Peugeot 208 BlueHDi 100

[FOTO/VIDEO] Vozili smo dizelsku izvedbu novog Peugeota 208: Ugodno iznenađenje i na najdužim putovanjima

20.01.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon što smo isprobali i dizelsku verziju Peugeot 208 Allure BlueHDi 100 S&S, ne čudi nas podatak da je ovaj gradski automobil B-segmenta ušao u uži izbor za Automobil godine 2020.

Prije samo mjesec dana smo imali hrvatsku premijeru novog Peugeota 208, a sada smo na testu imali i verziju s dizelskim motorom, točnije verziju Peugeot 208 Allure BlueHDi 100 S&S. Izvrsno se poklopilo što smo u ovih tjedan dana mogli isprobati ovaj model u tri potpuno različite situacije, što će svakako zanimati sve one koji ovaj mali automobil 'drže na oku'. Testirali smo kako se ovaj dizajnerski jako lijepi mališan ponaša u gradskoj vožnji, na otvorenoj regionalnoj cesti, ali i na autocesti na dužim putovanjima.

Najnovija, druga generacija Peugeota 208 predstavljena je na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 2019. godine, ali je ujedno predstavljena i potpuno električna izvedba e 208, kao i verzije s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, odnosno 3 benzinska 1,2-litrena trocilindrična motora te jedan dizelski 1,5-litreni četverocilindični motor.

No prije toga ćemo se ipak, osvrnuti na samu konstrukciju ovog automobila, koji je krajem studenog 2019. godine nominiran među sedam modela automobila koji su ušli u najuži izbor za nagradu Automobil godine 2020. Konačni krug glasovanja obaviti će se krajem veljače, a rezultati će biti objavljeni na otvaranju Međunarodnog sajma automobila u Ženevi u ponedjeljak, 2. ožujka 2020., u 15 sati.

Novi Peugeot 208 temelji se na najnovijoj generaciji platforme Grupe PSA: CMP (Common Modular Platform). Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje platformu EMP2 (Efficient Modular Platform). Sukladno svom nazivu, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu više različitih dimenzija vozila, ali i motorizacija. Obuhvaća sve vrste pogona te će kupcima omogućiti odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li termički (benzinski ili dizelski) ili električni motor. Prije koji dan smo spomenuli novu Opel Corsu, te DS3 Crossback, koji kao i novi 208 dijele istu osnovu, a razlog leži u smanjenju troškova proizvodnje (ali ne nauštrb kvalitete, naprotiv), odnosno ekonomičnosti tijekom cjelokupne faze razvoja. Upravo CMP platforma pomaže ograničiti emisije CO2 novog Peugeot 208 zahvaljujući: smanjenju težine (30 kg manje u usporedbi s PF1 platformom prethodne generacije 208-ice), poboljšanoj aerodinamici (ravna podnica vozila, elektronički upravljani otvori za zrak), smanjenom otporu pri kotrljanju (gume klase A, smanjeno trenje), optimizaciji pogonskog sklopa (optimizirana izlazna snaga, smanjeno mehaničko trenje, proširenje game mjenjača i optimizacija sustava Stop & Start).

Platforma CMP, prema Peugeotu, također osigurava veću razinu udobnosti i sigurnosti: veći akustički i toplinski komfor u vozilu, manje razine vibracija, sustavi pomoći u vožnji koji su inače rezervirani za više tržišne segmente i u potpunosti novi u B segmentu.

Prema vanjskim dimenzijama novi 208 je duži, širi i niži od aktualnog modela 208. Njegova dužina je 4055 mm (+ 93 mm), širina 1745 mm (+ 6 mm), visina 1430 mm (- 30 mm), a međuosovinski razmak 2540 mm (+ 2 mm). Novi 208 teži između 1055 i 1233 kg (s vozačem) u ovisnosti o tipu motora i razini opreme, a u ove brojke ne računamo i električnu verziju e 208 koja teži od 1530 do 1558 kg, što je razumljivo više s obzirom na električnu bateriju. Sam proizvođač navodi podatak za dizelsku izvedbu sa 6-brzinskim mjenjačem od 1165 do 1292 kg s vozačem, u ovisnosti o opremi. No ono što je svakako interesantniji podatak je da dizelska verzija ima nešto manji volumen prtljažnika od benzinske izvedbe za 14 litara (do visine stražnje police je 352 litre), iako je rezervoar goriva kod dizelske verzije 41 litru, u odnosu na 44 litre u benzinskim verzijama. No u svakom slučaju, kada se preklope nasloni stražnjih sjedala (omjer 2/3 i 1/3) onda taj volumen raste na 1149 litara. Težina našeg testnog modela je 1126 kg s punim rezervoarom i svim ostalim tekućinama.

Rekli smo već i prije, da je karoserija novog 208 svojim jasnim i naglašenim linijama pokazuje svoj sportski karakter, a široko izvedeni krilni elementi te cjelokupne linije nude ravnotežu između elegancije i robusnosti. Iz profila, novi Peugeot 208 ima prema unatrag odmaknuto vjetrobransko staklo koje omogućuje da se ugradi dulji poklopac motora izraženih linija. Kao znak njegove dinamičnosti, bočna stakla izrazito su ukošena i savršeno poravnana sa stražnjim blatobranom. Dojmljiv je i produženi stražnji krovni spojler u crnoj boji, kao kontrast crvenoj boji karoserije.

Prepoznatljiva na prvi pogled, prednja strana domišljata je kombinacija vizualnog potpisa sličnog donjem dijelu novog 508 i no naša testna verzija nije imala potpuno LED prednja svjetla, već samo LED dnevna svjetla. Iako, nemamo zamjerke po pitanju osvjetljenja ceste noću. Straga su zato na našem testnom modelu stražnja svjetla u 3D LED tehnologiji, što svakako lijepo djeluje. Poput Peugeot 3008/5008/508, stražnji dio novog Peugeot 208 krasi crna letvica koja se proteže cijelom širinom vrata prtljažnika i povezuje svjetla u tri linije (koja se pale danju i noću). Dizajn je precizan, a linije zategnute. Stražnji difuzor dostupan je u lakiranoj crnoj izvedbi, a s desne strane se nalazi jedan završetak ispušne cijevi i bez obzira što nije kromiran lijepo se uklapa u stražnji difuzor. Općenito kombinacija umetnutih segmenata crne boje i crvene boje karoserije lijepo djeluje. Cijeloj silueti našeg testnog modela 208 lijepo pristaju 16-colni lakometalne felge 'Soho' i gume dimenzija 195/55 R 16.

Unutrašnjost kabine nudi nam poznati izričaj iz najnovijih modela marke i to je jaki adut Peugeota. Ugrađeni materijali su ugodni na dodir, zazori su neznatni, komande na zaslonu ili pri upravljaču prikladno su smještene. U našoj Allure razini opreme, armaturna ploča presvučena je pjenastim materijalnom, a na njezinu se središnjem dijelu nalazi ukrasna imitacija ugljičnih vlakana sa svjetlo plavim Mint linijama na vratima.

Maleni, kompaktni upravljač nepravilnog oblika izrađen je po uzoru na više segmente i lijepo leži u rukama. Onima malo tradicionalnijim vozačima se to možda neće dopasti, no njegova atraktivnost i preciznost će se svidjeti velikoj većini korisnika. U slučaju ručnog mjenjača ručica je ergonomski dobro pogođena, i dovoljno precizna.

Prednja sjedala iznimno su udobna i pružaju savršenu podršku. Straga ima dovoljno mjesta, ali ipak treba reći da je ovdje riječ o kompaktnom malenom gradskom automobilu i ne treba iznenaditi, da će možda prostor biti malo skučen za više osobe. I po visini, ali i po prostoru za koljena. Posebna je pažnja pridana obujmu i razmještaju pretinaca u novom 208, jer su uz pretinac u vratima i pretinca za rukavice, tu je i središnji u koji se može pospremiti sve ono što vam je zgodno voziti sa sobom.

Po pitanju instrumenata, naša testna verzija je imala instrumentnu ploču PEUGEOT i-Cockpit® 3D, koja prikazuje informacije na dvije razine. Na digitalnoj slici visoke razlučivosti informacije se prikazuju poput holograma. Ti su podaci dinamični, približavaju se oku ovisno o njihovu stupnju važnosti ili hitnosti, što odziv čini boljim za pola sekunde. Ipak, trebati će vam malo vremena da se priviknete na ovu novotariju, ali treba reći da je čitljivost informacija ipak bolja noću. Mada ne bi škodilo, kada bi cijela instrumentna ploča bila i malko veća, ali to je samo naš dojam.

U središnjem dijelu, iznad već tradicionalnih klavirskih 7 prekidača, dostupan je 7-inčni dodirni RCC multifunkcijski zaslon osjetljiv na dodir, koji je primjereno smješten i primjerene veličine. Svakako treba iskoristiti mogućnost Mirror Screen tehnologiju, koja je kompatibilna vašem pametnom telefonu. Dodirni zaslon koristi pristup internetu preko pametnog telefona, ako korisnik ima mobilni telefon s pristupom Internetu, tako da nema dodatne pretplate ili dodatnih troškova. Korisnik svoj uređaj spaja s vozilom putem USB kabela. Dodirni zaslon radi preko Apple CarPlay ™ (iOS pametni telefoni) ili MirrorLink® tehnologija (pametni telefoni koji podržavaju MirrorLink®).

Naša testna verzija Allure imala je Paket Safety, koji uključuje sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake (može se isklučiti ručno), sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti (Active Safety Brake), prepoznavanje prometnih znakova i preporuka za brzinu, sustav upozorenja na nepažnju vozača, električnu parkirnu kočnicu, regulator/limitator brzine (tempomat). Tu je i paket vidljivost, koji uključuje automatsko upravljanje LED dnevnim svjetlima i brisačima. Tu su i praktični električni podesivi, grijani i preklopni vanjski retrovizori, ali i Start/Stop prekidač za paljenje i gašenje motora.

Rekli smo već na početku teksta da je naš testni model imao BlueHDi 100 verziju četverocilindričnog motora obujma 1499 cm³. Njegova snaga je 102 KS (75 kW), a najveći okretni moment 250 Nm pri 1750 okr/min. Ovaj turbo motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, koji omogućuje ubrzanja od 0 do 100 km/h u 11,4 sekundi, a krajnja brzina mu je 188 km/h. Prema Peugeotu prosječna potrošnja u gradskoj vožnji je 3,7 l/100 km, u izvangradskoj vožnji 2,9 l/100 km, a u kombiniranim uvjetima vožnje 3,2 litre na 100 km. Emisija CO2 u kombiniranoj vožnji je 84 g/km (NEDC) ili 111 - 109 g/km prema WILTP-u.

U vožnji gradom 208 je prilično spretan i okretan, ubrzanja su mu dovoljno dobra, a ovjes primjeren gradskim prometnicama. Van grada, na regionalnim prometnicama naš se 208 pokazao prilično uvjerljivim, ali pravo iznenađenje se pokazalo ponašanje na autocesti. Isprva smo pomislili kako će put autocestom prema Pločama biti mukotrpan i dug, ali pokazalo se da je i ovih 102 KS i okretni moment sasvim dovoljan za ugodnu vožnju prema jugu. Ako je i bilo nekih poteškoća u vožnji dugotrajnim uzbrdicama stvar se lijepo riješi prebacivanjem u 5. brzinu, dok ne dostigne dovoljan broj okretaja motora. Veći će vam problem biti držati se maksimalnog ograničenja brzine, nego postizanje istog. I nakon 600-tinjak kilometara vožnje, nećete osjećati preveliki umor ili neki povećani napor. Tako je esencijalno mali gradski pokazao da je prilično zanimljiv i za duža putovanja. Po pitanju izgleda, uz sve gore navedeno, nije neskromno reći da je novi 208 prekrasan mali automobil, dizajnerski sjajnog izgleda, koji će mnoge privući. Osim toga treba napomenuti da Peugeot 208 dolazi s garancijom od 5 godina ili 100.000 km.

Za kraj treba reći da se cijene novog 208 kreću od 99.895 kn za model PureTech 75 S&S BVM5 Like, pa do najskuplje izvedbe s benzinskim motorom PureTech 130 S&S EAT8 GT Line od 172.637 kuna. Cijene za dizelsku verziju motora se kreću od BlueHDi 100 S&S BVM6 Active koji stoji 129.940 kuna, a BlueHDi 100 S&S BVM6 Allure bez opcija 1414.830 kn. Naša testna verzija sa svom dodatnom opremom stoji sa svim davanjima 155.204 kuna.

  • +27
Peugeot 208 Allure BlueHDi 100 S&S Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.