renault

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo Clio R.S.-Line TCe 100: Izuzetno zabavan maleni sportaš

06.11.2019 u 11:05

Bionic
Reading

Po prvi puta na novom Cliu tu je i optički paket R.S.-Line, koji zamjenjuje prethodni GT-Line, pa se vanjski izgled i unutrašnjost još se više uklapaju u sportski izgled

Na testu smo imali novi Renault Clio R.S.-Line Intens TCe 100, petu generaciju gradskog mališana koja je predstavljenja u ožujku ove godine na ženevskom autosalonu. Nakon što je prethodna generacija izašla na tržište još 2012. godine bilo je i vrijeme za osvježenje. Ipak, francuska tvrtka se odlučila više za evoluciju prethodne generacije, a ne neku dramatičnu revoluciju. Izvana, novi Clio naizgled nije puno toga promijenio, ali je profinjeniji i dinamičniji iz svakog kuta, a od prethodne je generacije naslijedio njegove specifične linije.

Poklopac motora naglašen je linijama koje pridonose dojmu snage. Prednja je maska veća, a prednji odbojnik naglašen vrlo izražajnim središnjim usisnikom zraka koji poboljšava hlađenje motora. Kad je riječ o dimenzijama, novi Clio kraći je 12 mm (duljina 4050 mm, širina 1798 mm), ali je unutrašnjost prostranija. Karoserija (1440 mm) je spuštena za 48 mm na rubu spojlera kako bi se postigla bolja aerodinamika i naglasio sportski duh. Dinamičan izgled novog modela naglašavaju i 17-colni naplatci R.S. Line Magny-Cours (prema poznatoj F1 stazi u Francuskoj), a u našoj testnoj izvedbi gume su bile dimenzija 205/45R17. Visina od podloge spuštena je u ovom slučaju za 30 mm. Detalji kao što je krovna antena u obliku peraje morskog psa, potpuna LED svjetla, poklopac prtljažnika u ravnini s karoserijom te kromirani okviri bočnih prozora čine karoseriju modernijom i povećavaju dojam kvalitete. Volumen prtljažnika je povećan za 26 litara u odnosu na prethodnika, pa je sada veličine 391 litara. Dvostruke podnice u prtljažniku pojednostavljuju svakodnevnu upotrebu, a kad se spuste nasloni stražnjih sjedala dobija se ravna podloga i volumen od 1069 litara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Renault Clio R.S.-Line Intens TCe 100 Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Po prvi puta na novom Cliu tu je i optički paket R.S.-Line. Nova varijanta opreme zamjenjuje prethodni GT-Line, i vanjski izgled i unutrašnjost još se više uklapaju u njegov sportski izgled. S brojnim elementima trkaćeg automobila, dizajneri Renault Sporta su dali novom Cliu R.S.-Line posebno impresivan izgled, jer prednji spojler poprima izgled prednjeg krila bolida Formule 1, prednja maska ima uzorak pčelinjeg saća, stražnji difuzor i oveća ovalna, kromom presvučena ispušna cijev upotpunjuje izgled sportskog automobila. Sportski osjećaj prenosi se i u unutrašnjost kabine: elementi koji izgledom posjećaju na ugljična vlakna, zapravo su mekane obloge, tu je i kožni sportski volan s amblemom Renault Sporta s dvostrukim rombovima u žutoj boji, tvrđa i profilirana sportska sjedala i presvlake s crvenim ukrasnim šavovima skladno su izvedena i savršeno se uklapaju na vozača orijentiranu, inteligentnu 'pilotsku' kabinu. Ručica ručnog mjenjača također ima odlike sportskog automobila, kao i aluminijske perforirane pedale nožnih komandi. Pečat njegovoj jedinstvenoj osobnosti daje logotip R.S Line na bokovima i na stražnjim vratima prtljažnika. Upravljačka ploča i sigurnosni pojasevi ukrašeni su crvenom linijom. Crne krovne obloge i vrhunska tehnologija putničkog prostora u čijem je središtu vozač zaokružuju izrazito sportski duh i napredna obilježja ovog vozila.

Uz jedinstven užitak vožnje, novi Clio R.S.-Line također stavlja na čelu sigurnost vožnje: sustav automatskog kočenja u slučaju potrebe s automatskim detekcijom pješaka osigurava sigurno i dinamično iskustvo vožnje.

Stražnji dio novog Clia također je samo diskretno revidiran. Nova zadnja svjetla dobivaju karakterističniji svjetlosni potpis svojim redizajnom. Stražnji branik u boji karoserije dobiva šire udubljenje za registarsku pločicu. Ručke stražnjih vrata i dalje su skrivene u C-stupu.

Novi Renault Clio prvi je model Alijanse konstruiran na novoj platformi CMF-B. I upravo ova platforma novom Cliu donosi čitav niz prednosti: 50 kg lakši je od prethodnika, ponajviše zahvaljujući uštedama u područjima karoserije, osovina i poklopca motora. Aerodinamična podnica smanjuje aerodinamični otpor (Cd) za 20 tisućinki. Ta dva poboljšanja, prema Renaultu, smanjuju potrošnju goriva i emisija CO2. Unutrašnjost novog Renault Clija manje je bučna, posebice zahvaljujući boljoj zvučnoj izolaciji motora. Razina buke pri brzinama između 0 i 130 km/h manja je za 1,5 do 2 dB.

Kako bi osigurala najvišu moguću razinu sigurnosti, platforma CMF-B ima potpuno novi dizajn strukture, bočnih greda i prednje ploče karoserije, ponajviše zahvaljujući uporabi visokoelastičnog čelika i ljepila koje omogućuje kvalitetniju ugradnju čeličnih ploča. Ta poboljšanja osiguravaju putnicima vrhunsku razinu sigurnosti. Sigurnost povećava i inovativna oprema novog Clia, čija je ugradnja omogućena novom arhitekturom platforme CMF-B, uključujući prilagodljivi zračni jastuk za vozača, zračne zavjese, predzatezače sigurnosnih pojaseva s graničnicima opterećenja te Isofix priključke kompatibilne s novim standardom iSize.

Renault je obećao da će novi Clio opremiti u većoj kvaliteti. I doista, Francuzi su mali automobil obložili sa znatno mekanijim površinama. Na nekim mjestima, poput gornjeg dijela obloge vrata i središnje konzole, i dalje se oslanjaju, kao u često kritiziranom prethodniku, na tvrdu plastiku. Sve u svemu, nova generacija je iznutra dizajnirana puno dojmljivije i ugodnije. Jarka, narančasta boja karoserije testnog automobila također pridonosi ovom dojmu. Klimatizacijom se sada upravlja i preko metalnih kotača s integriranim zaslonima. To pomalo podsjeća na trenutne modele nekih njemačkih premium marki i omogućuje malim automobilima da izgledaju znatno bolje. Također, nova traka za kontinuirano provjetravanje na nadzornoj ploči poznata je inače iz Opela ili VW-a. Clio se ne čini samo šik, već nudi i znatno više mogućnosti pohrane za sitnice. Na primjer, u središnjoj konzoli s plutajućom kutijom nalazi se novi klizni pretinac, a u odjeljcima na vratima sada se se mogu smjestiti i veće boce. Klasičnu mehaničku polugu ručne kočnice zamjenila je električna parkirna kočnica s Auto Hold funkcijom, pa sada ima još više mjesta na središnjoj konzoli.

Renault uvodi novi infotainment sustav 'Easy Link' u Clio, koji je razvijen u suradnji s tvrtkama Bosch, Google i TomTom. Proizvođač je ispunio obećanje da će novi sustav povezivanja biti mnogo intuitivniji od prethodnika 'R-link'. Sustav se automatski ažurira putem zračnog ažuriranja Over-the-Air. Clio je povezan s internetom besplatno tri godine, nakon čega vlasnik mora platiti za vezu. Apple CarPlay i Android auto su također su omogućeni. Bazna verzija ima 7-inčni dodirni zaslon, u bolje opremljenim verzijama integrirani zaslon 3D navigacijskog sustava dimenzija je 9,3 inča. Okomito i visoko postavljeni zaslon inspiriran je onom iz modela Espace.

Po prvi put, novi Clio opremljen je digitalnim vozačkim zaslonom koji zamjenjuje tradicionalni analogni. Tehnologija je prenešena izravno iz viših segmenata. Dimenzije su mu 7 i 10 inča, a TFT zaslon se može koristiti za prilagodbu iskustva vožnje na vrlo intuitivan način. 10-inčna verzija uključuje GPS navigaciju na zaslonu.

Osim toga, Francuzi su proširili raspon sustava pomoći: Clio sada ima, među ostalim, automatsko kočenje u slučaju nužde, kao i prepoznavanje prometnih znakova. Tu je i sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Ova jedinstvena inovacija koju Clio nudi u svojoj klasi pomaže održati vozilo u sredini voznog traka, prilagođava brzinu vožnje te nudi mogućnost potpunog zaustavljanja s obzirom na uvjete na cesti. Vožnja autocestom ili u prometnim gužvama sada je bezbrižnija i sigurnija.

Clio je sada dostupan s Renault MULTI-SENSE tehnologijom za prilagođeno iskustvo vožnje. Djelujući na mapiranje motora, upravljanje, lagani ambijent i konfiguraciju digitalnog zaslona koji zamjenjuje analogni, vozači mogu koristiti MULTI-SENSE za prilagodbu svog automobila prema svom raspoloženju.Dostupna su tri načina rada:

  • Eco, kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisije CO2
  • Sport, za više zadovoljstva vožnje, agilnost i odziv
  • MySense (zadani način rada), za prilagodbu iskustva.

Premijeru u Renaultovoj ponudi ima trocilindrični motor 1.0 TCe s turbopunjačom, koji je bio i u našoj testnoj verziji Clio R.S.-Line. Opremljen je svim najnovijim tehnologijama, uključujući turbopunjač s elektronički nadziranim recirkulacijskim ventilom, ispušnom granom djelomično integriranom u glavu cilindra, dvostrukom bregastom osovinom s varijabilnom fazom otvaranja ventila i zaštitnim premazom nanesenim špricanjem. Snage je 100 KS, uz 160 Nm najvećeg okretnog momenta pri 2750 okr/min, te ima 10 KS i 20 Nm više od motora TCe 90, koji mijenja, a istovremeno ostvaruje manju potrošnju goriva i emisije CO2. Novi Clio TCe 100 ima 5-stupanjski ručni mjenjač. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 11,8 sekundi, a krajnja brzina 187 km/h.

Vjerojatno se pitate: 'A gdje su tu sportske vozne osobine?'. Ma naravno, treba reći da Clio R.S.-Line je prije svega jedan wannabe sportski autić, koji osim ponešto pojavnosti nudi vozaču sasvim zabavan užitak u malko bržoj vožnji. Sportsko kolo volana izvrsno leži u ruci, a položaj sjedenja u sportskim sjedalima odličan, uređenje kabine jako dojmljivo. Ono što će vam se sigurno dopasti je njegov zvuk motora pri višim okretajima, koji je ispušnim sustavom i brundajućim trocilindričnim turbomotorom još više naglašen. I ovo nije pretjerivanje, jer ova izvedba našeg testnog Clia je doista jako zabavna. Prednji ovjes je tipa MacPherson, a straga elastična osovina sa spiralnim oprugama, lijepo omogućuju da naš testni auto sasvim lijepo leži na cesti, a što se još efikasnijeg zaustavljanja tiče pri naglijim kočenjima (težina automobila 1178 kg) uvijek si možete pomoći bržim mijenjanjem brzina na niže. To je malo više angažmana, ali onaj koji traži ovakav sportskiji užitak to mu neće zamjeriti.

Za kraj, cijena osnovnog modela Clio Intens TCe 100 90.500 kuna (s PDV-om i trošarinom), a cijena našeg testnog R.S.-Line je 147.600, a s dodatnim popustom ona iznosi 143.600 kuna sa svim davanjima.

  • +16
Renault Clio R.S.-Line Intens TCe 100 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Z.M.