test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Nissan Qashqai 1.7dCi 150 CVT 4WD: Verzija Tekna s pogonom 4x4 i dizelskim motorom ozbiljan je automobil

24.02.2020 u 08:23

Bionic
Reading

Najveća razlika od prethodno testiranog modela s benzinskim motorom i 7-brzinskim automatskim mjenjačem DCT s dvije spojke leži u činjenici da naš testni model ima posve drugačiju konfiguraciju motora i mjenjača, ali i pogona

Nakon što smo u lipnju prošle godine testirali najopremljeniju izvedbu modela Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 160 DCT Tekna s benzinskim motorom snage 160 KS, ovaj put je na red za naš jednotjedni test došla isto tako najopremljenija verzija najjačeg dizelskog motora snage 150 KS. Njegova puna oznaka je Qashqai 1.7dCi 150 CVT 4WD Tekna, no za razliku od benzinske verzije iz lipnja 2019., ova je verzija imala i pogon 4WD na sva četiri kotača.

Ako bacimo pogled na prošlogodišnje prodajne rezultate, vidjet ćemo da je u Hrvatskoj u 2019. prodano gotovo 1000 primjeraka modela Qashqai, točnije njih 977, što je čak za 189 komada ili 20 posto više nego 2018. godine. Sjajan je to podatak, a jedan od razloga je svakako i osvježenje krajem 2017. godine druge generacije ovog modela, koje ga je učinilo osjetno modernijim. A ako se sjetimo prvoga modela Qashqai iz davne 2006. godine, onda slobodno možemo reći da je ovo posljednje izdanje – nevjerojatna transformacija.

Qashqai je prema dimenzijama od 4394 mm (duljina), 1806 mm (širina), 1610-1615 mm (visina s krovnim nosačima) te međuosovinskim razmakom od 2646 mm prilično prostran za sve putnike. Prema uređenju unutrašnjosti, ažurirani Qashqai je sličan staroj verziji, što znači da je unutrašnjost uglavnom izgrađena od mekane plastike u gornjem dijelu i tvrđe ispod vašeg vidokruga, ali nemamo neke zamjerke na samu kvalitetu materijala. Prednja sportska monoform sjedala presvučena su kombinacijom koža/tkanina, dok su stražnja sjedala presvučena kombinacijom eko koža/tkanina. Tu je i kožom presvučeno kolo volana, kao i ručica mjenjača obložena kožom.

Ima dovoljno mjesta za putnike na stražnjim sjedalima, a panoramski stakleni krov odaje dojam još veće prostranosti i dodatno povećava raspoloživ prostor za glavu za više osobe, dok je velikodušni prtljažnik od 430 litara, iako nije najveći u svojoj klasi, sasvim dovoljan. Poželite li više prostora, spuštanjem naslona stražnjih sjedala dobivate izdašnih 1598 litara.

Novi multimedijski i navigacijski uređaj sa 7-inčnim dodirnim ekranom Nissan Connect čini veliku razliku, zamjenjujući stari zaslon osjetljivim na dodir jedinicom koja bolje reagira. Oštrije slike i multi-touch upravljanje dodirom kao kod iPad-a čine interakcije intuitivnima, iako bi odziv povremeno mogao biti malo i brži. Zrcaljenje pametnih telefona Android Auto i Apple CarPlay su dobrodošli dodaci, a Nissan je zadržao korisne tipke prečaca tako da ne morate sve raditi preko zaslona. Tu je putno računalo s TFT 5-inčnim ekranom u boji na instrumentnoj ploči.

Satelitsko navigacijsko mapiranje omogućuje TomTom, a funkcionalnost je bolja od funkcionalnosti sličnih vizualno atraktivnijih sustava. To vrijedi za cijeli Qashqaijev sustav s kojim se može napraviti puno i jednostavan je za korištenje, ali izgleda manje napredan od bolje osmišljenih suparnika. No to je već stvar ukusa svakog od nas i nije neka ozbiljnija zamjerka.

Uz opremu Acenta N-Connecta, koja je već dosta opremljena, na našem testnom vozilu je oprema Tekna s opcijskim sustavom ProPilot (Intelligent Cruise Control - adaptivni tempomat, Intelligent Lane Intervention - zadržavanje vozila u voznom traku, Traffic Jam - automatsko zaustavljanje i pokretanje vozila u gužvi), paket Safety Shield Tekna: Inteligentni Park Assist, sustav prepoznavanja bočnog nailaska vozila straga, sustav prepoznavanja umora vozača te sustav za nadzor mrtvog kuta (PP). Tu su još i sustav kamera za parkiranje (360 Around View Monitor), sustav automatskog kočenja u hitnom slučaju (funkcija prepoznavanja pješaka), prepoznavanja prometnih znakova, upozorenja na izlazak iz voznog traka, prednjih i stražnjih parking senzora, automatskog upravljanja dugim svjetlima, a tu su i LED prednja glavna svjetla sa sustavom AFS (zakretanjem svjetlosnog snopa u zavojima), kao i LED dnevna svjetla s integriranim pokazivačima. smjera.

Vjerojatno najveća razlika od prethodno testiranog modela Qashqai s benzinskim motorom i 7-brzinskim automatskim mjenjačem DCT s dvije spojke leži u činjenici da naš testni model ima posve drugačiju konfiguraciju motora i mjenjača, ali i pogona.

Naš testni Qashqai imao je novi turbodizelski motor 1.7dCi Common Rail oznake R9N nastao u suradnji Renault-Nissana, koji je od rujna 2018. godine zamijenio dotadašnje obje varijante (turbo i bi-turbo) motora 1.6 dCi oznake R9M. S obzirom na sveopći današnji moderni trend smanjenja obujma motora, povećanje volumena R9N motora na 1749 cm³ imalo je i svoje opravdanje jer se jednim motorom između dotadašnje snage 130 i 160 KS dobio motor od 150 KS (110 kW) pri 3500 okretaja u minuti, s maksimalnim okretnim momentom od 340 Nm pri 1750 okretaja u minuti.

Povećanje volumena motora povećalo je i elastičnost okretnog momenta kako bi se motor prilagodio sve strožim propisima o onečišćujućim emisijama. Glavna novost uvedena prelaskom od 1,6 na 1,7-litreni dizelski motor bio je dolazak tehnologije adBlue, koji se sastoji od instalacije malog spremnika (16 litara) jeftinog aditiva na temelju uree, a ubrizgava se u malim dozama uzvodno od katalizatora. Pomiješan s ispušnim plinovima, ovaj aditiv uzrokuje takvu kemijsku reakciju da se vodena para i dušik, dva apsolutno bezopasna plina, generiraju istim katalizatorom. Bilo je razgovora o glavnoj verziji motora R9N, jer u stvarnosti je ovaj motor trebao imati samo 120 KS uz maksimalni okretni moment od 300 Nm. Potonji je dosad samo pronašao aplikaciju pod poklopcem motora Renault Scénica IV 1.7 Blue dCi 120, koji se proizvodi od rujna 2018. Istodobno, varijanta od 150 KS također je ugrađivana u Renault Scénic IV 1.7 BluedCi, ali i pod haubu modela Renault Mégane IV 1.7 Blue dCi 150, a zatim proširena na druge modele.

Jedan od razloga ugradnje ovog jačeg motora od 150 KS u naš testni Qashqai je i veći okretni moment koji, za razliku od Renaultovih modela, ima i 4WD pogon na sva četiri kotača. Ovaj motor je uparen s CVT automatskim bezstupanjskim mjenjačem koji osigurava to da naš Qashqai ubrzava od 0 do 100 km/h za 11,2 sekunde uz krajnju brzinu od 193 km/h.

Da, naravno, usporedimo li ovaj mjenjač na našem testnom modelu, vidjet ćemo da Qashqai s pogonom 4WD s istim motorom 1.7 dCi uparen s osnovnim 6-brzinskim ručnim mjenjačem ima ubrzanje od respektabilnih 9,5 sekundi, ali i za jedan kilometar na sat manju krajnju brzinu. Ipak naš motor zadovoljava potrebne norme EU6D-Temp, a to je već samo po sebi dovoljna činjenica. Snage ne nedostaje ni u jednoj verziji.

Što se ovjesa tiče Qashqai, ima prednji ovjes s McPhersonovom gredom s krutim podokvirom, a straga multilink ovjes. U kombinaciji, kod razine opreme Tekna, s velikim dimenzijama kotača s gumama 225/45R19 dobro leži u zavojima, no udobnost je malo manja nego kod verzija s manjim dimenzijama 215/65R16, 215/60R17, 215/55R18, a koje su isto tako u ponudi. Želite li sportskiju vožnju Qashqaijem, 19-colne gume su dobar razlog za odabir. Kočenje je primjereno ovom crossoveru teškom između 1580 i 1665 kilograma. Zahvaljujući Nissanovoj inteligentnoj mobilnost, inteligentni sustav 4X4 automatski će proslijediti snagu onim kotačima kojima je ona najpotrebnija. Inteligentni sustav pogona na četiri kotača mjeri proklizavanje kotača i trenutačno raspodjeljuje okretni moment tako da je do 50 posto usmjereno na stražnje kotače. Treba reći da se tipkom ispod volana s lijeve strane može prebaciti na vožnju na samo prednja dva kotača te staviti u AUTO mod koji sam detektira ukoliko je potrebno uključiti i stražnje kotače u pogon. Treća opcija je blokiranje prijenosnog omjera podjednako na prednje i stražnje kotače za slučaj ozbiljnijih terenskih uvjeta. U našem testnom modelu nema klasične okretne sklopke na središnjoj konzoli s izborom načina odabira pogonskih kotača, na koju smo već bili naviknuli kod drugih modela alijanse Renault-Nissan. Inače, visina od podloge našeg testnog 4WD modela je 183 milimetra.

Cijena ulazne verzije modela Qashqai 1.7dCi 150 4WD Visia s pogonom na sva četiri kotača je 217.345 kuna, a naše testne verzije Qashqai 1.7dCI 150 CVT 4WD Tekna, uz opcijsku metalik boju i ProPilotm 310.322 kune sa svim davanjima.

  • +22
Nissan Qashqai 1.7dCi 150 CVT 4WD Tekna Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.