facelift

[FOTO/VIDEO] Seat pokazao osvježene Ibizu i Aronu; dva modela urbanih vozila sada zrače mladenačkim duhom

Seat pokazao osvježene Ibizu i Aronu

Seat pokazao osvježene Ibizu i Aronu

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Ibiza će nudit šest različitih pogonskih sustava u rasponu snage od 80 KS do 150 KS, u benzinskoj izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin, dok će Arona imati pet varijanti pogonskih sustava u rasponu od 90 KS do 150 KS, u benzinskoj izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin

Seat je predstavio osvježene modele Ibizu i Aronu, a sam je proizvođač već prije najavio da provodi evoluciju vanjskog i revoluciju unutarnjeg dizajna kada je riječ o ova dva vrlo popularna modela urbanih vozila, koja sada zrače mladenačkim duhom.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Seat Ibiza je legendaran i ključan model u uspjehu marke. Od njegova uvođenja na tržište davne 1984. godine mali hatchback model se u svojih 37 godina, pet generacija i gotovo 6 milijuna prodanih primjeraka iskazao kao najuspješnije vozilo koje se ikad otkotrljalo s proizvodnih traka marke Seat, a njegova redizajnirana verzija namjerava nadovezati se na taj pobjednički mentalitet.

Seat pokazao osvježene Ibizu i Aronu

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Pridodaju li se tomu upotreba tehnologije osvjetljenja radi poboljšanja atmosfere u putničkom prostoru te integracija najsuvremenijih zaslona infotainment sustava, osobnost ovog automobila odiše izražajnim jezikom dizajna i osjećajem. Ispod poklopca motora nova Seat Ibiza nudit će šest različitih pogonskih sustava u rasponu snage od 80 KS do 150 KS, u benzinskoj izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin, te uz kombinaciju s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG. Naposljetku, Seat Ibiza sadrži i cijeli niz novih sustava potpora za vozača koji vožnju urbanog vozila čine opuštenijom, bez obzira na scenarij.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Njemu se pridružuje poboljšani model Seat Arona, urbano SUV vozilo koje se odlikuje još robusnijim vanjskim dizajnom i boljim offroad karakterom, zbog čega će čak i na napučenim gradskim cestama posredovati bolji osjećaj sigurnosti te će se moći suočiti sa svim izazovima koji mu se pojave na putu.

Od njezina prvog uvođenja na tržište tijekom 2017. godine, Arona je nizala jedan uspjeh za drugim, a s više od 350.000 prodanih primjeraka postala je ključnim stupom unutar ponude marke. Redizajnirana Arona sada je spremna nastaviti ispisivati priču o uspjehu ovog modela, a u hrvatskim salonima očekuje se krajem ovog ljeta.

Seat Arona FR

Seat Arona FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Novi, snažniji, robusniji i pouzdaniji karakter te izgled samo su početak. Ovo urbano SUV vozilo doživjelo je transformaciju unutar putničke kabine. Nove razine povezivosti i sustava potpora za vozača također su integrirani u redizajnirani model Arona.

U svijetu u kojem vlada sve viši stupanj digitalizacije, modeli Ibiza i Arona su spremni integrirati umrežene živote kupaca u putničkom prostoru na jedan sasvim intuitivan način. Također sadrže cijeli niz funkcija, dok revolucija dizajna unutrašnjosti osigurava još bolji osjećaj kvalitete koji se postiže unaprijeđenim jezikom dizajna. Pridodaju li se tomu upotreba tehnologije osvjetljenja radi poboljšanja atmosfere u putničkom prostoru te integracija najsuvremenijih zaslona infotainment sustava, osobnost oba automobila odišu izražajnim jezikom dizajna i osjećajem.

Seat Ibiza Xcellence

Seat Ibiza Xcellence

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Ispod poklopca motora nova Ibiza će nudit šest različitih pogonskih sustava u rasponu snage od 80 KS do 150 KS, u benzinskoj izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin, te uz kombinaciju s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

S druge strane, ispod poklopca motora Arone u ponudi su pet varijanti pogonskih sustava u rasponu od 90 KS do 150 KS, u benzinskoj (TSI) izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin (TGI), a one mogu biti povezane s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Oba modela su dizajnirana, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke Seat u Martorellu, a proizvodnja nove verzije Ibize i Arone započet će u trećem tromjesečju ove godine. Iako postoje brojni zajednički detalji oba modela, predstaviti ćemo ih odvojeno.

Osvježena Seat Ibiza

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Osvježena Seat Ibiza

Vanjski dizajn

Seat Ibiza je nadaleko poznata po svojem legendarnom i mladenačkom dizajnu, a on je definiran savršenim proporcijama vozila. Redizajnirani model koji stupa na scenu definiran je suptilnim dodacima u pogledu vanjskog dizajna vozila kojima se poboljšava ionako karakterističan izgled modela, i to u svim varijantama opreme (Reference, Style, Xcellence i FR).

Tehnologija osvjetljenja ključan je dio estetike vanjskog dizajna bilo kojeg vozila, a Ibiza sada sadrži LED tehnologiju u okviru serijske opreme – ekološke LED diode i mogućnost nadogradnje na cjelovite LED diode – čime se nude bolja vidljivost i manja potrošnja energije.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Bočni profil modela Ibiza zadržava kratke prevjese, a kotači su pomaknuti u četiri kuta vozila, čime se jamči vrhunska stabilnost te ističu dinamičnost i sportski karakter ovog modela. Vizualni akcenti dodatno su naglašeni uvođenjem triju novih izvedbi dizajna kotača od lakog metala – dviju od 17 cola i jedne 18-colne opcije.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Dodatni je unaprijeđeni aspekt redizajniranog modela Ibiza uključivanje naziva modela u ugraviranoj rukopisnoj izvedbi. To je elegantna promjena koja pomaže da ovo urbano vozilo bude u skladu s unaprijeđenim temama dizajna marke Seat.

Naposljetku, novi logotip marke Seat izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici – prednji mu je dio matiran, a obrubi su sjajni – kako na prednjem tako i na stražnjem dijelu vozila, čime se automobilu osigurava dašak stilske završne obrade.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Ove rafinirane promjene dodatno su poboljšane ponudom dostupnih vanjskih boja. Naime, kupci mogu birati među devet boja, a ponuda uključuje i dvije nove boje: Sapphire plavu i Asphalt plavu.

Dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost modela Ibiza predstavlja revoluciju dizajna. Novi materijali, tehnologije i sustavi osvjetljenja poboljšavaju dinamični karakter vozila uz višu razinu kvalitete.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Novi lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20 posto u usporedbi sa svojim prethodnikom – veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2". Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora – u razini vozačeva vidnog polja – poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije. Pridoda li se tomu kristalno jasni 10,25" Digital Cockpit, unutrašnjost nove Ibize potpuno je digitalna.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča, koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opremeXcellence i FR), osigurava se viša razina sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti Ibize. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se redizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju – za varijante opreme FR i Xcellence – uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme – Daring crvenu za varijantu opreme FR, Burgundy za varijantu opreme Xcellence te Honey za varijante opreme Style i Reference. To znači da je putnički prostor u većoj mjeri prilagođen kupcu. Ukupni kapacitet prtljažnika ostaje na 355 litara, po čemu je jedan od najboljih u ovoj klasi vozila, a pristup prostoru jednostavniji je jer je visina utovarnog ruba relativno niska, što je dokaz, ako je on ikada uopće i bio potreban, da marka Seat itekako zna kombinirati dizajn i funkcionalnost.

  • +29
  • +26

Seat pokazao osvježene Ibizu i Aronu

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Povezivost

Današnji život obuhvaća sve više digitalnih i umreženih značajki, a redizajn modela Ibiza spreman je postati dijelom toga života zbog činjenice što je sada potpuno povezan te što sadrži povezivost unutar vozila (online funkcije i usluge; Full Link uključujući bežični pristup za Android Auto i CarPlay) te povezivost izvan vozila uz SEAT CONNECT .

Uz integraciju bežičnog sustava Full Link kupci mogu pristupati svojim digitalnim životima bez obzira na to kojim se uređajem koriste putem usluga Apple CarPlay ili Android Auto. Time se pojednostavljuje prijenos popisa kontakata, glazbe i sustava karti u vozilo, a pristupiti im se može na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili upravljački elementi integrirani na kolu upravljača.

Seat Ibiza Xcellence

Seat Ibiza Xcellence

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Infotainment sustav pruža još bogatije iskustvo uz online sadržaj koji je dostupan na dodir gumba – ili putem izgovorene naredbe – bez obzira na to je li riječ o prometnim informacijama, parkiranju, benzinskim postajama ili internetskom radiju i online medijskim sadržajima.

Prepoznavanje normalnog govora čini upotrebu ove tehnologije sigurnom: kada jednostavno izgovorite izraz 'Hola Hola', sustav će se aktivirati, što je nalik kućnim pomoćnicima koji potječu iz svijeta potrošačke elektronike i s kojima su korisnici već dobro upoznati. Sustav prepoznavanja govora korisniku omogućuje interakciju s infotainment sustavom putem govornih naredbi normalnim govorom, ispravljanje pogrešaka i pozivanje prethodnih naredbi. Stoga će vam potraga za navigacijskim informacijama ili glazbenim naslovima biti brža, sigurnija i jednostavnija. A uz dva USB priključka tipa C u prednjem dijelu putničkog prostora povezivanje i punjenje uređaja nikada nisu bili jednostavniji.

Seat Ibiza Xcellence

Seat Ibiza Xcellence

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Nova Ibiza također sadrži SEAT CONNECT s integriranom eSIM karticom, što znači da je dostupna i usluga eCall pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju nezgode, čime se vozilu dodaje još jedna razina sigurnosti. Pri tome nije riječ samo o mogućnosti upućivanja poziva u nuždi (manualno ili automatski), već također o tome da će se važni podaci iz vozila, na primjer položaj vozila, vrsta motora, vanjska boja vozila ili broj putnika, poslati hitnim službama i tako im olakšati pružanje pomoći.

Integrirana eSIM kartica k tomu nudi mogućnost uspostavljanja kontakta s uslugama marke Seat putem gumba za 'privatni poziv': taj pomoćnik vozaču omogućuje stupanje u kontakt s uslugama marke Seat na njegovu jeziku, bez obzira na to gdje se trenutačno nalazi. SEAT CONNECT bit će dostupan besplatno na godinu dana, bez obzira na to koju verziju ili varijantu opreme kupac odabere.

Također, ova usluga obuhvaća aplikaciju SEAT CONNECT koja stvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti tako što omogućuje pristup uslugama na daljin u. Aplikaciju možete preuzeti na svoj pametni uređaj i osigurati daljinsko upravljanje cijelim nizom značajki koje će vam pomoći u poboljšanju doživljaja vožnje i kada se ne nalazite u vozilu.

Korisnici će moći pristupiti svojim podacima o vozilu na daljinu: podacima o vožnji, položaju parkiranja, statusu vozila, uključujući statusu vrata i svjetala, namještati upozorenja na brzinu kako bi se mogla izdati upozorenja ako netko tko upotrebljava vaše vozilo prebrzo vozi, upozorenjima na područje i zaštit u protiv krađe, otključavanju i zaključavanju vrata s uslugom otključavanja i zaključavanja na daljinu ili aktivaciji sirene i žmigavaca na daljinu radi jednostavnijeg pronalaska vozila.

Seat Ibiza Travel Assist

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Sigurnost i praktičnost

Redizajnirana Ibiza obuhvaća cijeli niz novih sustava potpora za vozača, zahvaljujući čemu je sigurnija nego ikada . Uz osnovni niz sustava koji su već integrirani, na primjer automatsku regulaciju razmaka (ACC), sustav Front Assist i sustav prepoznavanja umora, redizajnirano vozilo sada sadrži i neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača.

Travel Assist osigurava poluautomatiziranu vožnju duž cjelokupnog raspona brzina te jamči da će vozilo zadržati brzinu unatoč promjenjivom stanju u prometu. Pridodaju li se tomu sustav zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, kako bi vozilo ostalo u središtu voznog traka, i sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, kako bi vozilo na svakoj cesti znalo koje je ograničenje brzine, SEAT Ibiza postaje još sigurnijim vozilom na cesti.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

No to nije sve. Redizajnirano vozilo također profitira od sustava Side Assist kojim se olakšava postupak promjene voznih trakova. Radari u prednjem i stražnjem dijelu vozila nadziru mrtve kutove vozila na udaljenosti do 70 metara i obavještavaju vozača o tome nalazi li se vozilo u blizini ako on, na primjer, želi promijeniti vozni trak.

Naposljetku, potpora za duga svjetla uvrštena je na popis naprednih tehnologija modela Ibiza. Kada ima sve manje dnevnog svjetla, sustav prepoznaje vozila koja se voze ispred modela Ibiza te, po potrebi, mijenja između dugih i kratkih svjetala.

Pogonski sustavi

Benzin i stlačeni prirodni plin (CNG) u središtu su pozornosti kada je riječ o ponudi pogonskih sustava za redizajnirani model Ibiza te osiguravaju učinkovitost i dinamičnost.

Ispod svojeg poklopca motora nova Ibiza nudit će šest različitih pogonskih sustava: pet benzinskih motora s izlaznim snagama koje sežu od 80 KS (59 kW) do 150 KS (110 kW), a bit će dostupan i CNG motor snage 90 KS (66 kW) . Svi oni moći će biti povezani s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Seat Ibiza FR

Seat Ibiza FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Početni trocilindrični 1,0-litreni MPI benzinski motor povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Sustav ubrizgavanja u više točaka ovog motora pomaže vozaču da osigura izvrsnu reakciju u rasponu niskih do srednjih brojeva okretaja, dok izlazna snaga od 80 KS (59 kW) i okretni moment od 93 Nm znače da nudi dovoljne performanse za svladavanje svih potreba svakodnevne vožnje. Sustav tehnologije izravnog ubrizgavanja upotrebljava se u ostatku ponude pogonskih sustava, u kojoj su dostupne tri 1.0 EcoTSI opcije i veći 1.5 EcoTSI motor.

Motor 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW) povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem te nudi okretni moment od 175 Nm. Također, trocilindrični motor odlikuje se snagom od 110 KS (81 kW) i okretnim momentom od 200 Nm te može biti povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Najveći je motor u ovoj ponudi četverocilindrični 1.5 EcoTSI. Uz izlaznu snagu od 150 KS (110 kW) i okretni moment od 250 Nm on se odlikuje vrhunskim performansama uravnotežen i ma s učinkovitošću. Osim ponude benzinskih motora, za model Ibiza dostupna je i CNG verzija. Motor 1.0 TGI 90 KS (66 kW) povezan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pruža okretni moment od 160 Nm.

Osvježena Seat Arona

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Osvježena Seat Arona

Vanjski dizajn

Vanjski dizajn modela Seat Arona unaprijeđen je i redizajniran kako bi mu se osigurao još izraženiji offroad karakter, zahvaljujući čemu će imati robusniji izgled i bolju percepciju sigurnosti .

U prednjem je dijelu vozila već ionako prepoznatljivi, trodimenzionalni izgled unaprijeđen izvedbama dizajna vruće oblikovane rešetke hladnjaka – došlo je i do male promjene za sve dostupne varijante opreme: Reference, Style, Xperience (koja zamjenjuje varijantu Xcellence) i FR, dok prednji spojler u Reflex srebrnoj boji zaokružuje izgled.

Seat Arona FR

Seat Arona FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Vanjsko osvjetljenje svakog vozila prozor je u njegovu dušu, a prelazak modela SEAT Arona na potpuno LED tehnologiju u okviru serijske opreme – ekološke LED diode s mogućnošću nadogradnje na cjelovite LED diode – poboljšavaju akcente dizajna prednjeg dijela vozila te istovremeno nude bolju vidljivost uz manju potrošnju energije.

Izgled prednjeg dijela modela Arona Xperience može se unaprijediti novo dizajniranim i pozicioniranim svjetlima za maglu – koja su dostupan opcijski i kojima se dodatno naglašava karakter SUV vozila. Kupci time mogu birati između dvije različite izvedbe izgleda prednjeg dijela vozila.

Seat Arona FR

Seat Arona FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Estetika bočnog profila poboljšana je trima novim izvedbama dizajna kotača od lakog metala: dostupna je jedna nova opcija za 17 cola i dvije nove opcije za 18-colne kotače, a sve one obogaćene su paletom od 10 vanjskih boja, uključujući tri nove opcije: Dark Camouflage, Asphalt plavu i Sapphire plavu. U doba kada kupci u sve većoj mjeri žele individualizirati svoja vozila, SEAT Arona na raspolaganje im stavlja i tri boje krova: Midnight crnu, Magnetic Tech i novu Candy bijelu.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

U stražnjem dijelu vozila svježi je, mladenački, funkcionalni i uzbudljivi dizajn upotpunjen uvođenjem novog spojlera i difuzora. No postoji završni akcent s nazivom modela u izvedbi ugraviranog rukopisnog natpisa – što je značajka na vozilima marke Seat, pa tako i na modelu Arona.

Naposljetku, novi logotip marke Seat izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici – prednji mu je dio matiran, a obrubi su sjajni – kako na prednjem tako i na stražnjem dijelu vozila, čime se vozilu osigurava dašak stilske završne obrade.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost modela Arona doživjela je revoluciju i krenula sasvim novim smjerom. Tehničke, precizne linije i lakše proporcije i dalje osiguravaju osjećaj prostranosti, dok su izgled i osjećaj putničkog prostora iznov a osmišljeni kako bi se poboljšala percepcija kvalitete. To je postignuto uvođenjem novih materijala, digitalnih i povezanih tehnologija te sustava osvjetljenja kojima se unaprjeđuje karakter vozila.

Seat Arona FR

Seat Arona FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Novi lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20 posto u usporedbi sa svojim prethodnikom – veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2". Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora – u razini vozačeva vidnog polja – poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije. Pridoda li se tomu kristalno jasni 10,25" Digital Cockpit, unutrašnjost novog modela Arona potpuno je digitalna. Putnički prostor zrači osjećajem prostranosti i udobnosti.

Seat Arona FR

Seat Arona FR

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča , koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opreme Xperience i FR), osigurava višu razinu sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti modela Arona. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se novo dizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju – za varijante opreme FR i Xperience – uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme – Daring crvena za varijantu opreme FR, Aran zelen a za varijantu opreme Xperience te Honey za varijante opreme Style i Reference. To znači da je putnički prostor u većoj mjeri prilagođen kupcu.

Putnici na stražnjim sjedalima sada profitiraju od još više razine praktičnosti jer varijante opreme Xperience i FR uključuju stražnja unutarnja svjetla. Ona su mali detalj koji čini veliku razliku. Ukupni kapacitet prtljažnika ostaje na 400 litara, a prostor za prtljagu nudi više praktičnih značajki od pukog prostora. Dvostruka podnica čini stražnji dio vozila još svestranijim, dok četiri metalne kuke omogućuju upotrebu mreže kako bi se osiguralo sve što se prevozi u prtljažniku.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Povezivost

Današnji život obuhvaća sve više digitalnih i umreženih značajki, a redizajn modela Arona spreman je postati dijelom toga života zbog činjenice što je potpuno povezan te što sadrži povezivost unutar vozila (online funkcije i usluge; Full Link uključujući bežični pristup za Android Auto i CarPlay) te povezivost izvan vozila uz SEAT CONNECT .

Uz integraciju bežičnog sustava Full Link kupci mogu pristupati svojim digitalnim životima bez obzira na to kojim se uređajem koriste putem usluga Apple CarPlay ili Android Auto. Time se pojednostavljuje prijenos popisa kontakata, glazbe i sustava karti u vozilo, a pristupiti im se može na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili upravljački elementi integrirani na kolu upravljača.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Infotainment sustav pruža još bogatije iskustvo uz online sadržaj koji je dostupan na dodir gumba – ili putem izgovorene naredbe – bez obzira na to je li riječ o prometnim informacijama, parkiranju, benzinskim postajama ili internetskom radiju i online medijskim sadržajima.

Prepoznavanje normalnog govora čini upotrebu ove tehnologije sigurnom: kada izgovorite jednostavan izraz 'Hola Hola', sustav će se aktivirati, što je nalik kućnim pomoćnicima koji potječu iz svijeta potrošačke elektronike i s kojima su korisnici već dobro upoznati. Sustav prepoznavanja govora korisniku omogućuje interakciju s infotainment sustavom putem govornih naredb i normalnim govorom, ispravljanje pogrešaka i pozivanje prethodnih naredbi. Stoga će vam potraga za navigacijskim informacijama ili glazbenim naslovima biti brža, sigurnija i jednostavnija.

A uz dva USB priključka tipa C u prednjem dijelu putničkog prostora povezivanje i punjenje uređaja nikada nisu bili jednostavniji.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Nova Arona također sadrži uslugu SEAT CONNECT s integriranom eSIM karticom, što znači da je dostupna i usluga eCall pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju nezgode, čime se vozilu dodaje još jedna razina sigurnosti. Pri tome nije riječ samo o mogućnosti upućivanja poziva u nuždi (manualno ili automatski), već također o tome da će se važni podaci iz vozila, na primjer položaj vozila, vrsta motora, vanjska boja vozila ili broj putnika, poslati hitnim službama i tako im olakšati pružanje pomoći.

Integrirana eSIM kartica k tomu nudi mogućnost uspostavljanja kontakta s uslugama marke Seat putem gumba za 'privatni poziv': taj pomoćnik vozaču omogućuje stupanje u kontakt s uslugama marke Seat na njegovu jeziku, bez obzira na to gdje se trenutačno nalazi. Usluga SEAT CONNECT bit će dostupna besplatno na godinu dana (bez obzira na to koju verziju ili varijantu opreme kupac odabere).

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Također, ova usluga obuhvaća aplikaciju SEAT CONNECT koja stvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti tako što omogućuje pristup uslugama na daljinu. Aplikaciju možete preuzeti na svoj pametni uređaj i osigurati daljinsko upravljanje cijelim nizom značajki koje će vam pomoći u poboljšanju doživljaja vožnje i kada se ne nalazite u vozilu.

Korisnici će moći pristupiti svojim podacima o vozilu na daljinu: podacima o vožnji, položaju parkiranja, statusu vozila, uključujući statusu vrata i svjetala, namještati upozorenja na brzinu kako bi se mogla izdati upozorenja ako netko tko upotrebljava vaše vozilo prebrzo vozi, upozorenja na područje i zaštit u protiv krađe, otključavanju i zaključavanju vrata s uslugom otključavanja i zaključavanja na daljinu ili aktivaciji sirene i žmigavaca na daljinu radi jednostavnijeg pronalaska vozila.

Seat Arona - Side Assist

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Sigurnost i praktičnost

Redizajnirana Arona obuhvaća cijeli niz novih sustava potpora za vozača, zahvaljujući čemu je sigurnija nego ikada. Uz osnovni niz sustava koji su već integrirani, na primjer automatsku regulaciju razmaka (ACC), sustav Front Assist i sustav prepoznavanja umora, redizajnirano vozilo sada sadrži i neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača.

Travel Assist osigurava poluautomatiziranu vožnju duž cjelokupnog raspona brzina te jamči da će vozilo zadržati brzinu unatoč promjenjivom stanju u prometu. Pridodaju li se tomu sustav zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, kako bi vozilo ostalo u središtu voznog traka, i sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, kako bi vozilo na svakoj cesti znalo koje je ograničenje brzine, Seat Arona postaje još sigurnijim vozilom na cesti.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

No to nije sve. Redizajnirano vozilo također profitira od unaprijeđenog sustava Side Assist kojim se olakšava postupak promjene voznih trakova. Radari u prednjem i stražnjem dijelu vozila nadziru mrtve kutove vozila na udaljenosti do 70 metara i obavještavaju vozača o tome nalazi li se vozilo u blizini ako on, na primjer, želi promijeniti vozni trak.

Potpora za duga svjetla također je uvrštena na popis naprednih tehnologija modela Arona. Kada ima sve manje dnevnog svjetla, sustav prepoznaje vozila koja se voze ispred modela Arona te, po potrebi, mijenja između dugih i kratkih svjetala.

Naposljetku, Arona također sadrži potporu za parkiranje Park Assist pomoću koje se automobil može automatski parkirati, čime se vozač još više rasterećuje.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Pogonski sustavi

Ispod svojeg poklopca motora nova Arona nudit će pet različitih pogonskih sustava: četiri benzinska motora (TSI) s izlaznim snagama koje sežu od 95 KS (70 kW) do 150 KS (110 kW), a bit će dostupan i CNG motor snage 90 KS (66 kW). Svi oni moći će biti povezani s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Svi benzinski motori opremljeni su turbopunjačem i tehnologijom izravnog ubrizgavanja, a dostupne su tri 1.0 EcoTSI opcije te veća izvedba 1.5 EcoTSI.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Motor 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW) povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem te nudi okretni moment od 175 Nm. Također, trocilindrični motor odlikuje se snagom od 110 KS (81 kW) i okretnim momentom od 200 Nm te može biti povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Najveći je motor u ovoj ponudi četverocilindrični 1.5 EcoTSI. Uz izlaznu snagu od 150 KS (110 kW) i okretni moment od 250 Nm koji se odlikuje vrhunskim performansama i uravnoteženom učinkovitošću.

Osim ponude benzinskih motora, za model Arona dostupna je i CNG verzija. Motor 1.0 TGI 90 KS (66 kW) povezan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pruža okretni moment od 160 Nm.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Vozilo s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG) ima emisije CO₂ koje su oko 25 posto niže od emisija istovjetnoga benzinskog motora. Uz ekološke i porezne prednosti, TGI tehnologija osigurava vrlo niske troškove po kilometru, što je oko 50 % povoljnije od istovjetnoga benzinskog motora i 30 % povoljnije od dizelskog motora.

Marka SEAT također podržava razvoj i dostupnost obnovljivih izvora biometana kojima se neutraliziraju emisije CO₂ koje nastaju tijekom upotrebe vozila. Visokokvalitetni biometan dobiva se iz ostataka organskog otpada te se može pridodati konvencionalnim prirodnim plinovima ili ih čak u potpunosti zamijeniti. Biometan kombinira ekološki prihvatljivu mobilnost i kružno gospodarstvo te smanjuje utjecaj emisija CO₂ ove vrste motora tijekom vijeka trajanja.

Seat Arona Xperience

Seat Arona Xperience

Izvor: Promo fotografije / Autor: mikel prieto

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!