test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Peugeot e-208, ovaj potpuno električni model zatvara savršen krug automobila godine 2020.

21.12.2020 u 09:13

Bionic
Reading

Potpuno električna verzija 208-ice svakako je izvrsno rješenje za sve one koji razmišljaju na ekološki način, a snaga elektromotora od 100 kW je i više nego dovoljna

Kada smo otprilike u ovo doba godine prije godinu dana bili na hrvatskoj premijeri novog Peugeota 20,8 mogli smo tek djelomično naslutiti što će se događati u ovih samo godinu dana. Pri tome ne mislimo samo na ovaj model francuskog proizvođača automobila. Godina na izmaku, rekli bismo, gotovo da i nije mogla biti gora s obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa. Slobodno možemo reći da je cijela 2020. bila potpuno izgubljena, no s druge strane, Peugeot ove godine slavi veliki jubilej; 210 godina svog djelovanja. I da je to sve što je ova 'lavlja' marka napravila 2020., bilo bi to i više nego dovoljno, ali ono što se događalo s modelom 208 nadišlo je očekivanja i najoptimističnijih analitičara. Naime za Peugeot 208 protekla godina nedvojbeno je potpun uspjeh.

Najprije je Peugeot 208, koji nudi i potpuno električnu verziju, izabran za europski automobil godine 2020. (Car of the Year 2020 - COTY 2020). Maleni 208 prikupio je ukupno 281 bod i 17 pojedinačnih najviših ocjena. S 242 boda i isto toliko najviših ocjena električni automobil Tesla Model 3 završio je na drugom mjestu dok je posljednje mjesto na postolju zauzeo još jedan električni automobil, Porsche Taycan, s 222 boda. Ostali finalisti u izboru za automobil godine bili su Renault Clio (211 bod), Ford Puma (209), Toyota Corolla (152) i BMW serije 1 (133).

Ovogodišnjom pobjedom Peugeot tako ulazi u 'top 3' marke automobila s najviše priznanja u povijesti nagrade Automobil godine sa šest trofeja. Novi Peugeot 208, kao automobil godine 2020., slijedi modele SUV 3008 (2017.), kompaktni hatchback 308 (2014.), 307 (2002.), 405 (1988.) i 504 (1969.). Osim toga, Peugeot 208 već je dosad osvojio dvadesetak drugih međunarodnih nagrada na globalnom nivou.

Peugeot 208 proglašen je i hrvatskim automobilom 2020. godine, po odluci Stručnog žirija Hrvatske automobilske udruge, koji je 19. put proglasio najbolji automobil po mjerilima naših kupaca. A kriteriji su bili sljedeći: kvaliteta, pouzdanost, komfor, udobnost, performanse, sigurnost, ekonomičnost, održavanje, ekologija i zadržavanje vrijednosti, vodeći posebice računa o omjeru plaćenog i dobivenog.

Što se nas tiče, u proteklih smo godinu dana testirali čak tri različite verzije ovog doista dojmljivog gradskog mališana B-segmenta. Najprije smo vozili model 208 Allure PureTech 100 S&S BVM6, pa 208 Allure BlueHDi 100 S&S BVM6, potom i 208 GT line PureTech 100 S&S BVM6. Dakle isprobali smo u realnim uvjetima na jednotjednom testiranju ovaj hvaljeni model s motorima s unutarnjim izgaranjem i to obje verzije motora; benzinski i dizelski.

No kako bismo imali cjelovitu sliku, nedostajao nam je i 'krunski dragulj', a to je svakako njegova potpuno električna verzija. Tako smo za ovotjedni test odabrali model Peugeot e-208 50 kWh 136 e-Allure. Ipak, vratimo se malo temeljnim podacima o ovom modelu.

Peugeot 208 je svjetskoj javnosti poznat od 2012. i njegove prve generacije kodnog naziva A9, koja je izgrađena na PSA platformi PF1, ali priča o genezi ovog modela seže još u davnu 1983. godinu i vezana je na model 205. Upravo je taj model malog gradskog automobila bio uporište, zbog svojih između ostalog sjajnih prodajnih rezultata, za daljnji razvoj ovog koncepta automobila francuskog proizvođača. Godine 1998. uslijedio je model 206., model 207 godine 2006., pa spomenuta prva generacija 208-ice šest godina kasnije.

Druga generacija Peugeota 208 predstavljena je na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 2019. godine, ali je ujedno predstavljena potpuno električna izvedba e-208, kao i verzije s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, odnosno tri benzinska 1,2-litrena trocilindrična motora te dizelski 1,5-litreni četverocilindrični motor.

 • +57
Peugeot e-208 50 kWh 136 e-Allure Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi Peugeot 208 temelji se na najnovijoj generaciji platforme Grupe PSA: CMP (Common Modular Platform). Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje platformu EMP2 (Efficient Modular Platform). Sukladno svom nazivu, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu više različitih dimenzija vozila, ali i motorizacija. Obuhvaća sve vrste pogona te kupcima omogućuje odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li termički (benzinski ili dizelski) ili električni motor.

Kada govorimo o Peugeotu 208, treba reći da ovaj model dijeli platformu CMP s još dva sestrinska modela, Opel Corsom i DS3 Crossbackom, što je i razumljivo jer su i Opel, DS, ali i Citroën dio PSA grupe. Možda će neki i reći da je danas sve šablonizirano i da zapravo nema originalnosti u mnogim modelima, pogotovo onima koji dijele mnoge zajedničke komponente. Peugeot 208 definitivno je iznimka od tog pravila, a ono što je svakom pametnom ljubitelju automobila posve jasno jest činjenica da se dobra tehnička rješenja mogu beskonačno ponavljati i nikada nećemo posumnjati u nastojanja inženjera i dizajnera da osmisle i proizvedu najbolje što omogućuje današnja tehnologija.

Razlog za odabir zajedničke platforme svakako leži u smanjenju troškova proizvodnje (ali ne nauštrb kvalitete, naprotiv), odnosno ekonomičnosti tijekom cjelokupne faze razvoja. Upravo platforma CMP pomaže ograničiti emisije CO₂ novog Peugeota 208 zahvaljujući smanjenju težine (30 kg manje u usporedbi s platformom PF1 prethodne generacije 208-ice), poboljšanoj aerodinamici (ravna podnica vozila, elektronički upravljani otvori za zrak), smanjenom otporu pri kotrljanju (gume klase A, smanjeno trenje), optimizaciji pogonskog sklopa (optimizirana izlazna snaga, smanjeno mehaničko trenje, proširenje game mjenjača i optimizacija sustava Stop & Start).

Platforma CMP, prema Peugeotu, također osigurava veću razinu udobnosti i sigurnosti: veći akustički i toplinski komfor u vozilu, manje razine vibracija te sustave pomoći u vožnji koji su inače rezervirani za više tržišne segmente i u potpunosti novi u B segmentu.

Vanjski izgled i dimenzije

Već na prvi pogled novi 208 dizajnerski je jako prepoznatljiv i dijeli podosta elemenata s novim modelom Peugeot 508, a sam proizvođač smatra da je ovim stilskim izričajem na pravom putu prelaska marke Peugeot u više tržišne segmente.

Prema vanjskim dimenzijama, novi 208 je duži, širi i niži od prethodnog modela 208. Njegova dužina je 4055 mm (+ 93 mm), širina 1745 mm (+ 6 mm), visina 1430 mm (- 30 mm), a međuosovinski razmak 2540 mm (+ 2 mm). Peugeot 208 s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem teži između 1055 i 1233 kg (s vozačem od 75 kg), u ovisnosti o tipu motora i razini opreme. S druge strane, električna verzija e-208 teži od 1483 do 1558 kg, što je i razumljivo s obzirom na električnu bateriju.

Prostranost i obujam prtljažnika jednaki su verzijama opremljenim motorima s unutarnjim izgaranjem. S obzirom na to da prtljažnik e-208 ima identičan obujam od 311 litara, posve je jasno da su baterije raspoređene ispod podnice. Stražnja klupa je s preklopivim naslonom sjedala u omjeru 2/3 - 1/3 pa kad se oni spuste, dostiže se koristan volumen od 1106 litara. Peugeot e-208 ima na izbor dvije dimenzije kotača: 16 ili 17 cola. Naša testna verzija bila je opremljena 16-colnim naplatcima ELBORN, sa zimskim gumama Continental Winter Contact TS 860 dimenzija 195/55R16.

Njegova karoserija svojim jasnim i naglašenim linijama pokazuje svoj sportski karakter, a široko izvedeni krilni elementi te cjelokupne linije nude ravnotežu između elegancije i robusnosti. Iz profila, novi Peugeot 208 ima prema unatrag odmaknuto vjetrobransko staklo koje omogućuje da se ugradi dulji poklopac motora izraženih linija. Kao znak njegove dinamičnosti, bočna stakla izrazito su ukošena i savršeno poravnana sa stražnjim blatobranom.

Prepoznatljiva na prvi pogled, prednja strana domišljata je kombinacija vizualnog potpisa sličnog donjem dijelu novog 508 i svjetlosnog potpisa s tri pandže u stražnjim full LED svjetlima. Jedna se linija proteže prednjim odbojnikom koji u sredini ima masku s jednom rešetkom. Ta se maska savršeno uklapa te u sredini ima logotip lava marke Peugeot. Na prednjem dijelu poklopca motora stoji znak 208. Naš testni e-208 ima i izvrsna standardna full LED prednja svjetla.

Potpuno električni e-208 krase odmah prepoznatljivi vanjski znakovi: rešetka hladnjaka s bojama karoserije (u našem slučaju Metalik Plava Vertigo), zaštitni znak lava je dvobojan (kromiran-plavi i čini se da mijenja boju u ovisnosti o kutu gledanja), značka 'e 208' straga i slovo 'e' na stražnjem C stupu.

Poput Peugeota 3008/5008/508, stražnji dio novog Peugeota 208 krasi crna letvica koja se proteže cijelom širinom vrata prtljažnika i povezuje svjetla u tri linije (koja se pale danju i noću). Dizajn je precizan, a linije zategnute. Stražnji difuzor dostupan je u lakiranoj crnoj izvedbi i, za razliku od motora s klasičnim motorima, naš testni e-208 nema ispušne cijevi.

Unutrašnjost kabine e-208

Nadahnut konceptualnim vozilom Peugeot FRACTAL, novi Peugeot 208 profitira od nove, revolucionarne generacije sustava Peugeot i-Cockpit®, neizostavna dijela DNK-a ove francuske marke. Peugeot i-Cockpit® u novom Peugeotu 208 sadrži jednaku, 3-stupanjsku ergonomičnu strukturu koja se može pronaći kod drugih modela u ponudi.

Unutrašnjost kabine nudi poznati izričaj iz najnovijih modela marke i to je jak adut Peugeota. Ugrađeni materijali su ugodni na dodir, zazori su neznatni, komande na zaslonu ili pri upravljaču prikladno su smještene. Od razine opreme Active, armaturna ploča presvučena je pjenastim materijalnom, a na njezinu se središnjem dijelu nalazi ukras od ugljičnih vlakana. A naša testna verzija e-208 u unutrašnjosti ima serijsku imitaciju karbona sa svijetloplavim 'Mint' linijama na vratima, sjedala i naslon za ruku s TEP Isabela (Tep/Tkanina Black 'Cozy') i svijetloplavim prošivima.

Maleni, kompaktni upravljač nepravilnog oblika izrađen je po uzoru na više segmente i zaštitni je znak svih novih modela francuskog proizvođača. U našem slučaju električnog e-208 ručica mjenjača je po obliku identična onom automatskom EAT8 iz klasičnih modela (uz dodatak funkcije 'B'), a ručica 'Shift and Park by wire' intuitivna je i ergonomična.

Kabina je mjesto u kojem se putnici mogu ugodno smjestiti, a prednja sjedala iznimno su udobna i pružaju dobru podršku. Straga ima dovoljno mjesta, ali ipak treba reći da je ovdje riječ o kompaktnom malenom gradskom automobilu i ne treba iznenaditi da će možda prostor biti malo skučen za više osobe. Posebna je pažnja pridana obujmu i razmještaju pretinaca u novom 208 jer su, uz pretinac u vratima i pretinac za rukavice, tu još tri pretinca dostupna u središnjem dijelu vozila (ovisno o izvedbi).

Po pitanju instrumenata, informacije su lako vidljive i prikladno se nalaze u vozačevu vidnom polju. Ovisno o razini opreme, instrumentna ploča PEUGEOT i-Cockpit® 3D prikazuje informacije na dvije razine. Na digitalnoj slici visoke razlučivosti informacije se prikazuju poput holograma. Ti su podaci dinamični, približavaju se oku ovisno o njihovu stupnju važnosti ili hitnosti, što odziv čini boljim za pola sekunde. U srednjem dijelu, iznad prekidača, dostupan je dodirni zaslon veličine od 5, 7 ili 10 inča, ovisno o razini opreme ili odabranim opcijama. Naša testna verzija e-208 imala jr opcijski 10-inčni HD zaslon na dodir s 3D navigacijom i sustavom DAB.

Što se tiče sigurnosne opreme, naš e-208 ima standardne funkcije: ABS + REF + AFU + ESP + sustav HILL ASSIST, sustav za nadzor tlaka u gumama, regulator-limitator brzine, Isofix sidrišta na stražnjim sjedalima, centralno zaključavanje vrata s daljinskim upravljačem, šest zračnih jastuka (prednji / bočni / zračne zavjese), indirektni nadzor tlaka u gumama, tonirano vjetrobransko staklo s akustičnom izolacijom te eko LED svjetla.

Pogonski sklop e-208

Novi Peugeot e-208 pokreće sinkroni električni motor s permanentnim magnetom maksimalne snage 100 kW (136 KS) pri 3673 do 10.000 okr./min. Njegov maksimalni okretni moment je 260 Nm pri 300 do 3673 okr./min., a snagu na prednje kotače prenosi single-speed mjenjač s jednom brzinom. Što se ubrzanja tiče, od 0 do 100 km/h ona iznosi 8,1 sekundu, odnosno od 0 do 50 km/h samo 2,8 sekundi ili iz stanja mirovanja do udaljenosti od 1000 metara 30,6 sekundi. Isto tako treba napomenuti da je njegovo međuubrzanje od 80 do 120 km/h 6,8 sekundi. Ove vrijednosti se odnose na situaciju kada je u vozilu samo vozač. Krajnja brzina e-208 je 150 km/h.

Opremljen je litij-ionskom baterijom velikog kapaciteta od 50 kWh koja omogućuje domet s jednim punjenjem do 340 km prema postupku homologacije WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) ili 450 km prema normi NEDC (New European Driving Cycle). Toplinska regulacija baterije cirkuliranjem tekućine omogućuje brzo punjenje, optimirani domet i dulji vijek trajanja. Garancija te baterije je osam godina ili 160.000 km za 70 posto kapaciteta punjenja.

Načini punjenja fleksibilni su i prilagođavaju se svakoj svakodnevnoj situaciji. Dostupna su tri načina punjenja:

 • standardnim ili pojačanim utikačem Green Up™, koji dolazi s kablom za punjenje za potpuno punjenje u 16 sati
 • uređajem Wall Box: omogućuje potpuno punjenje u 5:15 sati kroz trofazni priključak (11 kW) ili u osam sati kroz jednofazni priključak (7,4 kW)
 • javnim terminalom: toplinska regulacija baterije omogućuje upotrebu punjača od 100 kW te se vozilo može napuniti za 80 posto u 30 minuta.

Peugeot e-208 nudi tri načina vožnje e-motion:

 1. eco: optimizacija dometa
 2. normal: optimalna udobnost za svakodnevnu uporabu
 3. sport: prednost se daje performansama i osjećajima - najveća snaga i okretni moment (0 do 100 km/h u 8,1 s).

Dostupna su i dva načina kočenja na ručici mjenjača (položaj 'B') s prilagođenim načinima punjenja baterije energijom kočenja:

 1. umjereno: za osjećaj sličan onomu kod vozila opremljenog motorom s unutarnjim izgaranjem
 2. povećano: za kontrolirano usporavanje.

Novi Peugeot e-208 ima, prema francuskom proizvođaču, najbolju toplinsku udobnost u odnosu na konkurenciju zahvaljujući:

 • grijaču velike snage (5 kW) koji se napaja visokonaponskom baterijom
 • toplinskoj pumpi i automatskoj regulaciji temperature u kabini, koje pružaju istu razinu udobnosti kao i kod vozila opremljenih motorom s unutarnjim izgaranjem. Domet je sačuvan zahvaljujući boljoj energetskoj učinkovitosti u odnosu na klimatizacijski uređaj ili tradicionalno grijanje
 • grijanim sjedalima (ovisno o izvedbi)
 • prethodnom programiranju temperature na dodirnom zaslonu ili na daljinu preko aplikacije MyPeugeot® na pametnom telefonu. Uz udobnost, tom se funkcijom može optimizirati domet (brže približavanje zadanoj temperaturi tijekom faza pokretanja) i brže postići optimalna temperatura rada baterije.

Peugeot navodi da je ovjes nove potpuno električne verzije e-208 usavršen jer su upotrijebljena posebna tehnološka rješenja (optimalna raspodjela mase). Prednji ovjes je neovisan pseudo MacPherson tipa sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima dok je straga polukruta osovina s uzdužnim ramenima, sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima. To omogućuje da se postignu vozne osobine koje se mogu usporediti s verzijama modela 208 opremljenima motorom s unutarnjim izgaranjem.

Novi Peugeot e-208 nudi odgođeno punjenje koje se može programirati na zaslonu navigacijskog sustava ili u aplikaciji MyPeugeot® na pametnom telefonu. Taj sustav omogućuje i da se započne ili zaustavi punjenje u bilo kojem trenutku te da se provjeri razina napunjenosti.

Kako bi pomogla svojim kupcima u energetskoj tranziciji, marka Peugeot lansirala je novu gamu usluga temeljenu na tri stupa:

1. Easy-Charge ili kako olakšati pristup različitim rješenjima za punjenje:

 • ponuda rješenja za punjenje kod kuće ili u uredu putem velike ponude materijala (jači utikač, Wallbox, Smart Wallbox…), dijagnostike za procjenu električne instalacije koju treba provesti i najboljeg rješenja za punjenje, kao i konačne instalacije
 • ponuda za javno punjenje uslugom Free2Move Services, uključujući karticu za punjenje koja omogućuje pristup mreži više od 85.000 terminala u Europi: prethodni odabir terminala ovisno o udaljenosti, brzini i cijeni punjenja. Navigacijski sustav vodi vozilo prema odabranom terminalu.

2. Easy Move ili kako osigurati mobilnost u svim okolnostima:

 • Trip planner: alat kojim se planiraju i organiziraju dugačka putovanja putem usluge Free2Move Services; predlaganje najboljih ruta uzimajući u obzir preostali domet i lokaciju terminala za punjenje na ruti. Slanje rute u navigacijski sustav omogućuje da se ta ruta ponovno pronađe u sustavu
 • Mobility Pass: povećana i osigurana mobilnost zahvaljujući propusnici uključenoj u najam vozila, koja omogućuje da je u bilo kojem trenutku dostupno vozilo za najam ovisno o potrebama kupca
 • E-coaching: alat u aplikaciji MyPeugeot koji omogućuje dobivanje savjeta kako bi se optimirali vožnja i domet nove verzije e-208.

3. Serenity ili kako umiriti kupce u njihovu procesu otkrivanja i omogućiti im da uživaju u svojem vozilu posve bezbrižno:

 • novi simulatori i digitalna vožnja za pomoć u otkrivanju mogućnosti električnog vozila na internetskim stranicama marke PEUGEOT
 • prilagođeni ugovori o uslugama i pomoć na cesti, koji se mogu uključiti u jedan financijski obrok kako bi kupac potpuno bezbrižno mogao koristiti svoje vozilo
 • potvrda o kapacitetu baterije, kako bi se olakšala preprodaja vozila, pri čemu se jamči razina kapaciteta baterije vozila.

Što reći o testnom e-208?

Potpuno električna verzija 208-ice svakako je izvrsno rješenje za sve one koji razmišljaju na ekološki način, no iako francuski proizvođač navodi domet s jednim punjenjem od čak 340 km (prema WLTP-u), to u praksi nije baš čest slučaj. Uostalom, tako je uglavnom i kod svih ostalih električnih automobila. Razlog tomu su svakako određeni vanjski faktori, poput niske vanjske temperature, ali i uključena funkcionalna trošila koji utječu na smanjenje dosega. Jedan od razloga je i način vožnje svakog pojedinog vozača, pa tako u Sport modu svakako ne možete očekivati gore navedenu idealnu brojku kilometara. No u Eco modu stvar je malo drugačija. Sama težina e-208 je u usporedbi s verzijama klasičnim motorima je osjetno veća, ali to je dobro po pitanju nižeg težišta samog vozila, iako se osjeti na kočenju i vožnji u zavojima. Naša verzija dimenzija kotača i guma od 195/55R16 je nedvojbeno udobnija, ali za malo više sportsku vožnju posegnut ćete za dimenzijom 205/45R17.

Električni pogon e-208 je izvrstan, ali potpuno drugačiji od onog u verzijama 208 s klasičnim motorima i obje verzije mjenjača; 6-brzinskog ručnog i 8-brzinskog automatskog mjenjača. Snage u električnom e-208 posve je dovoljno i niti ne razmišljate o nekom snažnijem agregatu. Što se punjenja tiče, uz gore navedene načine punjenja, svakako treba razmisliti o kućnoj verziji punjenja ukoliko ste u mogućnosti, a pogotovo o Wall Boxu. U tom slučaju ćete gotovo u potpunosti prestati razmišljati o dometu s jednim punjenjem baterije, a naročito ako koristite e-208 u svakodnevnoj vožnji gradom. S e-208 ćete moći s lakoćom i po tjedan dana ići na posao i natrag s jednim punjenjem uzmemo li da, prema analizama, prosječna dnevna vožnja europskih vozača ne prelazi brojku od 48 km. Osim toga, Peugeot e-208 nudi jasan pristup novoj mobilnosti uz slobodu kretanja gradom čak i u zelenim zonama s ograničenim prometom. Što se tiče unutrašnjeg uređenja e-208, tu se nema što prigovoriti, a uostalom, o tome smo već nebrojeno puta pisali, naročito o izvrsnoj instrumentnoj ploči PEUGEOT i-Cockpit® 3D.

Što se cijena tiče, prema razini opreme potpuno električni model e-208 50 kWh e-Active kreće od 247.900 kuna, model 50 kWh e-Allure od 257.400 kuna te model 50 kWh e-GT od 285.900 kuna bez dodatne opreme (u sve cijene je uključen PDV). Naša testna verzija Peugeot e-208 50 kWh 136 e-Allure s dodatnom opremom stoji 272.000 kuna sa svim davanjima (PPMV je za električna vozila 0 kuna). Ukoliko ste jedan od 'sretnika' da uspijete dobiti godišnje poticaje Fonda, cijena iz cjenika vam se umanjuje za 70.000 kuna.

Peugeot e-208 stiže u sljedećim bojama: Banquise bijela boja, Metalik boja, Perla bijela Nacre, Elixir crvena, Plava Vertigo, Black Diamond - krov.