test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mitsubishi L200 Double Cab; vrlo sposoban pickup izvrsnih terenskih sposobnosti

Nova generacija L200 donijela nam je i promjenu po pitanju motora, pa sada imamo na izbor samo jedan; DI-D 2,2

Nova generacija L200 donijela nam je i promjenu po pitanju motora, pa sada imamo na izbor samo jedan; DI-D 2,2

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sve izvedbe novog modela L200 s pogonom su na sva četiri kotača, pri čemu je dominantan pogon straga, kao što to uostalom priliči pickupu

Krajem prošle godine bili smo prisutni na hrvatskoj prezentaciji nove generacije Mitsubishi L200, jednog od najpoznatijih globalnih pickup vozila. Mitsubishi Motors Corporation (MMC) održao je svjetsku premijeru novog pickupa L200 u Bangkoku, na Tajlandu, još krajem 2018. godine, a zanimljivo je to što je taj model, u nekim zemljama poznat i pod nazivom Triton, upravo te 2018. godine slavio 40. godišnjicu otkako se proizvodi.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naravno, u tih 40 godina izredalo se nekoliko generacija, a posljednja u nizu bila je peta generacija L200 (kodne oznake KJ/KK/KL) koja je stigla na tržište 2015. godine. No vanjskim izgledom ta je generacija bila prilično slična svojoj prethodnoj, 4. generaciji i mnogi neupućeni mislili su da se radi zapravo o facelift verziji, ali to ipak nije, barem službeno, bilo tako. S druge strane, najnoviji L200 modelne godine 2020. toliko se razlikuje po mnogim karakteristikama od 5. generacije da ga mnogi i nazivaju, rekli bismo s pravom, šestom generacijom. I mi se slažemo s tim ocjenama, a pri tome podrazumijevamo potpisnika ovog teksta koji je osobno isprobao sve generacije L200 - osim one prve.

Bez obzira na sve, Mitsubishi se doista počastio za 40. obljetnicu rođenja jednog od njihovih najprodavanijih modela u njihovoj povijesti, jer samo do kraja 2018. L200/Triton prodan je u preko 4,7 milijuna primjeraka. U više navrata smo rekli da je u današnjem globaliziranom svijetu 'knjiga pravih terenaca' zapravo spala na tek nekoliko slova i pri tome mislimo prije svega na Land Rover Defender, Jeep Wrangler, Mercedes-Benz G-klasu, Toyotu Land Cruiser i još nekoliko časnih iznimaka. No jedna kategorija vozila je ipak održavala cijelo ovo vrijeme ugled pravih terenskih vozila, a ta se kategorija bez dvojbe zove – pickup, pick-up ili kamionet. Mitsubishi L200 svakako drži do svoje tradicije, pa je i ova najnovija generacija – nešto posebno. Da je to doista tako, govori podatak da se najnoviji L200 prodaje u preko 150 zemalja svijeta.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi L200 razvijen je kako bi utjelovio temeljni moto Mitsubuishi Motorsa – 'Engineered Beyond Tough' – u grubom prijevodu 'stvoren za najteže stvari'. Elementi koji ga čine znatno konkurentnijim su: moćniji dizajn koji uključuje najnoviju iteraciju Mitsubishijevog koncepta dizajna prednjeg dijela vozila poznatog pod nazivom Dynamic Shield; poboljšani sustav 4WD koji donosi poboljšane performanse na terenu te najnoviji sustavi aktivne sigurnosti i pomoći vozaču. Općenito, novi model odlikuje se značajnim poboljšanjima trajnosti i pouzdanosti koje zahtijeva komercijalni korisnik te udobnosti i vožnji koju traži privatni korisnik.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn i dimenzije

Robusnost ovog kamioneta jedan je od presudnih faktora prilikom odabira ovog tipa vozila, a upravo je prethodnoj, petoj generaciji zamjerano da njezin vanjski izgled ne odaje takav dojam. Novom generacijom L200 vizualno dobili smo puno agresivniji, masivniji vanjski izgled, sada u skladu s najnovijim modelima ovoga japanskog proizvođača.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Izgled prednjeg kraja uključuje doista hrabar i avangardan dizajn, a visoka linija haube i modernistički dizajn visoko gore smještenih prednjih svjetala pružaju novom modelu moćnije i impozantnije prednje lice. Novokreirane krivulje karoserije s kontrastnim oštrim linijama, prošireni lukovi na kotačima i svijetli akcenti utjelovljuju snagu ovog kamioneta i dodaju modernost. Svjetlosni elementi i branici postaju sastavni dio robusnog dizajna, uokvirujući dizajn prednjeg i stražnjeg kraja L200 i dajući mu vizualnu širinu. Naš testni model imao je izvrsna Bi-LED glavna svjetla s LED dnevnim svjetlima integrirana u svjetla za maglu, stražnje svjetlo za maglu te LED stražnja pozicijska svjetla sa stop-svjetlom u repnim vratima.

Krajem prošle godine isprobali smo kraću verziju kabine Club Cab, sada smo na testu imali dužu verziju kabine Double Cab, a u oba slučaja dimenzije su uz minimalne razlike (u ovisnosti o produljenom stražnjem braniku) bile sljedeće: duljina 5305 mm, širina 1815 mm (bez retrovizora), visina 1780 mm, a međuosovinski razmak 3000 mm. Da stvar bude još malo složenija, naš je testni model imao dodatno ugrađeno prednje vitlo te stražnju kuku za vuču prikolice, pa je tako sam model bio dodatno produžen za 20-tak centimetara. Razlika u ove dvije verzije duljine kabine naravno je u tome što je utovarni prostor za našu duplu kabinu kraći; 1520 mm u odnosu na 1850 mm kod verzije Club Cab.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

Naš je model imao naplatke od lake slitine u dvije nijanse promjera 18 cola i Bridgestone Dueller H/T 684 II cestovne gume dimenzija 265/60R18. Težina našeg modela bez dodatne opreme je 2030 kg, korisna nosivost 1080 kg, a visina vozila od podloge je 235 mm.

Unutrašnjost kabine

Unutrašnjost je vizualno i fizički postala puno ugodnija, izrađena od kvalitetnijih materijala i više nalik osobnom automobilu, s boljim izgledom i udobnijim sjedalima, debljim volanom, više svijetlih boja i gadgetima temeljenima na ekranu koji je jednak onome kakav biste pronašli u dobro opremljenom osobnom automobilu. Naša je verzija imala i sjedala obložena kožom, poprilično različitom od mnogih dizajnerskih i kvalitativnih rješenja osobnih automobila premium kategorije, jer su ova sjedala uređena tako da osiguravaju robusnost i dugotrajnost. Sjedeći i leđni dio su izrađeni od perforirane kože, a prednja dva sjedala su i prilično dobro profilirana, naročito na bočnim stranama koje dobro podržavaju tijelo. Električno sjedalo vozača podesivo je u osam smjerova, uzdužno, po nagibu i visini.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Četverokrakom kožom obloženo kolo volana, s višestrukim kontrolerima raznih funkcija, možda je malo sklisko, ali treba reći i da je naš testni model prešao više od 23.000 kilometara, pa se donekle i izlizalo. Ručica mjenjača je isto tako obložena kožom. L200 u našoj izvedbi imao je dodirni zaslon SDA smartphone link od sedam inča i možemo reći da je prilično kvalitetan i funkcionalan. Mitsubishi navodi da su neke od bitnih razlika u odnosu na prošli model: novi centralni panel i podna konzola, meke obloge s ukrasnim šavom - naslon za koljena, obloge vrata, poluga ručne kočnice, USB priključak za drugi red sjedala, multiinformacijski zaslon u boji, instrumenti visoke razlučivosti. Ovo posljednje odnosi se na vozačke instrumente, a koji se sastoje od dva okrugla analogna pokazatelja broja okretaja motora i brzinomjera te digitalnog pravokutnog ekrana koji pokazuje vozaču zanimljive informacije, poglavito one vezane za izbor pogona i terenskih postavki. U kabini ima dovoljno mjesta za petero odraslih putnika.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Rekli bismo da je sve nekako na svojem mjestu, a naročito ako znamo da se radi o pickup vozilu od kojeg se prvenstveno očekuju njegove radne sposobnosti, a manje njegove 'civilne' zadaće i neka pretjerana udobnost.

Sustavi aktivne sigurnosti i pomoći vozaču

Svakako treba spomenuti da je novi L200 zapravo body on frame klasična konstrukcija pickupa, a sigurnosna putnička ćelija RISE jamči učinkovitost kroz posebno izračunate zone deformacije. Ova Mitsubishijeva tehnologija osigurava učinkovitu apsorpciju i rasipanje energije prilikom sudaranja, a upotreba čelika ultravisoke čvrstoće u dizajnu karoserije stvara kapsulu za putnike i visoku razinu otpornosti na deformacije. Čvrstoća uvijanja okvira novog L200 je sedam posto veća od prethodnog modela.

Mitsubishi L200

Mitsubishi L200

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

To je dovelo do poboljšanog upravljanja i stabilnosti automobila, kao i smanjenja buke u kabini i povećanja udobnosti smanjenjem vibracija u karoseriji. U isto vrijeme klasična šasija zadržala je potrebnu snagu i izdržljivost, kao najvažnije obilježje višenamjenskog pickupa.

Konstrukcija RISE

Konstrukcija RISE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

Novi L200 zadržava spsobnost trenutnog modela, a istovremeno sadrži napredne sustave aktivne sigurnosti i pomoći vozaču. Navest ćemo samo neke od sustava koji pružaju sigurnost u svim smjerovima: Forward Collision Mitigation (FCM), koji može detektirati vozila i pješake ispred vozila i tako ga automatski zakočiti, upozorenje na mrtvi kut (BSW s LCA), koje pomaže izbjeći nailazak drugog vozila prilikom mijenjanja prometnih traka otkrivanjem vozila iza te upozorava vozača zvučnim upozorenjem i blještavim svjetlom u bočnim retrovizorima, obavijest o stražnjem križnom prometu (RCTA), koja na isti način pomaže izbjeći sudare pri vožnji unazad, ultrazvučni sustav prevencije nehotične uporabe gasa (UMS) koji smanjuje nesreće koje nastaju uslijed nepravilne uporabe akceleratora pri kretanju ili vožnje unatrag na parkiralištima i ostalim zatvorenim prostorima.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Motor

Nova generacija L200 donijela nam je i promjenu po pitanju motora, jer dok smo u 5. generaciji imali dizelski 2,4-litreni (preciznije 2442 cm³) motor snage 154 i 181 KS, u novom L200 imamo na izbor samo jedan motor s elektronskim direktnim ubrizgavanjem goriva – zajednički vod (common rail), i to DI-D 2,2-litreni oznake 4N14 (2268 cm³) s turbinom i intercoolerom snage 150 KS (110 kW), najvećeg okretnog momenta od 400 Nm pri 1750 – 2100 okr./min., koji je u našem slučaju uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 12,4 sekunde, a maksimalna brzina 174 km/h. Naizgled ovo ubrzanje i nije neki spektakularni podatak, ali ipak treba reći da je ovo vozilo od kojeg se ubrzanja i ne očekuju.

Ovaj novi motor u L200 sada zadovoljava normu Euro 6d, a emisija CO2 je od 199 g/km, kad je riječ o modelu sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Deklarirana potrošnja sada je između 7,6 l/100 km u kombiniranim uvjetima.

Mitsubishi L200

Mitsubishi L200

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

Pogon na sva četiri kotača

Sve izvedbe novog modela L200 su s pogonom su na sva četiri kotača, pri čemu je dominantan pogon straga, kao što to uostalom priliči jednom pickupu. Mitsubishi je na novom L200 inzistirao na podizanju off-road performansi, pa uvodi dvije funkcije koje olakšavaju vožnju na teškim terenima. Tu je sada kontrola spuštanja niz brdo (HDC), koja ne dopušta prekoračenje zadane brzine na strmim padinama. Vozač može biti usredotočen isključivo na volan. Druga funkcija je Off Road Mode, a vozaču pruža mogućnost izbora optimalnog programa rada sustava na vozilu u off-road vožnji, ovisno o vrsti podloge.

Novi modeli L200 4WD imaju i Super-Select 4WD koji pruža optimalne vučne i upravljačke karakteristike za bilo koju površinu, kao u našem testnom vozilu, ili Easy-Select 4WD, što pojednostavljuje prebacivanje između načina vožnje za različite cestovne površine. Uz dodavanje novih načina vožnje, oba sustava 4WD pružaju poboljšane performanse na terenu.

Mitsubishi L200 4WD

Mitsubishi L200 4WD

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

I sustavi Super-Select i Easy-Select 4WD koriste nov način rada na terenu, a koji ima postavke GRAVEL (šljunak), MUD/SNOW (blato/snijeg), SAND (pijesak) i ROCK (kamena podloga) - samo u 4LLc. Kad je angažiran, Off-road mod integrirano kontrolira snagu motora, mjenjač i kočenje kako bi se regulirala količina proklizavanja kotača i na taj način maksimizirale performanse na svim terenima te radne karakteristike samovađenja u blatu ili snijegu. Naš testni model je imao i ugrađenu funkciju blokade stražnjeg diferencijala.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš je testni model imao i ugrađeno prednje vitlo Novawinch, a koje smo isprobali, što možete i vidjeti u videoprilogu. Mali problem je to što je spojka ili kopča za oslobađanje kalema s čeličnom sajlom malo nespretno smještena ispod prednjeg branika, pa kad poželite izvući sajlu da biste se prikvačili na neku uporišnu točku, u našem slučaju prepiljeno deblo, neće vam biti lagano podignuti ga i zarotirati za 180 stupnjeva. I naravno, poslije ga vratiti u aktivan položaj. S druge strane, produžni kontroler – komanda za izvlačenje ili uvlačenje sajle - praktičan je i omogućuje vozaču da iz svog sjedala kontrolira i usklađuje rad vitla s eventualnom pomoći samog motora L200. Ovo je bila samo mala proba, tek toliko da provjerimo funkcionalnost vitla.

U vožnji je novi L200 puno tiši u kabini, a motor nije više toliko glasan kao u prošloj generaciji. No ipak treba reći da se i dalje malo više čuje, ali to ovom pickupu nimalo ne smeta. Na cesti je osjetno stabilniji i ugodniji za vožnju, a smanjena snaga u odnosu na onaj prošli, jači motor od 181 KS nije toliko primjetna. Unutrašnjost je dotjerana i osjetno udobnija. Sve u svemu, L200 je i dalje robusni pickup, ali sada ugodniji u mnogo parametara. Naš testni model bio je s ručnim 6-brzinskim mjenjačem, koji i dalje ima skraćeni prijenosni omjer, jer ipak je riječ o vozilu od kojeg se očekuje radna snaga, a ne toliko njegovo ubrzanje ili gotovo nikad u realnom životu dostignuta krajnja brzina. U terenskoj vožnji gotovo da je nezaustavljiv, a najveći mu je nedostatak njegova velika dužina, što s druge strane jako pogoduje njegovoj osnovnoj zadaći – prijevozu tereta u stražnjem utovarnom sanduku.

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB i njegove terenske karakteristike

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB i njegove terenske karakteristike

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi Motors

Za kraj, treba reći da novi L200 Club Cab 4WD MT INTENSE s ručnim mjenjačem kao bazna verzija stoji 235.000 kuna (s PDV-om, trošarina iznosi nula kuna). Naša testna verzija L200 Double Cab MT (MY 20) i oprema INSTYLE stoji sa svim davanjima bez dodatne opreme 313.900 kuna (u metalik boji). Dodatna oprema (rollo pokrov, kadica, vitlo, kuka) stoji još cca 26.000 kuna.

  • +61
  • +58

Mitsubishi L200 DOUBLE CAB MT (MY 20) INSTYLE

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!