hrvatska premijera

Stigao je novi Peugeot 208: Dizajnerski pun pogodak, uz izvrsne motore

06.12.2019 u 08:29

Bionic
Reading

Već na prvi pogled novi 208 dizajnerski je jako prepoznatljiv i dijeli podosta elemenata s novim modelom 508, a sam proizvođač smatra da je ovim stilskim izričajem na pravom putu prelaska marke Peugeot u više tržišne segmente

Peugeot je hrvatskim automobilskim novinarima predstavio drugu generaciju svog gradskog mališana iz B-segmenta automobila, novi 208. Iako je model 208 javnosti poznat od 2012. i njegove prve generacije kodnog naziva A9, koja je izgrađena na PSA platformi PF1, priča o genezi ovog modela seže još u davnu 1983. godinu i vezana je na model 205. Upravo je taj model gradskog malog automobila bio uporište, zbog svojih između ostalog sjajnih prodajnih rezultata, za daljnji razvoj ovog koncepta automobila francuskog proizvođača. Uslijedio je model 206 1998., model 207 godine 2006., pa spomenuta prva generacija 208-ice šest godina kasnije.

Druga generacija Peugeota 208 predstavljena je na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 2019. godine, ali je ujedno predstavljena potpuno električna izvedba e 208, kao i verzije s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, odnosno tri benzinska 1,2-litrena trocilindrična motora te dizelski 1,5-litreni četverocilindrični motor. Upravo izvedbe nove 208-ice s klasičnim motorima bile su predstavljene u Hrvatskoj.

Novi Peugeot 208 temelji se na najnovijoj generaciji platforme Grupe PSA: CMP (Common Modular Platform). Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje platformu EMP2 (Efficient Modular Platform). Sukladno svom nazivu, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu više različitih dimenzija vozila, ali i motorizacija. Obuhvaća sve vrste pogona te će kupcima omogućiti odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li termički (benzinski ili dizelski) ili električni motor. Prije koji dan spomenuli smo novu Opel Corsu te DS3 Crossback, koji kao i novi 208 dijele istu osnovu, a razlog leži u smanjenju troškova proizvodnje (ali ne nauštrb kvalitete, naprotiv), odnosno ekonomičnosti tijekom cjelokupne faze razvoja. Upravo CMP platforma pomaže ograničiti emisije CO2 novog Peugeota 208 zahvaljujući smanjenju težine (30 kg manje u usporedbi s PF1 platformom prethodne generacije 208-ice), poboljšanoj aerodinamici (ravna podnica vozila, elektronički upravljani otvori za zrak), smanjenom otporu pri kotrljanju (gume klase A, smanjeno trenje), optimizaciji pogonskog sklopa (optimizirana izlazna snaga, smanjeno mehaničko trenje, proširenje game mjenjača i optimizacija sustava Stop & Start).

Platforma CMP, prema Peugeotu, također osigurava veću razinu udobnosti i sigurnosti: veći akustički i toplinski komfor u vozilu, manje razine vibracija te sustave pomoći u vožnji koji su inače rezervirani za više tržišne segmente i u potpunosti novi u B segmentu.

Prema vanjskim dimenzijama, novi 208 je duži, širi i niži od aktualnog modela 208. Njegova dužina je 4055 mm (+ 93 mm), širina 1745 mm (+ 6 mm), visina 1430 mm (- 30 mm), a međuosovinski razmak 2540 mm (+ 2 mm). Novi 208 teži između 1055 i 1233 kg (s vozačem), u ovisnosti o tipu motora i razini opreme, a u ove brojke ne računamo i električnu verziju e 208 koja teži od 1530 do 1558 kg, što je razumljivo više s obzirom na električnu bateriju.

Njegova karoserija svojim jasnim i naglašenim linijama pokazuje svoj sportski karakter, a široko izvedeni krilni elementi te cjelokupne linije nude ravnotežu između elegancije i robusnosti. Iz profila, novi Peugeot 208 ima prema unatrag odmaknuto vjetrobransko staklo koje omogućuje da se ugradi dulji poklopac motora izraženih linija. Kao znak njegove dinamičnosti, bočna stakla izrazito su ukošena i savršeno poravnana sa stražnjim blatobranom. Na izvedbi GT Line blatobrani su u crno lakiranoj oblozi: silueta je elegantna, a promjer kotača vizualno je proširen.

Prepoznatljiva na prvi pogled, prednja strana domišljata je kombinacija vizualnog potpisa sličnog donjem dijelu novog 508 i svjetlosnog potpisa s tri pandže u svjetlima Full LED (serija na GT line). Jedna se linija proteže prednjim odbojnikom koji u sredini ima masku s jednom rešetkom. Ta se maska savršeno uklapa te u sredini ima logotip lava marke Peugeot. Na prednjem dijelu poklopca motora stoji znak 208.

Poput Peugeota 3008/5008/508, stražnji dio novog Peugeota 208 krasi crna letvica koja se proteže cijelom širinom vrata prtljažnika i povezuje svjetla u tri linije (koja se pale danju i noću). Dizajn je precizan, a linije zategnute. Stražnji difuzor dostupan je u lakiranoj crnoj izvedbi i, ovisno o motoru, može biti opremljen kromiranim ispušnim cijevima.

Nadahnut konceptualnim vozilom Peugeot FRACTAL, novi Peugeot 208 profitira od nove, revolucionarne generacije sustava Peugeot i-Cockpit®, neizostavna dijela DNK-a ove francuske marke. Peugeot i-Cockpit® u novom Peugeotu 208 sadrži jednaku, 3-stupanjsku ergonomičnu strukturu koja se može pronaći kod drugih modela u ponudi.

Unutrašnjost kabine nudi poznati izričaj iz najnovijih modela marke i to je jak adut Peugeota. Ugrađeni materijali su ugodni na dodir, zazori su neznatni, komande na zaslonu ili pri upravljaču prikladno su smještene. Od razine opreme Active, armaturna ploča presvučena je pjenastim materijalnom, a na njezinu se središnjem dijelu nalazi ukras od ugljičnih vlakana. Maleni, kompaktni upravljač nepravilnog oblika izrađen je po uzoru na više segmente. U slučaju ručnog mjenjača ručica je ergonomski dobro pogođena, iako se nakon odvoženih 200-tinjak kilometara može primijetiti njezin malo duži hod, no to je stvar prilagodbe i individualan osjećaj pojedinog vozača. U slučaju automatskog mjenjača EAT8 ručica Shift and Park by wire intuitivna je i ergonomična. Komande na upravljaču, polugice, omogućuju da se ručno pravodobno promijene stupnjevi prijenosa, a da se pritom ne izgubi automatska funkcija.

Kabina je kokpit u koji se putnici mogu ugodno smjestiti, a prednja sjedala iznimno su udobna i pružaju savršenu podršku. Straga ima dovoljno mjesta, ali ipak treba reći da je ovdje riječ o kompaktnom malenom gradskom automobilu i ne treba iznenaditi da će možda prostor biti malo skučen za više osobe. Posebna je pažnja pridana obujmu i razmještaju pretinaca u novom 208 jer su, uz pretinac u vratima i pretinac za rukavice, tu još tri pretinca dostupna u središnjem dijelu vozila (ovisno o izvedbi).

Po pitanju instrumenata, informacije su lako vidljive i prikladno se nalaze u vozačevu vidnom polju. Ovisno o razini opreme, instrumentna ploča PEUGEOT i-Cockpit® 3D prikazuje informacije na dvije razine. Na digitalnoj slici visoke razlučivosti informacije se prikazuju poput holograma. Ti su podaci dinamični, približavaju se oku ovisno o njihovu stupnju važnosti ili hitnosti, što odziv čini boljim za pola sekunde. U srednjem dijelu, iznad prekidača, dostupan je dodirni zaslon veličine od 5, 7 ili 10 inča, ovisno o razini opreme ili odabranim opcijama.

Uz novi sustav Drive Assist, novi Peugeot 208 otvara put poluautomatskoj vožnji uz opremu za pomoć u vožnji najnovije generacije, najbolju u njegovom segmentu. Tu su: adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go, koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8, uz prilagodljivo održavanje udaljenosti između vozila, sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, sustav Full Park Assist uz perimetrijsku funkciju Flankguard (dolazi uz automatski mjenjač EAT8, automatsko kočenje u nuždi posljednje generacije - otkriva pješake i bicikliste, danju i noću, između brzine od 5 km/h do 140 km/h) i upozorenje na opasnost od sudara, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili strane ceste) s ispravljanjem putanje već pri brzini od 65 km/h, sustav praćenja pozornosti, automatsko upravljanje dugim svjetlima, prošireno prepoznavanje prometnih znakova (ograničenje brzine, stop, zabranjen smjer), aktivni sustav za nadzor mrtvog kuta (uz ispravak putanje) i električnu parkirnu kočnicu.

Novi Peugeot 208 nudi cijelu gamu motora posljednje generacije koji ispunjavaju zahtjeve norme Euro 6. Kad je riječ o benzinskim motorima PureTech, radi se o trocilindričnim 1,2-litrenim turbo motorima PureTech snage 75, 100 i 130 KS, uz okretni moment od 118, 205 i 230 Nm. Isto tako, u ponudi su za benzinske motore dva ručna mjenjača, 5-brzinski i 6-brzinski, dok je za modele od 100 KS (opcijski) i 130 KS (standardno) dostupan i automatski EAT8 mjenjač s osam brzina. Ubrzanja od 0 do 100 km/h su u ovisnosti o snazi i mjenjaču od 8,7 do 13,2 sekunde, a maksimalne brzine od 170 do 208 km/h.

Dizelski BlueHDi 1,5-litreni četverocilindrični turbodizelski motor je snage 100 KS (točnije 102 KS ili 75 kW), njegov je maksimalni okretni moment 250 Nm pri 1750 o./min., a snaga se prenosi putem 6-brzinskog ručnog mjenjača. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,2 sekunde, a krajnja brzina 188 km/h.

Isprobali smo srednju verziju benzinskog motora snage 100 KS, s ručnim 6-brzinskim mjenjačem, i treba reći da čak i kada je automobil bio opterećen s troje putnika i podosta prtljage, snage nije nedostajalo. Naravno, trocilindrični turbo agregat je dovoljno snažan, iako mu duge uzbrdice pri ovakvom opterećenju nisu 'drage', ali nemamo zamjerke. Ovjes je jako dobar i dobro podnosi povišenu težinu, a ubrzanja jako solidna. Po pitanju izgleda, uz sve navedeno, nije neskromno reći da je novi 208 prekrasan mali automobil, dizajnerski sjajnog izgleda, koji će mnoge privući.

Novi Peugeot dolazi s četiri razine opreme - Like, Active, Allure i GT Line - a dimenzije kotača su od 15 do 17 cola, s gumama dimenzija 185/65 R15, 195/55 R16 ili 205/45 R17.

Za kraj treba reći da se cijene novog 208 kreću od 98.895 kuna za model PureTech 75 S&S BVM5 Like, pa do najskuplje izvedbe s benzinskim motorom PureTech 130 S&S EAT8 GT Line za 172.637 kuna. Cijene za dizelsku verziju motora kreću se od BlueHDi 100 S&S BVM6 Active, koja stoji 129.940 kuna, do BlueHDi 100 S&S BVM6 GT Line za 158.912 kuna.

Početak prodaje novog 208 kreće ovog mjeseca, a dolazi s garancijom od pet godina ili 100.000 km.

  • +35
Novi Peugeot 208 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot