HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Citroën C5 Aircross Hybrid stigao u Hrvatsku; prvi plug-in hibridni model marke

Citroën C5 Aircross Hybrid je stigao na hrvatsko tržište, a znamo i cijene

Citroën C5 Aircross Hybrid je stigao na hrvatsko tržište, a znamo i cijene

Izvor: Promo fotografije / Autor: AGNIESZKA-DOROSZEWICZ

U ovaj plug-in hibrid ima učinkovitu kombinaciju motora s unutarnjim izgaranjem PureTech 180 i električnog motora od 80 kW, a u potpuno električnom načinu rada ima domet do 50 km

Citroën je predstavio svoj novi SUV C5 Aircross Hybrid je javnosti bio predstavljen još početkom siječnja ove godine na 98. izdanju salona automobila u Bruxellesu. Prvi je to plug-in (punjivi ili priključni) hibridni model marke Citroën u okviru strategije Core Model Strategy kojom se planira do 2023. postići da 80 posto game ima električnu izvedbu, a do 2025. i cijela gama. Dakle, počevši od modela SUV C5 Aircross, svi novi modeli koje će Citroën staviti na tržište imat će i električne izvedbe, što je pokazatelj doprinosa marke odgovornoj energetskoj tranziciji.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid simbolizira pravu ponudu svestranosti za kupce koji žele iskoristiti sve prednosti obiju vrsta energija: potpuno električni način rada u gradu za svakodnevne vožnje, a motor s unutarnjim izgaranjem za duža putovanja. S ovom proširenom ponudom električne mobilnosti Citroën ispunjava očekivanja kupaca koji traže dobro osmišljenu mobilnost, posebno u svojim svakodnevnim vožnjama tijekom tjedna, a da se pritom ne moraju odreći dužih putovanja koja su sinonim za bijeg od svakodnevice i slobodu. Ovaj model s punjivim hibridnim motorom ispunjava očekivanja i privatnih i poslovnih kupaca jer svi oni žele manji trošak upotrebe. To su dva profila kupaca koji vode računa o energetskoj tranziciji i koji traže štedljive, snažne i učinkovite motore za praktičnu svakodnevnu mobilnost bez ograničenja.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Baš kao i izvedba opremljena motorom s unutarnjim izgaranjem, novi SUV C5 Aircross Hybrid ima snažan i odvažan karakter. Ovaj tipični SUV robustan je i siguran te ima poboljšanu ponudu personalizacije s pomno osmišljenim detaljima kojima se naglašava hibridni način vožnje.

Intenzivnost novog paketa boja, Blue Anodisé, simbolizira punjivi hibridni motor. Taj novi paket boja odlikuje se obojanim umetcima na elementima Airbump® na prednjim vratima i donjem dijelu prednjeg branika i time omogućuje kupcima koji to žele da istaknu svoj poseban stil. Osim tog novog paketa, u ponudi su postojeći Silver Anodisé, White Anodisé i Deep Red Anodisé koji su dostupni na svim izvedbama vozila SUV C5 Aircross, bez obzira na vrstu motora kojom je vozilo opremljeno. Broj mogućih kombinacija vanjskog izgleda tako je povećan na 39 kako biste mogli odabrati vozilo u skladu sa svojim stilom.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Logotip 'ḧybrid' na vratima prtljažnika i oznaka 'ḧ' na prednjim blatobranima u boji Blue Anodisé označavaju da se radi o izvedbi s punjivim hibridnim motorom. Taj originalni logotip u sebi nosi tri značenja: 'h' iz riječi 'hibrid', njegov dizajn koji označava punjivo električno vozilo i podsjeća na električnu utičnicu, a tu je i prijeglas (dvotočka) kao u riječi Citroën.

Otvor za punjenje s lijeve strane karoserije postavljen je simetrično u odnosu na otvor spremnika za gorivo koji je smješten na desnoj strani, lako je dostupan za punjenje i savršeno usklađen s vanjskim izgledom vozila.

Svijetla kabina toplog ozračja u novom vozilu SUV C5 Aircross Hybrid ima sve karakteristike udobnosti i ugodnog okruženja kao i izvedbe opremljene motorom s unutarnjim izgaranjem, ali usto nudi nekoliko specifičnih detalja.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Samozatamnjujuće unutarnje osvrtno zrcalo vrlo je specifično, pročišćenih linija bez rubova i time pridonosi dodatnoj elegantnosti te naglašava tehnološki aspekt hibridnog načina rada. Na njemu se nalazi indikator vožnje u potpuno električnom načinu rada. Dakle, kada se vozilo upotrebljava u načinu rada Electric (ZEV), upalit će se plavi svjetlosni indikator ispod središnjeg osvrtnog zrcala. Budući da se dobro vidi izvana, po tome drugi sudionici u prometu mogu prepoznati da se radi o vozilu koje je trenutačno u električnom načinu rada. Ta posebna značajka vozačima novog vozila SUV C5 Aircross Hybrid primjerice omogućuje jednostavniji pristup zonama s ograničenim prometom u gradskim središtima.

Na središnjoj konzoli nalazi se komanda za odabir načina vožnje s desne strane ručice automatskog mjenjača pomoću koje vozač može odabrati između nekoliko načina pogona s kombiniranim ili odvojenim djelovanjem motora s unutarnjim izgaranjem i električnog motora: Electric (ZEV) za tišinu i fluidnost, Hybrid za svestranost i učinkovitost ili Sport za dinamičnost. Prema zadanim postavkama prebacivanje vožnje s električnim motorom na vožnju s motorom s unutarnjim izgaranjem obavlja se automatski ovisno o razini napunjenosti baterije i radnjama vozača.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Digitalna instrumentna ploča od 12,3 inča i dodirni tablet od 8 inča s vrhunskim zaslonom postavljen u središtu armaturne ploče dobili su nove grafičke elemente čime se naglašava ekskluzivan izgled ovog vozila s punjivim hibridnim motorom i ističe hibridna tehnologija koja ujedinjuje sve najbolje odlike vožnje pogonjene motorom s unutarnjim izgaranjem i električnom motorom. Ti grafički elementi omogućuju da se u stvarnom vremenu i na vrlo informativan način prikazuju podaci o radu vozila.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid vozilo je prilagođeno svim namjenama, od svakodnevice do neočekivanih situacija, bez ikakvih ograničenja i uz potpunu slobodu. Hibridna tehnologija nudi užitak tihog kretanja i vožnje bez ispuštanja ijednog grama CO₂, uz mogućnost vožnje od 50 km/h u potpuno električnom načinu rada, što je domet prilagođen potrebi većine korisnika za svakodnevne vožnje, pri čemu se može postići brzina do 135 km/h. Time se otvara mogućnost da vozač, primjerice, tjedan dana ne upotrebljava motor s unutarnjim izgaranjem, a da pritom odradi sve svoje uobičajene rute i prema potrebi napuni vozilo kod kuće, na poslu ili na javnoj stanici za punjenje.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Osim užitka svakodnevne vožnje u električnom načinu rada, bez emisija CO₂ i uz značajne uštede prilikom upotrebe, potpuno električni način rada olakšava pristup gradskim zonama s ograničenim prometom, koje su sve češće zabranjene za vozila opremljena motorima s unutarnjim izgaranjem: hibridna tehnologija nudi proširenu mobilnost, od kratkih svakodnevnih vožnji do velikih putovanja na otvorenoj cesti ili autocesti.

Posebna funkcija na upravljačkom sučelju dodirnog zaslona, ë-Save, omogućuje vozaču da predvidi svoje rute i osigura zalihu električne energije (10 km, 20 km ili cijelu snagu baterije) koju će iskoristiti kad god to poželi tijekom svog putovanja, posebice kad zna da će prolaziti kroz gradska područja, neovisno o tome hoće li se to dogoditi tijekom vožnje ili na njezinu kraju.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Kupcima se nudi najbolje od obje vrste energija: mogućnost svakodnevne vožnje u potpuno električnom načinu rada uz idealan domet od 50 kmi za svakodnevne rute, a istodobno je tu mogućnost daljih putovanja za vikend ili na godišnji odmor bez brige u pogledu punjenja jer je tu ekonomičan i učinkovit motor s unutarnjim izgaranjem koji u takvim situacijama dolazi do izražaja.

A kao dodatnu sigurnost, jamčimo da nazivni kapacitet baterije neće pasti ispod 70 posto nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Francuska marka Citroën je sinonim za udobnost već 100 godina. Dizajn vozila SUV C5 Aircross osmišljen je na temelju programa Citroën Advanced Comfort®, pri čemu su se u svakoj etapi dodatno naglašavali elementi udobnosti. Novi SUV C5 Aircross Hybrid ide korak dalje i nudi tehnološki naprednu i modernu električnu mobilnost koja jamči udobnost i svestranost u upotrebi: mobilnost u klasi ë-Confort. To vam vozilo omogućuje da se svakodnevno vozite u električnom načinu rada uz savršenu izolaciju od buke s ceste i iz vanjskog svijeta, u potpunom miru kao da ste u čahuri: sva se buka izvana prigušuje. U električnoj vožnji sve prepreke nestaju, a svi putnici u vozilu uživaju u ozračju tišine. Tišina pri radu, fluidnost u upravljanju vozilom, užitak u vožnji, mekani ovjes, mekoća sjedala Advanced Comfort, bez vibracija u kabini, ergonomičnost sučelja i prilagođenih usluga i jednostavnost njihove upotrebe: sve to pridonosi većoj udobnosti svih putnika u vozilu.

Ë-Confort pruža vam jamstvo da se možete voziti u električnom načinu rada uz sljedeće prednosti:

  • bez emisije CO2: kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca u pogledu zaštite okoliša i ekološke svijesti
  • bez buke i neugodnih mirisa: kako bi se osigurala vrhunska akustična udobnost i mirisni užitak u električnoj vožnji u gradu
  • bez vibracija, bez trzaja, bez mijenjanja stupnja prijenosa: za savršenu fluidnost u vožnji
  • trenutno dostupan okretni moment: za veći užitak u vožnji
  • usluge koje se mogu programirati na daljinu: za opuštenost u svakodnevnom životu.

Budući da je pogodan za vožnju u gradskim područjima u potpuno električnom načinu rada (ZEV), ali i za odlazak na neplanirana duža putovanja, novi SUV C5 Aircross Hybrid poziva vozače na bezbrižno i opušteno putovanje bez stresa.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Kako bi se ukazalo na električnu vožnju dok je vozilo u pokretu i ispunili važeći zakonski propisi, novi SUV C5 Aircross Hybrid opremljen je specifičnim audiosustavom za potpuno električnu vožnju od 0 do 30 km/h, što je autentični zvučni potpis potpuno električnog načina rada koji omogućuje pješacima da čuju vozilo koje im se približava, a istodobno naglašava tehnološki aspekt i modernost vozila. Taj se zvuk ne čuje u kabini ovog tihog gradskog vozila kako bi se očuvala akustična udobnost.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid ujedinjuje ë-Confort i sve kvalitete udobnosti na izvedbama s motorom s unutarnjim izgaranjem. U potpuno električnom načinu rada, u situacijama gradske vožnje koje su obično najstresnije ili pak na kratkim putovanjima, akustična udobnost je dodatno poboljšana i nikakve vibracije ne narušavaju tišinu u vozilu. Novi SUV C5 Aircross Hybrid već u serijskoj opremi dolazi s višeslojnim prednjim staklima koja izoliraju zvuk čime se dodatno pojačava dojam izolirane čahure, a putnici su zaštićeni od vanjskih uvjeta.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Zahvaljujući ovjesima s progresivnim hidrauličkim graničnicima®, novi SUV C5 Aircross Hybrid hvata se u koštac sa svim preprekama, rupama na cesti, kanalima, uspornicima i ostalim vrstama nepravilnosti na cestama uz potpuni mir i opuštenost: imate dojam da se vozite na tihom i dinamičnom letećem tepihu. Iskustvo marke Citroën u automobilskim utrkama pokazalo je da hidraulički graničnici pružaju bolju apsorpciju udara. Predstavljeni su, testirani i upotrijebljeni u rally-raidu na pobjedničkim modelima ZX, uključujući utrku Pariz – Dakar održanu 1994. godine, a danas se upotrebljavaju na vozilu C3 WRC. Stoga je na temelju svog iskustva i znanja svojih inženjera Citroën razvio tu novu tehnologiju ovjesa čiji je cilj poboljšati kvalitetu prigušivanja vibracija, koja je svojstvena marki Citroën i koja je važna njezinim kupcima. U okviru razvoja ovjesa s progresivnim hidrauličkim graničnicima® registrirano je 20 patenata.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid ima i multilink stražnju osovinu, koja je tipični element na hibridnim vozilima, a jamči učinkovitu i sigurnu vožnju te neuništivu ravnotežu bez obzira na vanjske uvjete.

Dojmu udobnosti u vožnji pridonose i sjedala. Udobno smješteni u sjedalima Advanced Comfort putnici mogu uživati u izvanrednoj udobnosti sjedenja tipičnoj za kabine vozila Citroën: vizualna udobnost ostvarena je presvlakama koje su vidljive na prvi pogled; udobno sjedenje postignuto je mekom pjenom debljine 15 mm koja se osjeti već od prvog dodira sa sjedištem; udobnost u vožnji postignuta je podebljanom strukturiranom površinskom pjenom u kombinaciji s pjenom visoke gustoće u središtu sjedala pa su ona mekana, podupiru tijelo i udobna su tijekom dužih putovanja; udoban položaj u vožnji postignut je zahvaljujući širokim sjedištima i naslonima, pojačanoj potpori i brojnim mogućnostima podešavanja sjedala.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Novi SUV C5 Aircross Hybrid u svojoj unutrašnjosti pruža sve prednosti prostranosti i modularnosti vozila SUV C5 Aircross. Zasebna stražnja klizna sjedala iste širine, koja se mogu podešavati po nagibu i sklopiti i dalje su jedna od posebnosti vozila SUV C5 Aircross u njegovom segmentu, uključujući i u hibridnoj verziji. Njegova je izuzetna modularnost zadržana, a obujam prtljažnika i dalje je Best in Class zahvaljujući domišljatoj ugradnji baterije ispod kabine: s obujmom u rasponu od 460 l do 600 l ovisno o položaju sjedala, prtljažnik novog vozila SUV C5 Aircross Hybrid ima najveći obujam u segmentu hibridnih vozila C-SUV i jedan od najvećih u svom segmentu, bez obzira na to koji je motor u pitanju. Odvojiva podnica prtljažnika omogućuje jednostavno pohranjivanje opreme potrebne za punjenje vozila i stoga kada se preklope stražnja sjedala SUV C5 Aircross Hybrid ima ravnu podnicu i tovarnu duljinu od 1,90 m koja je identična onoj na izvedbama opremljenima motorom s unutarnjim izgaranjem. Zbog te je savršene kombinacije ovo vozilo najudobniji i najsvestraniji hibridni SUV u svom segmentu.

Osim što je moderan i opremljen naprednom tehnologijom, novi SUV C5 Aircross Hybrid također nudi široku paletu od 20 tehnoloških rješenja za pomoć u vožnji kojima se jamči udobnost u vozilu i sigurnost u pokretu kako bi vožnja bila lakša bez obzira na vanjske uvjete. Konkretno, Highway Driver Assist, sustav za autonomnu vožnju dostupan od druge razine opreme i posebno prilagođen za gradske prometne gužve i brze ceste, omogućuje vozaču da djelomično prepusti upravljanje samom vozilu, pri čemu mora samo ostati usredotočen na cestu.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Plug-in hibridni pogon

U novi SUV C5 Aircross Hybrid ugrađen je ekonomičan motor izvrsne učinkovitosti, s emisijom CO₂ od 39 g/km (ciklus WLTP). Taj je motor posebno snažan i energičan bez obzira na okolnosti zahvaljujući kombinaciji motora s unutarnjim izgaranjem PureTech 180, snage 180 KS (132 kW), koji ispunjava zahtjeve najnovijih normi za zaštitu okoliša Euro 6 i električnog motora od 80 kW (110 KS) koji je ugrađen između motora s unutarnjim izgaranjem i električnog mjenjača ë-EAT8. Baterija električnog motora od 13,2 kWh jest litij-ionska baterija visokog napona od 200 V. U načinu rada Hybrid dva motora udružuju snage kako bi se postigla sveukupna snaga od 225 KS (165 kW) koja se prenosi na prednje kotače, smanjena potrošnja i intenzivan doživljaj vožnje. Okretni moment od 320 Nm dostupan je odmah. Motor s unutarnjim izgaranjem opremljen je elektropokretačem kako bi se mogao iznova pokretati bez odgode i potpuno diskretno.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Električni automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa (ë-EAT8) brz je i učinkovit nasljednik mjenjača EAT8, s optimiziranim mijenjanjem stupnjeva prijenosa zahvaljujući kvačilu s više diskova uronjenom u ulje kojim se naglašava fluidnost i užitak u vožnji, a stvara se i trenutno dostupan okretni moment od 320 Nm.

Vozilo ima i funkciju Brake za pojačano usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu rada (ZEV). Taj sustav na taj način omogućuje obnavljanje energije tijekom faza kočenja i usporavanja, za razliku od načina na koji funkcionira izvedba opremljena motorom s unutarnjim izgaranjem. Time se omogućuje da se baterija djelomično napuni i da se poveća domet u električnoj vožnji.

Citroën C5 Aircross Hybrid - tri moda vožnje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Optimizirano vrijeme punjenja

Na standardnoj kućnoj utičnici baterija se može napuniti preko noći, a potrebno joj je između 4 h (utičnica tipa Green’up™ Legrand od 14 A) i 7 h (standardna utičnica). Ako upotrebljavate Wallbox (32 A), neovisno o tome je li kupljen ili iznajmljen, s punjačem od 7,4 kW koji se može naknadno kupiti, punjenje baterije je brže i može se obaviti za manje od 2 sata.

Punjenje je pojednostavnjeno i može se programirati ili odgoditi kako bi se, primjerice, iskoristile povoljnije cijene (izvan vremena maksimalnog opterećenja). Programiranje se izvršava putem tableta s dodirnim zaslonom koji se nalazi u kabini vozila ili putem aplikacije My Citroën. Punjenje je jednostavno zahvaljujući praktičnoj ergonomiji otvora za punjenje i kabelima za punjenje pohranjenim ispod odvojive podnice prtljažnika. Otvor za punjenje ima oznake u boji kako bi se vizualno mogao pratiti cijeli postupak punjenja, koji se može pronaći i na aplikaciji My Citroën.

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Intuitivna sučelja

Zajedno s punjivim hibridnim motorom Citroën uvodi i pomoć za vozače u obliku jednostavnih i intuitivnih sučelja na kojima se prikazuju informacije koje je lako čitati, shvatiti i njima se koristiti. Cilj je jednostavan: pospješiti povezanost između vozača i njegovog vozila, dodatno istaknuti modernost pogonskog sklopa, pojednostaviti svu interakciju i sve radnje u svakodnevnoj upotrebi kako bi novi SUV C5 Aircross Hybrid postao vaš drugi dom koji je razigran, praktičan, intuitivan i privlačan.

Vozaču se na digitalnoj instrumentnoj ploči od 12,3 inča prikazuje poseban zaslon koji sadrži različite elemente povezane s hibridnom tehnologijom: indikator snage, pokazivače razine električne energije odnosno goriva, domet u električnoj vožnji i u vožnji s motorom s unutarnjim izgaranjem, dijagram energetskih tokova. Dok se vozilo puni, na instrumentnoj ploči prikazuje se preostalo vrijeme do potpune napunjenosti (u satima i minutama), domet obnovljene energije (u km), postotak obnovljene energije (u postotcima) i brzina punjenja baterije (u km/h).

Citroën C5 Aircross Hybrid

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Snow Duncan

Osim toga, novi SUV C5 Aircross Hybrid ima posebne stranice na tabletu s dodirnim zaslonom za upravljanje parametrima hibridne tehnologije, a može im se pristupiti tipkom koja se nalazi ispod tableta. Tu se mogu vidjeti podaci o energetskim tokovima kojima se ilustrira radni status hibridnog sustava, statistički podaci potrošnje električne energije i potrošnje goriva, pristup funkciji ë-Save ili parametri u vezi s različitim načinima punjenja baterije.

Citroën C5 Aircross Hybrid je od 15. listopada dostupan i na našem tržištu, a što se cijena tiče, model Hybrid S&S ë-EAT8 razine opreme Feel stoji sa svim davanjima 307.017 kn, a u verziji opreme SHINE stoji 326.747 kn.

  • +20
  • +17

Citroën C5 Aircross Hybrid

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!