano, novi je Captur drugi model koji je izgrađen na novoj platformi nakon Clija.

CMF-B platforma Renaulta i Nissana

CMF-B platforma Renaulta i Nissana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Zadržimo se malo kod ove platforme; Common Module Family (CMF) koncept prije svega ima veliko značenje za Alijansu, jer pokriva širok raspon modela automobila.

CMF platforma je usmjerena na smanjenje troškova proizvodnje i nadmetanje sa sličnim konceptima kao što je MQB platforma Volkswagen Grupe. Sastoji se od pet skupina izmjenjivih, kompatibilnih modula: ležište motora, kokpit, prednje podvozje, stražnje podvozje i električno-elektronički dio. Trenutne platforme izgrađene su kombinirajući ograničeni skup zajedničkih modula: jedan modul može se koristiti za različite platforme, koje pokrivaju različite klase vozila, i na taj način omogućava veću standardizaciju komponenata između Renaulta, Nissana i Mitsubishija. Tako je Alijansa najavila razne varijante razvijene korištenjem CMF platforme: CMF-C (D za velika i srednja vozila; primjeri su Nissan X-Trail treće generacije i Nissan Qashqai druge generacije), CMF-B za subkompakte/male automobile (poput nove generacije modela Renault Clio), CMF-A za mala vozila i CMF-EV za električna vozila na baterije. Nova električna i elektronička arhitektura platforme CMF-B omogućuje ugradnju najnovijih naprednih sustava kako bi se ispunili zahtjevi tržišta, a to je upravo bio jedan od glavnih ciljeva Renaulta, kada je konstruirao novi Captur.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski izgled

Ako bismo uspoređivali prvu i drugu generaciju Captura, mnogi možda i ne bi primjetili neke prevelike promjene, barem što se tiče vanjskog izgleda. Izvana je novi Captur dobio modernije linije SUV-a koje mu daju atletski i dinamičan izgled. Zahvaljujući elegantnim blatobranima, udubljenim bokovima i lebdećem krovu, novi Captur dobio je ono 'nešto' u svojoj pojavnosti. U odnosu na prvu generaciju novi je Captur iz simpatičnog, zaokruženog oblika prešao u markantnijeg predstavnika svoje kategorije, i to iz posve opravdanih razloga. Tržište ne dozvoljava život na staroj slavi, jer konkurencija je tu žestoka. Pogledajte samo kako izgledaju novi Nissn Juke, Peugeot 2008 ili VW T-Roc, Hyundai Kona i još neki predstavnici ovoga segmenta.

Novi Captur 11 cm je dulji (4227 mm), a ima i 2 cm veći međuosovinski razmak (2639 mm). Za usporedbu, novi Clio na istoj platformi ima međuosovinski razmak od 2583 mm (-56 mm), a novi Nissan Juke 2636 mm (-3 mm). Novi Captur ima visinu od podloge od 142 mm.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Izrada je kvalitetnija, a serijski ugrađena prednja i stražnja full LED svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku slova C, dostupna su već u osnovnoj inačici, dok uža stražnja svjetla te kromirani ukrasni umetci u potpunosti pridonose još boljem dojmu kvalitete. Općenito, novi svjetlosni sklopovi osim svojom kvalitetom, daju Capturu priličnu dozu tehnološke modernosti. Naš je testni model Captura imao 17-colne kotače i gume dimenzija 215/60R17. Kada bi na našem testnom modelu bile opcijske dimenzije kotača od 18 cola s gumama 215/55R18 naš bi Captur bio još markantniji, no tada bismo sigurno izgubili na njegovoj udobnosti u vožnji.

Unutrašnjost novog Captura

Ako se za nešto može reći da je posve novo, onda je to svakako njegova posve preuređena unutrašnjost, koja se s novog Clija nastavila i u novom Capturu i predstavlja značajan pomak u klasi. Neki će možda prigovoriti činjenici da je uređenje kao u Cliju, no mi se ne bismo složili s time. Postojeći pametni kokpit sada je blago ukošen prema vozaču te uključuje najnoviju lebdeću konzolu. Opremljena je najnovijim tehnologijama i najširim zaslonima u klasi te pruža iznimno suvremena ergonomska rješenja.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Osim osjetno boljeg vozačkog položaja, osjeti se i veća kvaliteta i udobnost putničkog prostora, za koje se može reći da odgovaraju vozilima više klase. Pažljivo odabrani materijali, mekani pokrovi upravljačke ploče, obloge vrata, obrubi središnje konzole, pomno izvedena završna obrada i novi dizajn sjedala govore o tome koliko je Renault uložio truda u novu generaciju svog prodajnog bestsellera. Moderno opremljena unutrašnjost putničkog prostora novog Captura ostavlja dojam udobnosti, ergonomičnosti i kvalitete. Primjeri toga su retrovizor bez okvira, automatska parkirna kočnica sa sustavom za kočenje na nizbrdici, pomični središnji naslon za ruku s pretincima, dva USB priključka i 12 V utičnica za putnike u stražnjem dijelu vozila, čak i pretinci u vratima u kojima možete pohraniti 1,5-litrene boce.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova arhitektura Capturovih sjedala dostojna je vozila više klase. Sjedište je 15 mm dulje, a njegov obujmljujući oblik pruža bolju potporu. Zahvaljujući šupljim oblogama polukrutih školjaka stvoren je dodatan prostor za koljena putnika straga (više od 17 mm), dok novi, uži zasloni za glavu u obliku zareza poboljšavaju vidljivost u stražnjem dijelu. Ova sjedala pridonose većoj kvaliteti putničkog prostora. Posebno su nas se dojmili nasloni za glavu, koji navještaju dizajn sjedala kakva viđamo u raznim konceptnim automobilima. Bilo bi interesantno vidjeti koliko bi se u Capturu dobilo na prostranosti kabine, kada bi sva sjedala bila konstrukcijski futuristički tanja, kao što su to nasloni za glavu prednja dva sjedala.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ključni dio pametnog kokpita čini veliki 9,3-inčni zaslon multimedijskog sustava, najveći u klasi. Blago zakrivljen okomiti zaslon pruža moderan izgled putničkom prostoru te osigurava lakšu čitljivost. Osim što je okrenut prema vozaču, zaslon uključuje novi povezani sustav Renault EASY LINK te je putem njega moguće jednostavno pristupiti svim multimedijskim značajkama i navigaciji, kao i postavkama sustava MULTI-SENSE te sustava za pomoć u vožnji. Kao i novi Clio novi Captur može se pohvaliti digitalnim zaslonom u boji instrumentne ploče. Naša testna verzija je imala opcisjku 10,2-inčnu digitalnu instrumentnu ploču s mogućnošću prilagođavanja, a uključuje i GPS navigaciju na zaslonu.

Središnja konzola još je jedan ključni element pametne kabine novog Captura. Njezin uzdignuti položaj pridonosi boljoj ergonomiji vozačkog položaja i olakšava uporabu ručice mjenjača, a zahvaljujući najnovijem, lebdećem dizajnu putnički se prostor doima još profinjenijim. Konzola prvenstveno nudi više prostora za pohranu i za policu bežičnog indukcijskog punjača pametnog telefona. Na lebdećoj konzoli nalazi se futuristička, elektronički upravljiva ručica E-shifter automatskog mjenjača EDC. Ručica je obložena presvlakom koju je moguće prilagoditi uređenju unutrašnjosti, a usto je i dodatno naglašena LED ambijentalnim osvjetljenjem.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Upravljačka ploča novog Captura obnovljena je u cijelosti – od površinskog sloja do pjenastih obloga donjih dijelova u kojima su smješteni praktični odjeljci poput pretinca za rukavice. Doista, veliki je trud uložen upravo u kvalitetu njezine izrade. U središtu upravljačke ploče smještena su dva odvojena ventilacijska otvora i prilagodljivi ukrasni umetci. Ispod središnjeg zaslona posebna je pozornost posvećena ergonomskim značajkama: 'klavirske' tipke i komande za izravan pristup klima-uređaju vozaču su nadohvat ruke.

Elegantno kolo volana tanje je u odnosu na prrethodni model zahvaljujući kompaktnijem zračnom jastuku te pruža bolju vidljivost zaslona instrumentne ploče. Opremljen naslonom za palac i podstavljen pjenastim materijalom, upravljač novog Captura vrlo je ugodan na dodir. Njegove nove osvijetljene komande i detalji od mat kroma pridonose boljem dojmu kvalitete. Polugice za promjenu brzina na upravljaču dostupne su za sve inačice novog Captura opremljene mjenjačem EDC. Iako se kolo volana izvlači po visini i dubini, bilo bi još bolje kada bi volan bio okomitiji radi boljeg osjećaja upravljanja, no to vjerojatno ovisi o svakom pojedinom vozaču i njegovom stilu prilagodbe vozačkog prostora.

Obujam prtljažnika povećan je na 536 litara (najveći u klasi), uz dodatnih 27 litara raznih pretinaca za odlaganje. Obujam se može povećati pomicanjem stražnje klupe za 16 cm i s pomoću uklonjive podnice koja omogućuje dvije razine konfiguracije za lakši utovar. Preklapanjem stražnje klupe u gotovo ravnu podnicu utovarna se duljina povećava na 1,57 m, što je za 11 cm više u odnosu na prethodnu generaciju.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sigurnost i sustavi pomoći

Kao i novi Clio, Captur zagovara uporabu sustava za pomoć u vožnji nudeći najzaokruženiju i najnapredniju ponudu takvih sustava u klasi. Među njima se najviše ističe sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama čija primjena nije uobičajena u segmentu gradskih SUV-a i uopće u segmentu višenamjenskih vozila. Novi Captur donosi i znatno poboljšanje u pogledu udobnosti i uglađenosti vožnje u gužvama i na autocestama, što predstavlja prvi korak k autonomnoj vožnji.

Sustavi za pomoć u vožnji dostupni u novom Capturu mogu se podijeliti u tri kategorije: vožnja, parkiranje i sigurnost. Svi oni zajedno čine sustav EASY DRIVE. Njihovim je postavkama jednostavno upravljati putem dodirnog zaslona Renaultova multimedijskog sustava EASY LINK. Tu je Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama objedinjuje prilagodljivi tempomat (s funkcijom Stop&Go) i sustav za pomoć zadržavanja vozila u prometnom traku. Prilagodljivi tempomat dostupan je u kombinaciji s funkcijom Stop&Go za sve inačice novog Captura opremljene motorom TCe 130 EDC GPF, a takav je bio naš testni model Edition One. U prometnim zastojima, kada vozač mora potpuno zaustaviti vozilo, to za njega može učiniti sustav i zatim ga ponovno pokrenuti nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene. Nakon tri sekunde, sustavu je potrebna intervencija vozača (pritiskom gumba na upravljaču ili papučice gasa) da se ponovno pokrene. Sustav se isključuje nakon tri minute neaktivnosti. Tempomat s graničnikom brzine dostupan je serijski u svim inačicama novog Captura. Njegove su komande smještene na za to predviđenom dijelu lijeve strane upravljača.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

S pomoću prednje kamere sustav automatski uključuje dugo/kratko svjetlo u skladu s razinom osvjetljenja i prometom, što olakšava vožnju noću, posebice u uvjetima vrlo slabe vidljivosti.

Sustav automatskog kočenja u nuždi s prepoznavanjem biciklista i pješaka već je dio ponude modela Clio i Scenic. Ovaj sustav povećava sigurnost upozoravanjem vozača na opasne situacije i aktiviranjem kočnica onda kada to vozač propusti učiniti. Dostupan je za sve inačice novog Captura te radi i danju i noću. Tu su i sustavi: nadzor mrtvog kuta, prepoznavanje prometnih znakova s praćenjem ograničenja brzine, upozorenje na izlazak iz traka i zadržavanje vozila u traku, kamera od 360 stupnjeva, upozorenje na nadolazeće vozilo straga, prednji, stražnji i bočni parkirni senzori, kamera za vožnju unatrag, sustav za pomoć pri parkiranju.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi Captur je odraz Renaultova nastojanja da poboljša povezanost i obogati ponudu usluga u svim svojim vozilima. To je postignuto uporabom sustava Easy Connect koji objedinjuje brojne aplikacije kao što je MY Renault, platformama kao što je multimedijski sustav Renault EASY LINK i povezanim uslugama poput daljinskog upravljanja vozilom. Sustav Easy Connect pojednostavnjuje nove uporabe povezane mobilnosti unutar vozila i izvan njega. Vozač i putnici tako su neprestano povezani sa svojom digitalnom okolinom. U tome im pomažu najširi zasloni na tržištu serijskih gradskih SUV-a: 10,2-inčni zaslon instrumentne ploče i 9,3-inčni okomito postavljeni zaslon.

Captur je opremljen sustavom MULTI-SENSE koji omogućuje prilagođavanje doživljaja vožnje. Prilagođava mapiranje motora, rad upravljača, ambijentalno osvjetljenje i postavke digitalnog zaslona instrumentne ploče. To vozaču omogućuje prilagođavanje automobila trenutačnom raspoloženju i ostavlja dojam kao da imate više vozila u jednom.

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Benzinski motor TCe GPF 130

Naša testna verzija Captura ima inačicu novog 1,3-litrenog četverocilindričnog benzinskog turbo motora TCe GPF snage 130 KS (96 kW) i 240 Nm okretnog momenta pri 1600 okr./min. Ovaj motor je uparen sa 7-stupanjskim EDC automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i komandama na upravljaču. Motor je tih, ali rekli bismo i prilično snažan. Prebacite li u mod Sport sustava MULTI-SENSE na središnjem zaslonu, dobiti ćete izrazito agilno i vrlo živahno vozilo, koje s ovom kombinacijom EDC mjenjača sjajno funkcionira. Kada bi se kojim slučajem na našoj testnoj verziji našle i gume dimenzija 18 cola, osjećaj sportske vožnje bi bio još i bolji. Što se ubrzanja tiče, naša testna verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za impresivnih 9,6 sekundi, uz krajnu brzinu od 193 km/h. Proizvođač navodi prosječnu potrošnju u kombiniranim uvjetima od 5,5-5,6 litara na 100 km, no s ovom kombinacijom motora, mjenjača i malo sportskijom vožnjom nismo baš sigurni da ćete se baš približiti ovim vrijednostima. Emisija CO2 u mješovitoj vožnji za naš model iznosi 124-128 g/ km.

Za kraj, novi Captur kreće od benzinskog modela Life TCe 100 po cijeni od 113.400 kn (maloprodajna cijena u kojoj su uključeni PDV i PPMV). Dok naša testna verzija Edition One TCe 130 EDC s opcijskim dodacima i svim davanjima (i popustom od 4000 kn) stoji 203.734 kn.

  • +23
  • +20

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!