hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Peugeot e-208 je stigao; nakon izvedbi s klasičnim motorima stigla i verzija s nultom emisijom CO2

Peugeot e-208 pokreće sinkroni električni motor s premanentnim magnetom maksimalne snage 100 kW (136 KS)

Peugeot e-208 pokreće sinkroni električni motor s premanentnim magnetom maksimalne snage 100 kW (136 KS)

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Europski automobil godine za 2020. u električnoj verziji pokreće električni motor snage 100 kW, a domet mu je s jednim punjenjem do 340 km

U prosincu prošle godine Peugeot je hrvatskim automobilskim novinarima predstavio drugu generaciju svog gradskog mališana iz B-segmenta automobila, a samo tri mjeseca kasnije Peugeot 208 je postao i Europski automobil godine za 2020. Ova ugledna titula je osvojena ne samo zbog verzija s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, odnosno tri benzinska 1,2-litrena trocilindrična motora te dizelski 1,5-litreni četverocilindrični motor, nego i zahvaljujući potpuno električnoj verziji e-208. I francuski proizvođač s potpunim pravom može naglasiti kako upravo ovaj model nudi slobodu izbora što se tiče izbora pogona.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Stoga je svakako odlična vijest da počevši od 10. lipnja na hrvatsko tržište stiže i ova ekološki najprihvatljivija verzija, s nultom emisijom štetnih plinova.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Peugeot 208 se temelji na najnovijoj generaciji platforme Grupe PSA: CMP (Common Modular Platform). Namijenjena segmentima B i C, ova nova osnova za vozila upotpunjuje platformu EMP2 (Efficient Modular Platform). Kao što joj već ime daje naslutiti, platforma CMP može se prilagoditi u pogledu dimenzija i motorizacija. Obuhvaća sve vrste pogona te kupcima omogućuje odabir njihova preferiranog tipa pogonskog sklopa, bez obzira na to žele li termički (benzinski ili dizelski) ili električni motor.

Novi Peugeot e-208 pokreće sinkroni električni motor s premanentnim magnetom maksimalne snage 100 kW (136 KS) pri 3673 do 10.000 okr./min. Njegov maksimalni okretni moment je 260 Nm pri 300 do 3673 okr./min., a snagu na prednje kotače prenosi single-speed mjenjač s jednom brzinom. Što se ubrzanja tiče, od 0 do 100 km/h ona iznosi 8,1 sekundi, odnosno od 0 do 50 km/h samo 2,8 sekundi ili iz stanja mirovanja do udaljenosti od 1000 m 30,6 sekundi. Isto tako treba napomenuti da je njegovo međuubrzanje od 80 do 120 km/h 6,8 sekundi. Ove vrijednosti se odnose na situaciju kada je u vozilu samo vozač. Krajnja brzina e-208 je 150 km/h.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Opremljen je litij-ionskom baterijom velikog kapaciteta od 50 kWh koja omogućuje domet s jednim punjenjem do 340 km prema postupku homologacije WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures) ili 450 km prema normi NEDC (New European Driving Cycle). Toplinska regulacija baterije, cirkuliranjem tekućine omogućuje brzo punjenje, optimirani domet i dulji vijek trajanja. Garancija te baterije je 8 godina ili 160.000 km za 70 posto kapaciteta punjenja.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Načini punjenja fleksibilni su i prilagođavaju se svakoj svakodnevnoj situaciji. Dostupna su tri načina punjenja:

 • standardnim ili pojačanim utikačem Green Up™ koji dolazi s kablom za punjenje, za potpuno punjenje u 16 sati
 • uređajem Wall Box: omogućuje potpuno punjenje u 5:15 sati kroz trofazni priključak (11 kW) ili u 8 sati kroz jednofazni priključak (7,4 kW)
 • javnim terminalom: toplinska regulacija baterije omogućuje upotrebu punjača od 100 kW te se vozilo može napuniti za 80 posto u 30 minuta
Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Peugeot e-208 nudi tri načina vožnje e-motion:

 1. eco: optimizacija dometa
 2. normal: optimalna udobnost za svakodnevnu uporabu
 3. sport: prednost se daje performansama i osjećajima, najveća snaga i okretni moment (0 do 100 km/h u 8,1 s)

Dostupna su i dva načina kočenja na ručici mjenjača s prilagođenim načinima punjenja baterije energijom kočenja:

 • umjereno: za osjećaj sličan onomu kod vozila opremljenog motorom s unutarnjim izgaranjem
 • povećano: za kontrolirano usporavanje
Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Novi Peugeot e-208 ima, prema francuskom proizvođaču, najbolju toplinsku udobnost u odnosu na konkurenciju zahvaljujući:

 • grijaču velike snage (5 kW) koji se napaja visokonaponskom baterijom
 • toplinskoj pumpi i automatskoj regulaciji temperature u kabini koje pružaju istu razinu udobnosti kao i kod vozila opremljenih motorom s unutarnjim izgaranjem. Domet je sačuvan zahvaljujući boljoj energetskoj učinkovitosti u odnosu na klimatizacijski uređaj ili tradicionalno grijanje
 • grijana sjedala (ovisno o izvedbi)
 • prethodno programiranje temperature na dodirnom zaslonu ili na daljinu preko aplikacije MyPeugeot® na pametnom telefonu. Uz udobnost, tom se funkcijom može optimizirati domet (brže približavanje zadanoj temperaturi tijekom faza pokretanja) i brže postići optimalna temperatura rada baterije
Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Prostranost i obujam prtljažnika jednaki su verziji opremljenoj motorom s unutarnjim izgaranjem. Budući da prtljažnik ima obujam od 311 litara, baterije su raspoređene ispod podnice.

Peugeot navodi da je ovjes nove potpuno električne verzije e-208 usavršen jer su upotrijebljena posebna tehnološka rješenja (optimalna raspodjela mase). Prednji ovjes je neovisan pseudo McPherson tipa sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima, dok je straga polukruta osovina s uzdužnim ramenima, sa spiralnim oprugama i hidrauličkim amortizerima. To omogućuje da se postignu vozne osobine koje se mogu usporediti s verzijama modfeloa 208 opremljenima motorom s unutarnjim izgaranjem.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Težina e-208 je 1455 kg, a dimenzije kotača 16 ili 17 cola s gumama 195/55 R16 H ili 205/45 R17 V.

Novi Peugeot e-208 nudi odgođeno punjenje koje se može programirati na zaslonu navigacijskog sustava ili u aplikaciji MyPeugeot® na pametnom telefonu. Taj sustav omogućuje i da se započne ili zaustavi punjenje u bilo kojem trenutku te da se provjeri razina napunjenosti.

Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Kako bi pomogla svojim kupcima u energetskoj tranziciji, marka Peugeot lansirala je novu gamu usluga temeljenu na tri stupa zajedno s prodajom nove verzije e-208:

 1. Easy-Charge ili kako olakšati pristup različitim rješenjima za punjenje:
 • ponuda rješenja za punjenje kod kuće ili u uredu putem velike ponude materijala (jači utikač, Wallbox, Smart Wallbox…), dijagnostike za procjenu električne instalacije koju treba provesti i najboljeg rješenja za punjenje, kao i konačne instalacije,
 • ponuda za javno punjenje uslugom Free2Move Services, uključujući karticu za punjenje koja omogućuje pristup mreži više od 85 000 terminala u Europi: prethodni odabir terminala ovisno o udaljenosti, brzini i cijeni punjenja. Navigacijski sustav vodi vozilo prema odabranom terminalu. Easy-Move ili kako osigurati mobilnost našim kupcima u svim okolnostima:

2. Easy Move ili kako osigurati mobilnostu svim okolnostima:

 • Trip planner: alat kojim se planiraju i organiziraju dugačka putovanja putem usluge Free2Move Services; predlaganje najboljih ruta uzimajući u obzir preostali domet i lokaciju terminala za punjenje na ruti. Slanje rute u navigacijski sustav omogućuje da se ta ruta ponovno pronađe u sustavu,
 • Mobility Pass: povećana i osigurana mobilnost zahvaljujući propusnici uključenoj u najam vozila koja omogućuje da je u bilo kojem trenutku dostupno vozilo za najam ovisno o potrebama kupca,
 • E-coaching: alat u aplikaciji MyPeugeot koji omogućuje dobivanje savjeta kako bi se optimirali vožnja i domet nove verzije e-208.

3. Serenity ili kako umiriti kupce u njihovu procesu otkrivanja i omogućiti im da uživaju u svojem vozilu posve bezbrižno:

 • novi simulatori i digitalna vožnja za pomoć u otkrivanju mogućnosti električnog vozila na internetskim stranicama marke PEUGEOT,
 • prilagođeni ugovori o uslugama i pomoć na cesti, koji se mogu uključiti u jedan financijski obrok kako bi kupac potpuno bezbrižno mogao koristiti svoje vozilo,
 • potvrda o kapacitetu baterije, kako bi se olakšala preprodaja vozila, pri čemu se jamči razina kapaciteta baterije vozila.
Peugeot e-208

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Novi Peugeot e-208 nudi jasan pristup novoj mobilnosti uz slobodu kretanja po gradu čak i u zelenim zonama s ograničenim prometom.

Što se cijena tiče prema razini opreme potpuno električni model e-208 50 kWh e-ACTIVE kreće od 247.900 kn, model 50 kWh e-ALLURE od 257.400 kn te model 50 kWh e-GT od 285.900 kuna bez dodatne opreme (u sve cijene je uključen PDV). Peugeot e-208 stiže u sljedećim bojama: Banquise bijela boja, Metalik boja, Perla bijela nacre, Elixir crvena, Plava Vertigo, Black Diamond - krov.

 • +37
 • +34

Peugeot e-208

Izvor: Promo fotografije / Autor: tibo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!