test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Mokku GS Line 1.2 130 KS A/T-8: Svjež i mladenački urbani crossover napredne tehnologije

03.08.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Opel Mokka impresionira savršenim proporcijama i preciznošću do najsitnijih detalja, a kratki prevjesi i široki stav tipični su za hrabar, čist izgled ovog ne toliko dugog kompaktnog peterosjeda

Opel Mokka je svakako jedno od najugodnijih iznenađenja prošle godine na europskom tržištu, a usporedimo li ovaj model s prethodnom generacijom razlika u poimanju ovog modela kao cjeline je i više nego dramatična. Pod ovim podrazumijevamo ne samo priličnu revoluciju kad je riječ o vanjskom dizajnu, već i o njezinim različitim opcijama pogona.

Tako je, uz benzinske agregate, tu i dizelska varijanta za one koji vole klasične motore s unutarnjim izgaranjem. No dodajmo tome i modernu verziju potpuno električnog pogona, čiju smo primjenu isprobali i u nekim drugim modelima bivše PSA Grupe, poput npr. Peugeota e-208 ili e-2008. Naravno, ovaj smo pogon nulte emisije isprobali i u modelu Opel Corsa-e.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Nova Opel Mokka je svoju svjetsku premijeru imala u rujnu prošle godine i već je onda bilo jasno da je njemački proizvođač iz Rüsselsheima pokrenuo nešto veliko, jer ovaj skladno dizajnirani urbani crossover nikako nije mogao proći nezapaženo.

Ako pogledamo malo u prošlost model Mokka i nije posve nepoznato ime, jer je već njezina prva generacija 2012. godine impresionirala svojim kompaktnim dimenzijama, i moćnim izgledom. I sam je Opel, sada u sklopu Stellantisa, ukazivao da će najnovija, druga generacija Mokke i dalje biti mala i robusna, ali u puno modernijem i progresivnijem obliku, ali još više krojena za gradsku vožnju, i s još više stila koji ostavlja impresivan dojam. Ono što je još bitnije, nova Mokka, sada bez dodatka 'X' u svom imenu, je prema njemačkom proizvođaču ekstra efikasna, čistih, odvažnih linija – i naravno, već smo to napomenuli, potpuno električna, od samog početka prodaje.

Na svom uobičajenom jednotjednom testu smo imali model Mokka GS Line 1.2 130 KS A/T-8, što znači da se radi o turbo benzincu snage 130 KS s automatskim mjenjačem sa 8 brzina.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Nova Mokka utemeljena je na novoj verziji učinkovite višepogonske platforme PSA Grupe pod nazivom zajednička modularna platforma ili CMP (Common Modular Platform). Taj lagan i učinkovit modularni sustav nudi maksimalnu fleksibilnost u razvoju vozila i omogućuje korištenje čistog baterijskog električnog pogona kao i motora s unutrašnjim izgaranjem, a sam izbor je na kupcu.

Inženjerski tim iz Rüsselsheima posebnu je pozornost posvetio s jedne strane značajnom smanjenju mase, smanjivši masu prethodne generacije za čak 120 kg, a s druge strane povećanju čvrstoće karoserije, pa je torzijska otpornost električne verzije s nisko smještenom integriranom strukturom baterije veća za 30 posto. Prednosti su očite: nova Mokka troši znatno manje energije, a istovremeno je responzivnija, agilnija i zabavnija za vožnju.

Dizajnerski gledano nova Mokka je prvi Opelov model koji nosi novo lice njemačke marke, Opel Vizor ('vizir' na hrvatskom). Kao i kod potpuno zatvorene integralne kacige, i na novo Opelovo lice postavljen je zaštitni vizir, koji neprimjetno integrira masku vozila, LED farove i novoprojektiranu Opelovu munju (Blitz) koja je u središtu. Jasna je slika i straga: ime Mokka prvi se put pojavljuje na samopouzdan način u središtu vrata prtljažnika i potpuno je novo poput cijelog automobila - s posebno dizajniranim fontom koji na tehnički, tekući, živahni način oblikuje riječ 'Mokka'.

Ono što svakako treba istaknuti su njezina prednja svjetla, a dodatna prednost najsuvremenijih LED sustava je ta što su, uz optimalnu svjetlosnu snagu, energetski učinkovitiji od uobičajenih jedinica prednjih svjetala i tako pomažu u daljnjem smanjenju emisije CO₂. Nova Mokka je sama po sebi inovativna jer donosi inovativne tehnologije iz viših razreda vozila široj publici. To se posebno odnosi na prilagodljiva Intellilux LED® matrična svjetla koja su razvijena u Rüsselsheimu.

IntelliLux LED® Matrix Light

Sve inačice svjetla već od početne verzije Mokke opremljene su najnovijom generacijom LED svjetala; od dnevnih svjetala u tipičnoj Opelovoj grafici preko glavnih svjetala do pokazivača smjera i stražnjih svjetala.

Pravi vrhunac u ovoj klasi vozila je prilagodljivo matrično svjetlo s ukupno 14 LED elemenata. Tehnologija je daleko bolja od ksenonskih ili konvencionalnih rasvjetnih sustava jer je preciznija, snažnija i izdržljivija. Sustav za poboljšanje sigurnosti također je jeftiniji, a IntelliLux LED® Matrix svjetla dostupna su u novoj Mokki uz atraktivnu cijenu (u našem slučaju je doplata 3952 kn), dok su u liniji opreme Ultimate ona čak uključena i kao standardna.

Kao i kod drugih Opelovih modela Insignije, Astre i Corse, sustav osvjetljenja također omogućuje vožnju s trajnim dugim svjetlima u Mokki. Pojedinačni LED elementi u djeliću sekunde izrezuju nadolazeća vozila ili vozila ispred. Nitko nije zaslijepljen, a ipak putnici u Mokki doživljavaju stadionski jarko osvjetljenje ceste ispred. Inteligentna svjetla uokvirena zaštitnim znakom nove marke Opel Vizor čine vožnju u mraku ugodnijom i sigurnijom. Čim automobil prođe gradsku granicu, matrična svjetla prelaze u način dugog svjetla iznad 50 km/h i kontinuirano mijenjaju dužinu i raspodjelu svjetlosnog konusa ovisno o prometnoj situaciji, bilo da je riječ o autocesti, regionalnoj cesti ili u zavojima.

Zahvaljujući kompaktnim LED jedinicama, sada su svjetla puno tanja nego što su bila, a dizajn prednjih svjetala također čini da automobil izgleda sportskiji i privlačniji. Mokka ima lijepu figuru ne samo zahvaljujući visokoj kvaliteti osvjetljenja, već i izgledom

To se odnosi kako na prednji dio vozila tako i na stražnji. Budući da se i tamo koriste samo LED svjetla: zahvaljujući LED tehnologiji, dizajneri su svjetlosne jedinice mogli učiniti posebno tankim i izduženim sa stražnje strane, što dodatno povećava dojam preciznosti i kvalitete.

Uz to, Opel nudi dodatna potpuno LED svjetla s mnogim automatskim funkcijama za većinu serija osobnih automobila. To znači da vozač i putnici Opel Grandlanda X i novog Opel Crosslanda također imaju najbolji pogled noću. Dodatna prednost najsuvremenijih LED sustava je ta što su uz optimalnu svjetlosnu snagu, oni energetski učinkovitiji od uobičajenih jedinica prednjih svjetala i tako pomažu u daljnjem smanjenju emisije CO₂.

Treba reći i da nova Opel Mokka impresionira savršenim proporcijama i preciznošću do najsitnijih detalja. Kratki prevjesi i široki stav tipični su za hrabar, čist izgled ovog ne toliko dugog kompaktnog peterosjeda. Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4151 mm, širina s retrovizorima 1987 mm, visina 1534 mm, međuosovinski razmak 2557 mm (Mokka-e 2561 mm). Usprkos nešto dužem međuosovinskom razmaku (+2 mm), nova je Mokka 12,5 cm kraća od prethodne generacije, no svojim putnicima, njih do pet, nudi slično velik prostor za prtljagu u vidu prtljažnika zapremine do 350 litara, a kad se spuste naslon stražnjeg reda sjedala voluen raste do 1105 l. Za razliku od klasične verzije pogona, potpuno električna verzija Mokka-e nudi nešto manji volumen prtljažnika od 310 l, kao i mogućnost njegovog rasta preklapanjem sjedala straga do 1060 l. Težina našeg testnog modela je 1295 kg, dok za usporedbu potpuno električni model Mokka-e teži 1598 kg, odnosno 303 kg više.

Što se tiče dimenzija kotača, naš je testni model imao atraktivne crne 17-colne alu naplatke (6,5J x 17) s izvrsnim ljetnim gumama Michelin Primacy4 dimenzija 215/60R17.

Ukupan dojam o vanjskom izgledu naše testne Mokke je i više nego odličan, jer kombinacija osnovne bijele karoserije s crnim krovom uključujući A-stup, crnim bočnim štitnicima i pragovima, kao i prednje crne haube te crvenom linijom koja pametno razbija crno-bijelu kombinaciju je jednostavno nenadmašna.

Unutrašnjost kabine

Nova Mokka svakako ima što za ponuditi i kad je riječ o njezinoj unutrašnjosti, a njezin interijer odražava jasnu filozofiju: novi vodoravni Opel Pure Panel integrira dva širokozaslonska zaslona i usredotočen je na najvažnije, a izostavljeni su svi uznemirujući optički podražaji. Ovo je izvrsna vijest, jer smo kod nekih izlaznih Opelovih modela i prije naglašavali da su oni ponešto zastarjeli.

Tako u novoj Mokki, za razliku od kokpita koji su inače djelomično preopterećeni, Pure Panel karakterizira jedinstveno jasan dizajn. Jasno je strukturiran i može se razumjeti na prvi pogled. Vidi se da su Opelovi dizajneri pridavali veliku važnost digitalnom pročišćavanju. Kako bi skrenuli punu pozornost na prometnu situaciju, osigurali su intuitivan rad sustava. Najvažnijim funkcijama i dalje se može upravljati preko upravljačkih gumba bez potrebe za kretanjem kroz druge podizbornike.

Vozači i putnici u novoj Mokki su dobro umreženi i zabavljeni širokom ponudom info-zabave. Radio BT, koji je standardni u početnoj verziji, ima potpuno digitalni 7-inčni zaslon (17,8 cm) s informacijama za vozača i, poput multimedijskog radija i multimedijskog navigacijskog sustava, 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir u boji.

U našem tesnom modelu se, što je još bolje, nalazi vrhunski sustav Multimedia Navi Pro nudi 10-inčni zaslon (25,4 cm) u boji visoke razlučivosti; zaslon s informacijama vozaču ovdje se proteže preko 12 inča (30,5 cm). Monitori su integrirani u Opelov novi Pure Panel i idealno pozicionirani prema vozaču. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično puniti bežičnim punjenjem.

Lijepo uređeni interijer verzije GS Line s modernim vozačkim i multimedijalnim zaslonima smješta vozača vrlo udobno iza upravljača. Ono što se odmah ističe jest položaj vozača, koji je lijepo zaštićen visokim oblogama vrata, što daje dodatnu dozu sigurnosti. Ponudu za dobar osjećaj zaokružuju tipična Opelova sjedala.

U našem modelu GS Line se tako nalaze dojmljive presvlake u kombinaciji tkanina / kožni efekt - žarište crveno. Inače, za novu Mokku mogu se naručiti i sportska Alcantara i klasično lijepa kožna unutrašnjost, koji se ne očekuju u vozilu B segmenta. Kruna svega su grijana kožna udobna sjedala s perforiranim navlakama i masažnim funkcijama za vozača. Općenito, naš testni model je doista atraktivan kad je riječ o unutrašnjem uređenju, a pametno raspoređeni crveni detalji su jednostavno očaravajući.

  • +51
Opel Mokka GS Line 1.2 130 KS A/T-8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi pomoći i praktičnost

Već smo spomenuli da nova Mokka nastavlja Opelovu tradiciju otvaranja inovativnih tehnologija iz viših klasa vozila širokom krugu kupaca. Tu su i brojni vrhunski sustavi pomoći. Portfelj se kreće od standardnog sustava upozorenja na prednji sudar s automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pješaka do otkrivanja pospanosti vozača, pomoći u zadržavanju traka i inteligentnog tempomata i limitatora brzine.

Ponudu mogu nadopuniti sustavi kao što su Automatic Speed Assist ACC (prilagodljivi tempomat) sa Stop & Go funkcijom za automatske mjenjače, Active Lane Keeping Assist, Automatic Parking Assist, bočna zaštita, upozorenje na mrtvi kut i panoramski pogled od 180 stupnjeva kamere za vožnju unatrag.

Motor 1.2 130 KS A/T-8

Naš je testni model imao najsuvremeniji trocilindrični 1,2-litreni (1199 cm³) turbo benzinski motor snage 130 KS (96 kW), s najvećim okretnim momentom od 230 Nm, s automatskim mjenjačem sa 8 brzina i prednjim pogonom. Njegovo ubrzanje je sjajno i iznosi 9,2 sekunde (s ručnim 6-brzinskim mjenjačem tek nešto brže: 9,1 s) od 0 do 100 km/h, dok proizvođač navodi krajnu brzinu od 200 km/h (s ručnim 6-brzinskim mjenjačem tek nešto brže: 202 km/h).

Minimizirani gubici uslijed trenja također doprinose vrhunskim performansama s malom potrošnjom. Turbopunjač razvija veliki okretni moment čak i pri vrlo malim brzinama. U našem testnom modelu je izvrsni A/T-8 automatski mjenjač s tehnologijom Quickshift i polugicama na kolu volana za ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa. Ovo potonje je sjajno rješenje za sve one koji sami želite određivati režim vožnje, a u tom slučaju prebacite na položaj M na sklopci mjenjača.

Potrošnja goriva našeg testnog modela je prema WLTP-u kombiniranim uvjetima 5,9 do 6,0 l/100 km, a emisija CO₂ prema WLTP-u kombinirano 133-137 g/km.

Za kraj, Opel Mokka je već dobro opremljena po početnoj cijeni. Čak i u osnovnoj verziji, a to je model Mokka s 1,2-litrenim trocilindričnim turbo-benzinskim motorom snage 100 KS (74 kW) u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Njegova preporučena maloprodajna cijena je 136.209 kn. Naš testni model GS Line 1.2 130 KS A/T-8 kreće od 185.261 kn, a s dodatnom opremom kao u našem slučaju ovaj model stoji 209.340 kn sa svim davanjima.

Opel nudi FlexCare jamstvo koje uključuje dvogodišnje tvorničko jamstvo (bez ograničenja u kilometraži) i jamstvo za dodatne dvije godine ili do 120.000 prijeđenih kilometara (ovisno što prije nastupi). Opelova usluga pomoći na cesti sastoji se od jedne godine tvorničke pomoći na cesti, bez ograničenja u kilometraži i tri dodatne godine pomoći na cesti ili 120.000 prijeđenih kilometara, ovisno što nastupi prije.