test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Ford Pumu; maleni crossover sjajnog dizajna i voznih performansi

10.07.2020 u 08:49

Bionic
Reading

Ford Puma bila je u najužoj konkurenciji od sedam modela za europski automobil godine 2020. Nije pobijedila, ali i ovaj odabir među najbolje dovoljno govori o tome koliko je Ford s Pumom na dobrom putu

Kada je Ford Europe pokazao u travnju 2019. prve fotografije novog kompaktnog crossovera pod imenom Puma, bilo je jasno da se na europskom automobilskom tržištu sprema nešto, u najmanju ruku, zanimljivo. Već tada se znalo da će Puma stići među već dosta žestoku konkurenciju crossovera B segmenta, ali ako uzmemo u obzir to da segment crossover/SUV vozila bez obzira na njihove dimenzije stabilno raste u Europi iz godine u godinu, onda je Ford s Pumom već u startu odabrao dobitnu kombinaciju.

JATO Dynamics je tako samo za mjesec svibanj ove zbog pandemije koronavirusa katastrofalno loše godine, ne samo za automobilsku industriju, obznanio rezultate prodaje prema segmentima automobila u kojima navedena kategorija već čini nevjerojatno značajnih 40 posto europskog tržišta. U ovoj kategoriji je tako Ford Puma s 5523 prodanih primjeraka već dospjela odmah iza najprodavanijih Renault Captura (10.047 komada), VW T-Roca, Dacia Dustera, VW Tiguana i Peugeota 2008. I ne samo to, Puma je bila u najužoj konkurenciji od sedam modela za Europski automobil godine 2020. Nije pobijedila, ali i ovaj odabir među najbolje dovoljno govori o tome koliko je Ford na dobrom putu. Dovoljno dobar je to razlog da na našem jednotjednom testu isprobamo sve kvalitete Ford Pume, a naš testni model je bio oznake ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 125 KS 5V.

Bilo kako bilo, o Ford Pumi se puno priča, a što je zanimljivo pričalo se o Pumi i prije 20-ak godina, kada je još jedan Fordov model nosio ime Puma. Bio je to sportski kompaktni coupé koji je Ford Europe proizvodio od rujna 1997. do srpnja 2002. Ford Puma je slijedila tada uobičajene dizajnerske znakove s ostalim Fordovim automobilima iz toga doba i spadala u Fordov dizajnerski izričaj New Edge.

Mnoge poznavatelje automobilske industrije odabir imena za novi model koje je već korišteno pomalo je iznenadio, ali ako pogledamo kako je prva Puma izgledala onda bismo mogli pronaći podosta poveznica s drugom Pumom, iako s radi o posve različitim automobilima, pa čak i različitim kategorijama u koje pripadaju.

Vanjski izgled i dimenzije

Puma dodatno optimizira Fordovu globalnu automobilsku arhitekturu B segmenta, koja je također i osnova za modele poput Fieste 6. i 7. generacije, kao i Ford EcoSporta 2. generacije. Ford Puma se proizvodi u Fordovoj tvornici u rumunjskoj Krajovi. Novi, čvršći stražnji ovjes s kratkim snopovima, veći amortizeri, čvršće šipke ovjesa i optimizirani gornji nosači ovjesa smanjuju trenje i povećavaju krutost šasije kako bi podržali najbolju voznu dinamiku u svojoj klasi.

Ford Puma u ST-Line X izvedbi je automobil sljedećih dimenzija: duljina 4207 mm (izvedba Trend i Titanium je nešto kraća: 4186 mm), širina 1805 mm (s otvorenim retrovizorima 1930 mm), visina 1548 mm, međuosovinski razmak 2588 mm, dok je visina od podloge 164 mm. Što se tiče težine, naša testna verzija je s ovim motorom i opremom te vozačem od 75 kg (uz sve tekućine u vozilu i do razine od 90 posto napunjenosti goriva) teška 1280 kilograma. Dimenzije aluminijskih naplataka su 7,5x19 cola, a gume vrhunske sportske GoodYear Eagle F1 Asymetric 3 dimenzija 225/40R19.

Već na prvi pogled Ford Puma je dojmljiv maleni crossover SUV-ovskih linija, koji svojim ravno odrezanim prednjim krajem, visokim, ali kratkim i oblim poklopcem motora s dva uzdužna nabora te povišenim linijama blatobrana odaje dojam da se radi o maloj-velikoj divljoj mački spremnoj na skok. Ovom dojmu dodatno dopirnose velika, visoko istaknuta standardna prednja full LED svjetla, kao i velika gornja trapezoidna Fordova rešetka hladnjaka te donja maska na profiliranom donjem sportskom spojleru sa složenim bočnim okruženjima maglenki, koje su integrirane u ulazne prednje zračne zavjese koje usmjeravaju protok zraka kroz prednje kotače, kako bi se smanjila turbulencija za poboljšanu aerodinamiku vozila. Niska, kosa linija krova pruža trenutno prepoznatljivu siluetu i suprotno trendovima koji favoriziraju klinasti stil bočnog profila ima ravnu središnju liniju čime su se postigle uravnotežene proporcije. Tu su i Izraženi lukovi kotača koji dodatno pojačavaju sportski karakter Pume. Jedinstveni 'plutajući' dizajn A-stupa stvara neprekinuti spoj središnje linije remena s poklopcem motora, vizualno dodatno umjeravajući kabinu prema unatrag, što omogućava snažnu i elegantnu siluetu.

Puma ST-Line inspiriran je sportskim Ford Performance odjelom i nudi standardne 18-colne ili 19-inčne opcijske crne metalne mat naplatke i sportski ovjes s posebno podešenim oprugama i amortizerima. Sprijeda, ST-Line rešetka sadrži mat crne elemente i obrube u visokom sjaju. Donja bočna krilca ST-Line verzije usmjeravaju zrak izravno do otvora za zrak. Naša verzija je imala i opcijski crno obojeni krov s izraženim stražnjim krovnim spojlerom, koji sa svojim okometim bočnim zavjesama obrubljuje stražnje staklo. I stražnji kraj je dojmljivo riješen, a velika LED stražnja svjetla protežu se duboko na bočne stranice automobila, čineći tako Pumu vidljivijom noću iz profila.

Ovakvo dizajnersko-konstrukcijsko rješenje Pume omogućuje priličnu praktičnost, iako je riječ o subkompaktnom segmentu crossovera. Ford je kod Pume doista izvukao najviše iz relativno malenog volumena automobila ovih dimenzija, a rješenja prtljažnog prostora će vas odmah razveseliti. Pumin veliki prtljažni prostor, najbolji u svom segmentu s 456 litara korisnog prostora, s preklopljenim naslonia stražnjih sjedala raste do 1216 litara volumena. Fleksibilan prtljažnik može udobno smjestiti kutiju duljine 112 cm, širine 97 cm i visine 43 cm uz spuštene stražnje naslone sjedala. Puma ima još jedno sjajno rješenje naziva Ford MegaBox, koje pruža dubok, svestran prostor za odlaganje kapaciteta 80 litara. Širinom od 763 mm, duljinom 752 mm i dubinom 305 mm, rješenje za skladištenje može smjestiti nestabilne predmete do visine od oko 115 cm, poput sobnih biljaka ili torbe za golf palice - u uspravnom položaju. Alternativno, uz poklopac, prostor se može koristiti za skrivanje prljave sportske opreme ili blatnih cipela. Sintetička obloga i čep za odvod Fordovog MegaBoxa na dnu omogućava čišćenje vodom.

Ukrcavanje stvari u Pumu olakšano Fordovom tehnologijom otvaranja vrata prtljažnika bez korištenja ruku. Sustav koji Ford u Pumu ugrađuje kao prvi proizvođač u ovom segmentu omogućuje pristup prostoru za prtljažnik čak i s punim rukama namirnica, dječjih ili sportskih rekvizita, koristeći jednostavan pokret nogom ispod stražnjeg branika. Tu je i inovativno integrirano rješenje za pokrov prtljažnika, koje je posebno pričvršćeno na stražnja vrata i kreće se u skladu s njima i uklanja potrebu za bočnim nosačima, osiguravajući nesmetan pristup stražnjem dijelu tereta. Fleksibilni poklopac za prtljagu lako se oblikuje oko glomaznih predmeta.

Untrašnjost kabine

Puma ST-Line X izvedba pruža ulaskom u kabinu lijepi sportski doživljaj, a crna kombinacija djelomično kožnih obloga sjedala, s crvenim prošivima (Ebony/Generic Red) daje dodatnu dizajnersku notu. Lijepo profilirana sjedala vozača i suvozača podesiva su po visini, a njihova tanka konstrukcija povećava prostor za koljena putnicima u stražnjem redu. Kontura sjedišta klupe drugog reda također je dizajnirana za lakši ulazak i izlazak putnika. Puma STLine sadrži sportsko 'podrezano' kožnato kolo volana prošiveno crvenim koncem, koje jako lijepo leži u rukama. Aluminijske papučice, aluminijska ručica mjenjača i crna unutrašnja krovna obloga dodatno pojačavaju sportski karakter. Zanimljivo je rješenje stropne obloge, koje je upušteno u predjelu iznad glava vozača i suvozača, čime se dobija na osjećaju veće prostranosti u inače kompaktnoj kabini Pume.

Vozačeva 12,3-inčna potpuno podesiva digitalna instrumentna ploča omogućuje personalizaciju i daje prioritete određenim informacijama, uključujući tehnologiju pomoći vozaču i obavijesti satelitske navigacije. Klaster koristi tehnologiju slobodnog oblika koja omogućuje zakrivljene gornje rubove za uglađeni dizajn interijera. Digitalna instrumentna ploča s 24-bitnom 'pravom bojom' generira detaljne slike visoke razlučivosti i ikone koje se prikazuju u cijelom spektru boja, što ih čini svjetlijim, lakšim za čitanje i manje umaraju oči. Dojmljiva je i grafička animacija pume kao pozdrav dobrodošlice prilikom ulaska u kabinu. Sama instrumentna ploča je jedna od najkvalitetnijih rješenja u današnjim automobilima, kakvo nemaju mnogi premium automobili ne samo ove cjenovne kategorije, već i oni puno veći tradicionalno luksuzniji automobili.

Inovativne značajke pomažu vozaču u njegovom radu i društvenom životu, a uključuju bežični punjač za jednostavno punjenje pametnih telefona u pokretu. Nema potrebe da koristite jedan od dva Pumina USB ulaza kablom za punjenje, jastučić se nalazi točno ispod instrumentne ploče i otkrit će kompatibilne uređaje za automatsko pokretanje punjenja.

Uređaji mogu ostati povezani putem Bluetooth-a na Fordov SYNC 3 komunikacijski i zabavni sustav dok koriste bežično punjenje, omogućujući vozačima Pume kontrolu audio, navigacijskih i povezanih pametnih telefona jednostavnim glasovnim naredbama. Sustav nudi Apple CarPlay i Android Auto ™ kompatibilnost bez dodatnih troškova, a podržan je 8-inčnim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir, kojim se može upravljati 'pinch-and-swipe' gestama.

Moderna tehnologija modema FordPass Connect pretvara Pumu u mobilni WiFi hotspot s povezivanjem za do 10 uređaja. Sustav omogućava niz prikladnih značajki putem mobilne aplikacije FordPass, uključujući lokator vozila; status vozila koji provjerava razinu goriva, status alarma, stanje motornog ulja; daljinsko zaključavanje i otključavanja vozila. Vrlo dojmljivo!

Motor 1.0 EcoBoost mHEV 125 KS

Naš testni model ima balgo hibridnu tehnologiju koja poboljšava 1,0-litreni (999 cm³) EcoBoost trocilindrični benzinski turbo motor s integriranim starterom/generatorom (BISG) od 11,5 kW. Njegova snaga je 125 KS (92 kW), a najveći okretni moment od 170 Nm pri 1400-4500 okr./min., a pogon na prednja dva kotača omogućuje 6-brzinski ručni mjenjač. Zamijenivši standardni alternator, BISG omogućava oporavak i skladištenje energije koja se obično gubi tijekom kočenja i usporavanja, kako bi se napunila 48-voltna litij-ionska zrakom hlađena baterija. BISG također djeluje i kao motor, integrirajući se s motorom i koristeći pohranjenu energiju za pružanje pomoći u postizanju većeg okretnog momenta tijekom normalne vožnje i ubrzanja, kao i pokretanje električnih pomoćnih trošila u automobilu.

Inteligentni, samoregulirajući blagi hibridni sustav kontinuirano prati kako se vozilo koristi kako bi se utvrdilo kada i kako intenzivno napuniti bateriju za optimalnu korist i kada iskoristiti pohranjenu energiju baterije koristeći jednu od dvije strategije:

  • Zamjena okretnog momenta, koja koristi funkcionalnost elektromotora BISG-a za osiguravanje do 50 Nm okretnog momenta - smanjujući količinu rada potrebnog benzinskom motoru za poboljšanje iskorištenja goriva do 9 posto, na temelju WLTP analize. Zamjena okretnog momenta doprinosi emisiji CO₂ od 124 g/km i potrošnji goriva od 5,4 l/100 km za varijantu sa 125 KS prema WLTP-u (od 96 g / km i 4,2 l/100 km prema NEDC-u)
  • Dopuna okretnog momenta, koja koristi funkcionalnost elektromotora BISG-a za povećanje ukupnog momenta dostupnog iz pogonskog sustava do 20 Nm iznad razine dostupne samo kod benzinskog motora pri punom opterećenju - i isporučuje do 50 posto više okretnog momenta pri nižim okretajima - za optimizirane performanse.

BISG je također omogućio Fordovim inženjerima da smanje omjer kompresije 1,0-litrenog EcoBoost motora i dodaju veći turbopunjač za više snage, ublaživanjem 'turbo rupe' korištenjem dopune okretnog momenta, koji također brže okreće motor radi održavanja snažne reakcije turbopunjača.

Sposoban za ponovno pokretanje motora u otprilike 300 milisekundi (otprilike isto kao i treptaj oka) BISG omogućava Auto Start-Stop EcoBoost Hybrid tehnologiji da radi i dok se vozilo kreće za još veće uštede goriva, uključujući i pri usporavanju do zaustavljanja ispod 15 km/h pa čak i kada je vozilo u brzini s pritisnutom papučicom kvačila.

Pumin 1,0-litreni EcoBoost i EcoBoost hibridni pogonski agregati imaju i Fordov sustav deaktivacije cilindra za motor s tri cilindra, koji automatski isključuje jedan cilindar motora kada mu nije potreban puni kapacitet, primjerice pri usporavanju ili krstarenju. Sustav može isključiti ili ponovno uključiti jedan cilindar u 14 milisekundi. Ford je ovaj sustav deaktivacije cilindra za trocilindrične motore prvi predstavio u industriji.

Inače, iako se čini na prvu da je ovo volumenom maleni motor sa samo tri cilindra, naša testna verzija jako lijepo ubrzava od 0 do 100 km/h u 9,8 sekundi, a krajnja brzina mu je 191 km/h. Zvuk motor je primjeren trocilindričnim motorima i ima dobro poznati 'zrnati' zvuk, ali je sve u svemu prilično tih u radu. Kako su gore spomenute gume izrazito sportskih dimenzija i konstrukcije, a ovjes na ST-Line nešto tvrđi naša testna Puma jako lijepo leži u zavojima, bez obzira na crossoverski oblik karoserije i relativno veliku visinu od podloge. Mjenjač je precizan i praktičan, pa čak i brdskom zavojitom cestom naša Puma potegne jako lijepo i uzbrdo. U gradu je Puma jako spretna zbog svojih smanjenih dimenzija, a na autocesti se zbog hibridnog boost sustava sjajno nosi s međuubrzanjima pri višim brzinama, dok zbog dobro proračunatih prijenosnih omjera mjenjača i konstrukcijskih rješenja pogonskog agregata nećete lako upasti u područje previsokog okretaja motora. Prednje i stražnje disk kočnice su na visini i lijepo primiruju Pumu i s većih brzina.

Tehnologije za sigurnost

Puma koristi 12 ultrazvučnih senzora, tri radara i dvije kamere smještene oko automobila u sklopu Ford Co-Pilot360 tehnologije koje poboljšavaju zaštitu, vožnju i parkiranje, a dizajnirani su tako da vozačko iskustvo učine ugodnijim, manje zahtjevnim i sigurnijim.

Prilagodljivi tempomat sa sustavom Stop & Go, prepoznavanjem ograničenja brzine i zadržavanjem u prometnom traku pomoći će vozilu da održava ugodnu udaljenost od vozila ispred. Sustav također pomaže u smanjenju stresa tijekom dugih putovanja zadržavajući vozilo u prometnom traku i može prilagoditi brzinu vozila u zakonskim granicama prepoznavanjem znakova ograničenja brzine pored ceste i iznad ceste. To je dodatak korisnih informacija iz ugrađenog navigacijskog sustava.

Nova funkcija informiranja o lokalnoj opasnosti omogućuje putem ugrađenog FordPass Connect modema primanje obavijesti o opasnoj situaciji na cesti ispred vas, čak i ako je incident nije vidljiv zbog zavoja ili vozila ispred vas. Obavijesti o opasnostima, uključujući radove na cestama; vozila u kvaru; životinje, pješake i predmete na kolniku; pa čak i opasne uvjete na cestama, dolaze automobilu zrakom i vozaču pružaju dragocjena upozorenja o događajima izvan njegova vidnog polja.

Po prvi put u Fordovom automobilu B-segmenta stražnja panoramska kamera snima pogled od 180 stupnjeva,a koji se može prikazati na ekranu osjetljivom na dodir unutar automobila - tako da se pješaci, biciklisti i druga vozila lakše vide kada ulazite na parkirno mjesto unatrag ili unatrag izlazite iz parkirnog mjesta.

Pomažući vozačima Pume da voze unatrag s većom pouzdanošću, Fordov Sustav za nadzor mrtvog kuta (BLIS) uz Sustav upozorenja o prilasku vozila upozorava vozača prilikom vožnje unatrag ako registrira vozilo koje prolazi iza njega. Sustav može autonomno primijeniti kočnice kako bi izbjegao ili ublažio posljedice sudara ako vozač ne reagira na upozorenja.

Fordov unaprijeđeni sustav aktivne asistencije pri parkiranju (Active Park Assist) pomaže vozačima da pronađu odgovarajuća parkirna mjesta i parkiraju automobil bez pomoći ruku na bočna parkirna mjesta i na uzdužna parkirna mjesta. Tehnologija automatskih dugih svjetala može automatski oboriti Pumina prednja svjetla kako bi se spriječilo zasljepljivanje drugih vozača.

Daljnjim unapređenjem Fordovog sustava za održavanje prometnog traka, sustava prepoznavanja ruba kolnika koji može prepoznati gdje asfaltirana cesta prelazi u neprohodnu površinu poput tvrdog šljunka, trave ili mekog rubnjaka ceste. Sustav može zakrenuti upravljač kako bi se spriječilo da vozilo skrene s kolnika.

Pumine tehnologije također pomažu vozačima u prevladavanju vozačkih izazova u urbanoj gradskoj vožnji. Sustavom asistencije protiv sudara (Pre-Collision Assist) s funkcijom aktivnog kočenja može prepoznati ljude koji se nalaze na cesti ili blizu ceste ispred vozila i one koji bi mogli proći iza vozila. Sustav je dizajniran da smanji ozbiljnost nekih frontalnih sudara u kojem su vozila i pješaci, ili da pomogne vozačima da u potpunosti izbjegnu sudar. Puma ima poboljšanu verziju tehnologije sa širim kutom kamere koji pomaže boljem praćenju kretanja pješaka i biciklista.

Ako se dogodi nesreća, Sustav kočenja nakon sudara (Post collision braking) pomaže u smanjenju utjecaja potencijalnog sekundarnog sudara automatskom primjenom umjerenog pritiska kočnice kada se otkrije početni sudar. Usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i daljnju štetu na vozilu.

Puma je od neovisnog Euro NCAP-a dobila maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost, uz maksimalne ocjene za bočni sudar. Pohvaljene su i tehnologije koje uključuju Sustav asistencije protiv sudara s funkcijom aktivnog kočenja, inteligentni sustav ograničenja brzine i sustav zadržavanja vozila u voznom traku.

Što se cijena tiče, Ford Puma kreće od modela GROOVE 1.0L Ecoboost mHEV 125 KS sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem po 159.990 kn (s PDV-om i PPMV-om), a naša testna verzija ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 125 KS (uz opcijski crno obojeni krov 2552 kn) stoji sa svim davanjima 226.406 kn.

  • +40
Ford Puma ST-Line X 1.0 EcoBoost mHEV 125 KS Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.