uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Subaru najavio posebnu verziju Outbacka: Wilderness je spreman za ozbiljnu terensku vožnju

26.03.2021 u 15:11

Bionic
Reading

U videouratku su primjetne i nove plastične zaštitne obloge karoserije, uz strukturu koja izgleda kao da je nešto više podignuta od podloge, pa sve upućuje na to kako će ovaj model biti najrobusniji i najsposobniji Outback ikad

Subaru je u veljači napokon u Europi predstavio šestu generaciju svog modela Outback, crossover/SUV-a prepoznatljivog karavanskog oblika karoserije. No čini se, barem prema najavnom videu objavljenom jučer, da je američka podružnica Subarua spremna otići i korak dalje i predstaviti 30. ožujka posebnu izvedbu Outbacka pod vjerojatnim nazivom Wilderness.

Subaru Outback - 'Nešto divlje dolazi' Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Na hrvatskom ovaj engleski naziv označava divljinu, pa je za pretpostaviti da će ova verzija Outbacka biti namijenjena pravim zaljubljenicima u prirodu i ozbiljniji off-road. Jedan od elemenata koji se najviše ističu na najavnoj fotografiji i videouratku je guma s potpisom Yokohama s nešto izraženijem profilom nego što je to u slučaju serijske verzije Outbacka. Primjetna je i drugačija, robusnija felga, koja sugerira da je namijenjena za terenske uvjete vožnje.

U videu su primjetne i nove plastične zaštitne obloge karoserije, zajedno sa strukturom koja izgleda kao da je nešto više podignuta od podloge. Svi ovi detalji upućuju na to kako će ovaj model biti najrobusniji i najsposobniji Outback ikad. Ipak, nije poznato da li će ova verzija Outbacka stići i do europskog tržišta.

Za europsko tržište novi Subaru Outback koristi 2,5-litreni benzinski boxer motor s prirodnim usisom, duboko modificiran u skladu s novim standardima za mjerenje emisija (WLTP ciklus). Ovaj je cilj postignut izmjenom ili poboljšanjem gotovo 90 posto njegovih komponenata, prije svega sustav ubrizgavanja goriva promijenjen je iz 'neizravnog' u 'izravni'.

Ovo poboljšava i isporuku snage i krivulju zakretnog momenta radi blažeg, zaobljenijeg rada sa smanjenim emisijama i potrošnjom. Njegova radna zapremina je 2498 cm³ uz izravno ubrizgavanje, snaga mu je 169 KS (124 kW) od 5000 do 5800 okr./min., a najveći okretni moment 252 Nm pri 4000 okr./min.

Homologiran je prema normama Euro6d-ISC-FCM, a koristi sustav Start & Stop. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,2 sekunde, a krajnja brzina 193 km/h. Subaru navodi podatke o prosječnoj emisiji CO₂ u kombiniranim uvjetima od 193 g/km, a potrošnju goriva u kombiniranim uvjetima od 8,6 l/100 km, sve prema WLTP-u.