test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna: Atraktivan crossover u kojem sustav ProPILOT čini razliku

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna naprednija je verzija ovog coupé crossovera

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna naprednija je verzija ovog coupé crossovera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nissanova inteligentna mobilnost (Nissan Intelligent Mobility) zasigurno je jedna od najsuvremenijih vizija u automobilskom svijetu: Temelji se na redefiniranju načina vožnje, pogona i integriranja u društvo

Nakon što je u siječnju Nissan održao hrvatsku premijeru druge generacije kompaktnog coupé crossovera modela Juke, nije dugo prošlo i već smo u veljači imali na našem testu Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 N-Connecta. Tada se radilo o modelu sa srednjom razinom opreme, odnosno trećom po redu nakon ulaznog modela Visia i Accenta. Bio je to isto tako i model s ručnim 6-brzinskim mjenjačem, no za one koji žele otići korak dalje svakako je odličan izbor Juke s opcijskim 7-brzinskim DCT (Dual Clutch Transmission) automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Naravno, otišli smo korak dalje i po pitanju same opreme, pa samo tako na testu imali model točne oznake Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna. Iznad ove razine opreme postoji još samo N-Design. U modelima s DCT mjenjačem dostupan je i sustav ProPILOT, i upravo ova tehnologija inteligentne vožnje jedan je od najjačih aduta našeg testnog model Tekna, no tome ćemo se opširnije vratiti nešto kasnije.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Bez obzira na to što se čini da je sve već poznato kad je riječ o ovom crossoveru, ipak ćemo se vratiti samim temeljima ovog zanimljivog modela. Nissan Juke druge generacije predstavljen je svjetskoj javnosti u rujnu 2019., a temelji se na CMF-B platformi Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi. Prema samoj veličini, Juke se smjestio u B-segment automobila, a njegove dimenzije su u odnosu na prvu generaciju narasle u svim smjerovima. Tako mu je tako sada duljina 4210 mm (+75 mm), širina 1800 mm (+29 mm), visina 1595 (+13 mm). Najviše se osjeti promjena u međuosovinskim razmaku, koji sada iznosi 2636 mm ili lijepih 105 mm više nego u prvoj generaciji. Ovim činjenicama će se razveseliti svi oni kojima se prethodna generacija činila prilično skučenom. Sada je puno toga pažljivo pretočeno u konkretnije prednosti u odnosu na njegovog prethodnika, naročito što se tiče unutrašnjosti, pa ima više prostora i za putnike i za njihove stvari.

Prostor za putnike, odnosno njihova koljena na stražnjoj klupi povećao se za 58 mm, prostor za glave straga za 11 mm, a kapacitet prtljažnika porastao je za 20 posto pa sada iznosi 422 litre. Kad se preklope nasloni stražnjih sjedala (omjer 60/40) dobivamo i kapacitet prtljažnika od 1305 litara. Većoj praktičnosti doprinosi i bolje oblikovani gornji dio stražnjeg dijela karoserije, kao i raspored stražnjih svjetala, koja su sad polovicom smještena i na sama peta vrata. Ovim rješenjem je dobivena najveća širina otvora od 1072 mm (+29 mm), ali je nestao i nepravilan oblik donjeg dijela utovarnog prostora (sada 1003 mm ili + 131 mm).

Težina našeg 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna testnog modela od 1207 kg je nešto veća (+25 kg) od modela s ručnim mjenjačem koji smo prethodno imali na testu. Naravno, razlika je isto tako i u dimenzijama guma, pa su u opremi Tekna one standardno, dimenzija 225/45R19 (isto je i u N-Design razini opreme). Uzmemo li ulaznu razinu Visia i dimenzija 215/65R16, ali i 215/60R17 kod N-Connecte treba reći da se razlika itekako osjeti, jer su na našem drugom testnom Juke modelu one dale Jukeu jednu razinu više u pogledu držanja na cesti i sportskijem dojmu u vožnji. Proizvođač guma je u našem slučaju bio korejski Hankook, a model je Ventus S1 evo³.

Nissan Juke ProPILOT funkcija na kolu volana

Nissan Juke ProPILOT funkcija na kolu volana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

ProPILOT tehnologija

Novi Nissan Juke opremljen je brojnim naprednim tehnologijama za pomoć u vožnji i mogućnostima multimedijskog sustava stvorenima da svako putovanje učine sigurnijim, jednostavnijim i ugodnijim. Nissan Juke već od razine Visia uključuje sigurnosne sustave, poput: Sustava hitnog poziva, Tempomata i limitatora brzine, Automatskog kočenja u hitnom slučaju s prepoznavanjem pješaka i biciklista, Inteligentnog upozorenja na izlazak iz voznog traka, Automatskog upravljanja dugim svjetlima, Prepoznavanja prometnih znakova povezano sa tempomatom, Automatsko uključivanje svih pokazivača smjera kod naglog kočenja, Sigurnosne prednje i bočne zračne jastuke, Sigurnosne zračne zavjese, Active Trace Control - Aktivni nadzor putanje, Active Ride Control - Aktivni nadzor udobnosti, Pomoć na uzbrdici (Hill Start Assist), Upozorenje za nezakopčani pojas sprijeda i straga.

Rekli smo već u uvodu kako je kod razine opreme Tekna serijska oprema i Nissanov sustav ProPILOT. Tu je i panoramski 360 Around View Monitor sustav kamera za parkiranje, koji omogućuje pregled okoline automobila od 360° te nudi mogućnost povećanog prikaza prednjeg, stražnjeg i bočnog dijela vozila kako biste samopouzdano i sigurno parkirali.

Stoga, ako možete birati svakako odaberite TEKNA serijsku opremu, koja vam kompletira sve ono što novi Juke čini jednim od najsigurnijih automobila prema tetiranjima EuroNCAP-a, pri čemu su posebno istaknuti njegova izdržljivost i tehnologije za izbjegavanje sudara.

Nissanova inteligentna mobilnost (Nissan Intelligent Mobility) zasigurno je jedna od najsuvremenijih vizija u automobilskom svijetu: temelji se na redefiniranju načina vožnje, pogona i integriranja u društvo. ProPILOT je prvi put predstavljen još u električnom LEAF-u i počiva na tri stupa (Inteligentna vožnja, Inteligentna snaga i Inteligentna integracija), a u Jukeu dolazi do  maksimalnog izražaja kad je riječ o modelima automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Riječ je naprednim sustavima koji vam pomažu onda kada je to najpotrebnije. Nissanov poluautonomni sustav ProPilot je napredna tehnologija pomoći u vožnji, ali ne može spriječiti sudar. ProPILOT uključuje: Lane Keep Assist - zadržavanje vozila u voznom traku, Intelligent Cruise Control – adaptivni, odnosno prilagodljivi tempomat, Traffic Jam Pilot - automatsko zaustavljanje i pokretanje vozila u gužvi (samo uz DCT mjenjač), Blind Spot Intervention - sustav za nadzor i intervenciju za vozila u mrtvom kutu, Rear Cross-Traffic Alert - upozorenje na nadolazeći promet straga, Driver Alertness - sustav prepoznavanja umora vozača.

ProPILOT je namijenjen samo za vožnju autocestom (odvojenom barijerama) uz stalnu pozornost i sudjelovanje vozača. Vozačeva je odgovornost da ostane pozoran, vozi sigurno i bude spreman preuzeti nadzor nad vozilom u bilo kojem trenutku. Nakon uključivanja ProPILOT sustava plavom tipkom na kolu volana i kada se prepoznaju oznake traka, ikone upravljača ProPILOT i crta traka na crtici prelaze iz sive u zelenu, a lagana pomoć pri upravljanju će pomoći vozaču da ostane blizu središta trake. Vozač se u bilo kojem trenutku može isključiti ili jednostavno poništiti sustav, a ako sustav ne prepozna ruku na upravljaču, ProPILOT će se oglasiti nizom vizualnih i zvučnih upozorenja. Ako vozač i dalje ne stavi ruku na volan, sustav će impulsno pritisnuti kočnicu kako bi privukao vozačevu pažnju. Konačno, ako se oba ova upozorenja zanemare, sustav će lagano pritisnuti kočnicu, usporiti unutar svoje trake, aktivirati svjetla upozorenja i potpuno se zaustaviti.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski izgled

Za razliku od prvog Jukea, koji je bio atraktivne kombinacije crne karoserije i zagasito crvene boje krova i gornjeg dijela kućišta retrovizora, prošlotjedni model na testu nije bio ništa manje atraktivan; bijela boja karoserije s crnim krovom i crnim bočnim retrovizorima.

Premda smo to već rekli i kod prvog testnog modela, nije zgorega naglasiti još jednom da je prema vanjskom izgledu, novi Juke puno atraktivniji i moderniji od prve generacije, iako je prvi Juke predstavljen prije sada već ravno deset godina bio poprilično jedinstven i avangardan. Ipak, novi Juke zadržao je neke svoje kultne značajke, uključujući okrugla prednja svjetla koja ga čine odmah prepoznatljivim. Da bi ih se osvježilo i dizajn učinilo posve suvremenim, svjetlima je dodan LED potpis u obliku slova Y koji odlično pristaje Nissanovoj prepoznatljivoj prednjoj maski V-motion. Naš testni model je imao serijska LED prednja i stražnja svjetla, LED dnevna i LED prednja i stražnja svjetla za maglu. Vidljivost noću dodatno je poboljšana zahvaljujući serijskim LED prednjim svjetlima koja povećavaju vidljivost na 10 metara, prema Nissanu najboljima u klasi.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

'Lebdeći' krov i oštri nabori bočnih linija dodaju izgledu novog modela Juke novu razinu profinjenosti. Paleta od 11 boja karoserije u kombinaciji s tri kontrastne boje krova osigurava mu prepoznatljivost, a boje karoserije, krova i unutrašnjosti mogu biti ujednačene ili kontrastne.

Da bi se poboljšala vidljivost u rizičnim zonama, A-stupovi između vjetrobranskog stakla i okvira vrata stanjeni su, ali zadržana je njihova čvrstoća zahvaljujući strateškoj upotrebi laganijeg, ultrasnažnog čelika.

Unutrašnjost kabine

Novi dizajn druge generacije unutrašnjosti uključuje kvalitetnije materijale od prethodne generacije i ambijentalno osvjetljenje, što pridonosi stilu i većoj udobnosti. Novi mekani pokrovi armaturne ploče, obloga vrata i tepisi pridonose premium osjećaju. Naša Tekna verzija je imala sjedala presvučena kombinacijom eko koža/tkanina, s bijelim prošivima, ali isto tako i ponešto drugačije izvedbe od onih u N-Connecti.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sjedala izrađena u jednom komadu automobilu daju sportskiji izgled i u njima se udobno sjedi, a tijelo se prilično dobro smješta u profiliranu formu sjedala. Osim dobrog izgleda i velike udobnosti, prednja sjedala u našem testnom modelu (samo u Tekna razini opreme opcijska mogućnost) izvrstan i inovativan BOSE Personal Plus audio sustav s UltraNearfield zvučnicima ugrađenim i u naslonima za glavu vozača i suvozača, a cijeli audio sustav podrazumijeva ukupno 8 zvučnika raspoređenih po kabini.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš testni model je imao kožom presvučeno kolo volana koje lijepo leži u rukama, kao i kožom presvučenu ručicu mjenjača. Osim toga, kolo volana se podešava i po visini i po dubini. Kako je naš model imao i DCT mjenjač, tako smo i na kolu volana imali i polugice-ručice za ručnu promjenu brzina. Naravno, tu je i plava tipka ProPILOT sustava na komandama volana.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U razini oprema Tekna instrumentna ploča se sastoji od dva okrugla analogna instrumenta; brojač okretaja motora lijevo i brzinomjer desno, dok se u sredini nalazi putno računalo s TFT 7-inčnim ekranom u boji. Na sredini nadzorne ploče se nalazi 'lebdeći' 8-inčni zaslon multimedijskog sustava koji pruža jednostavan pristup uslugama NissanConnect. Nissan je zaključio da kupci koji biraju Juke očekuju da se njihov automobil uklopi u njihov povezani život. Zato je druga generacija opremljena najnaprednijim multimedijskim sustavom koji je ikad ugrađen u neki Nissan.

Najnovija inačica multimedijskog sustava NissanConnect omogućuje vlasnicima da se služe uslugama Apple CarPlay® ili Android Auto za prikazivanje omiljenih aplikacija s pametnog telefona na spomenutom integriranom 8-inčnom dodirnom zaslonu. Aplikacijom NissanConnect Services vlasnici Jukea sada mogu provjeriti je li njihovo vozilo zaključano te ga otključati ili zaključati izravno putem svojeg pametnog telefona. Uz to moguće je putem aplikacije aktivirati trubu ili svjetla. Kako bi bili još sigurniji, vozači prije putovanja mogu provjeriti i tlak u gumama i razinu ulja.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ako se ne služe navigacijskim sustavom s pametnog telefona, vlasnici mogu pristupiti uslugama TomTom Maps i Live Traffic. Novi Juke kompatibilan je s uslugom Google Assistant te omogućuje širok raspon naredbi, uključujući slanje odredišta navigacijskom sustavu automobila glasovnom naredbom pametnom telefonu (ovisno o zemlji).

Motor 1.0 DIG-T 117

Kao i kod testnog modela iz veljače ove godine i u našem drugom Jukeu je bio identičan pogonski sklop, a radi se o benzinskom turbomotoru smanjena obujma koji je ujedno kompaktan, lagan, snažan i štedljiv. Radi se o trocilindričnom 1.0 DIG-T 117 benzinskom motoru obujma 999 cm³ snage 117 KS (86 kW) pri 5250 okr./min., s najvećim okretnim momentom od 180 Nm od 1750 do 4000 o/min, odnosno 200 Nm od 1750 do 3750 o/min (s overboostom). Ovaj potonji podatak upućuje na to da overboost pruža dodatnih 20 Nm tijekom 25 sekundi od potpunog pritiska papučice gasa. Overboost se primjenjuje od druge brzine do najviše brzine. U odnosu na model sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem Nissan ne navodi neke razlike kada je riječ o DCT 7-brzinskom automatskom mjenjaču s dvostrukom spojkom. Ipak, ubrzanje od 0 do 100 km/h s ovim DCT mjenjačem je nešto sporije i iznosi 11,1 sekundi (0,7 sekundi sporije), ali je krajnja brzina identična i iznosi za oba modela 180 km/h.

Svakako treba spomenuti i D-mode funkciju, koja omogućuje vozaču da jednostavno bira neki od tri načina rada – Standard, Eco i Sport – kako bi prilagodili odzivnost motora ovisno o vrsti ceste ili raspoloženju vozača. U modu Sport Juke postaje 'jumpy', ali ne u nekom negativnom smislu već agilniji i odzivniji.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U odnosu na Juke s ručnim mjenjačem, potrošnja goriva sad iznosi 4,8 l /100 km (4,9 u modelu s ručnim mjenjačem) prema NEDC-BT-u. Kod naše testne verzije s gumama veličine 19 cola proizvođač navodi 5,1 l/100 km. Smanjene su i emisije CO₂, koje se kreću od 110 do 116 g/km (ručni mjenjač od 112 g/km do 118 g/km) prema NEDC-BT-u.

Naš testni Juke se u vožnji pokazao jako dobrim, a s DCT čak i boljim od očekivanog. Ako bismo trebali nešto reći za performanse ovoga motora, a pogotovo s DCT mjenjačem, onda svakako treba napomenuti da unatoč smanjenom obujmu i sa samo tri cilindra Juke izvrsno funkcionira. Već smo i kod prvog testiranog Jukea rekli da je automobil doista sjajno upravljiv i dojam je da je motor i snažniji od deklariranih 117 KS. Volan je precizniji, a ovjes MacPherson (prednji) i torziona greda, sa spiralnim oprugama (straga) dobro se nosi s neravninama na cesti. Uz već spomenute gume izrazito niskog profila 225/45R19 jako lijepo leži, no tada je ovjes donekle neudobniji, ipak ništa neočekivano i svakako ne neudobno. U unutrašnjosti je primjetna prostranost i udobnost u odnosu na prethodnu generaciju. Nova generacija Jukea zadovoljila u mnogo kriterija po pitanju poboljšanja prethodne generacije, pogotovo ako se uzme u obzir i njegova atraktivna cijena. Za sve više od toga, pričekajmo plug-in hibridnu verziju pogona kakva je u Renault Capturu koji smo vozili prije samo koji dan. Ako taj hibridni pogon bude funkcionirao kao i u Capturu, a nema nikakvih razloga da neće, Juke će biti još atraktivniji.

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi Juke se proizvodi u Nissanovoj nagrađivanoj tvornici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Standardno jamstvo je 3 godine, odnosno 100.000 km.

Za kraj, 1.0 DIG-T 117 Visia sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, kao ulazni model, stoji sa svim davanjima 132.828 kuna. Naš testni model Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna, s opcijom dvobojne karoserije i s Bose Personal Plus audio sustavom stoji 196.250 kn sa svim davanjima.

  • +38
  • +35

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT 117 Tekna

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!